Berikut adalah 10 kelebihan dan kekurangan yang terdapat pada LG G7 ThinQ

Nama Asus Zenfone Max Pro M1 yang sebenarnya cukup panjang masih dapat difahami kerana Asus mempunyai banyak varian dalam siri Zenfone. Masalah lain dengan perdana HP dari LG, LG G7 ThinQ. Nama ini memang tidak lama, tetapi penambahan daripada Thinq perkhidmatan lebih di telefon bimbit sebenarnya tidak sangat perlu dan penting.

LG G7 ThinQ lebih dikenali sebagai LG G7. Ceritanya berbeza jika LG mempunyai dua varian, seperti LG G7 dan LG G7 ThinQ. Penambahan ThinQ pada LG G7 ternyata menjadi penegasan bahawa LG G7 adalah telefon bimbit yang telah dilengkapi dengan kecerdasan buatan atau AI (kecerdasan buatan).

Untuk makluman, ThinQ telah menjadi platform untuk produk LG yang mempunyai kecerdasan buatan. Mari kita tutup perbincangan mengenai nama ini dan terima hakikat bahawa perdana HP dari LG disebut LG G7 ThinQ. Sekarang, mari kita fokus untuk membincangkan kelebihan dan kekurangan LG G7 ThinQ.

Sebagai HP unggulan, LG G7 ThinQ mempunyai banyak kelebihan. Oleh itu, dalam perbincangan ini, terdapat 7 titik kelebihan dari LG G7 ThinQ, sementara kekurangannya hanya 3. Apa benda itu? Mari lihat perbincangan di bawah.

Spesifikasi LG G7 ThinQ

LG G7 ThinQ

 • Keluaran: Mei, 2018
 • Skrin: IPS LCD 6.1 inci, Corning Gorilla Glass 5
 • Resolusi Skrin: 1440 x 3120 piksel, nisbah 19.5: 9
 • Chipset: Qualcomm SDM845 Snapdragon 845
 • CPU: Octa-core (4 × 2,8 GHz Kryo 385 Emas & 4 × 1,7 GHz Kryo 385 Perak)
 • GPU: Adreno 630
 • Memori Dalaman: 128GB, 6GB RAM atau 64GB, 4GB RAM
 • Memori Luaran: microSD, hingga 400 GB (menggunakan 2 slot SIM) - hanya model dual SIM
 • Kamera Belakang: Dual 16 MP (f / 1.6, OIS, laser & PDAF) + 16 MP (f / 1.9), autofokus pengesanan laser & fasa, denyar LED
 • Kamera Depan: 8 MP (f / 1.9), 1080p
 • Bateri: Li-Po 3000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan LG G7 ThinQ

1. Skrin dengan visual terbaik

skrin lg g7 thinq

Skrin mudah alih ini mempunyai resolusi Quad HD + 1440 x 3120 piksel. Jumlah piksel pada telefon bimbit ini lebih tinggi berbanding telefon bimbit lain yang membawa resolusi Quad HD +. Sebab jumlah piksel yang lebih tinggi adalah kerana telefon bimbit ini mempunyai nisbah 19.5: 9. Jenis skrin mudah alih ini adalah IPS LCD, tetapi tidak hanya LCD IPS tetapi paparan skrin LCD IPS terbaik.

Anggapan bahawa skrin OLED lebih baik daripada IPS LCD dilawan oleh LG G7 ThinQ. Berbekalkan skrin LCD IPS 6.1 inci, LG G7 ThinQ menyajikan kualiti skrin, terang, dan terbaik. Jika dibandingkan dengan  HP unggulan  lain, paparan visual LG G7 ThinQ adalah pemenang. Tidak keterlaluan untuk memanggil telefon bimbit ini sebagai skrin terbaik buat masa ini.

Orang yang memuji kualiti skrin LG G7 ThinQ adalah Trustedreviews.com. Menurut mereka, skrin LG G7 ThinQ adalah jenis skrin LCD terbaik. Ia bahkan mengungguli layar OLED yang dilakukan LG pada LG V30 dan Google Pixel 2X. Faktor gamut warna CDI-P3 dan ciri yang disebut Super Bright yang akan menggunakan kecerahan maksimum 1000 nits boleh menjadi sebab mengapa HP ini mempunyai layar yang sangat hebat dan istimewa.

Satu lagi perkara yang menjadi kelebihan lain dari skrin HP ini adalah pelindung skrin. LG G7 ThinQ dilengkapi dengan pelindung skrin Corning Gorilla Glass 5 yang pastinya lebih kuat daripada Corning Gorilla Glass sebelumnya. Ini mengesahkan bahawa skrin pada telefon bimbit ini adalah titik penjualan utama.

2. Reka Bentuk Badan yang Cantik dan Kokoh

LG G7 ThinQ

Penampilan visual yang menakjubkan bersinergi dengan reka bentuk HP ini. Secara keseluruhan, reka bentuk sebenarnya adalah gabungan konsep telefon pintar yang mempunyai takik yang digabungkan dengan konsep reka bentuk LG V30 dan LG G6. Penyatuan ini menghasilkan reka bentuk yang ringan dan ringkas. Dengan bahagian belakang logam, reka bentuk HP ini bukan sahaja cantik tetapi juga kukuh.

Dengan berat hanya 162 gram, HP ini cukup selesa dipegang. Rasa yang diperoleh semasa memegang telefon bimbit ini terasa ringan dan seperti tidak mempunyai bateri. Ini seperti yang dinyatakan oleh Trustedreviews. Ini bermaksud, LG G7 ThinQ mempunyai reka bentuk yang ringkas dan kukuh, dan tentunya cantik. Satu nilai lebih daripada telefon bimbit ini.

3. Prestasi Kelas Atas

Tidak perlu ragu untuk menyebutkan bahawa HP yang disematkan Snapdragon 845 mempunyai prestasi yang pantas. Anda tidak perlu menyebut sama ada bermain permainan mewah dengan grafik yang tinggi berfungsi atau tidak di telefon bimbit ini? Nampaknya soalan itu terasa kurang relevan untuk kelas HP dengan chipset kelas tinggi.

Pasti Snapdragon 845 dapat menjalankan aplikasi dan permainan dengan baik. Sekarang masalahnya, adakah telefon bimbit ini mempunyai prestasi yang sama dengan telefon bimbit lain di segmen pasaran kelas atas? Untuk menjawabnya, mari kita lihat jadual nilai AnTutu 7 di bawah.

Dari jadual ini, diketahui bahawa LG G7 ThinQ mendapat skor AnTuTu sebanyak 259,393. Skor jelas tinggi. Malah, skor itu dapat melepasi dua telefon pintar kelas atas yang juga beredar secara rasmi di Indonesia, Samsung Galaxy S9 + (dengan chipset Exynos, 9810 Octa) dan Huawei P20 Pro (Kirin 970). Fakta itu menjadikan LG G7 ThinQ sebagai telefon bimbit yang berprestasi lebih tinggi berbanding dua telefon bimbit.

LG G7 ThinQ juga lebih unggul daripada telefon bimbit lain yang membawa Snapdragon 845, Xiaomi Mi 8. yang sama. Perbezaannya juga cukup ketara, iaitu antara 40 ribu. Malangnya, LG G7 ThinQ kehilangan tiga telefon bimbit lain yang juga membawa Snapdragon 845. Ketiga-tiga telefon bimbit itu adalah Samsung Galaxy S9 + (versi Snapdragon 845), HTC U12 +, dan OnePlus 6.

Kelebihan ketiga-tiga titik mudah alih ini dari LG G7 ThinQ tidak terlalu ketara, hanya sekitar 12 hingga 13 ribu. Perbezaan mata tidak terlalu ketara dalam prestasi. Oleh kerana itu, nampaknya tidak berlebihan untuk memanggil LG G7 ThinQ sebagai telefon bimbit yang mempunyai prestasi tinggi.

4. Kualiti dan Kualiti Audio

bomboox lg g7 thinq

Kualiti audio LG G7 ThinQ sangat bagus. Sebenarnya, boleh dikatakan lebih baik daripada audio Samsung Galaxy S9 +. Faktor teknologi DTS: X 3D Sound dan 32-bit HiFi Quad DAC adalah sebabnya. Berkat teknologi ini, telefon bimbit ini mempunyai suara yang kuat dan jelas.

Kualiti audio yang baik juga dipersetujui oleh GSMArena yang menyatakan bahawa suara yang keluar dari telefon bimbit cukup jelas dan tajam. Kehadiran teknologi pembesar suara Boombox pada HP juga merupakan faktor lain yang menjadikan kualiti audio HP adalah yang terbaik berbanding dengan kualiti audio unggulan  HP yang  lain.

Kelebihan sektor audio ini menjadikan LG G7 ThinQ bukan sahaja mendapat gelaran HP dengan prestasi kelas atas tetapi juga HP dengan kualiti audio yang baik.

5. Keupayaan Kamera yang Sangat Baik

lg g7 thinq kamera belakang

LG G7 ThinQ dilengkapi dengan kamera belakang 16 MP + 16 MP. Salah satunya sebagai kamera utama dan yang lain adalah kamera untuk menangkap objek dengan lebih luas (ultra lebar). Berikut adalah beberapa contoh tangkapan kamera belakang LG G7 ThinQ.

Dilihat dari foto, tidak ada keraguan bahawa telefon bimbit ini mempunyai kemahiran foto yang baik. Lebih-lebih lagi, kehadiran fitur Super Bright Camera di telefon bimbit ini menjadikan gambar kelihatan lebih terang, terutama untuk foto dengan keadaan cahaya rendah. Telefon bimbit ini juga mempunyai kelebihan kerana telah dilengkapi dengan fitur AI. Fungsi ini membolehkan kamera membaca objek yang akan difoto.

Satu lagi ciri yang menjadikan kualiti kamera HP yang sejuk ini ialah Google Lens. Fungsi ini dapat dipilih ketika anda ingin mengetahui objek ketika kamera sedang memotret sesuatu. Cara kerjanya tidak seperti objek meneka AI melainkan maklumat seperti nombor telefon, mengimbas kod bar, mengenali tempat terkenal, dan banyak lagi. Berikut ini adalah contoh hasil foto Google Lens LG G7 ThinQ.

LG G7 ThinQ

Kamera belakang HP ini juga mampu merakam video dengan kualiti yang baik. Sebenarnya, kamera sudah menyokong rakaman video gerakan perlahan 240fps dengan kualiti HD. Sebagai gambaran kualiti video HP ini dapat melihat kualiti rakaman video LG G7 ThinQ berikut.

Untuk kamera belakang, HP ini dilengkapi dengan kamera belakang 8 MP. Kamera ini lebih baik daripada kamera pada LG V30. Lebih-lebih lagi, kamera depan ini dilengkapi dengan sensor Hynix SF846 yang menurut Techradar mampu menghasilkan foto yang dapat menangkap warna kulit dengan tepat.

6. Butang Pembantu Google Berguna

Pembantu Google LG G7 Thinq

Satu perkara yang menjadikan LG G7 ThinQ unggul di antara HP unggulan lain adalah kehadiran butang Pembantu Google. Samsung mungkin mempunyai ciri optimum dengan Bixby pada telefon bimbit mewah mereka, tidak semua orang menyukai Bixby.

Pembantu Google, sebagai sebahagian daripada ekosistem Google, pastinya ramai yang menyukainya. Memandangkan terdapat banyak orang yang dibantu oleh jawapan dari Pembantu Google, kehadiran butang ini menjadikan pengalaman menggunakan LG G7 ThinQ menarik berbanding telefon bimbit lain.

7. Pengecasan Tanpa Wayar

LG G7 ThinQ menyokong pengecasan bateri tanpa wayar . Banyak telefon utama yang tidak menyokong ciri ini. Walaupun menyokong, biasanya telefon bimbit tidak diisi dengan cara biasa. Secara kebetulan, LG G7 ThinQ menawarkan QuickCharge 3.0 pengecasan pantas melalui pengecasan tanpa wayar.

Keupayaan untuk mengecas bateri secara wayarles pada telefon bimbit ini adalah nilai lain. Ini juga menjadikan LG G7 ThinQ sesuai untuk mereka yang memerlukan HP kelas atas yang tidak rumit ketika mengecas. Ciri ini perlu disukai. LG Hebat!

Kekurangan LG G7 ThinQ

1. Hayat Bateri Tidak Berkesan

Kedudukan bateri lg g7 thinq

Yang mungkin dipersoalkan mengenai LG G7 ThinQ ialah baterinya hanya 3,000 mAh. Kapasiti lebih kecil daripada HP utama LG sebelumnya, LG V30 yang mempunyai kapasiti bateri 3.300 mAh. Untuk mengetahui kekuatan daya tahan bateri, dapat dilihat pada gambar di atas berdasarkan pengujian bateri yang dilakukan oleh GSMArena.

Nilai daya tahan hanya 77 jam untuk HP unggulan yang terasa kurang memuaskan. Hasil ujian untuk masa bercakap yang mencapai 23 jam 14 minit, melayari internet selama 10 jam 41 minit, dan memainkan video yang hanya dapat mencapai 9 jam 49 minit bukanlah hasil yang cukup baik.

Techradar sendiri menguji hayat bateri ini dengan memainkan video HD selama 90 minit. Bateri HP diuji pada keadaan kuasa penuh. Setelah 90 minit, ternyata telefon bimbit ini hanya meninggalkan kuasa bateri 84% sahaja. Bandingkan dengan Samsung Galaxy S9 Plus yang mempunyai bateri 3.500mAh dengan skrin yang lebih lebar, iaitu 6.2 inci, hanya tinggal 87% bateri.

Berdasarkan keputusan ini, bateri LG G7 ThinQ tidak istimewa. Walau bagaimanapun, hayat bateri HP ini kurang memuaskan.

2. Ciri-ciri Buruk

LG G7 hadir dengan Android Oreo dengan penyesuaian LG UX yang begitu khas bagi mereka. LG UX mempunyai kulit, tetapan, dan aplikasi bawaan yang disesuaikan dengan LG UX. Terdapat beberapa ciri pada telefon bimbit ini seperti split screen, QSlide, dan ciri lain yang sebenarnya tidak begitu baru.

Semua ciri LG UX ini, walaupun cukup menarik tetapi boleh dikatakan tidak inovatif. Tidak ada ciri khas yang membuat LG UX terasa berbeza dengan penyesuaian UI pada telefon bimbit lain. Untuk telefon bimbit kelas atas, ketiadaan ciri baru dan menarik menjadikan LG mempunyai "kerja rumah" untuk mengembangkan ciri di sisi perisian HP ini.

3. Gimmick AI dan Notch

lg g7 thinq

Salah satu kesalahan LG G7 ThinQ ialah mempromosikan AI sebagai salah satu ciri utamanya. Memang AI adalah gim pemasaran yang juga dilakukan oleh pengeluar lain. Malangnya, untuk kes LG G7 ThinQ, AI nampaknya tidak begitu berguna. Sebaliknya, AI pada telefon bimbit ini hanyalah gimik .

Ini diperkuat dengan kesalahan meneka sandwic objek yang diisi dengan daging ternyata dapat ditebak oleh LG ThinQ sebagai daging. Kes itu dialami oleh Techradar ketika menguji menggunakan kamera HP ini. Sebaliknya, AI pada telefon bimbit ini masih belum optimum. LG harus segera memperbaiki perisian yang berkaitan dengan masalah AI pada telefon bimbit ini.

Perkara lain yang menjadi gimik hanyalah kedudukannya. Ciri ini memang menjadi trend tetapi itu tidak bermaksud LG mesti mengikuti apa yang sedang tren. Kehadiran kedudukan tidak berguna kerana sebenarnya tanpa kedudukan , telefon bimbit ini sudah mempunyai skrin lebar. Ciri untuk menyembunyikan takik nampaknya banyak digunakan oleh pengguna LG G7 ThinQ.

Kesimpulannya

Terdapat banyak kelebihan dari LG G7 ThinQ. Sebagai telefon bimbit kelas atas, terdapat banyak kelebihan yang ditawarkan, walaupun tentunya ada kekurangan yang bagi sesetengah orang tidak dapat diterima, misalnya hayat bateri. Untuk perkara lain, seperti prestasi, kualiti kamera, dan kualiti layar, nampaknya tidak diragukan lagi keunggulannya.

Kesimpulan terakhir, LG G7 ThinQ sesuai untuk mereka yang memerlukan telefon bimbit kelas atas dengan paparan visual yang merosakkan mata. Telefon bimbit ini juga sesuai untuk orang yang memerlukan telefon bimbit yang optimum di sektor multimedia. Digunakan untuk fotografi dan rakaman video, jelas HP ini juga sesuai untuk dipilih.

Satu perkara lagi, LG G7 ThinQ sangat sesuai untuk kandungan Youtube. Cuma kamera belakang mesti digunakan lebih banyak untuk rakaman video yang lebih baik. Berminat dengan telefon bimbit ini? Sekiranya berminat, anda boleh membeli telefon bimbit secara langsung di pautan ini.