Cara Menggunakan Format Kilang untuk Penukaran Fail

Setiap fail yang disimpan di PC atau telefon pintar mempunyai format tersendiri. Kita boleh memindahkan fail yang akan dibuka pada peranti lain. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa tidak semua peranti menyokong banyak format fail. Sebagai contoh, mungkin anda tidak dapat membuka fail audio dalam format .WMA pada telefon pintar, tetapi anda boleh membukanya pada PC. Untuk itu anda perlu menukar fail ke format yang disokong oleh telefon pintar, contohnya. Fail WMA ditukar menjadi .MP3.

Bagaimana anda menukar fail dalam format yang berbeza? Anda memerlukan perisian khas yang menyokong penukaran fail dalam pelbagai format. Nah, satu perisian yang dapat menukar fail dengan pelbagai format adalah Format Factory. Apa itu Kilang Format? Bagaimana cara menggunakan Format Factory? Mari dapatkan jawapan penuh di sini!

Mengenai Kilang Format

Sebelum kita membincangkan tentang cara menggunakan Format Factory, saya ingin mengajak anda untuk mengenali perisian ini terlebih dahulu. Format Factory adalah perisian yang popular untuk penukaran media. Kewujudan perisian ini tentunya sangat membantu bagi banyak orang yang ingin menukar fail dalam pelbagai format.

Jadi, format apa yang disokong oleh Format Factory? Perisian ini dapat menukar video dalam format WMV, 3GP, MKV, MPG, AVI, MP4, FLV, MOV, SWF, GIF, dan RVMB. Sementara itu, aplikasi ini juga dapat mengubah berbagai format untuk jenis fail audio, mulai dari MP3, M4A, AMR, WAV, WMV, M4R, AMR, MMF, AAC, MP2, OGG, dan, WavPack. Untuk fail gambar, Format Factory juga menyokong format JPG, GIF, PNG, BMP, ICO, TIF, TGA, dan PCX.

Kilang Format Kecemerlangan

Kilang Format Kecemerlangan

Sejak beberapa tahun yang lalu Format Factory telah menjadi satu-satunya perisian yang dipercayai oleh banyak orang untuk menukar fail. Kerana Format Factory memberikan beberapa kelebihan yang tidak ditawarkan oleh perisian serupa yang lain. Selain itu, cara menggunakan Format Factory juga cukup mudah. Berikut adalah beberapa kelebihan Format Factory:

 • Menyokong Penukaran Semua Jenis Format Fail

Beberapa aplikasi lain yang serupa mungkin hanya menyokong sebilangan format. Ada juga aplikasi yang hanya khusus untuk penukaran audio atau video. Walau bagaimanapun, Format Factory ada di sini untuk memberikan kemudahan dalam penukaran semua jenis fail, seperti audio, video dan gambar. Di samping itu, perisian ini juga menyokong pelbagai format audio, video dan gambar seperti yang disebutkan sebelumnya.

 • Membaiki Fail Video atau Audio yang Rosak

Fail video atau audio anda rosak sehingga tidak dibuka? Sebenarnya, anda memerlukan fail tersebut. Nah, Format Factory mempunyai kelebihan kerana dapat memperbaiki fail yang rosak. Perisian ini akan menjadikan fail dapat dibuka semula walaupun dengan format yang berbeza dari yang sebelumnya.

 • Kurangkan Saiz Fail Multimedia

Saiz fail anda terlalu besar sehingga memerlukan memori peranti anda? Tidak perlu risau kerana selain dapat menukar fail, Format Factory juga dapat memampatkan ukuran fail untuk menjadikannya lebih minimalis. Jadi, anda tidak perlu mencari cara untuk mengurangkan ukuran foto, muzik, atau video melalui aplikasi lain.

 • Sokongan Format Fail Multimedia IPhone dan iPod

Tidak semua perisian menyokong format fail untuk peranti iOS, seperti iPhone atau iPod. Walau bagaimanapun, Format Factory boleh menyokong format fail multimedia di iDevice.

 • Tukar, Zum dan Putar Semua Fail Gambar

Setelah anda menukar fail gambar ke format tertentu, anda juga boleh memperbesar atau memutar gambar mengikut keinginan anda. Ini juga merupakan salah satu kelebihan yang ditawarkan oleh Format Factory.

 • Ciri Ripper DVD

Ingin menukar DVD ke fail video? Sangat mudah kerana anda boleh melakukannya dengan bantuan Format Factory. Selain itu, anda juga boleh merobek CD ke dalam fail audio. Dengan Format Factory, anda boleh menukar DVD / CD ke ISO / CSO atau menukar ISO ke CSO atau sebaliknya.

Sebab lain mengapa anda harus memilih Format Factory daripada aplikasi lain yang serupa adalah adanya 56 bahasa dalam perisian ini. Sebenarnya, ada bahasa Indonesia dalam aplikasi ini, jadi anda dapat mengoperasikan perisian ini dengan lebih mudah.

Cara Menggunakan Format Kilang untuk Penukaran Fail

Ini adalah saat yang tepat yang anda nantikan, di mana akan memberikan panduan bagaimana menggunakan Format Factory. Sekiranya ini pertama kali menukar fail menggunakan perisian Format Factory, maka anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Kilang Format Terbuka

Apabila anda membuka perisian Format Factory, kategori video secara automatik akan lalai di halaman utama perisian. Sebagai contoh, jika anda ingin menukar fail audio AMR ke MP3, anda boleh mengikuti langkah seterusnya.

 1. Pilih jenis media yang ingin anda tukar

Sebagai contoh, apabila anda ingin menukar fail audio, pilih "Audio" di menu di sebelah kiri layar, kemudian pilih "Semua ke MP3"

 1. Klik butang "Tambah Fail"

Setelah menetapkan format yang ingin anda ubah, anda sekarang harus memasukkan fail yang ingin anda ubah. Caranya, klik "Tambah Fail" di menu "Semua ke MP3"

Cara Menggunakan Format Kilang untuk Penukaran Fail

 1. Pilih Fail yang hendak ditukar

Sesuai dengan contohnya, sekarang anda harus memilih file dengan format AMR untuk diubah menjadi format MP3. Klik fail yang dipilih, kemudian lanjutkan dengan mengklik butang "Buka"

 1. Klik butang "OK" dan "Mula"

Apabila anda telah memilih fail yang ingin anda ubah, teruskan dengan menekan butang "OK", kemudian klik butang "Mula" sekali lagi untuk memulakan proses penukaran

 1. Tunggu 100%

Fail anda akan ditukar jika prosesnya telah mencapai 100%. Tempoh proses penukaran fail bergantung pada ukuran fail. Semakin besar fail yang ditukar, semakin lama diperlukan

Untuk melihat hasil fail yang telah ditukar, anda boleh pergi ke menu Output File. Pastikan peranti yang anda gunakan sudah menyokong fail dengan format terkini jika anda ingin membukanya.

Cara Memuat turun dan Memasang Format Kilang

Cara Muat turun dan Pasang Kilang Format Cara Menggunakan Kilang Format

Belum mempunyai aplikasi Format Factory? Anda boleh memuat turun Format Factory di sini. Anda boleh menjalankan aplikasi ini di PC dengan sistem operasi Windows. Jadi, bagaimana memasang Format Factory? Sama seperti semasa anda memasang perisian lain pada PC, buka fail muat turun Format Factory, kemudian ikuti langkah seterusnya untuk memasang perisian ini.

Format Factory adalah perisian yang anda boleh dapatkan secara percuma. Jadi, anda tidak perlu membayar apa-apa semasa anda ingin memuat turun dan memasang aplikasi ini. Selain itu, ini adalah perisian penukaran fail yang mendukung berbagai format lengkap, jadi Anda tidak perlu ragu-ragu menggunakan perisian ini.

Nah, itulah cara menggunakan Format Factory dan kelebihan perisian ini. Hampir semua format fail media dapat diatasi dengan perisian serba boleh ini. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan Format Factory secara percuma. Jadi tunggu apa lagi? Pasang aplikasi ini dengan segera di PC anda.