10 Permainan Pembedahan Jantung Terbaik di Telefon Pintar Android

Setelah membincangkan sepuluh permainan untuk menjadi doktor, saya meneruskannya dengan menjadi permainan pembedahan jantung yang cukup menegangkan dan menarik di PlayStore. Dalam permainan pembedahan jantung ini, pemain akan diposisikan sebagai pakar bedah yang melakukan operasi jantung pada pesakit.

Adakah anda ingin tahu tentang sensasi menjadi pakar bedah dan juga pakar bedah jantung hanya menggunakan telefon pintar Android? Segera, anda mencuba 10 permainan pembedahan jantung di Android berikut ini.

10 Permainan Pembedahan Jantung Terbaik di Android

1. Sarjana Pembedahan

Sarjana Pembedahan

Dibuka dengan permainan Surgery Master, di sini para pemain akan diundang untuk mengalami pengalaman menjadi pakar bedah. Ya, anda akan diberitahu untuk beroperasi di jantung pesakit yang sedang mati. Anda mesti dapat menyelamatkan pesakit yang menderita penyakit jantung.

Tenanglah, permainan Surgery Master juga dilengkapi dengan peralatan operasi yang cukup lengkap. Di samping itu, anda tidak hanya akan melakukan operasi pada satu pesakit, tetapi akan ada banyak pesakit yang tiba. Oleh itu, anda mesti bersedia!

2. Permainan Doktor Pembedahan Jantung Terbuka

Permainan Doktor Pembedahan Jantung Terbuka

Ingin bermain seolah-olah anda seorang pakar bedah? Sekiranya demikian, anda boleh terus bermain Game Doktor Pembedahan Jantung Terbuka. Dalam permainan, pemain akan dijemput untuk menjadi pakar bedah yang pakar dalam pembedahan jantung. Di sini, anda harus menyelamatkan pesakit penyakit jantung dengan bantuan alat yang ada.

Tenanglah, semua alat dalam Open Doctor Surgery Doctor Game cukup lengkap dan realistik seperti alat yang biasa digunakan oleh pakar bedah. Semasa operasi, anda juga harus memperhatikan monitor yang menunjukkan degup jantung pesakit. Pastikan degupan jantung pesakit tetap stabil dan normal, ya.

3. Hospital Pembedahan Jantung Kecemasan ER

Hospital Pembedahan Jantung Kecemasan ER

ER Emergency Heart Surgery Hospital juga boleh menjadi pilihan sekiranya anda ingin bermain permainan dengan konsep pembedahan jantung. Di sini, anda akan dijadikan doktor di hospital di mana setiap hari pesakit datang tanpa berhenti. Pada mulanya, anda perlu melakukan imbasan CT, MRI, ujian darah, dan beberapa ujian lain sebelum pembedahan jantung.

Sekiranya semua prosedur sebelum operasi telah dijalankan, maka langkah seterusnya adalah membentuk pasukan. Ya, dalam pasukan doktor khas ini yang akan menangani pesakit penyakit jantung. Pasukan ini juga akan menjadi pembantu anda dalam pembedahan jantung. Sama seperti permainan lain, Pembedahan Jantung Kecemasan Hospital ER juga dilengkapi dengan peralatan lengkap dalam gaya doktor.

4. Permainan Doktor Pembedahan Simulator

Permainan Doktor Pembedahan Simulator

Memainkan permainan simulasi untuk menjadi pakar bedah sangat menarik dan boleh dikatakan cukup menarik. Nah, bagi anda yang berminat bermain permainan pembedahan jantung, cubalah  memuat turun  permainan Surgery Simulator Doctor Game. Dalam permainan, anda akan dijemput untuk mencuba pembedah pesakit dan melakukan pembedahan jantung dengan peralatan dalam gaya pembedahan sebenar. Sebenarnya, inilah pemain yang bertanggungjawab merawat pesakit selepas pembedahan jantung yang  anda tahu.

5. Pakar Bedah Amatur 4

Pakar Bedah Amatur 4

Tidak seperti permainan sebelumnya, kerana permainan ini cukup menggelikan. Kerana, Amatur Surgeon 4 benar-benar menjadikan anda doktor amatur yang melakukan pembedahan yang tidak biasa. Walaupun begitu, permainan ini agak licin untuk memaparkan animasi kerana ia tidak  jelas  menunjukkan darah yang seolah-olah menyeramkan.

Bermula sebagai doktor, anda akan diminta untuk merawat pesakit. Kemudian, anda boleh melakukan operasi pembedahan, salah satunya adalah pembedahan jantung. Sekiranya berjaya, maka anda berhak mendapatkan pembantu untuk menjalankan operasi selanjutnya. Baiklah, setiap pembantu yang dimiliki mempunyai kemampuan unik yang  anda kenali.

6. Permainan Doktor: Permainan Pembedahan & Operasi Hospital

Permainan Doktor Pembedahan & Operasi Hospital

Sesuai dengan nama permainan, di sini anda akan digunakan sebagai doktor yang pakar dalam melakukan operasi. Operasi yang dilakukan di Doctor Game: Hospital Surgery & Operation Game adalah pelbagai, salah satunya adalah pembedahan jantung. Tetapi, sebelum melakukan pembedahan, anda boleh meminta pesakit melakukan beberapa ujian, misalnya ujian darah.

Setelah anda dapat memastikan pesakit bersedia untuk menjalani pembedahan, maka anda akan beroperasi di jantung pesakit. Seterusnya, anda masih harus bertanggungjawab untuk merawat pesakit sehingga mereka sembuh sepenuhnya. Uniknya, selain melakukan pembedahan dan merawat pesakit, Anda juga ditugaskan untuk menguruskan  pengurusan hospital. Berminat untuk bermain permainan ini? Boleh dimuat turun  terus  di sini.

7. Doktor Bedah 2018

Doktor Bedah 2018

Masih dengan permainan menarik untuk melakukan pembedahan jantung, kali ini kami mengesyorkan Surgeon Doctor 2018. Dalam permainan, anda boleh membentuk pasukan khas untuk melakukan pembedahan, salah satunya adalah pembedahan jantung. Bersama pasukan, anda bekerjasama dalam membantu pesakit penyakit jantung. Terdapat juga beberapa alat yang diperlukan untuk menyokong aktiviti pembedahan jantung.

8. Pembedahan Jantung Puteri Ais

Pembedahan Jantung Puteri Ais

Nah, permainan pembedahan jantung satu ini memang sangat sesuai dimainkan untuk kanak-kanak perempuan. Kerana permainan Ice Princess Heart Surgery menghadirkan pesakit puteri ais. Pemain akan diminta menyelamatkan seorang puteri ais. Hati puteri ais tiba-tiba berhenti, dengan pengendalian yang betul dan pantas, pemain mesti menyelamatkannya.

Anda akan diminta melakukan operasi jantung. Sudah tentu permainan ini akan menyajikan pelbagai peralatan yang diperlukan untuk melakukan pembedahan jantung. Memberi suntikan dan melakukan penyembuhan lain juga merupakan tugas pemain. Sekiranya anda ingin memainkannya, muat turun permainan secara langsung di sini.

9. Penyelamat Pemindahan Jantung

Penyelamat Pemindahan Jantung

Permainan Heart Transplant Rescue menawarkan konsep bermain dengan melakukan pembedahan pemindahan jantung. Sebagai pakar bedah, anda mesti menyelamatkan pesakit. Pesakit yang ditunjukkan dalam permainan ini adalah anak kecil. Apa yang mencabar mengenai permainan ini ialah apabila anda akan melakukan pemindahan jantung, tiba-tiba seorang jururawat akan membantu anda hilang. Jadi, siapa yang akan membantu anda dalam pembedahan anda? Main sahaja permainan di sini, mari kita pergi!

10. Simulator Pakar Bedah

Simulator Pakar Bedah

Permainan ini hanya boleh dimainkan oleh pengguna yang telah memasuki usia 16 tahun ke atas. Kenapa? Kerana, dalam permainan ini memaparkan visualisasi yang sangat realistik, sehingga tidak sesuai dimainkan oleh anak-anak. Begitu realistik, permainan ini bahkan memaparkan peralatan yang serasi dengan peralatan operasi di dunia nyata. Sekiranya anda ingin bermain permainan ini, sepertinya anda harus bersedia membelanjakan IDR 67 ribu di sini.

Sebagai tambahan kepada 10 permainan di atas, kami juga masih mempunyai sejumlah permainan cadangan lain yang menyeronokkan untuk dimainkan. Ingin tahu apa permainannya? Segera periksa ulasan berikut.

11. Simulator Pembedahan

Simulator Pembedahan

Surgery Simulator juga hadir sebagai permainan pembedahan jantung yang cukup tertekan oleh anda terutamanya kanak-kanak kecil. Permainan Surgery Simulator ini memberikan cabaran di mana anda harus menyelamatkan pesakit yang datang dengan pelbagai masalah penyakit, satu penyakit yang mesti disembuhkan adalah jantung.

Sekiranya pesakit anda mempunyai masalah kesihatan jantung, permainan ini akan meminta anda melakukan pembedahan jantung mengikut arahan. Anda juga harus mengikuti setiap langkah operasi jantung pada pesakit dengan menggunakan alat yang disediakan oleh permainan.

12. Pembedahan Jantung Kecemasan ER

Pembedahan Jantung Kecemasan ER

Permainan pembedahan jantung yang dikembangkan oleh pembangun Happy Baby Games boleh dikatakan agak tegang. Pembedahan Jantung Kecemasan ER ini mempunyai plot tersendiri sebelum memasuki gim dan memulakan pembedahan jantung. Permulaan cerita, seorang pesakit mengalami serangan jantung dan dibawa ke hospital menggunakan ambulans.

Dalam perjalanan ke hospital, seorang jururawat telah menganalisis dan mencatat segala-galanya mengenai penyakit pesakit. Setibanya di hospital, anda akan memainkan peranan dan mula bermain, lebih tepat mula beroperasi pada pesakit.

13. Simulator Pembedahan Jantung Terbuka

Buka Simulator Pembedahan Jantung

Tidak jauh berbeza dengan permainan pembedahan jantung lain yang telah disebutkan. Permainan Open Heart Surgery Simulator ini juga menyajikan dan memberikan sensasi kepada para pemain untuk menjadi pakar bedah yang tugasnya adalah untuk mengendalikan jantung pesakit.

Dalam permainan ini, anda diberi kebebasan untuk memilih pesakit. Terdapat dua pesakit yang berbeza. Setelah anda memilih pesakit, pemain permainan Open Heart Surgery Simulator dapat segera melancarkan tindakan dalam mengendalikan jantung pesakit.

Permainan, yang telah dimuat turun lebih daripada 46 ribu pengunduh, menyatakan bahawa grafik yang disediakan akan kelihatan sangat nyata seperti doktor sebenar yang melakukan pembedahan jantung.

14. Simulator Pembedahan Jantung

Simulator Pembedahan Jantung

Walaupun diklasifikasikan sebagai tegang dengan mengambil konsep membedah tubuh manusia dan beroperasi di hati manusia, permainan yang satu ini masih boleh dikategorikan sebagai permainan untuk kanak-kanak. Heart Surgery Simulator, permainan pembedahan jantung yang akan membawa pemain untuk menjadi pakar bedah jantung.

Permainan ini mendakwa bahawa permainan ini mempunyai grafik dan gambar yang kelihatan seperti mereka melakukan pembedahan jantung. Walaupun begitu, grafik yang ditawarkan cenderung tidak membuat kanak-kanak merasa takut.

15. Pembedahan Doktor Jantung

Pembedahan Doktor Jantung

Masih di sekitar permainan pembedahan jantung yang agak tegang tetapi masih sejuk untuk dimainkan oleh kanak-kanak dan orang dewasa. Pembedahan Doktor Jantung hadir sebagai permainan yang akan menjadikan para pemain sebagai pakar bedah jantung dengan tanggungjawab menyematkan pesakit yang mempunyai masalah penyakit jantung.

Seperti doktor sebenar, sebelum melakukan pembedahan jantung, pemain akan diminta melakukan pensterilan tangan dan perkara lain agar tidak ada kuman yang memasuki jantung. Bukan itu sahaja, malah permainan ini akan menjadikan anda doktor sebenar dengan menyediakan peralatan yang lengkap.

Itulah 10 permainan pembedahan jantung yang tegang dan boleh dimainkan menggunakan telefon Android. Nah, adakah permainan di atas yang anda mahu mainkan?