Ingin Membeli SSD? Mari Ketahui Jenis SSD Pertama Di Sini

Ruang simpanan yang biasa digunakan pada komputer hari ini ialah HDD atau Hard Disk Drive. Namun, seiring berjalannya waktu dan teknologi terus berkembang, pengeluar komputer atau komputer riba mula menggantikan teknologi ruang simpanan produk mereka dengan sesuatu yang baru dan dapat berfungsi dengan lebih baik.

Agar komputer riba dapat menunjukkan prestasi yang lebih baik dan pantas, komponen yang digunakan di dalamnya juga mesti dapat berfungsi dengan optimum. Salah satu bahagian komputer riba yang cukup berpengaruh terhadap prestasi peranti ini adalah ruang simpanan.

Ruang penyimpanan komputer pada masa ini terbahagi kepada dua, iaitu jenis HDD (Harddisk drive) dan SSD (solid state drive). Buat masa ini, SSD adalah ruang simpanan terbaik untuk dipilih.

Apa itu SSD?

SSD

Bagi mereka yang sering bermain-main dengan komputer, mereka mesti tahu apa itu SSD. SSD adalah media penyimpanan data seperti HDD. Pada masa ini SSD telah mula digunakan secara meluas, terutama pada komputer terbaru yang harganya cukup tinggi. Kerana telah digunakan secara meluas, SSD ini telah mulai banyak di pasaran. Sebenarnya, terdapat banyak SSD dari jenama terbaik yang boleh anda pilih.

SSD baru-baru ini dapat menggantikan HDD pada beberapa komputer riba lama dan biasanya dilakukan oleh pengguna yang ingin memperbaiki dan meningkatkan kualiti peranti mereka. SSD adalah salah satu pilihan penyimpanan paling nipis yang terdapat di pasaran.

Apakah Kelebihan SSD berbanding HDD?

Walaupun fungsi yang sama, SSD dan HDD mempunyai beberapa perbezaan. SSD dibuat dengan teknologi yang lebih maju sehingga mempunyai banyak kelebihan. Jadi apa kelebihan yang dimiliki oleh SSD?

1. Reka Bentuk Lebih Kecil dan Lebih Tipis

Kerana SSD dibuat tanpa menggerakkan komponen di dalamnya, peranti ini dilengkapi dengan reka bentuk yang lebih kecil dan lebih nipis. Oleh itu, komputer riba yang menggunakan SSD boleh dibuat lebih nipis sehingga dapat menarik perhatian pembeli. Walaupun nipis, SSD mampu berfungsi lebih baik daripada HDD.

2. Bekerja Lebih Cepat

Laptop dengan SSD mampu menunjukkan prestasi yang lebih pantas, seperti ketika komputer boot atau multitasking. Ini kerana SSD ini dapat membaca dan menulis data lebih pantas daripada HDD. Komputer riba lama yang lambat boleh mencuba menggunakan SSD sehingga prestasinya meningkat lagi.

3. Ketahanan yang kuat

Kerana reka bentuk dibuat sekecil mungkin, SSD ini mempunyai daya tahan yang lebih kuat. Dan sekali kerana ketiadaan komponen bergerak di badan SSD, peranti ini mampu menahan pelanggaran, jatuh, hingga suhu yang melampau. Oleh itu, SSD ini mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada HDD yang mempunyai komponen bergerak.

Dan kerana SSD berfungsi dalam keadaan senyap, maka peranti penyimpanan ini tidak menggunakan banyak tenaga bateri, jadi komputer mempunyai masa penggunaan yang lebih lama (walaupun pada umumnya media penyimpanan di komputer tidak menghabiskan terlalu banyak tenaga) dan suhu yang dihasilkan rendah (tidak cepat panas).

Adakah SSD Mempunyai Kelemahan?

SSD vs HDD

Kelebihan yang dimiliki oleh SSD tidak semestinya sempurna. Walaupun kerana kelebihan ini, SSD mempunyai kekurangan. Ada apa-apa?

1. Kapasiti Kecil untuk Harga Mahal

Kapasiti SSD terbesar yang mungkin anda dapati di pasaran hari ini ialah 4 TB dengan harga yang sangat mahal. Agar mampu dimiliki oleh setiap pengguna, SSD juga mempunyai kapasiti yang lebih kecil (dalam ratusan GB) yang dapat dibeli dengan harga yang cukup berpatutan.

Sebagai perbandingan, kapasiti HDD terbesar yang tersedia di pasaran untuk kegunaan pengguna mencapai 14 TB hingga 80 TB. Tetapi mungkin kapasiti SSD juga akan meningkat pada masa akan datang.

Oleh kerana itu, harga yang ditawarkan untuk SSD boleh menjadi beberapa kali lebih mahal daripada harga HDD dengan kapasiti yang sama. Ini kerana terutamanya disebabkan oleh kos pengeluaran yang lebih tinggi. Walaupun begitu, SSD menawarkan kualiti yang lebih baik.

2. Penggunaan Bergantung pada Data yang Ditulis

Walaupun SSD mempunyai keupayaan dan ketahanan yang lebih baik berbanding SSD, SSD mempunyai kelemahan dari segi hayat perkhidmatan. Untuk makluman, jangka hayat HDD bergantung pada sama ada cakera HDD rosak di dalamnya. Walaupun jangka hayat SSD bergantung pada penggunaan  tulisan  atau berapa banyak data yang dapat ditulis. Bagi membaca, ia tidak begitu berpengaruh. 

Sebagai contoh, SSD 250 GB umumnya mempunyai jangka hayat data tertentu yang boleh ditulis, seperti 300 TB. Sekiranya data tulis mencapai 300 TB, SSD akan rosak. Terdapat beberapa program yang memberikan maklumat mengenai had data tulisan ini. Walau bagaimanapun, menurut tulisan Michael Crider dari laman Howtogeek.com, usia SSD cenderung lebih tahan lama daripada sekadar anggaran pencapaian maksimum data yang dapat ditulis.

Jenis SSD Berdasarkan Bentuk dan Ukuran

SSD di pasaran sekarang dapat dibezakan berdasarkan bentuk dan ukurannya. Jenis SSD ini dapat digunakan untuk komputer, sama ada komputer riba atau desktop. Walau bagaimanapun, terdapat juga SSD yang hanya digunakan untuk desktop sahaja. Berikut adalah jenis SSD.

1. SSD 2.5 Inci

SSD 25

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Anda boleh mengatakan bahawa SSD 2.5 Inch adalah jenis SSD yang paling biasa dijumpai sekarang. Terdapat pelbagai ketebalan pemacu dalam format ukuran SSD 2.5 Inch. Sekiranya anda meletakkannya di komputer riba, anda dapat mengetahui seberapa tebal cakera keras yang dapat diterima oleh komputer riba.

Bentuk SSD 2.5 inci ini sesuai untuk anda gunakan untuk menggantikan HDD komputer riba lama anda sehingga prestasinya lebih baik. Contoh produk untuk SSD jenis ini adalah WD Green 120 GB SATA SSD. Sekiranya anda memerlukan jenis HDD 2.5 inci dan ingin mengetahui jenama lain yang menghasilkan SSD ini.

2. SSD mSATA

Samsung mSATA

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

SSD mSATA mempunyai faktor bentuk yang lebih kecil daripada SSD standard dan direka untuk digunakan dengan peranti mudah alih yang mempunyai kuasa terhad seperti komputer riba, tablet, dan netbook. SSD mSATA juga telah digunakan dalam pelbagai produk komersial seperti penanda digital, alat penjualan, kios runcit dan pencetak pelbagai fungsi.

Ukuran SSD mSATA adalah mengenai ukuran kad nama. Kelebihan SSD mSATA selain bentuknya yang kecil adalah penggunaan kuasa rendah, ketahanan kejutan atau getaran, dan mempunyai kemampuan untuk boot atau mematikan peranti dengan cepat. Contoh produk ini ialah SSD 850 EVO mSATA 1TB.

3. SSD M.2 SATA

Samsung M2 SATA

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

M.2 SATA SSD direka untuk memberikan media penyimpanan berprestasi tinggi dalam peranti nipis dan berkekuatan rendah, seperti komputer riba dan tablet ultrabook. SSD jenis ini umumnya mempunyai ukuran yang lebih kecil daripada SSD mSATA.

Bentuk dan ukuran yang berbeza ini disebut faktor bentuk.  Ringkasnya, SSD mSATA adalah SSD dengan  faktor bentuk  mSATA sementara M.2 adalah SSD dengan  faktor bentuk M.2.

Terdapat dua jenis SSD M.2 SATA, yang pertama adalah M.2 dua sisi atau dua sisi yang mempunyai ukuran 22 mm x 60 mm dan yang kedua adalah M.2 satu sisi atau satu sisi berukuran 22 mm x 80 mm . Perbezaan antara kedua M.2 adalah pada kapasitinya (M.2 dua sisi mempunyai kapasiti yang lebih besar). Contoh produk SSD M.2 SATA ialah Samsung 860 EVO Sata M.2.

4. SSD M.2 NVMe

Samsung 970 Pro

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

NVMe atau Non-Volatile Memory Express adalah protokol standard atau komunikasi yang dikembangkan khusus untuk SSD oleh vendor seperti Intel, Samsung, SanDisk, Dell, dan Seagate. Pada dasarnya, NVMe membolehkan memori flash beroperasi sebagai SSD secara langsung melalui antara muka PCIe dan bukannya melalui SATA dan dibatasi oleh kelajuan SATA yang lebih perlahan.

M.2 hanyalah faktor bentuk. Pemacu M.2 boleh terdapat dalam versi SATA (seperti Crucial MX500 M.2 misalnya) dan versi NVMe (seperti Samsung 970 Pro). NVMe beroperasi di seluruh bas PCIe yang membolehkan pemanduan berfungsi lebih pantas. Pada hakikatnya, SSD NVMe ini benar-benar pantas jika dibandingkan dengan jenis SSD lain.

Selain Crucial MX500 M.2, anda juga boleh mendapatkan produk SSD NVME yang murah seperti ADATA M.2 NVME SX6000 atau yang mahal seperti siri Samsung 970.

5. SSD PCIe

Intel SSD

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Seterusnya terdapat PCIe SSD yang menggunakan antara muka PCIe. PCIe adalah salah satu daripada empat faktor bentuk SSD. Secara umum, SSD berasaskan PCIe mempunyai prestasi yang lebih baik daripada Serial ATA (SATA) berdasarkan pelayan. Spesifikasi format untuk peranti berasaskan PCIe dikembangkan dan dikelola oleh PCI Special Interest Group (PCI-SIG).

Contoh produk untuk PCIe SSD ialah Intel Optane SSD 905P Series. Sebagai tambahan kepada bentuk ini, Intel juga mempunyai jenis produk khas yang berfungsi serupa dengan SSD dan mempunyai faktor bentuk M.2, iaitu Intel Optane Memory. Intel Optane Memory berfungsi sebagai cache yang tugasnya adalah untuk mempercepat prestasi HDD.

Itu adalah beberapa jenis SSD mengikut bentuk dan ukuran di pasaran. SSD ini yang boleh anda gunakan untuk membuat komputer lama berasa prestasi lebih pantas. Cukup ganti HDD komputer riba anda sekarang dan gantikannya dengan SSD.

Walaupun kapasiti SSD lebih kecil daripada HDD, anda boleh mengoptimumkan HDD komputer riba anda dengan digunakan sebagai media penyimpanan luaran (setelah diganti dengan SSD).