Honor 8X, HP Kelas Menengah dengan Ciri Kelas Tinggi

Bandung, 22 Oktober 2018, di Saka Bistro & Bar, saya dan beberapa media lain di Bandung berkesempatan melihat telefon bimbit keluarga Honor Indonesia, Honor 8X. Telefon bimbit ini telah dilancarkan di India.

Acara yang saya hadiri hanyalah pengenalan kepada teaser alias Honor 8X  HP baru ini akan diperkenalkan pada acara pelancaran khas pada November 2018. Saya dan beberapa media di Bandung diperkenalkan dengan kelebihan 8X Honor ini. Saya juga berpeluang mencuba Honor 8X sebentar ini.

Kerana saya hanya melihat gambar saya tidak akan menerangkannya begitu lama. Hanya dalam bentuk kesan pertama. Inilah kesan saya mengenai Honor 8X, tetapi pertama, mari kita merujuk kepada spesifikasi Honor 8X berikut.

Spesifikasi Kehormatan 8X

Kehormatan 8X

  • Skrin:  IPS IPS LCD 6.5 inci
  • Resolusi Skrin: nisbah 1080 x 2340 piksel 19.5: 9
  • Chipset: HiSilicon Kirin 710
  • CPU: Octa-core (4 × 2,2 GHz Cortex-A73 & 4 × 1,7 GHz Cortex-A5)
  • GPU: Mali-G51 MP4
  • Memori Dalaman:  128GB, RAM 4GB
  • Memori Luaran: microSD, hingga 400 GB (slot khusus)
  • Kamera Belakang: Dual: 20 MP, f / 1.8, PDAF + 2 MP, dept sensor, denyar LED, [dilindungi e-mel]
  • Kamera depan: 16 MP [dilindungi e-mel]
  • Bateri:  Li-Po 3750 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Tawaran Kehormatan 8X

1. Paparan Paparan Luas Skrin  Lebar

Kehormatan 8X

Honor 8X hadir dengan dimensi skrin 6.5 inci. Layarnya kelihatan besar untuk saiz telefon pintar . Namun, kerana Honor 8X mempunyai nisbah skrin 19.5: 9, layar tidak terasa lebar. Walaupun saya memegangnya, skrin terasa padat dan mudah dipegang.

Honor mengatakan bahawa skrin lebar ini dipersembahkan untuk memanjakan pengguna agar mereka dapat menikmati kandungan multimedia dengan ideal dan mudah dibawa ke mana-mana. Layar yang membawa nisbah 2340 x 1080 piksel juga tentunya memiliki paparan visual yang baik sebagai alat hiburan.

2. Bezel nipis dengan reka bentuk yang menawan

Kehormatan 8X

Skrin Honor 8X bukan hanya membawa  pandangan penuh  tetapi juga skrinnya kelihatan penuh. Ini berkat layar pada telefon bimbit ini yang mempunyai nisbah  skrin-ke-badan  91%. Untuk telefon kelas menengah, nisbahnya cukup besar.

Kerana skrin hampir memenuhi seluruh badan, tepi Honor 8X mempunyai bezel nipis. Lebar perimeter bawah hanya 4.25mm. Bezel nipis ini dapat diperoleh kerana Honor mempunyai teknologi yang disebut  chip-on-film (COF). COF ini adalah teknologi yang biasa digunakan dalam telefon bimbit kelas atas untuk mendapatkan bezel nipis.

Selain bezel nipis, Honor 8X hadir dengan reka bentuk badan logam yang dilapisi  kaca aurora. Reka bentuk badan kaca inilah yang menjadikan Honor 8X kelihatan lebih menarik daripada reka bentuk badan telefon lain. Lebih-lebih lagi Honor 8X ditawarkan dengan tiga varian warna yang menarik, iaitu merah, biru dan hitam.

Reka bentuk badan Honor 8X mengingatkan saya pada reka bentuk Honor 9 Lite yang indah. Reka bentuk Honor 8X kelihatan mempunyai tahap kecantikan yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan Honor 9 Lite.

3. Kamera AI

Honor 8X dilengkapi dengan kamera belakang 20 MP + 2 MP. Kamera ini didakwa dapat menangkap gambar dengan baik, walaupun dalam keadaan cahaya gelap. Kamera belakang ini juga dilengkapi dengan teknologi AI. Menariknya, kamera belakang Honor 8X sudah menyokong rakaman video gerakan perlahan .

Bukan hanya kamera belakang, kamera depan Honor 8X juga dilengkapi dengan teknologi AI. Kamera depan Honor 8X dilengkapi dengan kamera 16 MP dengan teknologi Selfie AI. Pada pendapat saya, teknologi kamera AI di telefon ini cukup bagus terutama ketika merakam gambar dalam keadaan cahaya rendah.

4. Ingatan Besar

Kehormatan 8X

Honor 8X ditawarkan dengan memori yang besar. Memori pada Honor 8X ini ialah RAM 4 GB dengan storan atau ROM 128 GB. Gabungan RAM 4GB + ROM 128GB tentunya cukup menarik kerana sekarang bakal pembeli boleh mendapatkan telefon bimbit yang murah dengan memori dalaman yang besar.

Walaupun storan 128 GB terasa kurang, jangan risau kerana Honor 8X ini menyediakan slot microSD yang dapat memuat hingga 400 GB. Jumlah memori penyimpanan Honor 8X ternyata mencapai 528 GB. Namun, tentu tidak semua orang menggunakan memori luaran. Kadang-kadang ROM 128 GB juga mencukupi.

5. Kirin 710 + GPU Turbo

Kehormatan 8X

Landasan Honor 8X adalah Kirin 710. Kirin 710 adalah chipset yang agak pantas. Chipset ini dikembangkan oleh Huawei yang bertujuan untuk telefon bimbit Huawei dan Honor di kelas menengah atas.

Saya belum membayangkan bagaimana penampilan Kirin 710. Itu hanya tuntutan dari Honor yang menyatakan bahawa Kirin 710 cukup pantas di kelasnya. Lebih-lebih lagi, chipset ini juga telah disokong oleh teknologi GPU Turbo yang dipersembahkan untuk memaksimumkan pengalaman permainan.

Tidak banyak kesan yang saya dapat ketika memegang dan merasakan Honor 8X ini. Pada pandangan pertama, saya boleh berpendapat bahawa Honor 8X akan menjadi produk mudah alih yang menarik yang ditawarkan oleh Honor Indonesia. Terutama jika tanda harga Honor 8X dijual pada julat harga yang cukup berpatutan.

Semasa artikel ini dibuat, Honor Indonesia tidak mahu membocorkan soal harga Honor 8X. Harga Honor 8X akan diumumkan pada pelancarannya pada bulan November 2018. Menurut pembaca, berapakah harga yang sesuai untuk telefon bimbit yang didakwa mempunyai ciri kelas tinggi tetapi berharga pada kelas menengah ini?