Berikut adalah 10 Kelebihan dan Kekurangan Telefon Pintar Lenovo K9

Lenovo K9, produk ini hadir secara rasmi di Indonesia. Orang yang membawa telefon bimbit ini bukanlah Lenovo Indonesia kerana Lenovo Indonesia telah menaikkan bendera putih di pasaran mudah alih Indonesia. Lenovo K9 yang datang secara rasmi ke Indonesia dibawa oleh InOne Technology, sebuah syarikat pihak ketiga yang dilantik oleh Lenovo untuk mengurus bahagian telefon bimbit Lenovo di Indonesia.

Kehadiran Lenovo K9 pastinya cukup mengejutkan memandangkan jarang sekali telefon bimbit Lenovo terbaru hadir di pasaran. Kehadiran Lenovo K9 adalah jawapan bagi mereka yang kini merupakan telefon bimbit terbaru Lenovo untuk memasuki Indonesia secara rasmi. Jadi, seperti apa Lenovo K9 ini? Tanpa berlengah lagi, rujuk terus kelebihan dan kekurangan Lenovo K9 berikut.

Spesifikasi Lenovo K9

Lenovo K9

  • Skrin:  IPS 5.7 inci
  • Resolusi Skrin:   Paparan Penglihatan Maksimum IPS LCD 1440 x 720 piksel 18: 9 282 ppi
  • Chipset:  Mediatek MT6762 Helio P22
  • CPU: Quad-core 2.0 GHz Cortex-A53
  • GPU:  PowerVR GE8320
  • Memori Dalaman:  32GB, RAM 3GB
  • Memori Luaran: microSD, hingga 256GB
  • Kamera Belakang: 13 MP, f / 2.2, 1/3 ″, 1.12µm, PDAF + 5 MP, f / 2.4, 1.12µm, sensor kedalaman, denyar dwi-LED Dual-LED, panorama, [dilindungi e-mel] / 60fps
  • Kamera Depan:  13 MP, f / 2.2, 1/3 ″, 1.12µm, PDAF + 5 MP, f / 2.4, 1.12µm, sensor kedalaman, denyar dwi-LED Dwi-LED, panorama, [dilindungi e-mel] / 60fps
  • Bateri:   Li-Ion 3000 mAh yang boleh ditanggalkan

Kelebihan Lenovo K9

1. Reka Bentuk yang Cukup Baik

Lenovo K9

Perkara menarik mengenai Lenovo K9 adalah reka bentuk badannya. Telefon bimbit ini dilengkapi dengan reka bentuk yang cantik dan mewah dengan jalur menegak di bahagian belakang badan. Badan agak berkilat tetapi bahan badannya bukan polikarbonat yang dilaminasi seperti rupa kaca.

Badan Lenovo K9 yang berkilat adalah kerana telefon bimbit ini dibungkus dengan bingkai kaca di bahagian belakang dengan tepi melengkung. Seperti yang diungkapkan oleh Ibntimes.co.in, Lenovo K9 hadir dengan unibody  dengan bungkus  kaca yang kelihatan cantik. Oleh kerana itu, anda boleh mengatakan bahawa sektor reka bentuk badan mempunyai kelebihan tersendiri untuk Lenovo K9.

2. Skrin HD + Paparan Penglihatan Maksimum

Skrin Lenovo K9

Lenovo K9 hadir dengan skrin 5,7 inci dengan resolusi HD +. Skrinnya cukup bagus berkat teknologi Max Vision Display yang terdapat dalam Lenovo pada telefon bimbit ini. Seperti yang dinyatakan oleh Youtuuber Technologue, kualiti skrin HP ini baik-baik saja dan paparan skrinnya cukup tajam.

Perkara yang sama dinyatakan oleh laman web IndianExpress.com. Laman web ini menyatakan bahawa skrin Lenovo K9 mempunyai paparan warna yang terang, tajam, dan juga tepat. Skrinnya juga cukup terang ketika digunakan di bawah sinar matahari langsung. Untuk sektor skrin ini, jelas bahawa skrin Lenovo K9 sudah cukup bagus di kelasnya. 

3. Hayat Bateri yang baik

Lenovo K9

Lenovo K9 dilengkapi dengan kapasiti bateri 3,000 mAh. Hayat bateri HP ini kelihatan biasa. Ternyata jangka hayat bateri HP ini cukup pantas. Laman web IndianExpress sedang menguji hayat bateri HP ini yang nampaknya dapat mencapai seharian penuh. Hasil ini diperoleh dengan penggunaan permainan bermain, internet dan  streaming  video.

KETAHANAN BATERAI LENOVO k9

Dilihat dari gambar di atas, jika penggunaan Lenovo K9 dapat mencapai lebih dari sehari. YouTuber Technologue mengatakan bahawa hayat bateri HP ini dapat mencapai lebih dari 24 jam. Dan tentunya pencapaian ini adalah perkara baik memandangkan kapasiti bateri HP ini yang hanya 3,000 mAh. .

4. Membawa Empat Kamera

Lenovo K9

Salah satu kelebihan yang ditawarkan oleh Lenovo K9 adalah kamera. Kamera di telefon bimbit ini dilengkapi dengan empat kamera, yang terdiri daripada dua kamera di bahagian depan dan dua kamera di bahagian belakang.

Kamera depan HP ini dilengkapi dengan gabungan 13 MP + 5 MP. Kamera belakang juga mempunyai kombinasi yang sama, dengan perincian dan ciri yang serupa dengan kamera depan. Tidak ada perbezaan antara dua bahagian kamera ini. Hasil tangkapan kamera belakang Lenovo K9 dapat dilihat hasil berikut.

Hasil kamera Lenovo K9Hasil kamera Lenovo K9Hasil kamera Lenovo K9

Rangkap kamera belakang ini cukup bagus di kelasnya. Seperti yang dikatakan teknologi, tangkapan kamera belakang HP ini dapat menghasilkan gambar yang diklasifikasikan mempunyai ketajaman warna yang baik dalam keadaan cahaya yang mencukupi.

Kenyataan itu serupa dengan apa yang dikatakan oleh laman IndianExpress dalam artikel HP ini. Laman web mengatakan bahawa tangkapan kamera belakang HP ini dapat menampilkan gambar dengan kualiti gambar yang tajam. Selain itu, foto tersebut mempunyai warna dan gambar yang jelas.

Yang mungkin lebih menyeronokkan dari kamera HP ini adalah tangkapan dalam keadaan cahaya rendah. Memandangkan telefon bimbit ini berada dalam kelas harga yang berpatutan, ini masih dapat difahami terutamanya kerana terdapat banyak kamera HP di kelas menengah bawah yang juga mempunyai masalah yang sama ketika mengambil gambar dalam keadaan gelap.

Untuk kamera depan, nampaknya tidak perlu dibincangkan secara terperinci. Seperti yang telah disebutkan, spesifikasi kamera depan dan belakang adalah serupa sehingga hasilnya pasti tidak jauh berbeza. Jadi, mengapa sektor kamera mempunyai kelebihan mata? Kerana untuk kisaran harga Rp1,9 juta atau lebih, tidak ada telefon bimbit yang menawarkan total empat kamera.

5. UI Mesra

Lenovo K9

Lenovo K9 menggunakan OS Android 8.1 Oreo. Tidak ada perubahan pada penampilan antara muka pada telefon bimbit ini sehingga antara muka atau UI telefon bimbit relatif mesra. Lenovo hanya melakukan sedikit peningkatan pada OS Android 8.1 Oreo ini.

Kerana perubahan yang ditunjukkan hanya kecil, UI pada telefon bimbit ini kelihatan seperti OS Android yang murni. Seperti UI pada Android One HP. Kerana tidak menggunakan ciri-ciri aneh, telefon bimbit ini jelas terhindar dari ciri-ciri yang menjadikan OS terasa lebih berat.

6. Prestasi Cukup Baik

ANTENNA LENOVO K9

Dilihat pada gambar di atas, jika Lenovo K9 mempunyai skor Antutu 78,976. Untuk HP pada harga kelas Rp1,9 juta, skornya cukup mencukupi. Memang dalam kelas harga ini, terdapat Redmi 5 dan Realme 2 yang menawarkan Snapdragon 450 dengan nilai Antutu yang cukup tinggi. Tetapi untuk standard di kelas harga ini, nilainya cukup bagus.

Laman web IndianExpress mengatakan bahawa telefon bimbit ini dapat berjalan dengan lancar untuk melaksanakan pelbagai tugas ringan dan sederhana. Layak dipercayai untuk kelas harganya. Mungkin masalah semasa bermain permainan sukar.

Teknologi itu sendiri berbeza sedikit. Prestasi chipset Mediatek Helio P22 pada HP sudah cukup lumayan pada harga kelas kurang dari Rp2 juta. Bermain permainan Mobile Legends dengan tetapan grafik rata yang betul ternyata lancar. Memainkan permainan Asphalt 9 Legends juga agak lancar walaupun telah sedikit menurun.

Bagaimana dengan PUBG Mobile? Piawaian grafik HP ini semasa bermain PUBG Mobile adalah grafik "lancar" dengan "media" framerate.

Apa yang menarik ialah apabila telefon ini digunakan untuk bermain permainan dengan cukup lama. Bahagian belakang badan tidak terasa panas alias sejuk. Atas sebab ini, sektor prestasi mempunyai kelebihan tersendiri dalam telefon bimbit ini.

7. Membawa USB Type-C

Reka bentuk Lenovo K9

Satu perkara menarik mengenai Lenovo K9 adalah port yang digunakan. Telefon bimbit ini telah meninggalkan microUSB dan beralih ke USB Type-C. Untuk kelas harga daripada Rp1.9 juta, penggunaan yang USB Type-C pelabuhan adalah satu kelebihan memandangkan telefon bimbit lain di dalam kelas harga yang sama jarang wujud, atau telah tidak digunakan yang Type-C USB port .

Malangnya, walaupun ia datang dengan  satu USB Type-C port dan mempunyai hayat bateri yang lama, telefon bimbit ini tidak menyokong pengisian cepat. Menurut Technologue, pengisian bateri ini dapat mencapai lebih dari 2 jam. Tempohnya cukup lama untuk telefon bimbit dengan bateri 3.000 mAh.

Kekurangan Lenovo K9

1. Sensor kurang lengkap

Sensor Lenovo K9

Lenovo K9 boleh dibilang kekurangan yang diklasifikasikan sebagai kecil dalam kelas harganya. Contoh sektor ini. Ketiadaan sensor magnetik, sensor giroskop, dan sensor orientasi mestilah nilai minus. Kerana, banyak aplikasi dan penggunaan yang menggunakan sensor ini. Bagi mereka yang tidak mementingkan penapisan, nampaknya tidak begitu penting.

3. Buka Kunci Muka Kurang Responsif

Lenovo K9

Lenovo K9 dilengkapi dengan sensor cap jari yang posisinya berada di bahagian belakang. Sensor cap jari ini cukup responsif dan bekalan digunakan lebih kerap. Kenapa? Kerana walaupun telefon bimbit ini sudah menyokong  buka kunci muka,  prestasinya kurang responsif.

Seperti yang diungkapkan oleh Technologue, prestasi   membuka kunci wajah Lenovo K9 memiliki jeda dari saat membaca muka hingga ketika HP membuka kunci skrin. Bagi yang tidak sabar, tentu ini boleh menjadi masalah dan cenderung menggunakan sensor cap jari.

4. Slot Sim Hibrid

Slot SIM hibrid Lenovo K9

Lenovo K9 hadir dengan slot hibrid. Maksudnya, telefon bimbit ini menawarkan gabungan dua kad SIM yang berjalan serentak atau satu kad SIM ditambah microSD. Memandangkan telefon bimbit ini hanya menawarkan ROM 32GB, sudah tentu penggunaan microSD adalah salah satu perkara utama memandangkan keperluan semasa, ROM 32GB akan terasa kurang.

Sekiranya pengguna HP ini hanya bergantung pada satu kad SIM, slot hibrid tidak akan terlalu banyak masalah. Kisah lain, tentu saja, bagi mereka yang menggunakan dua kad SIM ditambah slot untuk menambahkan memori.

Kesimpulannya

Lenovo K9 adalah HP yang menarik dalam kelas harganya. Telefon bimbit ini dapat menjadi andalan dan kebangkitan Lenovo memasuki pasaran Indonesia, walaupun sudah tentu ia berada di bawah panji syarikat pihak ketiga. Banyak kelebihan yang ditawarkan oleh telefon bimbit ini, kekurangan yang ada pada telefon bimbit ini juga masih dapat difahami.

Lenovo K9 sesuai untuk mereka yang menyukai HP dengan reka bentuk yang cantik, ketahanan, dan prestasi yang boleh dipercayai. Bersedia dengan Lenovo K9? Bagi mereka yang berminat, sila beli Lenovo K9 di Bukalapak melalui pautan ini.