Inilah 10 Kelebihan dan Kekurangan HP Advan G2 Plus

Advan ternyata mempunyai barisan produk siri G yang dilancarkan pada tahun 2018. Pengeluar tempatan ini melahirkan produk bernama Advan G3 yang cukup menarik. Selain Advan G3 yang dilancarkan ke pasaran, Advan juga mempunyai produk lain yang menarik, iaitu Advan G2 Plus.

Yang menonjol dari Advan G2 Plus ialah kapasiti baterinya yang besar, iaitu 4000 mAh. Pesaing telefon ini pada harga yang tidak terlalu jauh biasanya membawa kapasiti bateri sekitar 3000 mAh. Jadi, ini adalah salah satu cara untuk mengatasi pencerobohan telefon bimbit murah dari luar.

Lalu, apa kelebihan telefon bimbit tempatan ini? Dan bagaimana dengan kekurangannya? Untuk menjawab soalan-soalan ini, kita sekarang akan membincangkan 10 kelebihan dan kekurangan HP Advan G2 Plus. Sebelum ini, pertimbangkan dahulu spesifikasi ringkas telefon ini.

Spesifikasi Advan G2 Plus

advan g2 tambah

 • Keluaran: Julai, 2018
 • Skrin: IPS LCD, Paparan Penuh 5,7 inci
 • Resolusi Skrin: 1440 X 720 piksel, nisbah 18: 9
 • Chipset: MediaTekMT6737
 • CPU: Quad Core 1.3 Ghz 64-Bit
 • GPU:  Mali-T720
 • Memori Dalaman: 32GB, RAM 3GB
 • Memori Luaran: microSD hingga 64 GB, slot khusus
 • Kamera Belakang: 13 Megapixel, Autofokus, Dual LED Flash
 • Kamera Depan: 8 Megapixel
 • Bateri: Bateri  4000 mAh

Kelebihan Advan G2 Plus

1. Bateri Jumbo

Bateri Advan G2 Plus

Kapasiti yang ditawarkan oleh Advan pada telefon kelas permulaan mereka cukup besar, iaitu 4000 mAh. Dengan kekuatan yang tinggi, telefon ini dapat bertahan selama berpuluh-puluh jam hingga sehari penuh untuk kegunaan harian.

Aktiviti seperti bermain permainan, menonton video (sama ada streaming atau luar talian), dan melayari internet dapat dilakukan lebih lama dengan telefon Advan G2 Plus ini. Selain itu, jika pengguna menyukai aktiviti luar, maka telefon bimbit dari jenama negara ini sepertinya dapat menemani aktiviti tersebut tanpa perlu sering dicas.

2. Paparan Penuh Skrin Lebar

Paparan Advan G2

Advan G2 Plus dilengkapi dengan layar yang cukup lebar, yaitu 5,7 inci dengan resolusi HD + (1440 X 720). Panel yang digunakan pada skrin telefon ini adalah kaca bersalut IPS 2.5D dengan nisbah 18: 9. Dengan spesifikasi skrin seperti itu, telefon ini dapat diandalkan dengan baik untuk bersenang-senang seperti menonton video atau bermain permainan.

Advan juga menggunakan ciri Skrin Penuh pada G2 Plus. Ini membolehkan pengguna dapat mengakses skrin dengan mudah menggunakan satu jari. Dengan ciri ini, aktiviti sapu skrin dari atas ke bawah atau kiri ke kanan dapat terasa lebih menyeronokkan.

3. Dua Biometrik

ID Muka

Ciri keselamatan atau biometrik yang terdapat dalam Advan G2 Plus adalah dua lapisan. Yang pertama adalah adanya teknologi pengecaman wajah atau Face ID. Selain merasa sejuk dan aman, fitur Face ID juga dapat menjadi pilihan cepat dan tepat untuk mengakses telefon bimbit anda ketika tangan anda dibalut dengan sarung tangan atau ketika anda basah.

Sekiranya ini berlaku, penggunaan sensor Cap Jari akan menjadi rumit kerana jari mesti bebas dari halangan dan juga mesti kering. Jadi, tahan sahaja Advan G2 Plus dan letakkan tepat di depan wajah anda, kemudian buka akses ke telefon bimbit. Mudah, bukan?

Biometrik kedua tentu saja sensor pengimbas cap jari yang terletak di bahagian belakang badan. Sekiranya anda merasa tidak dapat menyesuaikan diri dengan sensor pengimbas wajah, cukup dengan jari anda dan buka akses ke Advan G2 Plus.

4. Memori yang Boleh Diperluas

Memori Advan yang diberikan pada G2 Plus boleh dikatakan cukup. Memori RAM telefon ini ialah 3 GB dengan ROM 32 GB. Untuk telefon bimbit pada tahap satu juta (hampir dua juta pula), ini cukup memuaskan. Sekiranya ruang simpanan dianggap kurang, pengguna masih dapat memperluasnya dengan menggunakan memori luaran (microSD) hingga 64 GB.

RAM 3 GB yang disertakan dalam telefon ini juga dapat membantu mengoptimumkan prestasi pemproses. Jadi, walaupun jeroan tidak terlalu hebat, sekurang-kurangnya pengguna masih dapat merasakan pengalaman yang baik dengan sokongan RAM Advan G2 Plus ini.

5. Ambil Foto Seperti Pro

Kamera Advan G2

Sensor kamera belakang dan depan pada telefon Advan G2 Plus masing-masing terdiri daripada satu kamera. Bahagian utama mempunyai resolusi 13 MP dengan bukaan f / 2.0 ditambah ciri Autofokus dan LED Flash untuk membantu menangkap gambar dalam keadaan cahaya rendah. Tahap video tertinggi yang dapat dirakam oleh kamera belakang G2 Plus ialah Full HD [dilindungi e-mel]

Sehingga pengguna dapat merasakan pengalaman mengambil foto Seperti seorang jurugambar profesional, Advan telah menambahkan fitur Pro Mode pada kamera utama G2 Plus mereka. Dengan mod ini, pengguna dapat membuat tetapan ISO atau tepu seperti yang biasa dilihat pada kamera pro.

Di sektor kamera depan, Advan menanamkan sensor 8 MP dengan lensa lebar dan mempunyai bukaan 2.2. Ciri Bokeh juga tersedia di sini dapat digunakan untuk mengambil gambar mod potret sahaja. Tangkapan kamera depan G2 Plus cukup bagus, terutama apabila keadaan cukup ringan.

6. Sistem Privasi yang Selamat

Privasi

Sebagai tambahan kepada dua teknologi biometrik untuk memulakan akses Advan G2 Plus, telefon ini juga dilengkapi dengan fitur keselamatan lain, yaitu ketika telepon sedang digunakan. Ciri itu disebut Sistem Privasi atau Sistem Privasi yang membolehkan pengguna menyembunyikan data penting mereka. Ciri privasi lain ialah Tetamu dan Kanak-kanak.

7. Antara Muka yang Cukup

Antara muka Advan G2 Plus

Sistem Operasi atau OS yang digunakan oleh Advan G2 Plus adalah Android Oreo 8.1 yang dimaksimumkan oleh antara muka IDOS 8.1 juga. Secara keseluruhan, telefon ini cukup senang diakses dan membawa beberapa ciri di dalamnya untuk memberi pengguna lebih banyak pengalaman.

Kekurangan Advan G2 Plus

1. Tidak Mengecas Pantas

Pengecasan Pantas

Kapasiti bateri yang besar pada telefon Advan G2 Plus masih tidak disokong oleh teknologi pengecasan pantas atau Quick Charge. Hasilnya, untuk mengecas sepenuhnya 100%, pengguna memerlukan lebih banyak masa (menurut perkiraan penulis memerlukan lebih dari 2 jam).

Penulis mengambil perbandingan pada telefon bimbit Xiaomi Mi A1 (harganya tidak terlalu jauh dengan Advan G2 Plus) yang mempunyai kapasiti bateri 3080 mAh. Telefon yang telah disokong oleh teknologi pengecasan pantas ini memerlukan masa sehingga 110 minit untuk mengecas sepenuhnya bateri (30% dalam 30 minit menurut GSM Arena).

Ketiadaan teknologi pengecasan pantas pada telefon bimbit Advan G2 Plus masih dapat difahami kerana ini adalah telefon tahap kemasukan yang telah membawa beberapa kelebihan seperti sektor kamera dan bateri itu sendiri.

2. Reka Bentuk Yang Lebih Cepat

Advan G2 Plus Biru

Sebagai telefon kelas permulaan, anda tidak memerlukan banyak harapan dalam reka bentuk badan telefon bimbit Advan G2 Plus ini. Lapisan plastik yang membalut badan G2 Plus dan pilihan warna (hanya hitam dan biru) yang ditawarkan agak kurang menarik bagi penulis. Secara keseluruhan, reka bentuk Advan G2 Plus agak biasa.

3. Masih Kalah Sedikit dari Pesaing

Mediatek vs Snapdragon

Telefon pintar murah dari luar kini menjamur di Indonesia. Salah satunya adalah Xiaomi, yang selalu menawarkan telefon bimbit murah dengan spesifikasi yang boleh dikatakan wow. Terdapat beberapa telefon bimbit Xiaomi dengan harga yang tidak jauh dari Advan G2 Plus, tetapi mempunyai spesifikasi di atasnya.

Sebagai contoh, seperti dalam teknologi kamera ganda yang telah mula digunakan secara meluas oleh telefon pintar dari pelbagai peringkat. Walaupun kamera Advan G2 Plus dianggap cukup untuk mengambil gambar seperti pro, tetapi kehadiran pilihan kamera ganda tentunya dapat menjadi nilai tambah yang baik untuk telefon G2 Plus yang hampir menyentuh angka 2 juta.

Selain itu, jeroan yang dibawa oleh telefon bimbit ini masih agak rendah. Sebagai perbandingan, Xiaomi Redmi S2 dipasarkan dengan harga di bawah Rp 2 juta tetapi memiliki spesifikasi kelikatan yang lebih tinggi daripada G2 Plus, seperti penggunaan jenis chipset Snapdragon 625 dengan lapan teras CPU dan kamera utama juga memiliki dua sensor alias kamera ganda.

Kesimpulannya

Sebagai telefon bimbit tempatan, Advan G2 Plus cukup dipercayai untuk menyokong aktiviti asas pengguna telefon pintar. Bagi mereka yang tidak keberatan dengan jinjing yang mereka bawa, telefon ini layak dimiliki kerana mempunyai kapasiti bateri yang besar, sehingga dapat bertahan lebih lama daripada telefon yang serupa.

Walaupun begitu, penulis tetap berharap agar telefon bimbit tempatan ini dapat bersaing lebih mendalam dengan telefon asing yang dijual lebih murah tetapi mempunyai spesifikasi yang lebih baik. Apa yang membuat Advan pada G2 Plus memang menjadi jawapan bagi sebilangan pengguna telefon pintar di negara ini yang mahukan kapasiti bateri jumbo.

Jadi, secara keseluruhan telefon ini disyorkan untuk mereka yang sering bergerak di luar rumah dan memerlukan alat yang boleh bertahan lebih lama daripada biasa. Berminat? Anda boleh membeli telefon bimbit ini dengan menyiapkan dana sekitar Rp1 juta. Sila beli Advan G2 Plus secara langsung di kedai dalam talian melalui pautan ini.