10 Aplikasi Kalkulator Terbaik dan Terlengkap di Android

Telefon pintar kami sudah dilengkapi dengan beberapa aplikasi lalai, mulai dari aplikasi peringatan jadual, aplikasi kalender, hingga aplikasi kalkulator. Namun, kadangkala aplikasi lalai kurang dapat memenuhi keperluan kita. Sebagai contoh, aplikasi kalkulator lalai yang hanya menawarkan kemampuan untuk mengira secara sederhana.

Sekiranya anda memerlukan kalkulator yang dapat melakukan pengiraan yang rumit, anda tidak perlu membeli kalkulator dalam bentuk fizikal. Cukup pasang aplikasi kalkulator terbaik untuk Android ini. Mengapa mengesyorkan sebilangan aplikasi ini? Kerana semua aplikasi ini boleh menjadi kalkulator yang lengkap dan dapat melakukan pengiraan yang kompleks.

10 Aplikasi Kalkulator Terbaik di Android

1. Droid48

droid48

Kedudukan pertama aplikasi kalkulator terbaik diisi dengan Droid48. Salah satu aplikasi kalkulator terbaik dan lengkap untuk Android memang praktikal dapat memudahkan pengguna mengira apa-apa. Kerana Droid48 ini anda boleh gunakan seperti kalkulator saintifik.

Aplikasi Droid48 yang anda dapat secara percuma melalui Play Store, menyertakan sistem kalkulator 48 HP saintifik menggunakan RPN. Adakah anda memerlukan kalkulator saintifik? Cubalah aplikasi Droid48.

2. Kalkulator

Aplikasi Kalkulator Xlythe Kalkulator

Siapa kata model kalkulator saintifik mesti selalu rumit dan membingungkan? Kalkulator saintifik yang dibangunkan oleh Xlythe ini membawa reka bentuk antara muka yang sederhana sehingga tidak sukar bagi pengguna. Kalkulator menawarkan sokongan saintifik dengan model paparan aplikasi yang kelihatan seperti aplikasi lalai dengan paparan butang yang kemas dan ringkas.

Aplikasi yang satu ini dapat berfungsi dengan baik pada telefon pintar, tablet dan Android Wear. Yang mengejutkan mereka, tidak ada yang tahu bahawa aplikasi Kalkulator yang sangat disukai ini ternyata merupakan aplikasi yang dibuat oleh ASUS.

3. Kalkulator Plus dan Kira Pecahan

Kalkulator Plus dan Kira Pecahan

Kedua-dua kalkulator matematik ini dikembangkan oleh pembangun yang sama, iaitu Digitalchemy, LLC. Namun, jika anda mahukan kalkulator ringkas, maka anda boleh memilih Kalkulator Plus. Aplikasi ini menawarkan ciri memori yang luas sehingga dapat mengingat semua perhitungan yang dilakukan melalui aplikasi ini.

Selain itu, Fraction Calculator adalah aplikasi khas untuk memaparkan pecahan. Apabila anda membahagi dua nombor, anda mempunyai pilihan untuk menunjukkan nilai perpuluhan. Kedua-dua aplikasi ini boleh digunakan secara percuma untuk versi demo, tetapi jika anda mahukan versi lengkap maka anda harus membeli aplikasi ini.

4. Kalkulator Kewangan

Kira Kewangan

Perlukan aplikasi kalkulator yang dapat menyokong pengiraan kewangan anda? Pasang Kalkulator Kewangan sekarang pada telefon pintar atau tablet Android anda. Aplikasi ini dilengkapi dengan puluhan mod yang membantu anda mengira 401k sumbangan untuk pembayaran balik yuran sekolah, faedah pinjaman rumah, dan cukai dari pendapatan anda.

Sesiapa yang memerlukan bantuan untuk melengkapkan penyata kewangan peribadi atau korporat boleh memasang aplikasi ini. Di Google Play Store, anda boleh memuat turun Kalkulator Kewangan secara percuma.

5. Kalkulator Grafik

Kalkulator Grafik

Dimulakan oleh Mathlab, Graphing Calculator telah menjadi salah satu aplikasi kalkulator matematik terbaik dengan lebih banyak daripada ciri lengkap. Anda mempunyai akses ke 9 fungsi untuk menyelesaikan masalah pengiraan yang berbeza. Selain itu, Graphing Calculator juga menawarkan grafik 3D untuk perwakilan yang lebih baik.

Bukan hanya itu, aplikasi ini membolehkan anda menyimpan fungsi dan ungkapan untuk penggunaan masa depan. Sekiranya secara umum kalkulator grafik fizikal dijual dengan harga tinggi, Kalkulator Grafik menawarkan fungsi percuma yang boleh anda perolehi di Play Store. Semua jenis pengiraan kompleks dapat diatasi dengan bantuan Graphing Calculator.

6. Kira Handyman

Kira Handyman

Seperti namanya, kewujudan Handyman Calculator sangat diperlukan oleh pekerja pembinaan bangunan. Aplikasi ini mempunyai pelbagai fungsi dan pelbagai fokus pada semua jenis pembinaan dan pertukangan untuk memudahkannya. Melalui Handyman Calculator, semua orang boleh menjadi pekerja binaan.

Ketahui pelbagai mod yang ada dalam aplikasi ini untuk mengira sudut, kuasa elektrik, dan penukaran unit. Aplikasi ini juga akan membantu anda untuk mengetahui maklumat mengenai pelbagai bahan binaan yang diperlukan. Anda boleh mengatakan Handyman Calculator lebih daripada sekadar aplikasi kalkulator matematik biasa. Sebabnya, aplikasi ini akan memudahkan semua orang mengerjakan pembinaan bangunan.

7. Kalkulator Ilmiah HiPER

Kalkulator saintifik HiPER

Kanak-kanak sekolah yang memerlukan kalkulator serba boleh untuk belajar boleh menggunakan HiPER Scientific Calculator. Aplikasi ini menawarkan fungsi asas kalkulator saintifik, built-in lebih dari 200 unit penukar, dan beberapa ciri sokongan lain seperti penjana nombor rawak dan permutasi.

Anda boleh memuat turun HiPER Scientific Calculator tanpa membayar sebarang bayaran, tetapi versi pro aplikasi ini menawarkan hingga 100 tempat perpuluhan dan eksponen sembilan digit. Aplikasi kalkulator 15 digit ini sangat membantu bagi sesiapa yang memerlukan kalkulator yang disokong dengan ciri lengkap tanpa perlu membeli kalkulator fizikal.

8. Kalkulator MyScript

Kalkulator MyScript

mendakwa bahawa MyScript Calculator adalah aplikasi kalkulator unik dalam senarai ini. Anda tidak perlu menekan butang nombor untuk dihitung dalam aplikasi ini. Cukup tulis nombor dan mod pengiraan, maka aplikasi ini akan membaca dan mengira tulisan tangan anda secara automatik. Selagi tulisan anda jelas, maka Kalkulator MyScript yang dijamin akan memberikan hasil yang tepat.

Manfaatkan pen stylus di telefon bimbit atau jari anda untuk dikira dalam aplikasi ini. MyScript Calculator bukan sahaja menawarkan pengiraan mudah, tetapi anda juga dapat mengira trigonometri, eksponen, pemalar, dan logaritma melalui aplikasi ini yang dikembangkan oleh MyScript.

9. RealCalc

RealCalc

RealCalc adalah perisian kalkulator yang paling stabil dan boleh dipercayai pada peranti Android selama bertahun-tahun. Terdapat berbagai mod yang dimiliki oleh aplikasi ini, mulai dari derajat, radian, gradian, oktal, dan heksadesimal. RealCalc juga boleh dipercayai untuk mengira pemalar dan penukaran.

Bukan hanya itu, aplikasi ini juga berfungsi sebagai kalkulator matematik secara umum. Ringkasnya, semua jenis pengiraan yang anda perlukan boleh didapati di RealCalc. Untuk mendapatkan aplikasi ini, anda mesti membelinya terlebih dahulu.

10. Wolfram Alpha

WolframAlpha

Perlukan aplikasi yang menawarkan kalkulator paradigma? Pasang Wolfram Alpha kerana aplikasi ini akan memberikan apa yang anda perlukan. Kalkulator ini akan memaparkan maklumat mengenai statistik, matematik, fizik, kimia, kejuruteraan, dan lain-lain.

Dengan kata lain, Wolfram Alpha bukanlah aplikasi mudah, melainkan aplikasi kalkulator yang membantu anda menyelesaikan pengiraan matematik yang kompleks. Anda boleh mengira algebra, matriks, geometri, trigonometri, fungsi logik, dan bahan rumit lain dengan bantuan aplikasi ini.

Cadangan Permohonan Lain

Selain 10 aplikasi yang telah disebutkan sebelumnya, juga masih memiliki beberapa rekomendasi aplikasi kalkulator terbaik lainnya di Android. Apa benda itu? Segera rujuk ulasan berikut.

11. ClevCalc

ClevCalc

Salah satu aplikasi terbaik editor PlayStore disebut ClevCalc. Ini adalah aplikasi untuk membantu anda dalam mengira. Ya, ini adalah kalkulator digital. Bukan hanya mengira pengiraan standard, artikel anda juga dapat mengira kadar pertukaran melalui ClevCalc.

Selain itu, ClevCalc juga siap membantu anda untuk mengira potongan harga, IPK, malah ada ciri  kalkulator tarikh yang anda tahu! Sangat lengkap,  bukan? Sekiranya anda memerlukan aplikasi ClevCalc, anda boleh memuat turunnya secara langsung di sini.

12. Kalkulator Bergaya CALCU ™ Percuma

Kalkulator Bergaya CALCU ™ Percuma

Kalkulator lengkap juga ditawarkan oleh aplikasi CALCU ™ Stylish Calculator Free. Di sini, anda boleh mengira apa sahaja, malah CALCU ™ Stylish Calculator Free juga boleh digunakan sebagai  kalkulator saintifik, anda tahu. Selain lengkap, aplikasi yang disediakan secara percuma juga memiliki antarmuka yang sederhana dan tidak membingungkan pengguna.

13. KALKULATOR WARGA

KALKULATOR WARGA

Sekiranya anda mahukan aplikasi yang lebih sederhana yang memaparkan  antara muka  seperti kalkulator biasa, maka anda boleh memuat turun aplikasi yang disebut CITIZEN CALCULATOR secara langsung. Aplikasi ini lebih untuk keperluan pengiraan biasa.

Jadi, anda lebih mudah dikira. Walau bagaimanapun, itu tidak bermaksud bahawa aplikasi CITIZEN CALCULATOR tidak lengkap. Kerana aplikasi ini juga mempunyai BETUL, CHECK, MU, M +, M-, MRC, dan lain-lain.

14. Kunci PRO Pengiraan Elektrik

Kekunci PRO Pengiraan Elektrik

Terdapat aplikasi lain yang disebut Kunci PRO Pengiraan Elektrik. Dari namanya, mungkin anda sudah dapat meneka bahawa aplikasi ini khusus untuk mengira atau mengira pengiraan mengenai elektrik.

Ya, Kunci PRO Pengiraan Elektrik tersedia dalam versi premium di mana anda harus membelanjakan 30,000 rupiah untuk menikmati semua aplikasi. Dengan aplikasi ini, anda dapat mengira pengiraan yang berkaitan dengan elektrik. Jadi, aplikasi ini sesuai untuk anda yang menceburi bidang elektrik.

15. Kalkulator ++

Kalkulator ++

Akhir sekali,  aplikasi yang disebut Calculator ++ juga hadir untuk menjadi salah satu yang terbaik dari banyak kalkulator digital Android. Baiklah, jika ini dapat mengira semua pengiraan standard.

Seperti kalkulator biasa, Kalkulator ++ juga mempunyai ciri untuk mengira pembahagian, pendaraban, pengurangan, penambahan, punca, dan pengiraan lain. Adakah anda ingin mencuba aplikasi percuma ini? Boleh dimuat turun di sini, ya.

Jadi, tidak perlu putus asa dengan aplikasi kalkulator lalai pada peranti anda yang hanya menawarkan pengiraan mudah. Cukup tambahkan sebilangan aplikasi di atas mengikut keperluan anda. Sekiranya anda dapat memperolehnya secara percuma melalui Google Play Store, mengapa anda membeli kalkulator lengkap yang mahal?