Cara Menghilangkan Carian Lindungi dari Komputer

Search protect adalah program yang dibuat oleh Conduit Ltd. Hampir sama dengan penyemak imbas silang, program ini juga merupakan perampas penyemak imbas yang cukup berbahaya. Sekiranya anda tidak berhati-hati, tidak mustahil data peribadi anda akan dicuri olehnya.

Bukan hanya mencari perlindungan yang dimulakan oleh Conduit, ada banyak program serupa lainnya yang dianggap 'bencana' oleh pengguna penyemak imbas. Sekiranya anda mempunyai perlindungan carian yang dijangkiti, pengguna penyemak imbas secara amnya akan segera melakukan cara untuk menghilangkan perlindungan carian untuk meminimumkan perkara yang tidak diingini.

Ciri-ciri Search Protect Infection

Search protection meniru mesin pencari, seperti Google atau Yahoo. Program ini dapat mengubah halaman carian yang biasanya anda gunakan di Chrome, Opera, Firefox, Internet Explorer dan sebilangan penyemak imbas lain.

Apabila anda memasukkan kata kunci carian dalam carian perlindungan, seperti hasil carian Google, program ini juga akan menampilkan sejumlah hasil pencarian. Apabila salah satu hasil carian diklik, anda akan diarahkan ke laman web yang tidak diketahui.

Bagaimana komputer dijangkiti perlindungan carian? Apabila anda memuat turun dan memasang program yang lesennya tidak dijamin, misalnya Vplay, secara automatik, halaman utama dalam penyemak imbas yang biasanya anda gunakan akan diubah menjadi search.conduit.com . Apabila anda menyedari ini, anda akan segera menyahpasang program Vplay.

Namun, adakah perlindungan carian benar-benar hilang dari laman utama penyemak imbas anda ? Tidak, carian peninggalan di penyemak imbas anda dan mengganggu melayari internet. Anda mesti memadam perlindungan carian secara manual.

Cara membuang Search Protect

cara menghilangkan carian melindungi

Sekiranya perlindungan carian dikesan di komputer anda, hapus segera program tersebut bersama dengan virus dan perisian hasad yang tertinggal. Untuk langkah pertama, hapus program utama melalui Panel Kawalan dengan:

 1. Untuk proses penyahpasangan pada Windows XP, Vista dan 7; Klik butang Mula, kemudian Panel Kawalan. Di Windows 8, letakkan penunjuk tetikus di tepi kanan skrin dan cari Panel Kawalan
 2. Setelah membuka Panel Kawalan, cari menu "Nyahpasang Program" yang terdapat di bawah kata "Program"
 3. Kemudian setelah memasukkan "Uninstall a Program", cari program yang mempunyai nama Conduit, ValueApps, Conduit Toolbar dan program lain yang tidak anda ketahui. Secara amnya, search protection akan memasang program lain tanpa kebenaran anda terlebih dahulu
 4. Untuk mencari program yang baru dipasang, klik "Installed On" dan hapus program yang tidak anda kenali

Cara Menghilangkan Perlindungan Carian dari Penyemak Imbas

Setelah program utama berjaya dikeluarkan, anda kini membuang perlindungan carian dari penyemak imbas yang anda gunakan seperti Internet Explorer, Firefox, dan Chrome. Ikuti langkah-langkah ini mengikut penyemak imbas yang anda gunakan:

internet Explorer

 1. Klik ikon "Gear Icon" di kanan atas penyemak imbas, kemudian pilih menu "Pilihan Internet"
 2. Klik tab "Lanjutan", diikuti dengan mengklik "Tetapkan semula"
 3. Dalam menu "Tetapkan Semula Tetapan Internet Explorer", Anda dapat memilih "Hapus tetapan peribadi", dan klik butang "Tetapkan semula".
 4. Selepas itu, klik butang "Tutup" dan buka penyemak imbas Internet Explorer sekali lagi untuk memastikan bahawa perlindungan carian telah dibersihkan

Mozilla Firefox

 1. Klik butang menu Firefox di sudut kanan penyemak imbas
 2. Dari menu "Bantuan", anda dapat memilih "Maklumat Penyelesaian Masalah"
 3. Klik menu "Reset" yang terletak di sudut kanan atas halaman "Maklumat Penyelesaian Masalah"
 4. Terus klik "Reset Firefox" dan Firefox akan kembali ke tetapan awal

Google Chrome

 1. Klik ikon "Horizontal Line Icon" pada menu penyemak imbas, kemudian pilih menu "Tetapan"
 2. Klik tab "Tunjukkan Tetapan Lanjutan", diikuti dengan mengklik "Tetapkan Semula Penyemak Imbas"
 3. Klik butang "Reset" sekali lagi dipaparkan di monitor anda

Cara Bersih Cari Perlindungan

Setelah memastikan bahawa penyemak imbas bebas dari perlindungan carian, anda boleh terus membersihkan virus dan perisian hasad yang ditinggalkan oleh perlindungan carian di komputer anda. Sebabnya ialah virus dan malware boleh membawa Search Protect kembali ke komputer anda pada bila-bila masa.

Menggunakan AdwCleaner

Langkah pertama kita akan membuang adware yang dibawa oleh Search protect. Adware ini akan memaparkan pelbagai jenis iklan yang sangat menjengkelkan dalam penyemak imbas yang kami gunakan. Untuk menghapusnya, kami akan menggunakan aplikasi AdwCleaner.

 1. Pasang AdwCleaner terlebih dahulu di komputer anda
 2. Tutup semua penyemak imbas sebelum menjalankan AdwCleaner, klik dua kali pada ikon AdwCleaner untuk membuka program
 3. Setelah program AdwCleaner dibuka, klik pada menu "Scan"
 4. Untuk membuang semua adware yang disebabkan oleh search search, klik "Clean" di sebelah "Scan"
 5. AdwCleaner akan meminta anda menyimpan semua fail dan dokumen yang terbuka dengan menekan klik pada menu "OK", maka anda mesti menghidupkan semula komputer

Menggunakan Malwarebytes Anti-Malware

cara menghilangkan crossbrowser

Langkah seterusnya kami akan membasmi pelbagai virus dan malware yang dibawa oleh Search Protect agar komputer anda dapat berjalan dengan lancar lagi. Bagaimana:

 1. Muat turun Malwarebytes Anti-Malware terlebih dahulu di komputer anda
 2. Setelah memuat turun, tutup semua program dan penyemak imbas yang sedang anda buka. Membuat double klik pada ikon Malwarebytes Anti-Malware untuk membuka program ini
 3. Pemasangan akan dimulakan, kemudian anda akan menemui paparan Wizard Penyediaan Malwarebytes Anti-Malware . Kemudian, klik "Next" untuk meneruskan
 4. Teruskan pemasangan dengan mengklik perkataan "Selesai"
 5. Setelah dipasang, anda perlu menekan menu "Perbaiki Sekarang"
 6. Pilih menu "Scan" dan teruskan dengan memilih "Threat Scan" dan "Scan Now"
 7. Malwarebytes Anti-Malware akan segera memeriksa kemas kini jika anda memilih butang "Kemas kini Sekarang"
 8. Program ini akan mengimbas virus di komputer anda dan memaparkannya di monitor
 9. Setelah mengimbas, virus akan dipaparkan. Kemudian, anda mesti mengklik butang "Karantina Semua" dan "Terapkan Sekarang"
 10. Kemudian anda boleh menghidupkan semula komputer untuk memastikan semua virus telah dihapuskan dengan betul

Menggunakan HitmanPro

Akhirnya, kita mesti memastikan bahawa semua tetapan di komputer kita kembali normal dan tidak ada malware dan virus lain yang tersisa. Bagaimana:

 1. Muat turun HitmanPro terlebih dahulu di komputer anda
 2. Setelah dimuat turun, klik fail yang disebut "HitmanPro.exe" pada versi 32-bit Windows atau "HitmanPro_x64.exe" pada versi 64-bit Windows
 3. Setelah program HitmanPro dibuka, klik "Next"
 4. HitmanPro akan mengimbas perisian hasad yang terdapat di komputer anda
 5. Setelah imbasan selesai, anda boleh menekan butang "Next" untuk membuang virus yang disebabkan oleh search protection

Setelah mengikuti langkah-langkah untuk menghapus Search Protect di atas, komputer anda sekarang bebas dari adware dan virus yang menjengkelkan. Aktiviti menyemak imbas anda kini dapat kembali dengan lancar tanpa gangguan.

Sebagai langkah berjaga-jaga, pastikan anda tidak memuat turun sebarang program atau fail dari internet. Sebabnya, fail identiti yang tidak diketahui biasanya akan menyebarkan pelbagai jenis virus dan perisian hasad yang berbahaya.