10 Permainan Piano Terbaik di Telefon Android yang Sangat Menarik

Minat bermain permainan menggunakan telefon pintar canggih dalam gaya Android telah menjadi perancah di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Pilihan permainan yang pelbagai tidak jarang membuat pengguna Android keliru dalam memilih permainan yang menyeronokkan. Jangan risau, kali ini saya akan mengesyorkan 10 permainan piano yang menyeronokkan untuk dimainkan oleh sesiapa sahaja.

Sepuluh permainan piano yang akan dibincangkan kali ini bukan hanya bermain piano biasa. Anda boleh bermain permainan piano klasik hanya dengan bergantung pada papan kekunci pada telefon bimbit Android. Ingin mencuba permainan papan kekunci piano yang menarik? Mari lihat ulasan berikut.

10 Permainan Piano Terbaik di Android

1. Piano Tiles 2 ™

Jubin Piano 2 ™

Mungkin ada di antara anda yang biasa dengan permainan piano yang satu ini. Piano Tiles 2 ™, permainan dengan konsep piano. Anda dapat memilih berbagai lagu, mulai dari lagu pop hingga klasik juga disediakan oleh permainan yang telah diunduh oleh lebih dari 7 juta pengguna Android di PlayStore.

Cara bermain dengan agak sederhana dan tidak rumit. Terdapat empat butang di mana anda harus menekan kotak hitam dan mengelakkan kotak putih. Jangan biarkan anda menekan kotak putih, jika anda menekan bahagian putih pemain akan segera kalah. Cukup menarik bukan? Muat turun permainan di sini.

2. Piano Impian

Piano Impian

Permainan piano yang menarik kini hadir dengan nama Dream Piano. Dalam permainan, anda dapat menikmati pelbagai lagu yang telah disiapkan dengan semua  genre. The  genre  dibentangkan dalam Dream Piano adalah dalam bentuk Muzik pop, klasik, untuk beberapa lagu anime. Supaya pemain tidak merasa bosan dengan lagu tersebut, Dream Piano sangat aktif untuk  mengemas kini  dan menambahkan lagu baru setiap minggu.

Selain memiliki banyak pilihan lagu, Dream Piano juga memiliki cara bermain yang sederhana. Caranya, anda hanya perlu menekan butang bulat putih mengikut irama. Pada tahap awal, irama mungkin perlahan dan masih mudah, tetapi pada tahap yang lebih tinggi, anda akan menemui cabaran di mana irama akan bergerak lebih cepat.

3. Piano yang sempurna

Piano yang sempurna

Adakah anda mahu bermain permainan piano yang kelihatan seperti piano sebenar? Mungkin Perfect Piano boleh menjadi salah satu penyelesaian yang tepat untuk anda. Sebabnya, Perfect Piano mempunyai grafik dan antara muka seperti piano sebenar dengan 88 kunci piano yang disematkan yang akan dipaparkan di skrin telefon bimbit Android.

Perfect Piano juga menyediakan 4 mod permainan iaitu mod Satu baris, mod Double-baris, pemain Double, dan mod Chords. Ciri lain yang dapat dinikmati oleh pemain Perfect Piano ialah pemain dapat merakam audio bermain piano sambil bermain. Cukup menarik bukan? Main permainan di sini.

4. Percuma Piano

Percuma Piano

Pilihan lain apabila anda mahukan permainan piano dengan papan kekunci gaya piano sebenar adalah Piano Free. Permainan ini tersedia secara percuma di PlayStore dengan fitur di mana terdapat 88 kunci piano yang akan ditampilkan di layar pemain mudah alih Android.

Bukan itu sahaja, malah fitur seperti 9 instrumen piano utama terdapat di Piano Free. 9 instrumen tersebut merangkumi papan kekunci iano, Grand Piano, Organ, Harpsichord, Accordion, Electric Guitar, Harp, Cello Pizzicato, dan Vintage piano. Sekiranya anda berminat memainkannya, dapatkan permainan dengan segera dengan mengklik di sini.

5. Permainan Piano Mini

Permainan Piano Mini

Sekiranya anda ingin bermain permainan piano dengan penampilan yang comel dan lucu, cubalah bermain Mini Piano Games. Tidak seperti permainan sebelumnya, di mana Mini Piano Games menampilkan petikan piano dengan kucing animasi berwarna merah jambu yang begitu menggemaskan. Untuk cara bermain serupa dengan permainan lain, anda hanya perlu menekan kekunci piano mengikut irama.

Bagi koleksi lagu, Piano Games Mini yang dirakam mempunyai lebih dari 60 lagu yang dapat dimainkan. Malah, permainan ini juga menyajikan 6 instrumen unik untuk menjadikan piano clang menjadi lebih serius. Sekiranya anda bosan bermain permainan piano, maka Mini Piano Games menyediakan beberapa  permainan mini. 

6. Permainan Piano - Cabaran Piano Muzik Percuma 2019

Permainan Piano - Cabaran Piano Muzik Percuma 2019

Menawarkan lebih dari 200 muzik piano yang boleh anda mainkan adalah salah satu sorotan yang diberikan oleh Piano Games - Free Music Piano Challenge 2019. Permainan yang mempunyai permainan mudah dan lurus cukup menarik untuk dimainkan.

Kerana, Permainan Piano - Cabaran Piano Muzik Percuma 2019 akan mengharuskan anda untuk menghindari dan menghadapi segala cabaran yang diberikan oleh permainan. Bermula dari tahap terendah dengan kelajuan perlahan hingga tahap master dengan kelajuan yang sangat tinggi juga disediakan oleh Piano Games - Free Music Piano Challenge 2019. Bolehkah anda mencapai tahap master? Segera, mainkan permainan di sini.

7. Permainan ubin Kpop piano bts

Permainan ubin Kpop piano bts

Seperti namanya, dalam permainan ini hanya mempersembahkan lagu KPOP sahaja. Walaupun namanya membawa  boy band  BTS, tetapi lagu dalam permainan ini bukan hanya lagu BTS yang  anda tahu. Sebabnya, di sini juga terdapat beberapa lagu dari EXO dan TWICE. Malah, ada juga lagu  legenda  dari SNSD yang   anda tahu. Nah, jika anda seorang KPOPers, anda mesti,  di sini,  bermain permainan di sini.

8. Piano Solo

Piano Solo

Bagi anda yang lebih gemar memainkan piano dengan lagu klasik dalam gaya pianis, saya rasa Piano Solo boleh menjadi pilihan yang tepat. Kerana, di Solo Piano hanya menyediakan senarai lagu piano klasik, seperti Carmen, Fur Elise, Waltz, Canon in D, Moonlight Sonata, The Swan, Turkish March, dan banyak lagi. Tidak cukup untuk berhenti di situ, kerana Piano Solo akan selalu mengemas kini  lagu-lagu klasik terbaru  .

9. Master Piano Putih

Master Piano Putih

Memberi kelebihan dalam menukar tema semasa bermain menjadikan permainan Piano White Master salah satu permainan konsep piano paling menarik yang boleh dimainkan oleh sesiapa sahaja. Piano White Master mempersembahkan kira-kira 100 jubin warna serta tema yang boleh anda ubah sesuka hati.

Bukan hanya itu, bahkan Piano White Master juga menyediakan 40 mod bermain piano hanya dengan bergantung pada telefon pintar berasaskan Android. Bagaimana dengan lagu? Sudah tentu permainan ini telah menyediakan sekitar 20 lagu yang dapat anda mainkan kapan saja, di mana sahaja. Ingin tahu lebih lanjut? Muat turun dan mainkan permainan di sini.

10. Kanak-kanak Piano

Kanak-kanak Piano

Sekiranya sebelum ini membincangkan permainan piano untuk semua peringkat umur, sekarang Piano Kids hadir sebagai permainan piano yang ditujukan khusus untuk anak kecil. Permainan ini jelas dapat dilihat oleh kanak-kanak dari antara muka .

Grafik berwarna-warni yang menarik untuk kanak-kanak kecil akan menarik minat kanak-kanak untuk bermain permainan. Tidak begitu rumit seperti kunci piano pada umumnya, Piano Kids hanya menyediakan kunci sederhana. Adakah anda ingin memuat turun permainan ini untuk adik, anak atau keponakan? Cukup klik di sini dan dapatkan permainan secara percuma!

Selain sepuluh permainan piano di atas, kami juga masih mempunyai beberapa cadangan untuk konsep bermain piano lain yang tidak kalah menariknya untuk Android. Apa benda itu? Mari periksa senarai lengkap di bawah.

11. Jubin Ajaib 3

Jubin Ajaib 3

Permainan Magic Tiles 3 mempunyai konsep yang hampir sama dengan Piano Tiles sebelumnya. Ya, anda hanya perlu menekan butang hitam. Terdapat 4  bar  piano yang boleh anda tekan mengikut irama.

Di samping itu, dalam Magic Tiles 3 anda boleh memilih beberapa mod permainan seperti Band Mode atau Battle Mode. Namun, jika anda ingin memainkannya dengan cabaran yang lebih menarik, anda boleh memilih  mod cabaran. Apa pun pilihan modnya, anda masih boleh memuat turun Magic Tiles 3 secara percuma di sini.

12. Piano Music Go 2019

Piano Music Go 2019

Dalam permainan ini, anda hanya perlu mengikuti irama muzik dan menekan 4 butang yang telah disesuaikan dengan iramanya. Nah, permainan ini juga tidak kalah dengan permainan piano lain yang  anda tahu. Kerana Piano Music Go 2019 menyediakan pelbagai ciri permainan yang menarik dan menyeronokkan.

Dalam permainan, Piano Music Go 2019 menawarkan lebih dari 200 lagu klasik dengan 10 warna yang berbeza untuk dipaparkan. Istimewa sekali lagi, anda boleh memainkan permainan ini dengan dua mod berbeza iaitu Single Player atau Multiplayer Mode. Anda mahu bermain mana?

13. Piano

Permainan piano

Kali ini permainan Piano tidak kurang menarik untuk anda bermain hanya melepaskan keletihan setelah bergerak. Ia mempunyai antara muka dan antara muka yang ringkas dan mudah difahami yang merupakan kelebihan tersendiri untuk permainan konsep piano yang dikembangkan oleh pembangun nullapp.

Piano menuntut dengan kualiti audio dan grafik yang baik. Bukan itu sahaja, malah pemain dapat merakam audio menggunakan MIDI semasa bermain piano dalam permainan ini. Lalu, bagaimana dengan kelebihan lain? Ketahui semua kelebihan Piano dengan bermain permainan di sini.

14. Piano Mini

Piano Mini

Memainkan piano sekarang anda tidak perlu lagi bersusah payah dan mahal untuk membeli piano sebenar. Anda boleh bergantung pada PlayStore dan memuat turun permainan Mini Piano di sini dan dapat menikmati bermain piano dengan segera seperti mempunyai piano sebenar.

Mini Piano, permainan piano yang menawarkan kemudahan untuk pemain menikmati permainan piano tanpa rumit dengan lagu-lagu yang dapat dinikmati oleh setiap lingkaran. Terdapat pelbagai lagu percuma yang siap dimainkan, seperti Amazing Grace, Alouette, Bad Romance, Numb, Let Her Go, Cuba dan banyak lagi. Adakah anda ingin tahu? Muat turun permainan secara langsung di sini.

15. Jubin Piano Pink Butterfly 2018

Jubin Piano Pink Butterfly 2018

Sekiranya permainan Pink Butterfly Piano Tiles 2018 kelihatan serupa dengan Magic Tile 3, perbezaannya adalah  antara muka yang lebih feminin. Anda dapat melihat bahawa dalam permainan ini memaparkan grafik animasi rama-rama dengan warna merah jambu yang menarik dan cantik. Jadi, permainan Pink Butterfly Piano Tiles 2018 mungkin sesuai untuk kanak-kanak perempuan.

Nah, itu barisan cadangan permainan piano yang boleh menjadi pilihan terbaik untuk anda. Adakah terdapat salah satu permainan di atas yang menarik perhatian dan kemudian anda memainkannya di telefon Android?