Panduan Memasang Semula Windows 7 pada Komputer riba dan PC

Sistem operasi Windows 7 adalah salah satu OS yang banyak digunakan untuk peranti komputer sama ada komputer riba dan PC. Sama seperti Windows 8, cara mudah untuk memasang semula Windows 7 juga menjadikannya sangat diminati oleh pengguna komputer.

OS Windows 7 sendiri mula dilancarkan pada 22 Julai 2009 dan hanya diterbitkan tiga bulan kemudian pada 22 Oktober 2009. Windows 7 adalah OS yang dilancarkan setelah Windows Vista yang mengalami banyak kegagalan.

Berbeza dengan Windows Vista, Windows 7 memfokuskan pada pengembangan asas dalam penggunaan Windows. Windows 7 dirancang agar serasi dengan pelbagai aplikasi dan perkakasan pada komputer sehingga pengguna OS yang lebih tua seperti Windows XP dapat melakukan migrasi dengan mudah.

Spesifikasi minimum Windows 7

Sebelum mula memasang Windows 7, anda perlu mengetahui spesifikasi minimum yang mesti dimiliki oleh perkakasan di komputer anda. Terdapat dua jenis Windows 7 iaitu Windows 7 32 bit dan Windows 7 64 bit. Kedua-duanya mempunyai spesifikasi minimum yang berbeza. Berikut adalah spesifikasi minimum untuk Windows 7 32 bit seperti yang terdapat di laman web Microsoft:

 1. Pemproses yang digunakan adalah minimum Pentium 4 dan mempunyai kelajuan 1 GHz atau lebih tinggi.
 2. RAM yang digunakan juga mestilah sekurang-kurangnya 1 GB atau lebih.
 3. Kapasiti cakera keras yang diperlukan untuk memasang Windows 7 32 bit mestilah sekurang-kurangnya 16 GB atau lebih.
 4. Minuman VGA berkapasiti 128MB dan menyokong DirectX 9.

Spesifikasi minimum untuk komputer yang boleh dipasang dengan Windows 7 64 bit sedikit lebih tinggi berbanding 32 bit, iaitu:

 1. Pemproses minimum Pentium 4 atau lebih dengan kelajuan 1 GHz.
 2. Memerlukan RAM sekurang-kurangnya 2 GB.
 3. Kapasiti cakera keras untuk Windows 64 bit mestilah sekurang-kurangnya 20 GB.
 4. Kapasiti VGA sekurang-kurangnya 128 MB dan menyokong DirectX 9.

Anda hanya boleh memasang Windows 7 pada komputer yang spesifikasinya lebih rendah tetapi risikonya tentu lebih besar. Sekiranya spesifikasi komputer lebih rendah, mesin akan menjadi panas dengan cepat yang akan menjadikan perkakasan di komputer cepat rosak. Di samping itu, Windows 7 yang dipasang pada komputer dengan spesifikasi yang lebih rendah akan berfungsi dengan sangat perlahan.

Kelebihan Windows 7

Sebelum mengkaji cara memasang semula Windows 7, anda harus mengetahui apa kelebihan sistem operasi Windows 7. Pelbagai kelebihan yang dimilikinya pasti akan membuatkan anda ingin beralih dari Windows Vista, XP, atau mungkin juga turun dari Windows 8 dengan cepat.

 1. Proses boot dan juga dimatikan lebih pantas daripada versi Windows sebelumnya.
 2. Penggunaan tenaga untuk CPU dan juga cakera keras juga lebih efisien.
 3. Windows 7 sudah menyokong penggunaan skrin sentuh alias skrin sentuh.
 4. Ia menyokong pelbagai skrin untuk menyambung ke beberapa skrin.
 5. Terdapat ciri penyimpanan peranti yang memudahkan untuk memaparkan pelbagai perkara yang berkaitan dengan perkakasan.
 6. Mempunyai sistem carian data yang mudah dan pantas

Langkah Memasang Semula Windows 7

Windows 7 mempunyai 6 jenis versi iaitu Professional, Ultimate, Home Premium, Enterprise, Home Basic, dan Starter. Semua versi boleh dipasang dengan cara yang sama. Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Sediakan fail pemasangan

Cara memasang semula Windows 7

Perkara pertama yang perlu dilakukan, tentu saja, menyediakan fail pemasangan Windows 7. Anda boleh membelinya dalam bentuk DVD atau anda boleh memuat turun fail pemasangan secara dalam talian dan meletakkannya di stik USB. Selepas itu, masukkan pemacu DVD.

2. Mulakan semula

Selepas memasukkan DVD, mulakan semula komputer anda. Sekiranya anda telah mengatur komputer anda untuk boot dari pemacu CD / DVD, perintah "tekan sebarang kekunci untuk boot dari CD atau DVD akan muncul di layar ..." sila tekan sebarang kekunci pada papan kekunci anda untuk meneruskan. Selepas itu komputer akan dimuat sebentar.

3. Tetapkan bahasa, waktu, kadar pertukaran, dan papan kekunci

Setelah memuatkan, kaedah input bahasa, waktu, dan papan kekunci akan muncul. Pilih bahasa yang ingin anda gunakan dan tetapkan juga waktu dan kadar mata wang untuk Indonesia. Kemudian klik 'seterusnya'.

4. Mulakan pemasangan

Cara memasang permulaan Windows 7

Tetingkap yang akan muncul seterusnya adalah arahan untuk dipasang. Klik pada butang 'Pasang Sekarang' sehingga terma lesen muncul . Periksa bahagian " terima lesen " kemudian klik 'Next' untuk meneruskan proses pemasangan Windows 7.

5. Pilih partition cakera keras

Langkah seterusnya adalah memilih partisi di mana fail sistem Windows 7 akan diletakkan. Sekiranya partition belum ada, anda boleh membuat partition baru dengan mengklik butang "New Drive" di sebelah kanan tetingkap. Tentukan ukuran kemudian klik 'Terapkan'. Pilih partition yang telah anda buat kemudian tunggu sehingga proses pemasangan selesai.

6. Tetapkan nama komputer

Cara memasang nama komputer Windows 7

Setelah proses pemasangan selesai, komputer dimulakan semula secara automatik beberapa kali. Setelah memulakan semula tetingkap persediaan akan muncul untuk menyesuaikan tetapan di komputer. Isi nama pengguna komputer kemudian klik 'Next'. Selepas itu tetingkap kata laluan akan muncul, sila isi keinginan anda.

7. Masukkan kunci produk

Langkah seterusnya adalah mengisi nombor siri atau kunci produk. Anda boleh mengisi nombor siri pada pemacu CD / DVD Windows 7 jika anda membeli yang asal. Sekiranya anda memuat turunnya terus dari Microsoft, nombor siri akan dihantar ke e-mel anda.

Anda juga boleh langsung klik 'Langkau' jika anda ingin mengaktifkan menggunakan Windows Loader kemudian. Kemudian tetingkap pengaktifan akan muncul dan pilih " Tanya Saya Nanti" jika anda tidak mahu ke kanan.

8. Selesai

Cara memasang desktop Windows 7

Setelah semua langkah ini selesai secara automatik, komputer akan menampilkan paparan desktop standard dan anda boleh mula menggunakan sistem operasi Windows 7. Anda juga boleh memasang pelbagai aplikasi secara langsung.

Seberapa mudah bukan bagaimana memasang semula Windows 7? Windows 7 yang merupakan generasi berikutnya Windows Vista digunakan secara meluas di pelbagai komputer di dunia, baik untuk peribadi dan perniagaan. Langkah-langkah di atas juga dapat diterapkan untuk memasang semula. Semoga berjaya!