10 Jenama Kes Telefon Bimbit Terbaik untuk Melindungi Telefon Pintar 2020

Salah satu aksesori telefon pintar yang paling banyak digunakan ialah selongsong. Selongsong ini mampu menjadi pelindung telefon pintar dari pelbagai bahaya ketika dibanting atau dijatuhkan. Beberapa casing bahkan dibuat dengan standard ketenteraan yang mampu memberikan perlindungan maksimum untuk telefon bimbit itu sendiri. Harganya juga berbeza-beza, tetapi rata-rata ada dalam kisaran ratusan ribu rupiah.

Terdapat banyak syarikat selongsong HP di dunia. Mereka pasti membuat pelbagai siri casing dengan pelbagai kelebihan. Walaupun tujuan utama kes itu sendiri adalah untuk melindungi, tetapi syarikat-syarikat ini masih memberikan reka bentuk terbaik mereka sehingga telefon bimbit anda tetap kelihatan keren.

Oleh itu, apakah jenama kes terbaik pada masa ini? Berikut adalah senarai yang disusun dari pelbagai sumber.

1. Spigen

Spigen Neo Hybrid

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Spigen adalah pengeluar aksesori mudah alih dari Amerika Syarikat. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2004 dan mereka menghasilkan pelbagai aksesori HP, seperti casing, pelindung skrin, dan aksesori lain untuk banyak model HP yang popular. Spigen adalah salah satu pengeluar aksesori HP yang paling popular di dunia.

Untuk casing produk HP, anda boleh mendapatkan telefon pintar casing yang berbeza sesuai dengan keperluan anda, seperti casing shell TPU (termoplastik poliuretana) yang nipis, casing hybrid, casing dengan alas, dan casing perkakasan dengan beberapa lapisan perlindungan.

Salah satu siri casing terkenal dari Spigen ialah Neo Hybrid dan Rugged Armor. Bukan sahaja kelihatan kokoh dan sejuk dengan unsur serat karbonnya, selongsongnya juga agak nipis dan mempunyai bentuk yang tepat. Anda boleh mendapatkan perlindungan tahap ketenteraan dari kedua-dua casing tersebut .

Selongsong dibuat Spigen umumnya dimaksudkan untuk telefon mudah alih popular, seperti Samsung, Google, HTC, LG, OnePlus, Motorola, Apple, Sony, Huawei dan ZTE. Harga casing HP yang ditawarkan oleh Spigen masih cukup berpatutan untuk telefon pintar bersaiz sederhana .

2. OtterBox

Pembela OtterBox

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sama seperti Spigen, Otterbox juga merupakan pengeluar aksesori untuk pelbagai produk elektronik, seperti casing kalis air, tahan kejutan, dan jatuh untuk pelbagai jenis telefon pintar. Syarikat ini telah lama wujud, sejak tahun 1998 dan beribu pejabat di Colorado, Amerika Syarikat. Produk casing OtterBox tidak perlu meragukan kualiti lagu.

Sejak 2015, OtterBox telah menyediakan pelbagai produk casing untuk banyak telefon pintar, seperti Apple, Google (Nexus), HTC, LG, Nokia, Microsoft, OnePlus, Motorola, dan tentu saja Samsung.

OtterBox mempunyai beberapa siri casing, seperti  Achiever Series, Defender Series, Resurgence Series, Symmetry Series, Commuter Series, Reflex Series, Armour series , dan banyak lagi. Seri sarung Armor, Prefix, Reflex , dan Preserver tidak lagi dihasilkan.

3. Ringkas

Ringke Fusion

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Jika anda sedang mencari untuk kualiti kes untuk satu kelas menengah bawahan telefon pintar , maka kes dari Ringke boleh menjadi pilihan yang tepat untuk anda.

Ringke menawarkan produk casing untuk melindungi telefon pintar kegemaran anda tanpa membuatnya kelihatan lebih tebal. Ringke didirikan pada tahun 2003 dan produknya telah diedarkan ke beberapa negara, seperti Amerika Syarikat, Jepun dan Inggeris.

Salah satu siri casing HP yang paling popular dari Ringke adalah siri Fusion. Sarung siri ini tidak mempunyai warna alias yang telus. Dengan begitu, anda masih boleh mempamerkan reka bentuk telefon pintar yang elegan.

Sarungnya dibuat setipis mungkin tetapi masih dilengkapi dengan bumper penyerap kejutan sehingga telefon pintar anda selamat dari kejutan dan ketika dijatuhkan. Selongsong ini juga dikemas dengan pelindung layar untuk melindungi layar telefon pintar anda. Mahu membelinya?

4. Incipio

Kes Incipio

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Incipio adalah salah satu pemain dalam dunia kes telefon pintar yang sudah mempunyai nama. Produk selongsong yang ditawarkan oleh Incipio hadir dengan reka bentuk yang nipis, bergaya dan unik. Incipio juga merupakan salah satu syarikat pertama yang memperkenalkan casing berlapis -lapis ke pasar.

Incipio DualPro adalah salah satu siri casing telefon pintar paling popular di syarikat. Inti dalaman yang lembut digabungkan dengan shell Plextonium yang keras untuk menghasilkan perlindungan tahap ketenteraan dari perlanggaran dan kejatuhan.

Sarungnya juga menjadikan telefon bimbit anda begitu sejuk dan tidak kelihatan tebal dan masih terasa ringan. The Incipio Kes adalah didapati dengan banyak telefon pintar, yang terdiri daripada peringkat kemasukan kelas untuk perdana.

5. Puisi

Pertalian Puisi

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Poetic adalah pengeluar selongsong HP lain yang terkenal. Mereka menawarkan pelbagai casing untuk memenuhi keperluan anda. Beberapa jenis casing Poetic antara lain, seperti casing hard-shelled tipis dan lutsinar, casing hybrid , dan casing hardware yang membawa banyak perlindungan.

Semua selongsong ini tentu saja dibuat dengan elemen bergaya untuk peranti. Jadi, telefon bimbit anda masih kelihatan keren walaupun dibungkus selongsong dari Poetic.

Dari pelbagai jenis casing Puisi, pilihan yang paling popular jatuh pada siri Affinity and Revolution. Shell casing Affinity ini diperbuat daripada bahan polikarbonat yang menunjukkan reka bentuk telefon bimbit anda. Unsur-unsur yang dibawa dalam kes ini menawarkan perlindungan untuk badan belakang dan sudut telefon dengan lebih baik.

6. Anker

Kes Anker Toughshell

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Anker adalah jenama syarikat elektronik dari China yang bernama Anker Innovations. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2011 dan berpusat di bandar Shenzhen. Anker mengeluarkan pelbagai aksesori telefon pintar termasuk salah satu casingnya . Walaupun anda boleh katakan sebagai pemain muda, produk Anker cukup popular di kalangan pencinta alat di negara ini.

Salah satu produk selongsong terbaik yang dimiliki oleh Anker adalah Anker Toughshell Case. Selongsong ini dibuat dengan teknologi  pelindung graviti dan pelindung kejutan yang memberikan perlindungan kelas ketenteraan untuk peranti yang anda gunakan. Produk ini boleh anda beli dengan harga yang cukup berpatutan di kedai dalam talian.

7. X Doria

X Doria Defense Lux

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Pengilang aksesori telefon pintar, X Doria, beribu pejabat di Santa Monica, California. Mereka merancang produk yang dapat memberikan perlindungan maksimum untuk peranti yang anda gunakan.

Untuk memastikan telefon bimbit anda mudah diakses dan kelihatan sejuk, X Doria juga merancang produknya dengan bahagian luar yang bergaya dan anggun. Malah X Doria memberikan perlindungan kelas ketenteraan untuk siri Pertahanannya .

Salah satu produk casing terbaik dari X Doria adalah X Doria Defense Lux yang kelihatan begitu mewah. Selongsong ini diperbuat daripada getah dengan lapisan luar polikarbonat keras untuk menambahkan ketegasan.

Di sepanjang sisi kes , anda akan mendapati bingkai aluminium dengan butang yang anda masih boleh menggunakan dengan mudah. Pengguna telefon bimbit Apple atau Samsung peringkat tinggi nampaknya dapat dengan mudah membeli casing Doria X.

8. Gear Armour UAG / Bandar

Kes Komposit UAG

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

UAG juga merupakan salah satu pemain terbaik dalam industri ini. Sarung yang mereka buat dirancang untuk memberikan perlindungan maksimum mengikut piawaian kelas tentera. Di samping itu, produk mereka juga mengekalkan reka bentuk agar telefon bimbit anda tetap mudah dan selesa dikendalikan.

Salah satu produk casing tahan lama dari Urban Armor Gear adalah UAG Composite Case. Julat harga yang ditawarkan untuk sarung UAG masih cukup berpatutan

9. Griffin

Kes Griffin Survivor

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Selain telefon pintar, Griffin juga membuat casing untuk tablet seperti iPad dan Samsung. Salah satu casing Griffin yang cukup terkenal adalah Griffin Survivor Case yang terbuat dari bahan yang pecah sehingga dapat memberikan perlindungan untuk telefon pintar anda ketika ia diketuk atau dijatuhkan.

Kerana shell terdiri daripada dua lapisan, di bahagian dalam ini kes terdapat lapisan polikarbonat untuk perlindungan lain untuk anda telefon pintar .

10. Nillkin

Kes Pembela Nillkin

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Satu lagi jenama casing HP terbaik ialah Nillkin. Selain casing , Nillkin juga membuat aksesori telefon bimbit lain seperti pengecas dan pengkabelan. Terdapat banyak siri casing yang dikeluarkan oleh Nillkin, salah satunya adalah seri Defender. Sarung ini direka untuk memberikan perlindungan maksimum untuk telefon bimbit anda.

Mengingat unsur-unsur yang bergaya, selongsong yang terbuat dari TPU dan polikarbonat mampu melindungi telefon dari calar, gegaran, dan lain-lain ketika dibanting atau dijatuhkan.

Itulah senarai jenama kes HP terbaik yang boleh menjadi pilihan tepat untuk telefon pintar anda . Sekiranya anda juga mencari pengecas kereta terbaik untuk mengecas telefon bimbit anda di dalam kereta, anda boleh membaca artikel ini: 10 Jenama Pengecas Kereta Terbaik dan Berkualiti.