Cara Menggunakan Shareit untuk Berkongsi Fail Antara Peranti

Sekiranya pada masa lalu untuk memindahkan fail anda memerlukan bantuan Bluetooth, Google Drive atau e-mel, sekarang anda boleh melakukannya dengan bantuan Wi-Fi. Ya, ada aplikasi yang membolehkan anda memindahkan dan menerima fail antara peranti dengan bantuan Wi-Fi. Proses menghantar dan menerima fail dengan aplikasi ini dijamin lebih cepat daripada yang anda bergantung pada Bluetooth.

Shareit adalah aplikasi perkongsian fail yang sangat pantas. Sebenarnya, aplikasi yang dibangunkan oleh Lenovo ini didakwa dapat menghantar fail 200 kali lebih pantas daripada Bluetooth. Uniknya, aplikasi ini boleh digunakan pada PC atau telefon pintar. Nah, bagaimana anda menggunakan Shareit? Ayuh , dapatkan ulasan penuh di sini!

Mengenai Shareit

Cara Menggunakan Shareit Pemindahan Fail Shareit

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, Shareit ada di sini untuk memudahkan pemindahan fail antara peranti. Aplikasi yang dirilis pada tahun 2012 cukup membantu untuk mengirim dokumen, gambar, muzik, dan video dengan sangat cepat, bahkan kecepatan aplikasi ini sangat mengagumkan berkat sokongan Wi-Fi.

Shareit didakwa mempunyai kelajuan yang lebih baik daripada Bluetooth dan Wi-Fi. Walaupun aplikasi ini dimulakan oleh Lenovo, tetapi perangkat berdasarkan Windows, Windows Phone, iOS, dan Android juga dapat memasang aplikasi serbaguna ini.

Di Google Play Store itu sendiri, aplikasi Shareit telah dipasang lebih dari 100 juta kali dan mempunyai rating 4.5 bintang. Ini membuktikan bahawa Shareit adalah aplikasi yang sangat berguna.

Cara menggunakan Shareit

Perkara pertama yang harus dipertimbangkan sebelum membincangkan cara menggunakan Shareit adalah bahawa kedua-dua peranti, peranti pengirim dan peranti penerima mesti mempunyai aplikasi Shareit di dalamnya. Bukan hanya itu, kedua-dua peranti juga mesti mempunyai sambungan Wi-Fi. Anda tidak perlu menggunakan sambungan data internet dari Kad SIM.

Selanjutnya, ia akan memberikan panduan bagaimana menggunakan Shareit dengan memindahkan fail antara telefon pintar Android ke komputer riba berasaskan Windows. Kaedah ini juga berlaku ketika anda ingin menggunakan Shareit dari Android ke iOS atau iOS ke PC dengan sistem operasi Windows:

1. Buka aplikasi Shareit pada perangkat Android, kemudian pilih butang "Kirim"

Cara menggunakan Shareit 1

2. Teruskan dengan memilih fail yang ingin anda kongsi. Anda boleh memilih lebih daripada satu fail yang ingin anda hantar. Setelah memilih, tekan butang "Next"

Cara menggunakan Shareit 2

3. Aplikasi Shareit akan mencari peranti yang paling dekat dengan anda yang juga sudah mempunyai Shareit di dalamnya. Oleh itu, pastikan anda telah memasang Shareit pada komputer riba anda

Cara menggunakan Shareit 3

4. Pada komputer riba, buka aplikasi Shareit yang telah dipasang, kemudian klik butang "Terima"

5. Sekarang aplikasi di telefon pintar akan memaparkan peranti komputer riba anda, kemudian tekan nama peranti komputer riba anda sehingga Shareit dapat segera mengirim file yang telah dipilih sebelumnya

Cara menggunakan Shareit 4

Kaedah ini juga berlaku ketika anda ingin mengirim fail dari PC atau komputer riba ke telefon pintar berasaskan iOS atau Android. Shareit membolehkan anda memindahkan fail dari pelbagai platform dengan lebih pantas.

Syarat untuk Menggunakan Shareit

Syarat untuk Menggunakan Shareit

Ada rancangan untuk menggunakan Shareit? Mula-mula pastikan bahawa peranti anda sudah mempunyai aplikasi ini di dalamnya. Shareit tersedia pada peranti iOS, Android, Windows Phone dan Windows. Satu perkara yang perlu anda ketahui, aplikasi ini boleh diperolehi secara percuma. Jadi, anda boleh mendapatkan aplikasi berguna ini secara percuma.

Di Shareit, anda tidak memerlukan sambungan data internet atau Bluetooth kerana media yang digunakan adalah Wi-Fi, jadi anda mesti memastikan bahawa peranti anda menyediakan sambungan Wi-Fi.

Shareit boleh digunakan di hampir semua jenama peranti komputer, mulai dari Lenovo, HP, Mac, ASUS, Dell, Samsung dan banyak lagi. Pada Android, Shareit juga serasi dengan jenama telefon pintar Samsung, Xiaomi, Sony, VIVO, Coolpad dan Oppo. Ini benar-benar aplikasi pemindahan fail jarak jauh yang serasi di hampir semua jenama alat .

Faedah Menggunakan Shareit

Tidak perlu ragu untuk memasang Shareit pada peranti anda kerana selain cara menggunakan Shareit yang sangat mudah, aplikasi ini juga dapat memberikan beberapa kelebihan untuk anda, seperti:

  • Pemindahan Fail Lebih Cepat
Pemindahan Fail Lebih Cepat

Di era yang serba pantas ini kita pasti memerlukan kemudahan untuk dapat menghantar dan menerima fail dengan cepat. Shareit adalah pilihan yang tepat kerana aplikasi ini mampu memindahkan fail 200 kali lebih pantas daripada Bluetooth atau NFC. Namun, kecepatan pemindahan fail menggunakan Shareit juga bergantung pada ukuran file yang anda kirim.

  • Tidak Perlu Sambungan Data Internet
Tidak Perlu Sambungan Data Internet

Kuota internet habis, tetapi anda masih perlu menghantar failnya? Tidak ada masalah kerana Shareit tidak memerlukan penyambungan data internet. Anda hanya perlu memastikan bahawa kedua-dua peranti dilengkapi dengan sambungan Wi-Fi. Khusus untuk iPhone, peranti lain mesti berada di rangkaian Wi-Fi (SSID) yang sama dengan iPhone.

  • Sesuai dengan Semua Jenis Fail

Sesuai dengan Semua Jenis Fail

Apa sahaja jenis fail yang ingin anda hantar, baik itu gambar, muzik, video, dokumen, aplikasi, hingga kenalan telefon, Shareit dapat mengirim semua jenis fail. Namun, pastikan peranti penerima dapat membaca format fail yang anda kirim.

  • Boleh Menghantar Fail Ke Banyak Peranti

Faedah Menggunakan Shareit

Pada masa kini, sukar untuk mencari aplikasi yang dapat menghantar fail secara serentak ke pelbagai peranti. Namun, Shareit dapat menghantar fail ke 5 peranti hanya dalam satu penghantaran. Yang harus anda lakukan ialah memastikan bahawa semua peranti penerima fail telah memasang aplikasi Shareit.

Masalah Umum Semasa Menggunakan Shareit

Masalah Umum Semasa Menggunakan Shareit

Berikut ini juga akan memberikan jawapan kepada beberapa masalah umum yang sering dialami oleh pengguna Shareit di iPhone, Android, atau PC.

  • Bagaimana anda menyelesaikan masalah antara Shareit dan Access Connection?

Anda mesti memasang program Akses Sambungan di komputer dan membuat profil Rangkaian Tersedia Terbaik. Sekiranya penyesuai wayarles tidak diletakkan di bahagian atas senarai penyesuai rangkaian dalam tetapan profil, Shareit tidak dapat berfungsi dengan betul.

  • Mengapa fail muzik dan video tidak dapat dimainkan pada peranti penerima?

Mula-mula pastikan penerima fail serasi dengan membaca format muzik dan video. Anda juga perlu memeriksa sama ada pemain media di telefon menyokong format fail yang diterima.

  • Mengapa tidak dapat mencari penerima?

Pertama, buka Shareit pada alat penerima dan pastikan anda telah menekan butang "Terima", kemudian aktifkan sambungan Wi-Fi. Pastikan peranti penerima disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama dengan peranti pengirim.

  • Mengapa Shareit lambat memindahkan fail?

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kelajuan pemindahan Shareit, seperti sambungan Wi-Fi yang perlahan, jarak antara dua peranti, dan kelajuan peranti dalam memori membaca.

Itulah maklumat mengenai cara menggunakan Shareit bersama dengan ketentuan dan faedah Caris Signal. Perisian ini sangat berguna untuk menghantar fail. Selain itu, Shareit juga sangat mudah digunakan sehingga semua orang dapat menggunakan aplikasi ini untuk mengirim dan menerima fail dengan lebih cepat.