Ayuh, Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan HP Honor 7A

Tidak sedikit vendor HP baru yang memasuki Indonesia. Ada yang selamat, tidak sedikit yang menyerah dan meninggalkan Indonesia. Salah satu vendor yang memasuki Indonesia adalah Honor. Penjual ini adalah adik lelaki Huawei atau bahasa sub-jenama yang hebat.

Honor menghadirkan beberapa jenis telefon bimbit di Indonesia yang cukup menarik, salah satunya adalah Honor 7A. HP ini cukup menarik jika anda melihat spesifikasi dan harga yang ditawarkan. Dengan julat harga 1.8 juta, HP ini dapat menawarkan dua kamera dan skrin penuh hari ini.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai telefon bimbit ini, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Honor 7A berikut. Tetapi seperti biasa, sebelum membincangkan kelebihan dan kekurangan, mari kita mempertimbangkan spesifikasi Honor 7A berikut.

Honor 7A Spesifikasi

Penghormatan 7A

 • Keluaran: Jun, 2018
 • Skrin:  LCD IPS 5.7 inci
 • Resolusi Skrin : nisbah 740 x 1140 piksel 18: 9
 • Chipset: Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430
 • CPU: Octa-core 1.4 GHz Cortex-A53
 • GPU: Adreno 505
 • Memori Dalaman: 32GB, RAM 3GB
 • Memori Luaran: microSD, hingga 256GB (slot khusus)
 • Kamera Belakang: Dual 13 MP + 2 MP, autofokus pengesanan fasa, denyar LED
 • Kamera Depan: 8 MP f / 2.0, denyar LED
 • Bateri:  Li-Ion 3000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan Kehormatan 7A

1. Skrin FullView dengan Paparan Warna yang Baik

Seperti disebutkan sebelumnya, Honor 7A hadir dengan layar yang lebih kontemporari, layar yang lebih moden, atau biasa disebut FullView. Oleh itu, telah dipastikan bahawa telefon bimbit ini membawa nisbah layar 18: 9, nisbah skrin yang jamak terdapat pada generasi telefon bimbit semasa.

Kelebihan HP dengan nisbah skrin 18: 9 ialah ia membolehkan lebih banyak dimensi skrin pada dimensi badan HP yang lebih kecil, seperti contoh Honor 7A dilengkapi dengan skrin 5,7 inci. Skrin tidak terasa besar kerana skrin hadir pada badan HP skrin 5 inci. Dan tentu saja ini positif memandangkan sekarang ini banyak orang memerlukan telefon bimbit dengan skrin penuh.

Honor 7A sendiri hadir dengan jenis skrin IPS LCD. Skrin ini dilengkapi dengan paparan yang cukup bagus. Sebenarnya, skrinnya mampu menampilkan gamut warna hingga 80% sRGB. Untuk sejuta HP, nilai gamut warna ini cukup bagus.

Sebagai perbandingan, Honor 7X, telefon bimbit dari Honor lain yang berharga sekitar 3 juta, mempunyai paparan warna yang bagus. Baiklah, menurut Expertreviews.co.uk, paparan skrin Honor 7A mempunyai pelbagai warna 5% lebih rendah daripada Honor 7X. Ini bermaksud bahawa telefon bimbit di bawah 2 juta seperti Honor 7A nampaknya mempunyai penampilan visual yang cukup bagus dan hampir dengan 3 juta telefon.

Expertreviews.co.uk, yang telah menguji telefon bimbit ini, mengatakan bahawa paparan telefon bimbit ini mempunyai julat warna yang sedikit lebih rendah (julat 5%) daripada julat warna Honor 7X. Honor 7X adalah Honor HP di kelas menengah yang lebih mahal daripada Honor 7A. Ini bermakna, paparan skrin Honor 7A cukup keren di kelasnya, malah sedikit sebanyak dapat menyaingi penampilan visual HP di kelas menengah.

2. Kamera Belakang Dwi

Jutaan telefon bimbit kelas pertama mempunyai dua kamera tentunya terasa istimewa, terutamanya jika kamera ganda itu bukan sekadar gimik . Seperti Honor 7A yang mempunyai kamera 13 MP dual + 2 MP dan mempunyai flash. Telefon bimbit ini juga dilengkapi dengan ciri-ciri seperti PDAF. Fungsi ini berguna bagi anda yang menginginkan HP dengan kemampuan menangkap fokus dengan cepat.

Kamera belakang pada telefon bimbit ini mempunyai bukaan lebar. Dengan ciri ini, anda boleh menggunakan kamera untuk mengambil gambar dengan kabur latar belakang, istilah yang terkenal adalah bokeh. Dengan ciri ini, sudah tentu Honor 7A mempunyai nilai tersendiri.

Lalu, bagaimana dengan kualiti foto Honor 7A ini? Daripada banyak naratif, sila rujuk beberapa contoh tangkapan kamera menggunakan Honor 7A berikut.

Sekiranya anda melihat foto yang diambil oleh gambar kamera belakang Honor 7A, kualiti gambarnya cukup bagus. Ini juga sejajar dengan apa yang diungkapkan oleh Trustedreviews yang mengatakan jika kamera belakang Honor 7A memiliki kemampuan untuk menangkap gambar yang layak.

Foto yang dihasilkan oleh telefon bimbit ini mempunyai fokus dan kelajuan rana yang cukup baik . Foto berkualiti HDR juga cukup bagus. Hasilnya agak terlalu lancar tetapi tidak kurang.

3. Buka Kunci Muka dan Kamera Selfie 8 MP

Honor 7A mempunyai sensor cap jari sebagai ciri untuk membuka OS di telefon bimbit ini. Selain itu, Honor 7A juga mempunyai sensor pengenalan wajah atau biasa disebut Face Unlock. Kehadiran fitur buka kunci muka ini terasa istimewa, terutamanya kerana ciri ini merupakan sebahagian daripada EMUI 8, penyesuaian OS Oreo berasaskan Android yang dibuat oleh Huawei.

Face Unlock berfungsi dengan menggunakan kamera depan 8 MP pada telefon bimbit yang cukup baik untuk selfie. Terdapat tetapan penyesuaian kilat dan ciri kecantikan, tidak akan mengecewakan bagi anda yang gemar selfie.

Kelebihan lain ialah, Face Unlock Honor 7A adalah yang mempunyai tindak balas pantas di kelasnya. Trustedreviews dan Expertreviews.co.uk, keduanya bersetuju bahawa masa untuk mengimbas wajah menggunakan Face Unlock pada telefon bimbit ini agak cepat. Mereka yang memerlukan 1 juta telefon bimbit dengan ciri Face Unlock, Honor 7A adalah jawapannya.

4. Hayat Bateri yang tahan lama

Honor 7A dilengkapi dengan kapasiti bateri 3,000 mAh. Untuk menyokong skrin 5.7 inci, kapasiti bateri ini nampak kecil. Tetapi ingat, jumlah kapasiti bateri hanya ada di atas kertas. Terdapat faktor lain yang menjadikan bateri berkapasiti 3.000 mAh tahan lama.

Merujuk kepada penggunaan ujian yang dilakukan Trustedreviews, HP ini digunakan untuk memainkan Guns of Boom dengan tahap kecerahan 50% dan akibatnya, bateri yang habis digunakan hanya 5%. Hasil yang mereka fikirkan lebih baik jika dibandingkan dengan Honor 9 Lite atau Honor 7X.

Untuk makluman, kapasiti bateri Honor 9 Lite serupa dengan Honor 7A. Tetapi, penggunaan bateri ketika menjalankan permainan yang sama sebanyak 6%. Honor 7X adalah cerita lain, telefon bimbit yang mempunyai bateri 3.450 mAh menghabiskan 9% baterinya.

Expertreviews.co.uk melakukan ujian lain. Mereka melakukan ujian video Honor 7A. Ujian video dilakukan sepanjang hari dari bateri HP penuh sehingga habis. Dan itu menghabiskan 11 jam 39 minit penggunaan tenaga. Sudah tentu jika telefon bimbit ini digunakan untuk keperluan umum, seperti bermain media sosial atau internet, sudah tentu bateri akan lebih tahan lama.

5. Slot Tiga Kali

menghormati sim 7a

Pada masa kini, banyak orang memilih HP dengan adanya tiga slot, iaitu slot dual SIM dan satu microSD. Terutama jika memori dalaman yang disediakan agak kecil. Memahami keperluan ini, Honor menyematkan tiga slot SIM di Honor 7A.

Sudah tentu ini adalah kelebihannya sendiri, terutama bagi pengguna yang mempunyai dua nombor aktif dan masih merasa kurang puas dengan memori dalaman 32 GB yang terdapat di dalam telefon bimbit ini. Lagi sedap, slot microSD ini menyokong penyimpanan sehingga 256 GB.

Kekurangan Kehormatan 7A

1. Prestasi Biasa

Memandangkan Honor masih merupakan saudara kepada Huawei, tidak aneh jika jenis chipset yang digunakan adalah Kirin, sebuah chipset buatan Huawei. Namun, ternyata tidak semua jenis Honor atau Huawei menggunakan chipset Kirin. Honor 7A, misalnya, menggunakan 430 chipset sebagai dapur tunjangnya.

Kehadiran Snapdragon 430 di telefon bimbit ini sekurang-kurangnya dapat memberikan minat, terutama bagi pemuja telepon yang harus menggunakan chipset Snapdragon. Tidak dapat difahami, ramai yang berpendapat bahawa Snapdragon mempunyai prestasi yang lebih baik. Jadi, adakah Snapdragon 430 pada telefon bimbit ini mempunyai prestasi yang baik?

Digabungkan dengan RAM 3 GB dan ROM 32 GB, Honor 7A boleh dibilang telefon bimbit yang mencukupi untuk memenuhi penggunaan seharian. Dengan kombinasi ini, Honor 7A mendapat skor AnTutu 57,878 seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut yang diambil dari saluran alat 805.

Dengan nilai-nilai ini, Honor 7A boleh dikatakan mempunyai prestasi yang agak biasa. 805 Alat yang menguji telefon mengatakan bahawa bermain permainan PUBG pada Honor 7A hanya dapat dimainkan dengan tetapan grafik rendah. Bagi permainan Mobile Legend, anda boleh mendapatkan grafik berprestasi tinggi.

Dari pernyataan ini, telah dipastikan apakah prestasi HP termasuk biasa. Sebenarnya, Expertreviews.co.uk berani menyebutkan apakah CPU dan GPU yang terdapat di dalam telefon bimbit ini agak lemah. Baseball yang mengerikan , tetapi gabungan chipset dan OS EMUI dalam HP ini nampaknya menjadi masalah yang perlu dilakukan agar kemas kini di masa depan lebih optimum.

2. EMUI Kurang Tergesa-gesa

Honor 7A menggunakan EMUI sebagai antara muka paparan. EMUI ini adalah antara muka yang sebenarnya cukup menarik kerana menyajikan ciri skrin split yang membolehkan Honor 7A menjalankan dua aplikasi secara serentak, seperti membuka Youtube dan ketika membuka aplikasi sembang.

Malangnya, kehadiran EMUI ini juga menjadikan prestasi Honor 7A tidak optimum. Tinjauan terpercaya misalnya menyatakan bahawa pengalaman menggunakan telefon bimbit ini adalah EMUI yang sebenarnya melemahkan OS Android. Menurut mereka, kehadiran EMUI sebenarnya menjadikan OS Android menjadi kurang optimum.

Sejajar dengan Trustedreviews, Expertreviews.co.uk juga mengatakan perkara yang sama. Mereka mengatakan bahawa EMUI ini mempunyai pelancar khusus dengan warna ikon yang terlalu terang dan cenderung kekanak-kanakan. Selain itu, EMUI juga kurang responsif ketika menavigasi tangan di skrin. Anda perlu melakukan beberapa ketukan pada ikon aplikasi untuk dapat berjalan.

Kerana itu juga, anda boleh mengatakan EMUI ini juga menjadi semacam "master pemakan makanan" untuk Honor 7A. Memang penampilan EMUI cukup cantik dan menarik, tetapi dari segi prestasi, EMUI atau Emi UI tidak begitu pantas.

3. Reka Bentuk Cantik Tetapi Badan Plastik

Penghormatan 7A

Honor 7A mempunyai reka bentuk yang cantik dan mempunyai kelebihan tersendiri. Malangnya, reka bentuk yang cantik tidak disertakan dengan reka bentuk badan yang sedikit lebih premium. Honor 7A yang dibalut dengan pembalut badan plastik yang mungkin bagi sesetengah orang akan merasa kecewa kerana agak tidak sesuai dengan penampilan reka bentuk HP yang menarik ini.

Perlu diingat, berjuta-juta telefon bimbit kelas 1 juga menggunakan badan plastik. Malah ada juga telefon bimbit yang dijual dalam lingkungan antara 3 hingga 4 juta yang juga menggunakan badan plastik. Cuma, jika anda melihat kualiti binaan Nokia 2 misalnya, sudah tentu Honor 7A kalah. Sama 1 juta dan lebih murah, tetapi Nokia 2 memberikan kualiti binaan yang cukup baik.

4. Tidak Menyokong Pengecasan Pantas

Cas bateri

Tidak ada yang salah jika anda mengharapkan ciri pengecasan pantas di telefon bimbit ini. Terutama berkat chipset Snapdragon 430, telefon ini semestinya mempunyai ciri pengecasan pantas atau Qualcomm Quick Charge khas. Malangnya, anda tidak dapat mengecas pantas pada telefon bimbit ini.

Perkara ini untungnya masih dapat difahami memandangkan Honor 7A mempunyai jangka hayat bateri yang cukup tahan lama seperti yang telah dijelaskan dalam kelebihan poin.

5. Masalah Cap Jari

Expertreviews.co.uk menemui masalah serius dengan bahagian cap jari telefon bimbit ini . Masalahnya timbul kerana kesukaran mengakses atau membuka telefon bimbit menggunakan sensor cap jari. Kedudukan sensor cap jari di bahagian belakang mempunyai masalah serius dalam membaca jari pengguna.

Pasukan dari Expertreviews.co.uk nampaknya gagal apabila cap jari terpaku pada sensor cap jari HP ini. Mesti mencuci tangan anda terlebih dahulu untuk membaca sensor cap jari pada telefon bimbit ini. Nampaknya sensor cap jari pada telefon bimbit ini cukup sensitif dan ini tentunya memerlukan perhatian khusus dari Honor ke depan.

Kesimpulannya

Dengan harga kelas 1 juta, Honor 7A adalah telefon bimbit yang agak menarik untuk dilihat. Banyak aspek yang cukup untuk menjadikan telefon bimbit ini lebih bernilai daripada vendor yang bersaing. Memandangkan kelebihannya, HP ini sesuai untuk anda yang memerlukan satu juta HP dengan kelebihan dalam sektor dwi kamera dan jangka hayat bateri yang cukup tahan lama.

Bagi anda yang memerlukan telefon bimbit dengan reka bentuk yang cantik tanpa menyoal badan reka bentuk plastik juga boleh menjadi lirik telefon bimbit ini. Berminat dengan Honor 7A? Anda boleh membeli Honor 7A dengan julat harga 1.8 juta di pautan ini.