10 Kelebihan dan Kekurangan ROM HP 64 GB Genpro Z2 Murah

Tidak banyak telefon bimbit buatan tempatan yang berkualiti. Anggapan bahawa telefon bimbit buatan tempatan biasanya mudah rosak sering didengar di kalangan pengguna. Kemudian, kualiti telefon bimbit tempatan bertambah baik berbanding beberapa tahun yang lalu. Seperti beberapa produk dari Genpro, sub-jenama dari Evercoss.

Genpro hadir menawarkan telefon bimbit yang cukup menarik. Contohnya ialah Genpro Z, yang menawarkan skrin  HD penuh  dan RAM 4 GB pada harga di bawah Rp 2 juta. Kini, Genpro Z mempunyai pengganti bernama Genpro Z2.

Apa yang menarik mengenai Genpro Z2? Bagaimana prestasi telefon ini? Untuk menjawab soalan ini, pertimbangkan kelebihan dan kekurangan Genpro Z2 berikut. Seperti biasa, sebelum membincangkan kelebihan dan kekurangan, pertimbangkan terlebih dahulu spesifikasi terperinci Genpro Z2 berikut.

Spesifikasi Genpro Z2

Genpro Z2

 • Keluaran:  September 2018
 • Skrin: LCD IPS 5.7 inci
 • Resolusi Skrin: 1440 x 720 piksel 18: 9
 • Chipset: Mediatek Helio P10 MT6755
 • CPU: Octa-core 1.5GHz
 • GPU: Mali-T860 MP2
 • Memori Dalaman: 64GB, RAM 4GB
 • Memori Luaran: microSD, hingga 128GB (menggunakan slot SIM 2)
 • Kamera Belakang: Kamera dwi 13MP + 2MP, Autofokus, Flash, video HD 1080p penuh
 • Kamera Depan:   8 MP, denyar LED
 • Bateri: Bateri 3000 mAh

Kelebihan Genpro Z2

1. Dikelaskan sebagai Memori Besar

Skrin Genpro Z2

Telah disebutkan sebelumnya bahawa Genpro Z dilengkapi dengan RAM 4 GB. Genpro Z2 juga dilengkapi dengan RAM 4 GB dan kali ini terdapat peningkatan pada ROM iaitu 64 GB. Sebelum ini, Genpro Z hanya membawa ROM 32 GB. Gabungan RAM 4 GB dan ROM 64 GB pastinya menjadikan telefon bimbit ini lebih menarik.

Kenapa? Cuba periksa harga telefon Android yang mempunyai RAM 4 GB dan ROM 64 GB. Umumnya, telefon bimbit dijual pada harga Rp.3 juta ke atas. Walaupun ada di bawah Rp 3 juta, biasanya telefon bimbit sudah cukup lama.

Genpro Z2 akan pecah walaupun telefon bimbit dengan memori yang lebih luas dapat dijual dengan harga Rp1,999,000. Sudah tentu harga ini cukup menarik bagi anda yang sangat memerlukan telefon bimbit dengan RAM 4 GB yang murah.

2. Reka Bentuk Semasa

Genpro Z2 hadir sebagai telefon pintar Android tempatan yang mengikuti trend reka bentuk terkini. Bagi anda yang tidak tahu, akhir-akhir ini, telefon pintar masa kini hadir dengan reka bentuk badan yang berkilat dan kelihatan seperti telefon bimbit yang mahal walaupun harganya cukup berpatutan.

Genpro Z2 mengikuti trend pasaran yang ada dengan menghadirkan badan reka bentuk yang kelihatan berkilat dengan pilihan warna yang baik. Ini tentu saja cukup baik memandangkan reka bentuk telefon bimbit buatan tempatan biasanya kurang menarik dan kelihatan murah. Menurut saluran Alisodik, reka bentuk Genpro Z2 cenderung lebih nipis dan selesa dipegang di satu tangan.

3. Ciri dan Sensor Lengkap

sensor lengkap

Jarang ada telefon bimbit tempatan yang dilengkapi dengan sensor yang cukup lengkap. Oleh itu, Genpro Z2 cukup murah di kelas harga dan termasuk telefon bimbit tempatan yang mampu hadir dengan pelbagai ciri dan sensor lengkap.

Bayangkan, Genpro Z2 hadir dengan pelbagai ciri menarik seperti sokongan USB-OTG penuh dan sensor lengkap seperti sensor cap jari, 3D Gravity, sensor jarak, sensor gyro, kompas, sensor magnet, dan banyak lagi ciri menarik lain yang terdapat di dalam telefon ini. Untuk telefon bimbit di bawah Rp. 2 juta, kehadiran sensornya cukup bagus.

4. Cap Jari dan Buka Kunci Muka

Genpro Z2 dilengkapi dengan ciri-ciri kontemporari. Telefon ini dilengkapi dengan sensor cap jari dan sensor pengecam wajah. Kedua-dua sensor ini sudah berjalan dengan baik pada Genpro Z2. Malah menurut Ali Sodikin, tindak balas  cap jari  dan  pengecaman wajah  Genpro Z2 agak pantas.

5. Hayat bateri dikelaskan sebagai mencukupi

Genpro Z2 dilengkapi dengan kapasiti bateri 3,000 mAh. Hayat bateri HP ini cukup mencukupi. Bukan yang terbaik tetapi boleh bertahan sehingga satu hari dengan penggunaan media sosial dan menonton video Youtube yang tidak terlalu insentif diklasifikasikan sebagai mencukupi.

Menurut Alisodik, jangka hayat bateri HP ini dapat menyertai aktiviti kerja. Dikenakan sepenuhnya pada pukul 7 pagi, bateri boleh bertahan sehingga 8 malam.

Kekurangan Genpro Z2

1. Pengecasan yang cukup lama

Genpro Z2 mempunyai jangka hayat bateri yang agak baik. Malangnya, pengecasan bateri telefon bimbit agak lama. Berdasarkan pengalaman Alisodik, bateri dalam telefon bimbit ini memerlukan masa 90 minit untuk dicas dari 0% hingga 60%.

Bagaimana jika penuh? Ternyata mengecas sepenuhnya alias telefon bimbit ini hingga 100%, pengecasan memakan masa hingga 2 jam 30 minit. Pengecasan agak lama.

2. Peningkatan Prestasi Beruang

genpro z2 antutu

Genpro Z2 hadir dengan chipset Mediatek Helio P10 atau MTK6755. Chipset ini sememangnya sedikit lebih tinggi jika dibandingkan dengan chipset yang digunakan di Genpro Z2 iaitu MTK6750. Perbezaan nilai Antutu jika menurut Alisodik adalah sekitar 6 ribu, yang bermaksud bahawa nilai Antutu Genpro Z2 adalah dalam jumlah 50 ribu lebih dan Genpro Z adalah dalam jumlah 45 ribu.

Sekiranya anda mahukan perbandingan kemampuan, Mediatek Helio P10 berada di kelas yang sama dengan chipset Snapdragon 430 yang biasanya terdapat di telefon bimbit dengan harga di bawah Rp2 juta.

Penggunaan Mediatek Helio P10 pada telefon bimbit ini sebenarnya cukup berpatutan memandangkan harganya yang berpatutan. Ini hanya peningkatan chipset yang terasa menanggung. Prestasi dari MTK6750 hingga MTK6755 tidak begitu ketara. Sekiranya hanya chipset yang digunakan Mediatek Helio P20.

Genpro sebenarnya boleh melengkapkan telefon bimbit ini dengan Qualcomm Snapdragon tetapi Genpro melakukannya pada siri telefon bimbit Genpro X. Nampaknya Genpro Z mendapat chipset Mediatek sementara siri Genpro X mendapat chipset Snapdragon.

3. Penolakan Kamera Depan

Genpro Z2 dilengkapi dengan kamera belakang 13MP + 2MP. Kamera belakang ini dilengkapi dengan keupayaan autofokus, flash, dan rakaman video HD penuh  . Sektor kamera ini mempunyai spesifikasi yang serupa dengan Genpro Z. Hasil gambarnya cukup bagus dan berikut adalah contoh tangkapan kamera HP ini.

Apa yang mengecewakan, Genpro Z2 ternyata hadir dengan kamera depan 8 MP. Kamera depan ini tidak buruk cuma jika dibandingkan dengan kamera depan Genpro Z, jelas terdapat penurunan kualiti pada kamera depan ini. Berikut adalah contoh tangkapan kamera depan Genpro Z2.

Dalam foto itu Mas Krida dari Technology yang mencuba kamera depan Genpro Z2. Dilihat dari hasil foto-foto ini, kualiti foto Genpro Z2 nampak biasa. Atas sebab ini, tidak keterlaluan untuk menyebutkan bahawa sektor kamera depan pada telefon bimbit ini telah menurun sementara kamera belakang cenderung stagnan atau tidak ada kenaikan.

4. Badan Plastik

Badan Genpro Z2 memang mempunyai reka bentuk yang menarik dan kelihatan seperti kesan kaca. Malangnya bahan badan Genpro Z2 diperbuat daripada plastik. Penggunaan bahan plastik ini menjadikan badan Genpro Z2 tidak lebih baik daripada Genpro Z yang dilengkapi dengan pembungkus bahan logam.

5. Penurunan Skrin Berkurang

Skrin Genpro Z2

Sektor lain yang kekurangan telefon bimbit ini adalah penurunan resolusi skrin. Perlu diketahui, Genpro Z hadir dengan nisbah skrin 16: 9 dan membawa resolusi  HD penuh  . Skrin membawa dimensi 5.5 inci. Walaupun Genpro Z2 hadir dengan nisbah skrin semasa 18: 9 tetapi skrin hanya membawa HD + sahaja.

Panel skrin yang digunakan dalam Genpro Z2 adalah panel LCD IPS. Dengan panel ini, resolusi  HD penuh  dengan HD adalah perbezaan yang sangat ketara. Secara peribadi, saya lebih suka resolusi HD penuh  ,  walaupun dengan nisbah 16: 9 berbanding HD + dengan nisbah 18: 9. Lebih-lebih lagi, masih banyak video atau filem Youtube yang mempunyai nisbah skrin 16: 9.

Kesimpulannya

Genpro Z2 boleh dikatakan telefon bimbit Genpro yang cuba mengikuti trend dan kehendak pasaran. Ketika pasaran dilanda reka bentuk seperti kaca, nisbah layar yang diperpanjang,  cap jari  dan  pengecaman wajah,  dan keperluan memori yang besar, semua ini dijawab melalui Genpro Z2.

Malangnya, beberapa peningkatan yang terdapat pada Genpro Z2 memaksa penurunan pada sektor lain. Contohnya penggunaan bahan plastik dan penurunan kamera dan resolusi skrin menjadikan telefon ini begitu pantas. Sebenarnya, Genpro Z lebih baik hadir dengan bahan logam.

Penurunan dan kenaikan yang dialami oleh Genpro Z2 sepertinya bertujuan untuk menjaga agar telefon bimbit berada dalam kisaran harga Rp 1.999.000. Lebih-lebih lagi, telefon ini dilaporkan hanya dijual secara terhad. Dengan semua yang ada di Genpro Z2, adakah anda masih berminat untuk melirik telefon ini? Sekiranya berminat, sila beli di Bukalapak melalui pautan ini.