10 Jenama Pencetak yang Baik dan Terbaik 2020

Pencetak adalah salah satu syarat wajib yang mesti dimiliki di rumah sekiranya anda pelajar atau pekerja pejabat dan juga guru sekolah. Tanpa pencetak, sudah tentu anda tidak dapat menyelesaikan tugas dengan lancar. Pencetak itu sendiri mempunyai fungsi untuk mencetak foto atau pelbagai dokumen.

Pencetak juga terdiri daripada pelbagai jenis. Dari pencetak jet laser, pencetak dot matrix, pencetak termal, jet gelembung hingga pencetak jet dakwat yang paling biasa digunakan . Kali ini, ia akan memberikan cadangan untuk 10 jenama pencetak terbaik untuk anda. Ingin tahu? Lihat perbincangan berikut.

1. HP hp2676 (Salin)

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Pertama, terdapat salah satu pencetak terbaik dari HP, HP Deskjet 2676. Pencetak ini dapat mencetak dokumen dengan kelajuan 16 hingga 20 ppm untuk dokumen yang dicetak menggunakan dakwat hitam hingga berwarna. Pencetak ini dapat memuat hingga 60 helai kertas dalam satu cetakan dengan keluaran 25 helai.

HP Deskjet 2676 menyokong penggunaan kertas dalam pelbagai saiz dari A4 hingga sampul surat, dan tentu saja dapat digunakan untuk mencetak foto dan brosur. Oh ya, HP Deskjet 2676 juga boleh digunakan untuk menyalin dokumen, anda tahu . Pencetak HP Deskjet 2676 dapat menyalin hingga sembilan helaian dengan resolusi 600 x 300 dpi.

Selain berfungsi sebagai pencetak dan mesin fotokopi, pencetak HP Deskjet 2676 yang dilengkapi dengan teknologi tanpa wayar juga dapat digunakan sebagai pengimbas. HP Deskjet 2676 dilengkapi dengan teknologi sensor imej kenalan dan mampu mengimbas dengan resolusi hingga 1200 x 1200 dpi. Berminat untuk membeli pencetak yang satu ini?

2. Epson

EPSON L4160 (Salin)

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

EPSON juga mempunyai banyak pencetak yang boleh dipercayai, salah satunya adalah EPSON L4160. Pencetak EPSON L4160 adalah pencetak yang mampu mencetak dokumen dengan hasil percetakan beresolusi tinggi, hingga 5760 dpi dengan cetakan tajam dan memuaskan.

Anda juga tidak perlu risau dengan dakwat yang tersebar pada proses pengisian dakwat pencetak kerana EPSON L4160 dilengkapi dengan botol dakwat dengan muncung yang betul.

Pencetak EPSON L4160 dapat mencetak dokumen dengan kelajuan hingga 10.5 ipm. EPSON L4160 termasuk pencetak dupleks automatik sehingga anda dapat menjimatkan kos pembelian kertas untuk mencetak hingga 50%, anda tahu. Oh ya , anda juga boleh mencetak dokumen melalui Wi-Fi dengan pencetak yang dilengkapi dengan LCD 1.4 inci.

3. Canon

3570914-canon-pixma-mp287-inkjet-printer-gambar-besar (Salin)

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Tidak hanya menghasilkan siri kamera berkualiti, Canon juga menghasilkan pencetak dengan spesifikasi canggih. Salah satunya ialah Canon PIXMA MP287 yang dapat mencetak dokumen dengan kelajuan standard ISO untuk kertas A4 iaitu 8.4 ipm. Selain itu, pencetak ini juga dapat digunakan untuk mengimbas dan menyalin dokumen.

Pencetak Canon PIXMA MP287 tidak hanya menyokong penggunaan kertas A4. Anda juga boleh menggunakan pencetak ini untuk mencetak pelekat dan foto. Canon PIXMA mempunyai pelbagai ciri menarik. Anda boleh mencetak potongan gambar dari video yang anda rakam menggunakan kamera Canon dengan pencetak ini, dengan resolusi Full HD.

Di samping itu, anda boleh mencetak halaman web ke dalam buku kecil dengan ciri Easy WebPrint EX . Pencetak ini menggunakan dakwat hibrid yang menjadikan cetakan mempunyai warna yang baik.

4. Kodak

Kodak 305

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Selain terkenal sebagai pengeluar kamera terbaru, Kodak juga memiliki produk pencetak yang digunakan khusus untuk mencetak foto, iaitu Kodak Photo Printer 305. Kodak Photo Printer 305 adalah pencetak termal yang menggunakan teknologi pemanasan dalam proses mencetak foto.

Teknologi yang terdapat di Kodak Photo Printer 305 sangat membantu mempercepat proses pencetakan foto. Sebenarnya, pencetak ini dapat mencetak foto dalam masa 25 saat untuk foto bersaiz R4. Kodak Photo Printer 305 sangat sesuai untuk ahli perniagaan, terutama yang ada dalam perniagaan percetakan foto.

5 . Abang

BROTHER DCP T300 (Salin)

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Brother juga menghasilkan banyak model pencetak yang tidak kurang hebatnya. Salah satunya ialah pencetak siri Brother DCP T300. Pencetak jet dakwat warna ini mampu mencetak dokumen pada kelajuan 10 hingga 27 ppm dengan resolusi output 1200 x 6000 dpi.

Pencetak Brother DCP T300 juga menyokong mencetak dokumen dengan beberapa jenis kertas seperti A4, A5, B5, sampul surat , kad indeks, dan kertas foto. Dulang kertas boleh memuat hingga 100 helai kertas. Pencetak ini mempunyai fungsi untuk mencetak, mengimbas, dan menyalin dokumen.

Brother DCP T300 juga dilengkapi dengan port USB 2.0 yang memudahkan anda mencetak dokumen melalui pemacu USB. Berminat untuk memiliki pencetak ini?

6. Fuji Xerox

Pencetak Fuji-Xerox-M205f-Mono (Salin)

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Fuji Xerox juga terkenal dengan produk pencetaknya dengan spesifikasi yang tidak kurang hebatnya. Salah satunya ialah pencetak siri Fuji Xerox Docuprint M205F adalah pencetak pelbagai fungsi yang membolehkan anda mencetak dokumen dengan kelajuan mencetak mencapai 24 ppm (mono A4) dengan resolusi output 1200 x 1200 dpi.

Selain berfungsi untuk mencetak, pencetak ini juga dapat digunakan sebagai mesin fotokopi yang memiliki kecepatan hingga 24 cpm. Anda juga boleh menggunakan pencetak Fuji Xerox Docuprint M205F untuk mengimbas dokumen dan juga menghantar faks. Pengimbas ini dari Fuji Xerox Docuprint M205F mempunyai jenis standard TWAIN dan WIA . Di samping itu, untuk mengirim faks, pencetak ini disokong dengan kelajuan modem hingga 33.6 kbps dengan resolusi mencapai 400 x 400 dpi.

Untuk mempermudah proses mencetak melalui PC atau USB, anda boleh menggunakan ciri USB 2.0 yang terdapat pada pencetak Fuji Xerox Docupring M205F ini.

7. Lexmark

0063928_lexmark-ms415dn-compact-a4-mono-laser-printer_600

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Salah satu jenama terkenal lain untuk produk pencetak ialah Lexmark. Produk pencetak yang paling canggih dari jenama ini adalah Lexmark MS415dn. Pencetak Lexmark MS415dn adalah pencetak dengan teknologi laser monokrom yang mempunyai kemampuan untuk mencetak sebanyak 38 kertas seminit.

Sebaliknya, pencetak ini mempunyai kartrij toner yang cukup untuk mencetak 10,000 halaman tanpa henti, jadi sesuai untuk anda yang memerlukan pencetak yang dapat berfungsi dengan optimum.

Untuk memudahkan pengoperasian pencetak, Lexmark MS415dn juga dilengkapi dengan aplikasi Lexmark Mobile Print yang dapat digunakan oleh peranti iOS dan Android. Apa faedah yang ditawarkan oleh pencetak ini, apa yang membuat anda tertarik.

8. Samsung

Pencetak Samsung

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Selain terkenal dengan produk telefon pintarnya, syarikat elektronik Korea Selatan Samsung juga mempunyai beberapa produk pencetak, salah satunya adalah Samsung M2885FW. Selain berfungsi sebagai pencetak, Samsung M2885FW juga dapat digunakan untuk mengirim faks, mengimbas dan menyalin.

Pencetak ini dapat mencetak dokumen sebanyak 28 helai seminit. Selain itu, pencetak Samsung M2885FW juga disokong oleh fitur NFC (Near Field Communication) yang dapat mempermudah proses mencetak melalui telefon bimbit.

Melihat kemampuan Pencetak Samsung M2885FW, pencetak ini sangat disyorkan bagi anda yang mempunyai perniagaan kecil dan sederhana.

9. Panasonic

Pencetak Panasonic

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Tambahan pula, jenama produk pencetak lain ialah Panasonic. Salah satu produk pencetak adalah Panasonic KX-MB2545. Sama seperti Samsung M2885FW, pencetak ini juga mempunyai banyak fungsi seperti mencetak, mengimbas, menyalin, dan menghantar faks.

Pencetak ini menggunakan teknologi laser dengan kemampuan mencetak sebanyak 30 helai dokumen per minit. Tidak hanya dapat mencetak dokumen dalam warna hitam dan putih, Panasonic KX-MB2545 juga mampu mencetak dokumen warna. Adakah anda ingin mencuba pencetak ini?

10. Kyocera

kyocera_kyocera-ecosys-m2540dn-fotocopy_full05

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Akhirnya, terdapat jenama Kyocera yang juga mempunyai senarai pencetak andalan, salah satunya adalah Kyocera ECOSYS M2540DN. Pencetak ini dapat mencetak dokumen, menghantar faks, mengimbas dan menyalin dokumen.

Pencetak ini dapat mencetak dokumen monokrom dengan kelajuan 40 helai dokumen per minit. Adakah anda berminat untuk membeli pencetak yang satu ini?

Semua pencetak di atas mempunyai julat harga yang berbeza, bergantung pada jenama dan spesifikasi. Anda boleh memilih yang sesuai dengan anggaran dan keperluan tepat anda. Bagaimana, adakah anda berminat untuk membeli salah satu daripada 10 cadangan pencetak di atas?

Oh ya , jika anda memerlukan maklumat mengenai cara berkongsi pencetak , kami mengesyorkan agar anda mendengar artikel yang membincangkan Cara Berkongsi Pencetak di Windows 7 dan Windows 8. Semoga bermanfaat.