Berikut adalah 7 Cara Menyejukkan Laptop dengan Mudah dan Selamat

Suhu komputer riba yang kita gunakan pasti akan terus meningkat ketika beban kerja ditangani. Apabila suhu komputer riba cukup tinggi dan mencapai hadnya, prestasinya akan menurun. Agar prestasi dapat dipercayai lagi, suhu komputer riba mesti kembali normal dan stabil.

Terdapat banyak cara untuk menyejukkan komputer riba yang boleh anda lakukan. Ini sangat penting agar komputer riba dapat kembali bekerja dengan prestasi terbaik. Berikut ini akan membincangkan beberapa cara untuk menyejukkan komputer riba yang boleh anda gunakan dengan mudah.

1. Matikan Komputer riba

Sekiranya suhu komputer riba anda cukup tinggi sehingga menyebabkan kinerjanya menurun, maka perkara yang perlu anda lakukan ialah mematikan komputer riba sebentar. Apabila ini selesai, semua bahagian yang bergerak di dalam komputer riba akan berhenti berfungsi sehingga suhu akan turun.

Anda juga boleh mengaktifkan tidur atau hibernasi sehingga komputer riba dapat berehat. Apabila kita letih kita juga memerlukan rehat, baik dengan tidak bergerak atau tidur. Begitu juga dengan komputer riba, anda tidak boleh menggunakan peranti ini untuk jangka masa yang panjang. Cuba rehatkan komputer riba sebentar sebelum siap digunakan semula.

2. Bersihkan Ventilasi Laptop

Setiap komputer riba mesti mempunyai lubang pengudaraan di bahagian bawah. Ia berfungsi agar udara panas yang dihasilkannya dapat dilepaskan dengan mudah menggunakan bantuan kipas komputer riba. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, lubang pengudaraan dapat menjadi sarang debu dan benda kecil lain sehingga udara panas sukar hilang.

Agar peredaran udara masih baik, anda perlu membersihkan pengudaraan komputer riba dari segala yang tersumbat. Anda boleh menggunakan alat jenis sapu kecil untuk melakukan pembersihan. Sekiranya anda sudah memahami pemasangan komputer riba, cuba bersihkan bahagian dalamnya (terutamanya kipas).

3. Gunakan Kipas Penyejuk Laptop

Sehingga suhu komputer riba tetap terjaga ketika kita menggunakan, anda boleh menggunakan kipas atau pad pendingin (kipas pendingin / pad) di bahagian bawah komputer riba. Alat ini berfungsi untuk menstabilkan suhu komputer riba agar tidak cepat panas. Sekiranya anda seorang pemain permainan, maka pad pendingin adalah aksesori komputer riba yang perlu anda miliki. Biasanya terdapat pad penyejuk yang dibuat khas untuk komputer riba permainan.

Pad atau kipas penyejuk komputer riba boleh didapati dalam banyak model dan jenama. Harga pad penyejuk umumnya lebih mahal daripada kipas penyejuk. Ini kerana ciri yang dibawa oleh pad pendingin lebih daripada kipas penyejuk. Pad sejuk juga mempunyai reka bentuk yang lebih padat, ergonomik, dan sejuk.

Ingin mendapatkan kipas penyejuk atau pad komputer riba dengan mudah? Kami mengesyorkan untuk membelinya di Bukalapak melalui pautan ini. Dapatkan salah satu daripadanya dengan harga yang kompetitif.

Beli kipas penyejuk komputer riba dengan mudah di Bukalapak (klik di sini).

Beli pad penyejuk komputer riba di Bukalapak (klik di sini).

4. Cuba tambah RAM

Anda sudah tahu betul fungsi RAM? RAM atau Memori Akses Rawak adalah perkakasan dalam peranti pengkomputeran di mana sistem operasi (OS), program aplikasi, dan data yang digunakan disimpan sehingga dapat dicapai dengan cepat oleh pemproses perangkat.

RAM adalah memori utama dalam komputer atau komputer riba. Objek ini mempunyai kemampuan membaca dan menulis lebih cepat daripada jenis storan lain, seperti HDD dan SSD. Saiz RAM pada sebahagian besar komputer dikira dalam GB.

Semakin tinggi saiz RAM yang digunakan, semakin tinggi prestasi komputer yang dihasilkan. Sebaliknya semakin rendah ukuran RAM yang digunakan, maka anda tidak mengharapkan prestasi komputer riba yang cepat. Setiap komputer riba dilengkapi dengan ukuran RAM yang berbeza, bergantung pada harga jual yang ditawarkannya.

Apabila komputer riba menggunakan RAM yang mencukupi untuk mencapai hadnya, suhu akan meningkat. Sekiranya anda merasakan jumlah RAM dalam komputer riba anda terlalu kecil, anda boleh menambahkan RAM dalam ukuran tertentu yang disokong oleh komputer riba anda. Komputer riba dengan RAM yang mencukupi dapat berfungsi dengan lebih cepat sehingga suhu tidak naik dengan cepat.

Beli RAM komputer riba dengan mudah di Bukalapak (klik di sini).

5. Letakkan Laptop di Permukaan Keras dan Rata

Meletakkan komputer riba di permukaan yang tidak rata dan licin (seperti bantal, tilam dan permaidani) boleh membuat peredaran udara menjadi lebih teruk kerana pengudaraan ditutup. Hasilnya ialah suhu komputer riba akan meningkat dengan cepat dan prestasi akan menurun.

Agar ini tidak berlaku, anda harus meletakkan komputer riba di permukaan yang keras dan rata, seperti meja. Tidak hanya keras dan rata, anda harus memilih permukaan yang mampu menyerap haba yang dihasilkan oleh komputer riba.

Sekiranya pada bila-bila masa anda perlu mengusahakan tilam, anda boleh membeli meja komputer riba mudah alih yang diperbuat daripada logam. Dengan menggunakan alat ini, anda tidak perlu lagi meletakkan komputer riba di atas bantal atau tilam yang berpotensi merosakkan komputer riba jika terlalu kerap dilakukan.

Beli meja komputer riba mudah alih di Bukalapak (klik di sini).

6. Letakkan Laptop di Bilik Sejuk

Sekiranya suhu komputer riba anda sudah panas dan ruang kerja anda juga panas (baik kerana udara persekitaran atau cahaya matahari langsung), segera letakkan komputer riba di ruangan dengan suhu yang lebih rendah. Bilik berhawa dingin dengan lebih cepat dapat mengurangkan suhu komputer riba yang semakin meningkat.

Elakkan menggunakan komputer riba di bawah cahaya matahari langsung sehingga suhunya tidak cepat panas. Sekiranya anda tidak merasa selesa bekerja dalam keadaan panas, maka komputer riba juga.

7. Laraskan Tetapan Laptop

Proses menyejukkan komputer riba juga dapat dilakukan dengan menyesuaikan tetapannya. Contohnya, jika anda seorang pemain permainan atau penyunting video, pastikan komputer riba yang anda gunakan sesuai dengan bidang tugas anda. Pada masa yang sama, jika perisian yang Anda gunakan untuk bekerja masih berfungsi sebagaimana mestinya, cobalah untuk tidak memperbaruinya jika tidak perlu.

Ini bertujuan untuk mengurangkan beban kerja komputer riba. Cuba juga tetapan lain seperti menurunkan kecerahan layar komputer riba, mencabut peranti yang mengambil kuasa dari komputer riba melalui kabel USB, dan menutup aplikasi tidak aktif. Akhirnya, pastikan tetapan pengurusan kuasa komputer riba anda diaktifkan dengan betul.

Itulah beberapa cara untuk menyejukkan komputer riba yang boleh anda lakukan dengan mudah. Laptop mempunyai tempoh penggunaan setiap hari, jadi langkah-langkah di atas sangat penting untuk dilaksanakan agar komputer riba tidak cepat rosak. Sekiranya suhu komputer riba sering melebihi had kemampuannya, maka komponen yang terkandung di dalamnya dapat lebih cepat rosak dan jangka hayat berguna.

Sekiranya anda perlu bekerja lama menggunakan komputer riba, penggunaan alat pendingin sangat digalakkan agar suhu komputer riba tetap normal.

Anda boleh mendapatkan aksesori komputer riba yang satu ini dengan mudah dan pada harga yang kompetitif di Bukalapak. Cukup klik pautan yang kami sediakan di atas dan dapatkan produk penyejukan komputer riba yang anda perlukan. Di Bukalapak, anda boleh menemui pelbagai produk penyejukan komputer riba dari banyak jenama terkenal. Ayuh, beli terus di Bukalapak melalui Caris Signal!