Berikut adalah 10 Kelebihan dan Kekurangan HP Nubia Z17 Mini

Seperti Huawei, yang mempunyai nama di bidang telefon bimbit berasingan yang disebut Honor, atau seperti Oppo yang masih mempunyai hubungan dengan Realme, ZTE juga memiliki nama yang terpisah, namanya Nubia. Logo Nubia cukup diculik kerana logo itu nampaknya tidak disebut Nubia.

Ini bukan masalah besar kerana bukan soal nama Nubia yang akan dibincangkan di sini. Apa yang akan dibincangkan adalah salah satu siri Nubia yang secara rasmi memasuki Indonesia, Nubia Z17 Mini.

HP dalam julat kelas harga Rp2 juta agak kurang prestij dan kekurangan promosi menjadikan telefon bimbit ini jarang mendapat perhatian. Tetapi jika anda ingin tahu mengenai ciri dan keupayaan telefon bimbit ini, maka anda dapat melihat kelebihan dan kekurangan telefon bimbit yang boleh dikatakan wujud di kelas menengah ini.

Spesifikasi Produk Nubia Z17 Mini

ZTE nubia Z17 mini

 • Keluaran: April 2017
 • Skrin:  IPS LCD 5.2 inci 16: 9
 • Resolusi Skrin:  1080 x 1920 piksel
 • Chipset:  Qualcomm MSM8953 Snapdragon 652
 • CPU:  Octa-core (4 × 1,95 GHz Cortex-A72 & 4 × 1,4 GHz Cortex-A53)
 • GPU:  Adreno 510
 • Memori Dalaman:  RAM 64GB, 6GB
 • Memori Luaran:  microSD, hingga 256GB (menggunakan slot SIM 2)
 • Kamera Belakang: 13 MP, f / 2.2, 1/3 ″, 1.12µm, PDAF + 2 MP, sensor kedalaman, denyar Dual-LED, HDR , [dilindungi e-mel]
 • Kamera Depan:  16 MP, f / 2.0, 1080p
 • Bateri:  Li-Ion 2950 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan Z17 Mini Nubia

1. Kamera Depan dan Belakang Cukup Baik

Dual Camera nubia z17 mini

Mini Nubia Z17 dilengkapi dengan dua kamera belakang 13 MP + 2 MP. Kamera ini dilengkapi dengan ciri PDAF dan ciri LED-flash dual. Kamera mempunyai ciri yang cukup lengkap dan hasilnya cukup bagus. Kedua-dua kamera tersebut mampu menghasilkan kualiti gambar yang baik dan dapat menghasilkan gambar dengan kesan bokeh. Berikut adalah beberapa tangkapan dari kamera belakang telefon bimbit ini.

hasil foto mini nubia z17

Dari gambar-gambar ini, nampaknya HP mampu menghasilkan gambar berkualiti. Ini juga dipersetujui oleh Gayafone jika rakaman kamera di telefon bimbit ini bagus. Techadvisor juga bersetuju jika kualiti kamera belakang telefon ini baik walaupun kamera mempunyai kerumitan ketika digunakan dalam keadaan cahaya rendah.

Techadvisior juga memuji kamera depan HP. Sebenarnya, tangkapan kamera depan lebih baik. Kamera depan HP ini dilengkapi dengan kamera 16 MP yang mampu menghasilkan selfie yang cukup baik. Berikut adalah contoh selfie menggunakan kamera Nubia Z17 Mini.

Oh ya , kamera depan dan kamera belakang telefon ini menggunakan sensor Sony. Cukup adil sekiranya hasil kameranya cukup bagus. Lebih-lebih lagi, kamera belakang telefon ini mampu menghasilkan rakaman video yang cukup baik di kelasnya. Kerana tidak keterlaluan jika anda memanggil sektor kamera di telefon ini cukup bagus.

2. Reka bentuk yang bergaya

nubia z11 mini

Nubia Z17 Mini dilengkapi dengan badan yang menarik dan cantik. Reka bentuk badannya cukup menarik, terutamanya kerana telefon ini dibalut dengan bahan penamat logam. Sentuhan warna emas menjadikan badan telefon ini lebih tampan . Anda boleh mengatakan bahawa telefon ini cukup bergaya di kelasnya.

Jika dibandingkan dengan telefon lain di kelasnya, telefon ini diklasifikasikan sebagai reka bentuk yang tidak kurang menarik. Lebih-lebih lagi, cukup banyak dalam kelas harga yang sama, banyak telefon bimbit yang membawa reka bentuk yang terbuat dari plastik. Sesuatu yang tentunya menjadi kurang menarik. Oleh itu, dari segi reka bentuk, HP ini cukup bagus.

3. Prestasi diklasifikasikan sebagai ketat

Persembahan Nubia Z11 Mini

Nubia Z17 Mini dilengkapi dengan chipset Snapdragon 652., chipset ini diklasifikasikan sebagai jarang digunakan oleh telefon bimbit yang popular di Indonesia. Secara umumnya neraka untuk siri 6, banyak telefon lebih suka Snapdragon 625, 630 Snapdragon, Snapdragon 636 atau Snapdragon 660.

Pemilihan Snapdragon 652 pada telefon bimbit ini pastinya menjadikan telefon ini mempunyai prestasi yang berbeza berbanding telefon bimbit lain di Indonesia. Jadi, bagaimana prestasi telefon bimbit ini? Dengan RAM 6 GB, telefon ini mempunyai prestasi yang agak baik. Gadgetsnow menyebutkan jika nilai HP Antutu ini adalah 83,094. Bagi ujian Geekbench, telefon bimbit ini mendapat skor 1,377 untuk teras tunggal dan 4,538 untuk multicore.

Gayafone menguji HP untuk beberapa permainan di Android, misalnya ia diuji bermain permainan PUBG. Nubia Z17 Mini cukup bagus untuk menjalankan permainan PUBG walaupun dalam tetapan grafik sederhana.

Dalam ujian lain, Gayafone menguji permainan Asphalt 9 dengan grafik yang tinggi. Hasilnya, Nubia Z17 Mini dapat menjalankan permainan Asphalt 9 dengan baik. Oleh itu, tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa prestasi telefon bimbit ini cukup baik di kelas harganya.

4. NFC

nfc nubia z11 mini

NFC adalah ciri yang kadang-kadang diperlukan atau tidak. Ini bergantung pada pengguna. Cuma pada era ketika penembusan penggunaan wang elektronik cukup tinggi, ciri NFC pada telefon bimbit harus dipersembahkan. Ciri NFC ini sebenarnya sudah ada dalam beberapa jenis telefon bimbit, biasanya pada kelas harga premium alias mahal.

Untuk telefon bimbit dengan kelas harga murah, hanya terdapat beberapa jenis telefon bimbit murah dengan NFC. Jumlahnya boleh dihitung jari. Kerana kebetulan, Nubia Z17 Mini ini berada dalam kelas harga dari murah hingga sederhana, Nubia Z17 Mini boleh menjadi pelengkap senarai telefon pintar murah yang menyokong NFC.

Untuk makluman anda, telefon bimbit popular dengan harga kelas Rp 2 juta tidak menyokong NFC. Oleh itu, kehadiran NFC di telefon ini adalah satu kelebihan atau kelebihan lain yang cuba ditawarkan oleh Nubia Z17 Mini.

5. Kaya dengan Ciri

ciri mini nubia z17

Nubia Z17 Mini dilengkapi dengan antara muka paparan yang dipanggil Nubia UI. Nubia UI ini mempunyai ciri-ciri yang menjadikan Nubia Z17 Mini kelihatan menarik. Ciri-ciri menarik di Nubia UI ini adalah split screen , dan beberapa pilihan isyarat yang boleh digunakan.

Nubia Z17 Mini menyokong ciri HP terkini. Selain NFC, telefon bimbit ini menyokong sensor giroskop dan juga USB-OTG. Ciri-ciri ini menjadikan Nubia Z17 Mini cukup menarik. Oh ya, jangan lupa telefon bimbit ini juga menyokong sensor cap jari. Sensor cap jari ini terdapat di bahagian belakang badan kamera.

Kekurangan Nubia Z17 Mini

1. OS yang lapuk

Marshmellow Nubia Z11 Mini

Walaupun mempunyai ciri menarik di Nubia UI, telefon bimbit ini cukup tinggi dari segi perisian. Bayangkan, telefon bimbit ini dilengkapi dengan Nubia UI berdasarkan Android 6.0 Marshmallow. Ketika artikel ini dibuat, Android telah memperkenalkan Android 9.0 Pie kerana boleh dikatakan OS pada telefon bimbit ini sudah ketinggalan zaman.

Terdapat beberapa telefon pintar Android yang sebenarnya agak ketinggalan zaman dari segi perisian,  tetapi biasanya telefon bimbit tersebut membawa Android 7.0 dan bukan Android 6.0 Marshmallow. Penggunaan OS yang cukup lama ini menjadikan Nubia Z17 Mini sehingga terasa kurang menarik.

2. Badan Mudah Panas

Nubia Z17 Mini mempunyai kekurangan yang harus diberi perhatian. Kelemahannya ialah badan HP ini dapat memanas dengan cepat jika anda menggunakannya terlalu lama. Ramai yang meninjau telefon bimbit ini mempunyai pendapat yang sama. Gayafone misalnya mengatakan bahawa ketika bermain permainan menggunakan telefon bimbit ini badan menjadi panas dengan cepat.

Perkara yang sama juga dinyatakan oleh Pulses Tabloid. Menurut mereka, badan HP agak cepat panas. Nasib baik, badan logam dalam telefon bimbit ini dapat mengurangkan kepanasan.

3. Hayat Bateri Kurang Istimewa

ujian bateri mini nubia z17

Nubia Z17 Mini dilengkapi dengan kapasiti bateri 2,950 mAh. Kapasiti bateri ini agak kecil sehingga menjadikan telefon bimbit ini mempunyai jangka hayat bateri yang cukup rendah. Tech Brothers, YouTuber dari luar negara untuk menguji hayat bateri melalui video Youtube berikut.

Dalam ujian ini, dapat dilihat bahawa Nubia Z17 Mini hanya mempunyai masa bateri 5 jam lebih sedikit untuk penggunaan intensif. Dalam ujian ini juga dilakukan ujian pengecasan. Kesannya, telefon bimbit ini dapat dicas sepenuhnya hanya dalam 2 jam. Dilihat dari hasilnya,  bagaimanapun , dapat disimpulkan bahawa dari sisi bateri, Nubia Z17 Mini tidak terlalu istimewa walaupun tidak buruk.

3. Skrin Tidak Hadir

Skrin Mini Nubia Z11

Nubia Z17 Mini dilengkapi dengan skrin HD penuh 5.2 inci . Skrinnya agak jelas. Malangnya, skrin HP ini masih mempunyai nisbah skrin 16: 9. Memandangkan bahawa telefon bimbit hari ini membawa layar 18: 9 atau lebih, dapat dikatakan bahawa telefon bimbit ini mempunyai nilai penjualan yang lebih rendah dari sisi layar.

Kerana skrin yang membawa nisbah lama, skrin HP ini terasa kecil sehingga terasa kurang lebar. Mengingat trend semasa, telefon bimbit dengan skrin 18: 9 adalah keperluan sehingga anda boleh mengatakan bahawa sektor skrin ini mempunyai kekurangannya sendiri.

5. Kurang "Berbaloi" dalam Harga Kelas

nubia z11 mini

Telah disebutkan sebelumnya jika Nubia Z17 Mini berada pada harga kelas Rp2 juta. Dalam kelas harga ini, pasaran agak ketat. Dengan harga Rp 2.6 juta, Nubia Z17 Mini kurang menarik. Anda boleh mengatakan, harga tag rasmi HP ini kurang Wort ia jika anda melihat semua aspek telefon bimbit ini.

Penggunaan RAM 6 GB dan ROM 64 GB mungkin merupakan kelebihan kerana jarang di kelas Rp 2 juta yang membawa RAM 6 GB dan ROM 64 GB. Malangnya, jika anda melihat keseluruhan ciri, Nubia Z17 Mini jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan Xiaomi Redmi Note 5, Asus Zenfone Max Pro M1, Honor 9 Lite, dan lain-lain.

Kesimpulannya

Nubia Z17 Mini pada dasarnya adalah telefon bimbit yang masih cukup menarik jika keperluan calon pembeli hanya prestasi dan ingatan yang besar. Malangnya, jika anda melihat aspek lain, masih banyak telefon bimbit yang menawarkan spesifikasi dan ciri yang lebih baik.

Prestasi HP dalam kelas harga Nubia Z17 Mini juga tidak ketinggalan. Malah bahagian kamera, Nubia Z17 Mini kurang menggigit. Sekiranya kekurangan aspek ini tidak menjadi masalah besar, tidak ada salahnya untuk melihat Nubia Z17 mini ini. Berminat?