Cara melihat kata laluan WiFi pada Android dan iOS

Siapa yang tidak suka Wi-Fi percuma? Banyak awam tempat yang dilengkapi dengan percuma Wi-Fi membuat kebanyakan orang mengambil kesempatan daripada kemudahan percuma. Bukan hanya itu, Wi-Fi percuma juga dapat digunakan ketika anda berada di kafe atau kedai kopi .

Walaupun percuma, beberapa tempat panas Wi-Fi di tempat awam masih dikunci dengan kata laluan. Anda mesti meminta kata laluan Wi-Fi terlebih dahulu kepada pegawai di tempat awam. Setelah mendapatkan kata laluan, anda boleh terus menyambung ke rangkaian dan kata laluan akan disimpan di peranti anda.

Sekarang, bagaimana jika beberapa hari atau bulan kemudian anda kembali ke tempat yang sama dan ingin menyambung ke Wi-Fi percuma dengan peranti lain? Sayangnya, walaupun rangkaian Wi-Fi ini yang pernah disambungkan ke peranti anda dapat membuat anda menyambung semula, anda masih tidak dapat melihat apa kata laluan dari rangkaian tersebut.

Mungkin anda hanya perlu bertanya lagi, tetapi jika anda malas, maka anda boleh mengakali dengan melihat kata laluan Wi-Fi pada peranti yang disambungkan. Bagaimanapun, caranya tidak semudah melihat kata laluan di PC kerana ada langkah khas yang perlu anda lakukan.

Baiklah, kali ini akan meninjau cara melihat kata laluan WiFi di Android dan iOS yang telah disimpan atau sedang disambungkan. Dengan cara ini anda dapat mengetahui kata laluan Wi-Fi anda sendiri tanpa perlu bertanya terlebih dahulu.

Cara melihat kata laluan WiFi di Android

Cara melihat kata laluan WiFi di Android

Pertama, kita akan membincangkan cara mengetahui kata laluan Wi-Fi dengan menggunakan peranti Android. Nah, kaedah ini tidak memerlukan bantuan aplikasi. Anda hanya perlu membasmi peranti Andorid terlebih dahulu. Sekiranya telefon pintar atau tablet Android anda telah di- root , anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pasang ES File Explorer terlebih dahulu pada peranti Android yang di- root
 2. Buka ES File Explorer, kemudian pilih Peranti
 3. Seterusnya, pilih folder dengan nama 'Data'
 4. Navigasi ke folder 'data / misc / wifi' , maka anda akan menemui fail dengan nama 'wpa_suplicant.conf.'
 5. Tekan terus untuk membukanya dan pastikan anda menggunakan ES File Explorer bawaan untuk memaparkan teks / HTML
 6. Cari menu SSID Rangkaian dalam fail
 7. Di bawah SSID terdapat prasasti 'PSK' yang menunjukkan kata laluan Wi-Fi rangkaian
 8. Tuliskan kata laluan Wi-Fi dan tutup atau nyahpasang aplikasi. Lakukan perkara yang sama sekiranya anda ingin melihat kata laluan dari rangkaian Wi-Fi lain

Cara melihat kata laluan WiFi di iOS

Cara melihat kata laluan WiFi di iOS

Sekiranya peranti Android yang akan digunakan untuk melihat kata laluan Wi-Fi mesti melalui proses root terlebih dahulu, peranti iOS juga harus melalui tahap jailbreak sebelum digunakan untuk mengetahui kata laluan Wi-Fi rangkaian. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Muat turun dan pasang NetworkList pada peranti iOS yang telah jailbroken pertama
 2. Setelah tweak NetworkList selesai dipasang, masukkan tetapan Wi-Fi pada peranti anda
 3. Anda akan melihat menu pilihan baru dengan nama Kata Laluan Rangkaian, tetapi pada iOS 7 namanya hanya Rangkaian
 4. Tekan di atasnya, maka anda dapat melihat semua kata laluan Wi-Fi yang telah disimpan pada peranti anda
 5. Perhatikan kata laluan Wi-Fi yang ditunjukkan secara manual, kerana anda tidak dapat menyalin kata laluan dari telefon bimbit

Cara melihat kata laluan WiFi di Android dan iOS sangat membantu anda mengetahui kata laluan tanpa bertanya terlebih dahulu kepada pegawai atau orang sekeliling. Kaedah ini juga sangat sesuai digunakan di kafe atau pasar mini jika anda malas membeli makanan terlebih dahulu.

Cara mengetahui kata laluan dengan aplikasi

Aplikasi ini melihat kata laluan WiFi

Tidak hanya menggunakan kaedah manual, ada cara untuk melihat kata laluan Wi-Fi dengan bantuan aplikasi khas. Walau bagaimanapun, kaedah ini masih memerlukan anda melakukan rooting terlebih dahulu. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Pertama, rootkan peranti Android terlebih dahulu
 2. Kemudian muat turun aplikasi dengan nama WiFi Key Recovery di Google Play Store secara percuma. Pasang Pemulihan Kekunci Wi-Fi pada peranti anda
 3. Apabila anda memasuki Pemulihan Kunci Wi-Fi, aplikasi ini akan meminta akses pengguna
 4. Pilih 'Hibah' di pop timbul, maka anda akan melihat senarai rangkaian Wi-Fi yang dilengkapi dengan kata laluan
 5. Sekiranya anda ingin mencari rangkaian Wi-Fi dengan nama tertentu, anda boleh menggunakan 'SSID Quicksearch'

Selain melihat kata laluan, kaedah ini juga membolehkan anda berkongsi Wi-Fi ke peranti lain. Yang harus anda buat hanyalah menyalin SSID dan PSK dari rangkaian yang ingin anda kongsi, kemudian hantarkan data ke peranti lain. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan kaedah ini, anda juga dapat berkongsi rangkaian Wi-Fi dan kata laluan melalui kod QR.

Setelah mendapatkan senarai rangkaian Wi-Fi beserta kata laluan, anda boleh menyimpan semua senarai ke peranti anda. Untuk melakukan ini, tekan butang menu (biasanya ditandai dengan ikon titik) pada peranti anda, kemudian pilih 'Eksport' untuk menyalin semua senarai secara bertulis.

Sekiranya anda tidak mahu diganggu ketika anda ingin berkongsi rangkaian dan kata laluan Wi-Fi dengan rakan, anda boleh mengambil tangkapan skrin ( tangkapan skrin ) dan mengirimkannya kepada rakan anda melalui aplikasi sembang atau media sosial. Sangat mudah, bukan ?

Hari ini, Wi-Fi banyak terdapat di tempat awam, seperti pusat membeli-belah, restoran, kedai kopi, taman bandar, sekolah, perpustakaan, ke gerai makanan jalanan di pinggir jalan. Secara umum, Wi-Fi di kawasan awam boleh digunakan secara percuma. Anda juga boleh memanfaatkan kemudahan yang ada untuk kegunaan peribadi.

Walau bagaimanapun, Wi-Fi di kawasan awam biasanya agak perlahan. Ini kerana terdapat banyak orang yang juga menggunakan lebar jalur pada rangkaian yang sama. Oleh itu, anda boleh menggunakan aplikasi untuk penggalak rangkaian Wi-Fi yang kami tinjau di halaman ini jika anda ingin mendapatkan kelajuan internet yang lebih cepat.

Cara melihat kata laluan WiFi di Android dan iOS sangat mudah bagi anda ketika anda ingin menggunakan hotspot Wi-Fi di tempat awam. Tetapi ingat, kaedah ini tidak dapat digunakan untuk mengetuk dan menggunakan Wi-Fi peribadi orang lain yang tidak tersedia untuk orang ramai. Semoga berjaya!