10 Permainan Zombie Terbaik dan Paling Menarik di Android

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tema zombi nampaknya sangat disukai oleh orang ramai. Ini terbukti dari banyak filem, buku, hingga permainan dengan tema makhluk menyeramkan yang suka menyerang dan memakan otak manusia.

Dalam dunia permainan, tema zombie bukan lagi barang yang asing. Sejak munculnya permainan konsol, ada banyak permainan zombie yang dibuat oleh pemaju, mulai dari permainan Resident Evil hingga Plants vs Zombies yang sangat luar biasa. Permainan ini tersedia di pelbagai platform, seperti PC, PlayStation, Xbox, dan Android.

Nah, pada kesempatan ini akan mengulas permainan zombie terbaik yang boleh anda mainkan pada peranti Android. Permainan ini membawa pelbagai tema, mulai dari tema klasik hingga membunuh zombie, hingga tema yang menetapkan kita menjadi zombi dan memakan manusia.

1. Tumbuhan vs Zombi 2

Tumbuhan vs Zombi 2

Siapa yang tidak biasa dengan permainan zombie Android terbaik yang satu ini? Plants vs Zombie 2 adalah permainan yang sangat popular dan mendapat kejayaan sebagai permainan telefon pintar terlaris. Bukan hanya siri kedua, siri PVZ pertama juga berjaya.

Bagi anda yang belum pernah bermain permainan ini, PVZ2 adalah permainan pertahanan sederhana, di mana anda harus menanam halaman anda dengan pelbagai jenis tanaman yang berfungsi sebagai senjata atau penghalang untuk zombie memasuki rumah anda. Namun, berhati-hatilah kerana zombie boleh memakan tanaman anda dan masuk ke dalam rumah untuk memakan otak anda. Hiiii!

2. Kesan Mati 2

Kesan Mati 2

Siri Dead Effect adalah permainan menembak yang tidak boleh dipandang rendah. Dead Effect 2 membawa kualiti grafik yang sangat baik. Peranan anda dalam permainan ini adalah untuk menembak sekumpulan zombie, raksasa, dan semua jenis makhluk sains lain.

Permainan ini mengandungi elemen RPG yang membolehkan anda menaik taraf, menaikkan taraf, dan mengembangkan watak anda sehingga anda dapat memerangi makhluk menakutkan ini sepenuhnya. Anda mempunyai 100 implan untuk meningkatkan watak anda dan lebih daripada 40 jenis senjata untuk melawan zombie.

3. The Walking Dead No Man's Land

The Walking Dead No Man's Land

Siri televisyen di Amerika Syarikat, The Walking Dead, sememangnya sangat popular. Sebenarnya, banyak orang Indonesia juga telah mengambil bahagian dalam siri televisyen yang sangat berjaya. Tidak hairanlah bahawa siri TV diadopsi ke dalam permainan bernama The Walking Dead No Man's Land.

Ini adalah permainan strategi taktikal dengan RPG dan elemen pengembaraan. Anda akan bertindak sebagai watak yang mesti menyerang zombie untuk bertahan. Dengan sentuhan RPG, anda boleh meningkatkan dan mengembangkan pasukan anda sehingga anda dapat melawan zombie sepenuhnya. The Walking Dead No Man's Land adalah permainan zombie Android terbaik yang harus anda cuba.

4. DEAD TRIGGER 2 - Zombie Survival Shooter

DEAD TRIGGER 2 - Zombie Survival Shooter

Sekiranya anda menganggap grafik permainan Into the Dead sangat bagus, maka anda akan mendapat gambar yang lebih bagus lagi dalam permainan DEAD TRIGGER 2 - Zombie Survival Shooter. Ya, permainan ini menampilkan paparan grafik sebagai kelebihan utama permainan.

DEAD TRIGGER 2 - Zombie Survival Shooter bukan sahaja permainan dengan grafik terbaik di antara permainan zombie, tetapi juga untuk pelbagai permainan Android lain. Permainan ini dapat menampilkan tekstur, animasi, dan elemen grafik lain yang membuat anda merasa seperti sedang memainkan permainan FPS pada peranti konsol.

Dalam permainan ini, anda dapat menjelajah 10 wilayah yang terletak di pelbagai bahagian dunia. Dari 10 wilayah, ada 35 jenis lingkungan yang harus Anda hadapi, mulai dari kota, gunung, hingga padang belantara.

Untuk menemani anda dalam menghapuskan zombie, terdapat 37 jenis senjata yang boleh anda pilih dan gunakan. Menariknya, anda juga boleh mengambil bahagian dalam kejohanan khas jika anda dapat menggunakan senjata ini dengan mahir.

Oleh kerana paparan grafiknya sangat bagus, maka permainan ini secara automatik memerlukan spesifikasi yang hebat. Oleh itu, pastikan spesifikasi telefon pintar Android anda cukup kuat untuk dijalankan sehingga tidak ada ketinggalan dan penurunan prestasi. Sila muat turun permainan DEAD TRIGGER 2 - Zombie Survival Shooter secara percuma di sini.

5. Tsunami Zombie

Tsunami Zombie

Permainan zombie terakhir ini, yang terakhir, sangat sesuai untuk anda yang bosan dengan permainan zombie arus perdana. Ya, dalam permainan Zombie Tsunami ini, anda tidak perlu lagi takut dikejar oleh zombi kerana di sinilah anda akan menjadi zombie.

Permainan Zombie Tsunami ini membawa permainan pelari tanpa henti di mana anda harus mengawal zombi dan memakan manusia di hadapan anda. Apabila manusia berjaya dimakan, maka mereka juga akan menjadi zombi dan bergabung dengan kawanan anda.

Dalam permainan ini anda juga tidak akan selesai dengan mudah. Kerana jika zombie yang anda kendalikan mati, maka anda boleh bergerak untuk mengawal zombi lain dalam kumpulan anda. Dengan cara itu, anda boleh meneruskan pengembaraan selagi ada zombi hidup.

Grafik yang dipersembahkan oleh Zombie Tsunami tidak begitu realistik, tetapi cukup lucu kerana permainan ini ditujukan untuk keluarga dan anak-anak. Terdapat kira-kira 300 misi yang mesti anda selesaikan yang tersebar di 9 lokasi di pelbagai bahagian dunia.

Dengan begitu banyak misi, anda boleh menghabiskan banyak masa untuk bersenang-senang dengan permainan zombie anti-arus perdana ini. Sekiranya anda tidak sabar untuk mencubanya, sila muat turun permainan ini secara percuma di sini.

6. Kelangsungan hidup Zombie Gunship

Zombie Gunship Survival

Untuk memulakan permainan Zombie Gunship Survival, pemain akan menaiki helikopter dan akan ditempatkan di lokasi yang penuh dengan zombie. Bukan tanpa alasan anda ditempatkan di tempat yang dikelilingi oleh zombie, artikel anda mempunyai misi khas yang mesti menyelamatkan warga yang masih tinggal di zombi.

Di sini anda akan dilengkapi dengan pelbagai peralatan untuk bertarung dengan zombi, mulai dari pistol dan alat letupan lain. Anda tidak akan dihantar terus ke kawasan yang selamat, kerana di sini anda juga harus membuat  basecamp  selamat untuk penduduk yang masih selamat.

Bolehkah anda menyelamatkan diri dan menyelamatkan rakyat di Zombie Gunship Survival? Selamatkan mereka dengan bermain permainan di sini.

7. Ke Mati 2

Menjadi Orang Mati 2

Into the Dead 2 adalah permainan zombie terbaik yang diteruskan dari versi pertama. Sudah tentu terdapat perbezaan antara versi pertama dan versi kedua. Into the Dead 2 mempunyai ciri yang lebih lengkap dengan petualangan dan pertempuran yang lebih mencabar daripada versi pertama.

Dalam permainan, Into the Dead 2 mempunyai  jalan cerita yang  pelbagai bergantung kepada pemain. Bukan itu sahaja, bahkan Into the Dead 2 sudah siap dengan 7 bab dan 60  tahap  yang dapat anda menakluki. Senjata dan alat jauh lebih  hebat  dan lebih lengkap. Jadi anda mahu memainkannya? Muat turun permainan secara langsung di sini.

8. TIDAK DIBENARKAN

TIDAK DIBENARKAN

New York kini menghadapi Zombie Apocalypse di mana semua warganya diserang virus berbahaya. Virus yang merebak di New York menjadikan warganya menjadi mayat hidup atau dikenali sebagai Zombies. Sudah tiba masanya pemain bertindak sebagai salah satu watak khas untuk memasuki pasukan khas. Pasukan khas ini akan menangani zombi dan mengetahui virus berbahaya.

Sudah tentu pemain tidak akan bersenjata dengan tangan kosong untuk melawan zombi, anda akan dilengkapi dengan peralatan dan senjata yang canggih. Bukan itu sahaja, anda juga akan merasa tercabar dengan kehadiran musuh yang lebih kuat daripada zombie. Tertarik dengan kegembiraan yang TIDAK DIBUNUH? Anda boleh mencubanya dengan mengklik di sini.

9. The Walking Dead: Perbatasan Baru

The Walking Dead A New Frontier

Memang The Walking Dead: A New Frontier bukanlah permainan percuma seperti permainan zombie yang lain. Walaupun permainan ini adalah permainan berbayar di PlayStore, tetapi The Walking Dead: A New Frontier dapat menjadi jempol untuk kegembiraan permainan. Dalam permainan ini yang dibuat oleh  pembangun  Telltale Games, anda akan bertualang di kawasan zombie.

Bukan sekadar pengembaraan biasa, anda juga akan mengikuti jalan  cerita  dalam permainan The Walking Dead: A New Frontier. Di sini pemain akan bermain Javier, seorang pemuda yang ingin mencari keluarganya. Dalam perjalanan Javier, dia bertemu dengan seorang gadis kecil bernama Clementine.

Clementine mempunyai pengalaman bertarung dengan zombie sehingga menjadikan mereka berdua bersekutu. Apa yang akan berlaku kepada Javier dan Clementine? Sekiranya anda ingin tahu, anda boleh mendapatkan permainan dengan segera dengan mengklik di sini.

10. Menjadi Orang Mati

Ke Mati

Sekiranya anda menyukai permainan survival zombie klasik, maka game ini Into the Dead layak menjadi pilihan pertama. Ya, permainan penembak orang pertama (FPS) jenis ini menguji kemahiran anda untuk mengelakkan mengejar zombie yang ingin memakan anda.

Paparan grafik permainan Into the Dead pantas mendapat jempol kerana telah membawa paparan 3D. kualiti penampilan kelihatan sangat realistik sehingga anda benar-benar akan merasakan suasana yang tegang ketika dikejar oleh zombi.

Dalam permainan ini, anda juga dapat ditemani oleh anjing yang akan membantu anda menyingkirkan kawanan zombi yang menghalangi jalannya. Sayangnya permainan Into the Dead tidak mempunyai mod cerita sehingga akan terus mengulangi peta yang sama.

Oleh itu, permainan ini lebih sesuai untuk anda bermain di luar masa lapang kerana tidak memerlukan banyak masa untuk memainkannya. Sila muat turun permainan ini Ke Dalam Mati secara percuma di Google Play Store.

11. Penangkap Zombie

Penangkap Zombie

Sekiranya anda ingin bermain permainan bertema zombie tanpa nuansa menyeramkan dan  gelap,  mungkin permainan Zombie Catchers mungkin merupakan pilihan yang tepat. Di sini memang memaparkan zombi, tetapi zombie yang digambarkan dalam permainan ini sama sekali tidak menakutkan kerana digambar seperti animasi yang cenderung lucu.

Tugas anda di Zombie Catchers adalah menangkap zombi. Untuk menangkapnya, anda boleh bergantung pada pelbagai senjata, seperti pistol dan senjata lain. Walau bagaimanapun, senjata ini juga mempunyai tahap. Sekiranya anda mahukan senjata api yang kuat, anda boleh  menaik taraf  dan mengumpulkan  barang  terlebih dahulu.

Setelah anda memiliki persenjataan yang baik dan kuat, maka anda boleh mencari zombi yang berkeliaran di bandar. Anehnya, zombie yang anda tangkap tidak hanya dibunuh kerana anda juga mempunyai misi untuk membuat pelbagai makanan dari zombie yang telah anda bunuh. Unik,  bukan ?

12. Zombi Bodoh 3

Zombi Bodoh 3

Adakah anda pernah bermain permainan fenomenal seperti Worms dan Angry Birds? Sekiranya ya, Stupid Zombies 3 menggunakan gaya permainan kedua-dua permainan. Semasa bermain permainan ini, anda mempunyai senjata yang dapat digunakan untuk membunuh semua zombi yang anda temui.

Di Stupid Zombies 3 terdapat 120 tingkat, 4 jenis senjata yang boleh digunakan, dan antara muka yang ringkas tetapi sangat menarik. Ini bukan permainan serius seperti Dead Effect 2, tetapi Stupid Zombies 3 sudah cukup untuk membuat kita ketagih untuk memainkannya. Sekiranya anda peminat permainan teka-teki kasual, Stupid Zombies 3 adalah permainan yang mesti anda mainkan.

13. Raja Pemburu Zombie

Raja Pemburu Zombie

Permainan ini akan membawa pemain ke ketegangan kesukaran membunuh zombie yang terus datang. Sukar tidak bermaksud anda tidak boleh dibunuh, hanya saja anda memerlukan senjata khas untuk menghancurkan zombie. Tenanglah, di Zombie Hunter King anda boleh memilih 20 senjata yang telah disediakan dengan bebas.

Sekiranya anda bersedia dengan senjata anda, maka melawan zombi! Anda akan mula memerangi zombie yang paling mudah dan kemudian meneruskan zombi yang sukar untuk dilawan. Berminat untuk bermain? Boleh  dimuat turun  di sini.

14. Zombie Smasher

Zombie Smasher

Tidak mahu mencuba permainan zombie yang terlalu berat? Anda boleh membuat Zombie Smasher ini. Zombie Smasher adalah permainan kasual, di mana jari anda mesti berfungsi di layar sentuh peranti Android anda untuk menghancurkan kepala zombi yang bergerak dari bahagian atas layar.

Semakin lama, bilangan zombi dan kelajuan semakin meningkat. Jari anda mesti lebih baik dalam menangani zombi. Walau bagaimanapun, permainan ini tidak semudah yang anda fikirkan, kerana anda harus mengelakkan orang yang tidak bersalah yang juga bergerak dalam gerombolan zombie. Terdapat 60 pusingan dan pelbagai jenis zombi yang terdapat di Zombie Smasher ini.

15. SWAT dan Zombi Musim 2

SWAT dan Zombi Musim 2

Dalam permainan SWAT dan Zombies Musim 2, pemain akan diposisikan dan bergabung dengan pasukan SWAT untuk melawan zombie. Sudah tentu anda akan dilengkapi dengan senjata dan  kemahiran  yang berkelayakan untuk menghancurkan zombie. Perhatikan, terdapat kira-kira 50 senjata yang dapat dikumpulkan. Untuk  kemahiran , anda sentiasa boleh mengemas kini untuk menjadi lebih kuat. Ayuh, segera bermain permainan di sini.

Sekarang ini adalah senarai permainan zombie terbaik yang boleh anda mainkan secara percuma pada telefon pintar atau tablet Android. Dari lima permainan, yang mana satu adalah permainan kegemaran anda? Atau adakah permainan lain yang layak masuk dalam senarai di atas?