Cara menghilangkan Mystartsearch di Chrome & Firefox

Baru-baru ini, terdapat banyak virus dan malware yang telah merampas penyemak imbas di PC Windows. Setelah kami mengkaji cara menghapus iStartSurf, sekarang kami akan mengkaji cara menyingkirkan malware lain, Mystartsearch.

Sama seperti iStartSurf, Mystartsearch adalah sejenis adware yang merupakan perampas penyemak imbas atau perampas penyemak imbas. Adware ini secara automatik akan memaparkan pelbagai jenis iklan yang menjengkelkan semasa anda melayari internet.

Bukan hanya itu, adware ini juga akan menggantikan mesin pencari di penyemak imbas sehingga secara automatik akan menggunakan perkhidmatannya. Lebih menjengkelkan, adware ini juga akan menjadikan laman web Mystartsearch.com sebagai halaman utama penyemak imbas yang anda gunakan.

Sekarang bagi anda yang telah menjadi mangsa, kali ini akan mengkaji cara menghilangkan carian mystarts dari penyemak imbas anda. Langkah-langkah yang dikaji di sini adalah manual dan tidak menggunakan bantuan program apa pun.

Nyahpasang Mystartsearch

Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah menyahpasang atau menyahpasang program Mystartsearch dari komputer anda. Untuk melakukan ini, sila buka Panel Kawalan dan pilih pilihan "Nyahpasang program". Di sana, sila cari program Mystartsearch kemudian klik butang Nyahpasang. Sila tunggu sebentar sehingga proses penyahpasangan selesai.

cara menghilangkan mystartsearch

Program Mystartsearch biasanya juga memasang pelbagai jenis program lain secara rahsia ke komputer anda. Oleh itu, jika anda melihat program lain yang mencurigakan, hapuskan juga program tersebut. Berikut adalah beberapa program yang sering dijalankan oleh Mystartsearch:

 • Pembela Penyemak Imbas
 • HD-Plus 1.8
 • Bermain
 • Pelindung penyemak imbas
 • Penyemak imbas dilindungi oleh saluran
 • Pencarian Delta, Babylon
 • Kurang Tab
 • WebCake 3.0
 • Yealt
 • LirikKonten
 • Penjimat Video
 • TambahLirik
 • pengawal keselamatan privasi
 • pemeriksa yang tidak mesra
 • Harga mengintip hari ini
 • Kupon Amazon
 • com
 • Syarat Muat turun 1.0
 • Yontoo

Keluarkan Mystartsearch dari Mozilla Firefox

Setelah membuang program utama, sekarang mari kita mula membuang pelbagai tetapan yang dibuat oleh adware. Pertama, mari kita hapuskan dari laman utama penyemak imbas Mozilla Firefox. Bagaimana:

 1. Klik menu Alat atau tekan F10.
 2. Pilih menu Pilihan.
 3. Di tetingkap tetapan yang terbuka, pindah ke tab Umum.
 4. Di bahagian permulaan anda akan melihat kotak edit beranda yang mengandungi "www.mystartsearch.com". Ganti dengan www.google.com.
 5. Klik butang terapkan dan tutup tetingkap.

Kemudian tutup penyemak imbas Firefox anda kemudian buka semula. Sekarang kita akan membuang pelbagai add-on Firefox yang dipasang oleh Mystartsecarh. Bagaimana:

cara memadam carian mystarts dari firefox

 1. Klik menu alat atau tekan kekunci F10
 2. Pilih pilihan Tambah.
 3. Klik pilihan "Sambungan" di panel kiri.
 4. Klik butang Remove pada add-on yang disebut Mystartsearch.com.
 5. Menutup tetingkap.

Sekiranya dalam senarai add-on anda juga menemui add-on lain yang tidak diketahui atau mencurigakan, hapus saja add-on tersebut. Langkah terakhir, kita akan menetapkan semula pelbagai tetapan Firefox untuk kembali normal. Bagaimana:

 1. Ketik "about: support" di bar alamat kemudian tekan enter.
 2. Klik butang "Reset Firefox" di sebelah kanan halaman.
 3. Sila ikuti arahan untuk menyelesaikan.

Cara Menghilangkan Pencarian Mystarts dari Google Chrome

Sama seperti Firefox, penyemak imbas Google Chrome juga merupakan salah satu sasaran Mysrartsearch. Pelbagai tetapan dalam penyemak imbas ini telah diubah oleh adware. Pertama, kami akan memulihkan tetapan laman utama dan enjin carian. Bagaimana:

cara menghapus chrome mystartsearch.com

 1. Buka Google Chrome
 2. Klik butang Pilihan dalam bentuk tiga baris di sudut kanan atas
 3. Pilih pilihan Tetapan
 4. Di bahagian "Pada permulaan", pilih "Buka halaman atau set halaman tertentu" kemudian klik "Tetapkan halaman"
 5. Keluarkan semua pautan atau URL yang ada di sana
 6. Kembali ke halaman sebelumnya, sila klik butang "Urus mesin carian"
 7. Padamkan semua senarai mesin pencari di sana kecuali google.com
 8. Menutup tetingkap

Setelah memperbaiki pelbagai tetapan untuk halaman utama dan mesin pencari, kami sekarang akan membuang pelbagai sambungan yang dipasang oleh Mystartsearch. Bagaimana:

 1. Klik butang Pilihan di sudut kanan atas
 2. Pilih pilihan Alat
 3. Pilih pilihan Sambungan di panel kiri
 4. Klik butang tong sampah pada peluasan Mystartsearch
 5. Menutup tetingkap

Sekiranya anda menemui pelanjutan lain yang juga mencurigakan, hapus pelanjutan itu. Langkah terakhir, kami akan menetapkan semula pelbagai tetapan Chrome seperti sebelumnya. Bagaimana:

 1. Klik butang Pilihan di sudut kanan atas
 2. Pilih pilihan Tetapan
 3. Tatal ke bawah kemudian klik pilihan "Tunjukkan tetapan lanjutan ..."
 4. Tatal kembali ke bawah kemudian klik butang "Tetapkan Semula Tetapan Penyemak Imbas".
 5. Mulakan semula Chrome

Tukar Tetapan Pintasan

Bukan hanya mengubah pelbagai tetapan dalam penyemak imbas, tetapi Pencarian Mystarts juga akan mengubah tetapan untuk pelbagai jalan pintas penyemak imbas. Oleh itu, kami juga perlu memperbaikinya agar adware tidak muncul semula. Bagaimana:

alih keluar jalan pintas mystartsearch

 1. Klik kanan pada jalan pintas Firefox dan Chrome di desktop, kemudian pilih Properties
 2. Klik tab Pintasan kemudian perhatikan pada ruangan sasaran
 3. Untuk Firefox, hapus semua teks yang ditulis selepas "C: Program Files Mozilla Firefox firefox.exe" di lajur sasaran
 4. Untuk Chrome, hapus teks selepas C: Program Files Google Chrome Application chrome.exe "
 5. Klik butang Guna kemudian klik OK

Sekiranya anda memasang jalan pintas di bar tugas, maka cara untuk membuka sifatnya adalah dengan mengklik kanan jalan pintas di bar tugas, kemudian klik kanan sekali lagi pada pilihan Firefox dan Chrome yang muncul. Selepas itu pilih Properties dan ikuti langkah-langkah di atas.

Petua Supaya Pencarian Mystarts Tidak Muncul Lagi

Setelah mengikuti cara membuang Mystartsearch di atas, kini penyemak imbas Chrome dan Firefox anda bebas dari adware. Tetapi sangat disarankan untuk anda mengimbas komputer menggunakan antimalware atau antivirus seperti Avast agar komputer anda benar-benar bersih.

Adware mystartsearch biasanya muncul di komputer kerana anda memuat turun perisian cetak rompak di internet seperti retak, cheat permainan, dan seumpamanya. Adware ini akan dipasang jika anda memasang pelbagai jenis perisian cetak rompak.

Setelah dipasang, program ini juga biasanya diam-diam memasang program lain sehingga banyak program asing akan muncul di komputer anda. Selepas itu, pelbagai tetapan komputer anda akan diubah olehnya.

Oleh itu, kami mengesyorkan agar anda selalu memuat turun perisian rasmi dan tidak cetak rompak. Anda juga harus berhati-hati untuk tidak menekan butang muat turun semasa melayari internet untuk mengelakkan virus dan malware.