Ketahui Pertama Jenis Tetikus Ini Sebelum Membelinya

Ternyata jenis tikus pada tablet pasar yang berbeza . Kita boleh membeli sejenis tetikus untuk pelbagai kegunaan. Namun, ada kemungkinan tetikus yang kami beli tidak sesuai dengan PC yang kami gunakan. Oleh itu, kita harus terlebih dahulu mengetahui jenis tetikus ini.

telah membincangkan beberapa perkara yang berkaitan dengan tetikus, seperti jenama tetikus terbaik di dunia, tetikus permainan terbaik, dan lain-lain. Sekarang, agar kita dapat memilih produk tetikus yang tepat yang kita mahukan, kita perlu terlebih dahulu memahami setiap varian tetikus yang dijual di pasaran. Berikut adalah pelbagai jenis tetikus.

1. Tetikus Mekanik atau Tetikus Bola

Tetikus mekanikal ialah tetikus komputer yang mengandungi bola logam atau getah di bahagian bawah. Ketika bola digulung ke semua arah, sensor di dalam tetikus akan mengesan pergerakan ini dan menggerakkan penunjuk tetikus di layar ke arah yang sama. Kewujudan tetikus jenis ini telah digantikan dengan tetikus berasaskan optik yang lebih moden.

Pengguna komputer lama mesti menggunakan tetikus mekanikal. Untuk beroperasi dengan betul, tetikus mekanikal mesti dipindahkan di atas pad tetikus. Sekiranya tidak, kita akan menghadapi kesukaran meletakkan penunjuk pada skrin komputer ke kawasan yang dimaksudkan. Kemungkinan tetikus mekanikal telah hilang dari pasaran dan hanya tinggal ingatan.

2. Tetikus Optik

Tetikus optik adalah jenis tetikus yang lebih canggih daripada tetikus mekanikal. Jenis tetikus ini tidak lagi berfungsi dengan bola tetikus dan transduser elektromekanik, tetapi dengan menggunakan LED (Light-Emitting Diodes), sensor optik, dan DSP (Digital Signal Processing).

Semua teknologi ini bekerjasama untuk mengesan pergerakan tetikus di atas meja atau tikar lain yang kemudian menghantar maklumat ke komputer yang disambungkan kepadanya. Hasilnya, penunjuk pada skrin komputer dapat diletakkan di mana-mana kawasan dengan mudah dan tepat.

Tetikus optik juga tidak memerlukan pad tetikus untuk beroperasi, kecuali permukaan meja terlalu kasar atau terbuat dari kaca. Namun, penggunaan pad tetikus dapat menjadikan tetikus ini berfungsi dengan lebih tepat. Tetikus optik telah banyak terdapat di pasaran dengan pelbagai jenama dan model. Dapatkan tetikus optik di Bukalapak di sini.

3. Tetikus Tanpa Wayar

Kini banyak orang mula beralih menggunakan tetikus tanpa wayar kerana tahap mudah dibawa yang tinggi. Tetikus tanpa wayar adalah jenis tetikus yang boleh disambungkan ke komputer tanpa kabel penggulungan.

Kebanyakan tikus tanpa wayar hari ini menggunakan teknologi frekuensi radio (RF) untuk menghantar maklumat ke komputer kita. Sebagai pengganti kabel, tetikus tanpa wayar berfungsi dengan dua komponen utama, iaitu pemancar dan penerima .

Pemancar tetikus tanpa wayar diletakkan di dalam badan tetikus. Alat ini akan menghantar isyarat elektromagnetik yang menyandikan maklumat mengenai pergerakan tetikus dan butang yang kita klik.

Kemudian penerima kecil yang kami pasangkan ke port USB komputer akan menerima isyarat, kemudian menerjemahkan dan meneruskannya ke perisian pemacu tetikus yang telah dipasang di komputer.

Nota:

  • Penerima fizikal berbeza-beza, ada yang berbentuk persegi (dipasang ke port USB), kad (diletakkan di slot kad), atau dalam bentuk komponen bawaan yang dipasang secara langsung di badan komputer kita.
  • Sumber kuasa tetikus tanpa wayar berasal dari bateri yang dipasang secara manual. Setiap tetikus tanpa wayar mempunyai hayat bateri yang berbeza.
  • Oleh kerana teknologinya lebih maju, tikus tanpa wayar mempunyai harga jual yang lebih tinggi daripada tikus berwayar.
  • Beli tetikus tanpa wayar hanya di Bukalapak di sini.

4. Tetikus Bluetooth

Tetikus Bluetooth adalah jenis tetikus komputer yang menggunakan sambungan Bluetooth untuk berkomunikasi secara wayarles dengan komputer. Jenis tetikus ini mempunyai jangkauan yang sangat baik dan dapat digunakan dengan banyak peranti yang berbeza. Selagi komputer atau komputer riba anda mempunyai Bluetooth, anda boleh menyambungkan tetikus ini ke peranti dan menggunakannya.

Julat tetikus Bluetooth sendiri berada dalam jarak 10 meter. Walaupun jaraknya cukup luas, tetikus Bluetooth rentan terhadap gangguan dari peranti Bluetooth lain. Untuk mengelakkan ini, tetikus Bluetooth kita mesti berada jauh dari peranti Bluetooth yang lain. Perkara lain yang perlu diperhatikan dari tetikus ini ialah harganya kurang mesra.

Konfigurasi awal tetikus Bluetooth mungkin agak rumit bagi sebilangan pengguna. Sebilangan besar tikus Bluetooth dapat diset dengan hanya memasukkan bateri ke dalam peranti dan mengaktifkan suis wayarles sehingga dapat mengenali komputer yang dimaksudkan.

Sekiranya komputer belum mengaktifkan Bluetooth, penyesuai Bluetooth dapat digunakan untuk berhubung dengan tetikus. Tetikus Bluetooth seharusnya dapat mengesan penyesuai atau peranti yang menyokong Bluetooth secara automatik, tetapi konfigurasi manual mungkin diperlukan. Beli tetikus Bluetooth di Bukalapak melalui pautan ini.

5. Tetikus Trackball

Tetikus trackball adalah jenis tetikus lain yang terdiri dari bola yang disimpan di soket yang berisi sensor untuk mengesan putaran bola. Tetikus trackball ini dapat digerakkan dengan ibu jari, jari atau telapak tangan anda, bergantung pada tempat bola ditempatkan (ia dapat di sisi atau di depan).

Semasa menggerakkan penunjuk di layar dengan terus memutar bola trek, badan tetikus juga kadang-kadang perlu dinaikkan atau diposisikan kembali. Jenis tetikus ini terdapat di pasaran dalam pelbagai model dan jenama. Dapatkan salah satunya hanya di Bukalapak melalui pautan ini.

6. Tetikus Tetikus

Berlainan dengan tikus yang dibincangkan di atas, tetikus gStick adalah tetikus komputer lain yang berbentuk seperti pen. Tetikus ini direka untuk merancang, menyunting , atau melukis di skrin komputer kita. Di samping itu, aktiviti melayari dan aktiviti lain yang biasanya dibantu dengan biasa juga boleh dilakukan dengan tetikus ini dengan selesa.

Tetikus gStick juga berfungsi tanpa wayar dengan kuasa yang berasal dari bateri AAA. Kerana saiznya yang sangat kecil, tetikus ini mudah dibawa ke mana-mana dan menyimpannya di poket pakaian kita. Tetikus jenis ini juga mempunyai roda tatal yang dapat digerakkan dengan jari atau butang tekan dengan ibu jari di kedua sisi roda.

Nah, itu adalah beberapa jenis tetikus yang biasa digunakan oleh orang di dunia. Semua jenis tetikus di atas kecuali yang pertama dapat kita beli dengan mudah, baik secara dalam talian dan datang terus ke kedai bekalan komputer.

Setiap tetikus menawarkan pelbagai ciri, ada yang khusus untuk aktiviti permainan dan ada yang khusus untuk berfungsi. Tikus permainan biasanya dijual lebih mahal daripada tikus yang berfungsi kerana banyak ciri yang mereka bawa. Malah tetikus jenis ini yang menyentuh angka jutaan rupiah. Beberapa tikus kerja dari jenama tertentu juga dijual melebihi satu juta, tetapi tidak sebanyak tetikus permainan.

Tetikus dan pelbagai aksesori komputer lain tersedia cukup lengkap di Bukalapak. Sekiranya anda memerlukan salah satu daripadanya, pergi membeli-belah di Bukalapak melalui pautan ini.

Anda boleh membaca pelbagai maklumat menarik mengenai tikus lain di sini. Dari senarai di atas, tetikus jenis apa yang sedang anda gunakan?