10 Aplikasi Kamus Bahasa Inggeris Terbaik untuk Android 2020

Dalam era globalisasi sekarang, menguasai bahasa asing adalah salah satu kemahiran yang mesti dimiliki. Oleh itu, pelajaran bahasa asing kini menjadi bahan pembelajaran di setiap peringkat pendidikan.

Salah satu elemen yang biasa digunakan dalam proses belajar bahasa asing adalah kamus. Ya, dengan kamus kita dapat mengetahui pelbagai makna dan makna kosa kata asing yang tidak kita ketahui dengan mudah.

Sekiranya pada masa lalu pelajar menggunakan kamus tebal dan menyusahkan dalam bentuk buku, kali ini kita boleh menggunakan kamus elektronik yang ringkas dan praktikal. Kamus elektronik juga kini tersedia pada sistem operasi Android.

Nah, pada kesempatan ini akan menyemak senarai aplikasi kamus bahasa Inggeris terbaik untuk Android. Kamus-kamus ini mempunyai kualiti yang tidak jauh berbeza dengan kamus konvensional dalam bentuk buku.

10 Aplikasi Kamus Bahasa Inggeris Terbaik

Berikut adalah 10 aplikasi kamus Inggeris terbaik untuk digunakan di Android. Apa benda itu? Lihat ulasan berikut.

1. Penterjemah Bahasa Inggeris Indonesia

Penterjemah Bahasa Inggeris Indonesia

Tidak perlu bersusah payah membawa kamus bahasa Inggeris yang berat ke dalam beg. Anda hanya memerlukan satu aplikasi kamus Bahasa Inggeris yang tersedia di PlayStore secara percuma. Aplikasi ini dipanggil Penterjemah Bahasa Indonesia Indonesia.

Sesuai dengan nama aplikasinya, Penterjemah Bahasa Indonesia Indonesia dapat menerjemahkan dari bahasa Inggeris ke bahasa Indonesia dan sebaliknya. Antara muka yang  digunakan cukup sederhana dan tidak rumit. Anda boleh memuat turun aplikasi dengan mengklik di sini.

2. Terjemahan Google

Terjemahan Google

Tidak ada kamus yang lebih baik daripada Terjemahan Google. Aplikasi rasmi dari Google sememangnya banyak digunakan oleh kebanyakan orang di dunia. Google Translate sangat popular memang digunakan di laman web dan aplikasinya secara langsung. Anda memerlukan sambungan internet untuk menggunakan aplikasi ini.

Google Translate bukan sahaja dapat menerjemahkan bahasa Indonesia ke bahasa Inggeris atau sebaliknya, tetapi juga dapat menterjemahkan ke dalam 40 bahasa yang terdapat di sini.

Google juga menyediakan aplikasi ini dengan kemampuan untuk menterjemahkan teks ke 26 bahasa dengan hanya menggunakan kamera telefon pintar anda. Wah , Terjemahan Google tidak pernah mengecewakan, ya?

3. Kamus Semua Penterjemah Bahasa

Kamus Semua Penterjemah Bahasa

Aplikasi kamus bahasa Inggeris yang lain kini hadir sebagai aplikasi Kamus Penterjemah Semua Bahasa. Aplikasi ini sama dengan aplikasi penterjemah lain yang memberikan kemudahan kemudahan serta kelengkapan dalam menerjemahkan Bahasa Inggeris ke Bahasa Indonesia dan sebaliknya.

Bukan itu sahaja, malah aplikasi All Language Translator's Dictionary dapat menterjemahkan tanpa perlu menaip iaitu dengan hanya mengatakannya melalui audio. Cukup mudah lengkap juga? Sekiranya anda berminat klik di sini untuk memuat turun aplikasinya.

4. Kamus Inggeris - Indonesia

Kamus Bahasa Indonesia

Kamus Bahasa Inggeris - Bahasa Indonesia juga menawarkan sejumlah kelebihan dan kemudahan untuk anda menerjemahkan Bahasa Inggeris ke Bahasa Indonesia dan sebaliknya. Aplikasi kamus bahasa Inggeris ini tidak jauh berbeza dengan aplikasi lain.

Kamus Inggeris - Indonesia terdiri daripada sekitar 4000 perkataan yang dipasang dalam aplikasi. Di samping itu, anda juga dapat menggunakan aplikasi ini di luar talian tanpa memerlukan sambungan internet. Anda juga boleh menggunakan audio untuk menterjemahkan bahasa Inggeris . Ingin mencuba? Muat turun aplikasi di sini.

5. Kamus Bahasa Inggeris Indonesia

Kamus Inggeris Indonesia

Aplikasi kamus bahasa Inggeris ini disebut sebagai Kamus Bahasa Inggeris Indonesia. Di sini anda dapat mengetahui makna Bahasa Inggeris ke Bahasa Indonesia dengan cepat dan tepat. Sebenarnya, Kamus Bahasa Indonesia Indonesia menawarkan reka bentuk dan  antara muka  yang ringkas dan tidak rumit.

Sebaliknya, pengguna juga boleh menambahkan kata-kata mereka sendiri sekiranya kamus belum tersedia. Teks-ke-ucapan ciri adalah juga boleh didapati dalam aplikasi ini. Adakah anda ingin menggunakan aplikasi Kamus Bahasa Indonesia Indonesia? Cukup klik di sini dan muat turun aplikasinya.

6. Kamus Luar Talian yang lengkap

Kamus Luar Talian Lengkap

Aplikasi kamus bahasa Inggeris yang dikembangkan oleh BriXzeN sememangnya sangat membantu. Bagaimana tidak, apabila telefon pintar kita tidak mempunyai sambungan internet, anda masih boleh mengakses aplikasi ini. Kamus Offline Lengkap adalah salah satu aplikasi kamus terbaik yang pernah ada.

Aplikasi ini membolehkan anda mencari perkataan Bahasa Inggeris tanpa bergantung pada sambungan internet. Bila dan di mana sahaja anda berada, anda masih dapat mengakses aplikasi anda dengan mudah. Kamus Offline Lengkap boleh dimuat turun secara percuma di Google Play Store dan telah dipasang 500 ribu kali.

7. Kamus Inggeris

Kamus Inggeris

Aplikasi ini dibuat oleh pemaju dari Indonesia, Andi Unpam. Aplikasi Kamus Bahasa Inggeris dapat menterjemahkan perbendaharaan kata dari Bahasa Indonesia ke Bahasa Inggeris dan sebaliknya dengan tepat. Aplikasi ini juga dilengkapi dengan fitur yang tidak kurang lengkapnya dengan aplikasi lain.

Anda boleh mencari perkataan di luar talian melalui pangkalan data yang tersedia atau dalam talian. Hasil terjemahan dapat disalin atau dikongsi melalui media sosial. Aplikasi ini juga menyokong ciri terjemahan pertuturan yang akan menentukan hasil terjemahan yang terdapat di skrin.

8. Kamus Bahasa Inggeris LINE (Luar Talian)

Kamus Bahasa Inggeris LINE (Luar Talian)

Bukan sahaja berjaya menjadi platform sembang terbaik di dunia, LINE juga telah mengeluarkan kamus bahasa Inggeris yang dapat diakses tanpa menggunakan sambungan internet. LINE English Dictionary adalah salah satu aplikasi kegemaran anda yang pernah ada.

Sekiranya beberapa aplikasi lain hanya dapat menerjemahkan Bahasa Indonesia ke dalam Bahasa Inggeris atau sebaliknya dalam satu perkataan, Kamus Bahasa Inggeris LINE dapat menterjemahkan satu ayat yang terdiri daripada beberapa perkataan sekaligus.

Aplikasi ini sedikit sebanyak mengingatkan kita kepada Terjemahan Google. Namun, perbezaan antara aplikasi ini dan Google Translate adalah kita dapat menggunakan Talian Kamus Bahasa Inggeris tanpa sambungan internet.

9. Kamus Inggeris (Kamus Saya)

Kamus Inggeris (Kamus saya

Aplikasi penterjemah lain adalah Kamus Bahasa Inggeris atau sering juga disebut sebagai Kamus Saya. Aplikasi yang dibuat oleh pemaju Kodelokus Cipta Aplikasi ini menyajikan kamus Inggeris-Indonesia dan sebaliknya yang boleh diakses di luar talian.

Aplikasi ini menawarkan hampir semua perbendaharaan kata yang popular dalam bahasa Inggeris dan Indonesia. Senarai perbendaharaan kata cukup lengkap sehingga anda tidak akan menghadapi masalah mencari perkataan yang tidak anda kenali.

Sekiranya perbendaharaan kata yang anda cari tidak terdapat dalam kamus luar talian, anda juga boleh mencarinya dalam talian. Aplikasi ini akan membuka Penterjemah Bing dan semua yang perlu anda lakukan adalah memasukkan perbendaharaan kata ke dalamnya untuk mencari makna dalam Bahasa Inggeris atau Indonesia.

10. Terjemahan Bahasa Indonesia - Bahasa Inggeris

Translato Indonesia - Inggeris

Aplikasi lain yang bagus untuk menterjemahkan Bahasa Inggeris ke Bahasa Indonesia, iaitu Terjemahan Bahasa Indonesia - Bahasa Inggeris. Kamus ini siap diterjemahkan dalam bentuk perkataan atau ayat.

Selain itu, kamus ini juga mempunyai antara muka yang sederhana, jadi cara kerjanya sangat mudah. Anda hanya perlu memasukkan perbendaharaan kata / ayat yang ingin anda terjemahkan, dan secara automatik Translato Indonesia - Inggeris akan menerjemahkannya untuk anda.

Aplikasi Kamus Lain yang Disyorkan

Sebagai tambahan kepada 10 aplikasi kamus bahasa Inggeris yang disebutkan di atas, kami juga mempunyai cadangan untuk aplikasi kamus bahasa Inggeris lain yang juga berkualiti. Berikut adalah senarai lengkap:

1. Kamus Inggeris

Kamus Inggeris

Aplikasi seterusnya adalah Kamus Bahasa Inggeris yang dibuat oleh GITS Indonesia. Aplikasi ini boleh digunakan di luar talian untuk mencari perbendaharaan kata dari Bahasa Inggeris ke Bahasa Indonesia dan sebaliknya. Ribuan perbendaharaan kata yang popular dan tidak popular terdapat dalam aplikasi ini.

Aplikasi kamus ini dilengkapi dengan reka bentuk sederhana yang dioptimumkan untuk tablet dan telefon pintar sehingga memudahkan pengguna menggunakannya. Pangkalan data perbendaharaan kata juga disertakan dalam fail APK sehingga anda tidak perlu memuat turun data secara berasingan.

Perbendaharaan kata yang anda ingin tahu maksudnya anda juga boleh memasukkan dengan perintah suara. Bukan hanya itu, hasil yang dipaparkan juga dapat ditentukan oleh suara sehingga sesuai untuk anda yang malas untuk menaip atau dalam perjalanan.

Hasil terjemahan yang dipaparkan juga dapat dikongsi dengan rakan anda. Sama seperti aplikasi sebelumnya, aplikasi ini juga menyokong pencarian kata dalam talian melalui Bing Translator jika kata yang anda cari belum tersedia di pangkalan data.

Aplikasi ini juga menyokong App2SD sehingga anda dapat memindahkannya ke microSD untuk menjimatkan ruang penyimpanan dalam memori dalaman. Sila muat turun aplikasi Kamus Bahasa Inggeris secara percuma melalui Play Store di sini.

2. Kamus Bahasa Indonesia - Bahasa Inggeris

Kamus Bahasa Indonesia - Bahasa Inggeris

Dadidu Studio adalah  pembangun yang mengembangkan  aplikasi yang disebut Kamus Bahasa Indonesia - Bahasa Inggeris. Ini adalah aplikasi kamus digital yang siap untuk menerjemahkan Bahasa Indonesia ke dalam Bahasa Inggeris dan sebaliknya, dengan mudah, cepat, dan sederhana. Dalam aplikasi, anda hanya perlu menaip perkataan yang anda ingin tahu terjemahannya. Dan secara automatik, Kamus Bahasa Indonesia - Bahasa Inggeris akan memberikan hasil terjemahan yang tepat mengikut pangkalan data dalam aplikasi. Berminat memuat turunnya? Klik di sini dan dapatkan permohonan secara percuma.

3. Kamus saya: Inggeris (Indonesia)

Kamus Saya Bahasa Inggeris (Indonesia)

Sekiranya anda mahukan kamus digital tanpa perlu disambungkan ke internet, maka Kamus Saya: Bahasa Inggeris (Indonesia) boleh menjadi jawapan yang tepat untuk anda. Kerana permohonan pengusung  Lumut Studio pemaju  boleh dikendalikan di luar talian.

Bukan hanya itu, aplikasi Kamusku: English (Indonesia) juga menawarkan kemudahan untuk anda menerjemahkan setiap perkataan dari Bahasa Inggeris ke Bahasa Indonesia atau sebaliknya dengan cepat. Ingin mencuba? Klik terus pada pautan ini untuk memuat turun aplikasi.

4. Kamus ENG-IND Luar Talian

Kamus Luar Talian ENG-IND

Aplikasi kamus digital luar talian juga ditawarkan oleh Offline ENG-IND Dictionary. Dalam aplikasi dengan  antara muka  sederhana ini, boleh dikatakan cukup baik dalam menerjemahkan perkataan bahasa Inggeris. Selain itu, Kamus Luar Talian ENG-IND dapat menterjemahkan frasa dan ayat. Berminat menggunakannya? Muat turun terus di sini.

5. Kamus Bahasa Inggeris Bahasa Inggeris

Kamus Bahasa Inggeris Bahasa Inggeris

Sedikit berbeza dengan aplikasi kamus Inggeris terbaik yang lain, Kamus Bahasa Inggeris Indonesia sebenarnya menawarkan ciri-ciri yang jarang dijumpai dalam aplikasi penterjemah lain. Sudah tentu, ciri utama aplikasi ini adalah menterjemahkan bahasa Inggeris ke bahasa Indonesia, atau sebaliknya, dengan mudah.

Selain itu, aplikasi Kamus Bahasa Inggeris ini boleh dikendalikan di luar talian. Keunikan Kamus Bahasa Inggeris Indonesia adalah ciri  permainan mini  untuk menambah kosa kata Bahasa Inggeris anda. Sangat menarik, ya? Jom muat turun di sini.

Nah, itulah koleksi aplikasi kamus bahasa Inggeris terbaik yang boleh anda gunakan pada peranti Android. Dengan pelbagai aplikasi ini, anda tidak akan mengalami kesukaran untuk mencari perkataan atau istilah bahasa Inggeris yang sukar difahami. Berminat untuk mencuba salah satu daripadanya?