10 Kelebihan dan Kekurangan Telefon Pintar Luna V Lite

Luna, adalah jenama telefon pintar dari Indonesia yang boleh dikatakan jenama lama dengan rasa lama. Kenapa? Kerana Luna adalah sub-jenama Evercoss, vendor tempatan terkenal dari Indonesia sering menawarkan telefon bimbit yang berpatutan. Luna Brand dipersembahkan oleh Evercoss untuk mensasarkan pengguna yang memerlukan telefon bimbit dengan reka bentuk yang lebih premium.

Selain mempunyai reka bentuk premium, Luna juga biasanya menghadirkan telefon pintar dengan spesifikasi yang sedikit lebih tinggi daripada Evercoss, salah satunya adalah Luna V Lite. Luna V Lite adalah produk HP yang berpatutan dari Luna yang berada di kelas 1 juta. Seperti apa Luna V Lite ini?

akan membincangkan kelebihan dan kekurangan Luna V Lite. Terdapat 10 perkara yang akan dibincangkan. Sepuluh mata terdiri daripada 6 mata di bahagian lebihan dan 4 mata di bahagian kekurangan. Tanpa berlama-lama, mari kita rujuk perbincangan mengenai kelebihan dan kekurangan Luna V Lite.

Spesifikasi Luna V Lite

Luna V Lite

 • Keluaran:  Februari, 2018
 • Skrin:  IPS LCD 5.5 inci
 • Resolusi Skrin : nisbah 720 x 1140 piksel 18: 9
 • Chipset:  MediaTek MT6737
 • CPU: Octa-core 1.25 GHz
 • GPU: Mali - T720 MP 2
 • Memori Dalaman: 16GB, RAM 2GB
 • Memori Luaran: microSD, hingga 256GB
 • Kamera Belakang:  Autofokus Pengesanan Fasa 13 MP, denyar dwi-LED Dwi-LED
 • Kamera Depan: 8 MP, Kilat cahaya lembut
 • Bateri: 3000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan Luna V Lite

1. Skrin IPS HD 18: 9 HD +

Paparan Luna v Lite

Luna V Lite mempunyai nilai jualan pada skrin yang berikut trend penuh skrin atau paparan skrin penuh. Skrin membawa dimensi skrin 18: 9 dengan dimensi skrin 5.5 inci. Kerana membawa layar yang lebih memanjang, resolusi skrin telefon bimbit ini meningkat sehingga disebut HD + yang merujuk pada resolusi 720 x 1140 piksel.

Untuk skrin 5.5 inci dengan resolusi HD ia kelihatan normal. Tetapi nampaknya, paparan visual skrin HP yang menggunakan skrin IPS cukup bagus. Menurut Gayafone, layar paparan Luna V Lite memiliki kedalaman warna yang lebih luas dan layar boleh merosakkan mata.

Anda boleh katakan, layar di Luna V Lite adalah salah satu nilai yang lebih optimum untuk anda gunakan untuk menonton filem atau Youtube.

2. Sensor Cap Jari dan Buka Kunci Muka

cap jari luna v lite

Luna V Lite mempunyai ciri sensor cap jari. Ciri sensor cap jari pada telefon bimbit ini adalah kelebihan lain yang ditawarkan oleh Luna V Lite. Sensor cap jari pada Luna V Lite berada di bahagian belakang dan cukup baik dan selesa digunakan. Seperti yang dikatakan oleh Teknologi, kedudukan sensor cap jari cukup selesa.

Apabila jari menyentuh sensor cap jari Luna V Lite, respons dalam membuka skrin juga agak pantas. Sesuatu yang mempunyai nilai lebih daripada Luna V Lite.

Selain kehadiran sensor cap jari, kehadiran fitur Face Unlock juga merupakan kelebihan lain dari telefon bimbit ini. Ini bermakna, anda boleh membuka sistem operasi di Luna V Lite dengan mengimbas wajah sahaja. Mengimbas wajah juga cukup bagus. Sayangnya, jika di dalam bilik yang gelap masih agak sukar. Cukup berpatutan memang mempertimbangkan harga HP ini yang cukup berpatutan.

3. Sokongan Pengecasan Pantas

pengecasan pantas Luna V Lite

Luna V Lite mempunyai ciri pengecasan pantas . Ciri ini dikemukakan oleh Luna sebagai salah satu kelebihannya agar anda yang menggunakan Luna V Lite dapat menggunakan telefon bimbit ini lebih lama dari yang anda fikirkan. Luna mendakwa bahawa jika ciri pengecasan pantas mampu mengecas hingga 80% hanya dalam 60 minit atau satu jam.

Dengan ciri pengecasan pantas ini, sudah tentu anda tidak perlu menunggu lama semasa mengecas. Tetapi adakah benar-benar dapat mengecas hingga 80% dalam satu jam?

Teknologi ini menguji proses pengecasan bateri Luna V Lite yang mempunyai kapasiti 3,000 mAh. Hasilnya, telefon ini memakan masa kurang dua jam hingga 100%. Hasil serupa juga diperoleh oleh Gayafone dalam menguji proses pengisian bateri.

Jadi adakah tempohnya agak panjang? Untuk saiz telefon bimbit dengan chipset MediaTek, pengecasan pantas yang terdapat pada telefon bimbit agak dihargai. Tidak terlalu pantas malah masih cukup bagus.

4. Android Oreo

Luna V Lite Android Oreo

Kelebihan lain dari Luna V Lite ialah ia mempunyai OS Android Oreo. OS ini telah ada sejak lalai, jadi tidak ada kisah mengenai Luna V Lite yang membawa siri OS Android sebelumnya dan kemudian mendapatkan kemas kini. Kehadiran OS Android Oreo tentunya sesuatu yang harus dihargai kerana banyaknya ciri-ciri keren di Android Oreo.

Perlu diingat, Luna V Lite hanya menggunakan pangkalan sistem Android Oreo. Penampilan antara muka HP ini disesuaikan dengan LunaOS. Penampilan LunaOS agak serupa dengan penampilan antara muka mudah alih jenama "buah". Well , mungkin kerana semua antara muka Android secara amnya merujuk kepada antara muka iOS.

Adakah LunaOS baik? Untuk pengalaman penggunaan, LunaOS cukup ramah kepada pengguna dan pastinya dapat memberikan keselesaan ketika menggunakan Luna V Lite. Terdapat banyak ciri menarik di LunaOS seperti tetapan untuk kamera selfie, tetapan akses sensor cap jari, atau pengoptimuman bateri.

5. Mempunyai Reka Bentuk Menarik

 luna v lite

Luna V Lite mempunyai reka bentuk yang kelihatan mewah. Luna cukup pintar dalam "membuat" reka bentuk HP ini yang kelihatan menggoda berkat kilauan belakang HP ini yang kelihatan seperti seramik. Walaupun reka bentuk badan HP diperbuat daripada polikarbonit, alias plastik.

Jadi, walaupun reka bentuk HP ini diperbuat daripada badan plastik tetapi dengan sentuhan reka bentuk yang kelihatan premium, ia menjadikan sel ini cukup menarik. Lebih-lebih lagi, Luna merancang telefon bimbit ini agar lebih terperinci dan tepat. Tujuannya jelas agar Luna V Lite dapat digenggam dengan lebih mudah.

Perlu diperhatikan bagi anda yang kemudian akan membeli Luna V Lite, anda masih harus menggunakan casing lutsinar. Tujuannya, supaya reka bentuk HP yang cantik ini masih dapat dilihat dengan jelas dan tampalan cap jari tidak melekat pada badan kerana Luna V Lite cukup terdedah meninggalkan cap jari.

6. Kamera Belakang dan Depan Yang Baik

hasil luna v lite

Kamera belakang HP ini mempunyai ciri yang cukup lengkap seperti ciri HD, ciri mod malam, dan lain-lain. Kamera belakang Luna V Lite sahaja membawa sensor 13 MP dengan bukaan f / 2.0. Kamera menyokong ciri seperti autofokus pengesanan fasa dan denyar dwi-LED dwi-LED.

Walaupun kamera belakang tidak mempunyai mod pro, tangkapan kamera belakang cukup bagus. Secara terperinci. Anda boleh mengatakan hasil kamera memuaskan dengan harga 1 juta HP.

Kesan yang baik juga diperoleh dari kamera depan HP ini. Kamera depan Luna V Lite membawa sensor 8 MP dengan bukaan f / 2.2. Hasil kamera depan adalah memuaskan. Ia tidak sehebat hasil kamera depan pada telefon bimbit yang membawa "selfie" jualan utamanya. Tetapi, hanya untuk selfie, telefon bimbit ini mampu menghasilkan gambar yang bagus, Luna V Lite cukup dipercayai.

Kekurangan Luna V Lite

1. Prestasi Tidak Biasa

luna v lutu antutu

Luna V Lite dilengkapi dengan chipset MT6737 MediaTek. Chipset ini terdiri daripada pemproses octa core 1,25 GHz yang disokong oleh pemproses grafik Mali-T720MP2. Berdasarkan ujian Antutu yang dilakukan oleh Gayafone, Luna V Lite mempunyai skor Antutu 38995.

Dengan skor ini, telefon bimbit ini dapat diandalkan untuk melayari dan menonton video. Bermain permainan ringan juga boleh dipercayai. Malangnya, untuk bermain permainan dengan grafik yang tinggi, prestasinya kurang optimum. Contohnya, bermain permainan MOBA yang popular seperti AoV atau Mobile Legends yang pada tetapan grafik tinggi kurang optimum.

Dengan RAM 2 GB, prestasi sebenarnya cukup dipercayai. Tetapi untuk prestasi yang lebih tinggi, prestasi HP ini agak biasa. Tentunya tidak bagus jika HP ini menjalankan permainan berat dengan grafik 3D yang terlalu tinggi.

2. Ingatan Dalaman Kecil

AIDA LUNA V LITE

Keperluan penyimpanan data pada masa ini terlalu tinggi. Pada masa lalu, ROM 8 GB terasa cukup baik, tetapi sekarang terasa kecil. Perkara yang sama berlaku untuk storan 16 GB. Dalam julat harga 1.8 juta, rasanya penyimpanan dengan kapasiti 16 GB terasa kecil.

Untuk ukuran semasa, ukuran satu data dalam bentuk foto dan video sudah besar. Terutama jika ROM 16 GB ternyata hampir separuh digunakan untuk sistem. Jadi, baik , kapasiti yang diperolehi hanya sekitar 8 atau 9 GB.

Memang, Luna memberikan penyelesaian untuk meningkatkan penyimpanan melalui microSD hingga 256 GB. Sudah tentu, akan lebih menarik sekiranya kapasiti penyimpanan dalaman HP ini lebih besar, sekurang-kurangnya 32 GB.

3. Bisukan Bunyi Pembesar suara

SUARA LUNA V LITE

Luna V Lite mempunyai pembesar suara di bahagian atas skrin. Pembesar suara ini dapat menghasilkan bunyi yang baik, walaupun telefon bimbit berada di luar (luar). Suara yang dihasilkan oleh pembesar suara cukup jelas dan sedap. Malangnya, jika telefon bimbit diletakkan dalam keadaan terlentang, suara dari pembesar suara terasa teredam.

Ini tentu sedikit mengganggu keselesaan anda ketika menonton video atau mendengar muzik ketika telefon dalam keadaan terlentang. Sekiranya tidak dalam keadaan terlentang, suara yang dihasilkan tentunya bagus.

4. Harga kehilangan daya saing

Luna V Lite

Luna V Lite mempunyai daya tawar dalam spesifikasi pada harga kelas 1 juta. Malangnya, harga tanda harga HP ini masih terlalu tinggi. Luna V Lite berharga sekitar 1.7 atau 1.8 juta. Dalam julat harga ini, masih ada jenama lain yang menawarkan HP dengan spesifikasi yang lebih tinggi.

Kalaulah Luna V Lite dijual pada harga antara 1 hingga 1.5 juta, ia akan sangat menarik dan banyak orang akan melirik telefon bimbit ini.

Kesimpulannya

Luna V Lite secara keseluruhan adalah telefon bimbit yang menawarkan kelebihan dalam sektor multimedia dan kamera. Anda boleh katakan, telefon bimbit ini sesuai untuk anda yang sering menonton video melalui telefon bimbit. Sektor kamera juga tidak terlalu teruk dan masih boleh dipercayai.

Malangnya, bagi anda yang mencari prestasi permainan , Luna V Lite bukanlah penyelesaiannya. Prestasi Luna V Lite yang diklasifikasikan seperti biasa menjadikan telefon bimbit ini kurang sesuai untuk permainan berat. Untuk permainan cahaya, masih, ia masih okay . Berminat? Sila beli telefon bimbit ini di kedai dalam talian melalui pautan ini.