10 Jenama Pengecas Terbaik untuk Telefon Pintar Ngecas 2020

Pengecas adalah salah satu aksesori telefon pintar yang diperlukan. Walaupun setiap telefon pintar dilengkapi dengan pengecas biasa dalam pakej penjualan, pengguna memerlukan pengecas lain yang menawarkan teknologi yang lebih tinggi atau pengecas bantuan seperti pengecas kereta dan pengecas solar.

Terdapat banyak syarikat yang membuat pengecas dan barang serupa di dunia ini. Salah satu jenama atau jenama yang paling banyak dibincangkan ialah Anker. Di beberapa pasaran , pengecas dengan jenama ini digolongkan sebagai salah satu produk dengan angka penjualan tertinggi. Selain Anker, jenama pengecas lain yang popular dan bagus? Dapatkan jawapannya dalam perbincangan berikut.

1. Anker

ANKER POWERPORT 1 -A2013115-TD01-V1 (Salin)

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Anker adalah syarikat pembuat aksesori telefon pintar terkemuka yang beribu pejabat di Shenzen, China. Anker ditubuhkan pada bulan Julai 2011 oleh Steven Yang, yang sebelumnya bekerja sebagai jurutera perisian di Google. Sebelumnya, Anker menumpukan pada pembuatan bateri komputer riba sehingga akhirnya beralih untuk menghasilkan aksesori telefon pintar seperti pengecas, power bank, kabel data, dan lain-lain.

Produk Anker termasuk pengecas yang terkenal berkualiti tinggi dan menjadi pilihan banyak pengguna telefon pintar di dunia. Pengecas Anker, misalnya, dibuat dengan teknologi PowerIQ canggih milik Anker.

Teknologi ini didakwa dapat mengesan peranti yang disambungkan dan secara automatik akan mengoptimumkan arus yang dihantar untuk dicas lebih cepat. Pada tahun 2015, Anker pernah menjadi jenama pengecas paling popular di laman membeli-belah terkemuka Amazon.com.

Selain itu, banyak pengecas Anker juga menggunakan teknologi pengecasan pantas Quick Charge . Selain pengecas telefon bimbit biasa, Anker juga membuat pengecas kereta yang juga merupakan pilihan yang baik bagi banyak orang. Salah satu produk pengecas kereta terbaik dari Anker adalah Anker PowerDrive + 1 yang dilengkapi dengan ciri Quick Charge 3.0 dan Multi Protect Safety System .

Sebagai maklumat tambahan, selain aksesori telefon pintar, Anker juga mengeluarkan peralatan elektronik isi rumah pintar, fon kepala , pembesar suara mudah alih , projektor video mudah alih , dan pelbagai aksesori kenderaan. Selain syarikat induk di China, Anker juga memiliki beberapa anak syarikat di berbagai negara, seperti Amerika Syarikat, United Kingdom, Jerman, dan Jepun.

2. Aukey

Pengecas Dinding Aukey Dual Port USB-C dan USB 56.5-Watt

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Pengecas jenama Aukey juga merupakan salah satu pilihan terbaik di pasaran. Sama seperti Anker, Aukey adalah pengeluar elektronik pengguna dan aksesori HP, yang beribu pejabat di Shenzhen, China.

Aukey juga merupakan salah satu penjual terkemuka di Amazon.com. Rakan pengedar produk Aukey telah tersebar ke lebih dari 50 negara di Timur Tengah, Asia Tenggara, termasuk Indonesia, Eropah Timur dan Amerika Latin.

Salah satu produk pengecas terbaik dari Aukey ialah  Aukey Dual Port USB-C  dan  USB 56.5-Watt Wall Charger . Pengecas ini dapat mengecas dua peranti pada satu masa, walaupun dengan menggunakan dua jenis kabel yang berbeza.

Di samping itu,  Pengecas Aukey Dual Port USB-C  dan  USB 56.5-Watt Wall dapat melindungi peranti daripada lonjakan kuasa dan pengecasan berlebihan . Dan untuk memuaskan pelanggannya, pengecas ini dijual dengan jangka masa jaminan dua tahun!

3. Spigen

Spigen 2

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Spigen adalah pengeluar aksesori-aksesori HP yang berpusat di California, Amerika Syarikat. Syarikat ini telah ditubuhkan sejak tahun 2008 dan kini merupakan salah satu penyedia aksesori telefon bimbit terkemuka di dunia, termasuk pengecas. Di Indonesia, anda boleh mendapatkan pelbagai produk Spigen melalui pelbagai pasar dalam talian.

Sekiranya anda mencari pengecas tanpa wayar untuk telefon bimbit anda, anda boleh bergantung pada produk dengan jenama Spigen. Salah satu model pengecasan tanpa wayar terbaik dari  Spigen adalah Pengecas Tanpa Wayar Essential┬« F301W yang dapat mengecas telefon pintar yang serasi dengan cepat tanpa perlu risau tentang pengecasan atau pemanasan berlebihan .

Selain itu, terdapat juga pengecas kereta dari Spigen yang termasuk dalam senarai terbaik di Caris Signal, iaitu S pigen Quick Charge 3.0 Car Charger F27QC.

4. RAVPower

Kuasa RAV

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

RAVPower juga merupakan salah satu pengeluar pengecas dan aksesori telefon pintar lain yang mempunyai nama di dunia. Syarikat ini telah ditubuhkan sejak 2011 dan kini beribu pejabat di San Jose, California, Amerika Syarikat.

Sebelum membuat pengecas, power bank, dan seumpamanya, RAVPower terlebih dahulu mengeluarkan bateri komputer riba dan telefon bimbit. Selain melalui laman web rasmi mereka, RAVPower juga menjual produknya melalui pasar Amazon.

RAVPower mempunyai teknologi pengisian yang telah mereka patenkan. Teknologi ini disebut iSmart yang secara automatik dapat mengesan arus pengisian yang optimum untuk peranti yang disambungkan dan menyesuaikan keperluan daya peranti.

Teknologi ini membolehkan pengguna mengecas telefon bimbit atau tablet (yang serasi) dengan lebih pantas dan lebih pintar. Salah satu produk pengecas terkenal dari RAVPower adalah  RAVPower 60W 12A 6-Port USB Charger Desktop Charging Station dengan iSmart. 

5. Tronsmart

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Pengecas dengan jenama Tronsmart juga boleh digunakan. Sebagai tambahan kepada pengecas, Tronsmart juga membuat aksesori telefon pintar lain, seperti kabel data, power bank, fon telinga, alat dengar , dan lain-lain. Produk syarikat telah tersebar di seluruh dunia di pelbagai benua.

Di Indonesia, anda boleh mendapatkan produk Tronsmart secara rasmi di pasaran . Salah satu produk pengecas Tronsmart yang paling popular adalah  Tronsmart CC2TF Quick Charge 3.0.

Ini adalah produk pengecas kereta yang mempunyai input 12-24V sehingga hampir semua kenderaan jenis bas mini atau trak serasi dengan pengecas ini. Tronsmart CC2TF juga dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas versi 3.0 dari Qualcomm.

6. Belkin

Belkin

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Belkin adalah syarikat Amerika yang telah lama berada di dunia elektronik pengguna. Belkin ditubuhkan pada tahun 1983 dan mengkhususkan diri dalam menghasilkan item yang berkaitan dengan peranti penyambungan seperti kabel data dan pengecas. Belkin kini beribu pejabat di Los Angeles, California, dan produknya telah tersebar ke banyak negara di seluruh dunia.

Salah satu produk pengecas Belkin yang terkenal ialah  Belkin Boost Up Wireless Charging Pad yang merupakan pengecas tanpa wayar untuk banyak peranti mewah seperti iPhone Xs, XS Max, XR; Samsung Galaxy S9, S9 +, Note9; LG; Sony; dan lain lain. Produk ini juga dijual dengan tempoh jaminan tiga tahun selepas anda mendaftarkan produk yang anda beli.

7. iClever

iClever

Semak Harga di Lazada

Syarikat pembuatan elektronik pengguna ini ditubuhkan pada tahun 2010 dan kini menjadi salah satu jenama yang telah dikenali di seluruh dunia. Produk IClever termasuk pengecas telah tersebar di banyak negara di pelbagai benua. Selain pengecas, iClever juga membuat produk lain seperti fon kepala, pembesar suara, power bank , papan kekunci, pengecas solar, dan banyak lagi.

Salah satu produk pengecas iClever bernama  iClever BoostCube 4.8A 24W Dual USB Travel Wall Charger hadir sebagai salah satu pengecas terlaris di Amazon.

Pengecas dengan harga yang cukup berpatutan dilengkapi dengan beberapa ciri seperti dua port pengecasan, teknologi Smart ID yang dapat mengenali peranti dan memberikan kelajuan pengecasan yang optimum, serasi dengan banyak peranti, dan lain-lain.

8. Nekteck

Nekteck

Semak Harga di Shopee

Nekteck adalah penyedia pengecas dan aksesori telefon pintar berkualiti tinggi. Produk Nekteck dibuat dengan teliti dan menjalani pelbagai ujian yang ketat. Untuk satu produk, Nekteck membuat beberapa prototaip yang diuji secara menyeluruh dan yang terbaik akan dihasilkan dan dijual kepada pengguna. Jadi, kepuasan pelanggan adalah keutamaan Nekteck.

Salah satu produk pengecas terbaik dari syarikat ini ialah  Nekteck 4-port 72W USB Wall Charger dengan Type-C 60W Power Delivery . Pengecas ini serasi dengan semua peranti yang menggunakan USB jenis C. Di samping itu,  Pengecas Dinding USB Nekteck 4-port 72W boleh mengecas tiga peranti pada masa yang sama.

9. Zola

Zola

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2015 dan cukup terkenal sebagai pengeluar aksesori telefon pintar seperti power bank, pengecas USB, pengecas kereta, kabel data, fon telinga, pembesar suara, dan lain-lain.

Anda boleh membeli produk Zola melalui kedai luar talian mereka yang tersebar di beberapa bandar di Indonesia. Selain itu, Zola juga membuka kedai dalam talian di beberapa pasar.

Salah satu produk Zola yang termasuk dalam perbincangan ialah  Zola Dash Car Charger-12W yang merupakan pengecas kereta mini. Pengecas dilengkapi dengan dua port USB yang dapat mengecas dua peranti pada masa yang sama, seperti telefon pintar , tablet, dan pemain MP3.

10. Rocker

Penjimat Roker

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Roker adalah jenama aksesori telefon pintar yang telah ditubuhkan sejak tahun 2010. Produk Roker termasuk pengecas perjalanan, power bank, kabel USB, pembesar suara, bebas tangan, dan lain-lain. Di Indonesia, pemegang lesen rasmi Roker adalah PT.Roker Mandiri Pratama. Anda boleh mendapatkan produk Roker di beberapa pasar , salah satunya adalah Bukalapak.

Salah satu produk pengisian dari Roker adalah 3.6A Roker Hybrid Saver . Pengecas kereta ini menawarkan pengecasan pantas atau pengecasan pantas dan dibuat dengan tahap keselamatan yang tinggi menjadikannya selamat untuk telefon pintar dan sistem elektrik anda. 3.6A Roker Hybrid Saver mempunyai badan yang diperbuat daripada keluli yang selamat, tahan lama, dan tahan lama.

Nah, itu adalah beberapa jenama pengecas terbaik yang telah dikumpulkan dan didaftarkan oleh Caris Signal. Sukar untuk menentukan mana yang terbaik, tetapi dapat ditentukan dari tahap populariti jenama itu sendiri seperti tahap penjualan dan kepuasan pelanggan.

Dan jika anda mencari model pengecas kereta terbaik, baca artikel 10 Model Pengecas Kereta Berkualiti dan Terbaik pada tahun 2019.