10 Aplikasi untuk Belajar Matematik Paling Mudah di Android

Ujian matematik memang merupakan perkara yang paling menakutkan bagi sebilangan pelajar dan ada yang takut dengan ujian matematik. Namun, jangan risau, anda boleh belajar matematik dengan cara yang percuma dan anda juga tahu . Hanya dengan telefon pintar Android, anda boleh menggunakan aplikasi untuk belajar matematik dan bersedia untuk menghadapi peperiksaan.

Aplikasi untuk belajar matematik ini tersedia untuk pelbagai kumpulan. Bermula dari kanak-kanak sekolah rendah, sekolah menengah, hingga sekolah menengah di sana anda tahu. Terdapat juga beberapa aplikasi untuk mengatasi masalah matematik serta menjawab masalah matematik secara dalam talian. Ingin tahu bagaimana sepuluh aplikasi untuk mempelajari Caris Signal versi matematik termudah? Dapatkan jawapannya dalam ulasan berikut.

10 Aplikasi untuk Pembelajaran Matematik

1. Trik Matematik

aplikasi untuk belajar Matematik Trik Matematik

Sukar melakukan matematik dengan begitu banyak formula? Mungkin Trik Matematik boleh menjadi salah satu penyelesaian yang tepat untuk anda. Aplikasi untuk belajar matematik ini khusus untuk anda yang ingin mempelajari helah menyelesaikan masalah matematik. Silap mata ini akan memudahkan anda menyelesaikan masalah matematik dengan formula yang lebih mudah.

Tidak hanya mengemukakan formula sederhana, bahkan dengan formula yang diberikan trik Matematik mendakwa bahawa anda akan lebih cepat dalam mengira masalah matematik. Juga dalam aplikasi, terdapat 15 tahap yang terdiri daripada skor atau skor antara 0 - 650 ke atas. Untuk menggunakan aplikasi ini, anda hanya perlu klik di sini.

2. yHomework - Penyelesai Matematik

kerja rumah

Keliru dengan masalah matematik? Tenang dan tidak perlu risau lagi. Tidak perlu membayar tambahan hanya untuk pelajaran matematik, aplikasi percuma ini menyediakan pelbagai penyelesaian masalah dalam masalah matematik.

Selain itu, anda juga dapat mempraktikkan masalah matematik. Aplikasi ini dapat digunakan dengan mudah. Contohnya anda menghadapi kesukaran dalam menjawab soalan 3x + 5 = 8. Cukup ketik masalah matematik, maka aplikasi ini akan memunculkan penyelesaian masalah.

Lebih daripada 47 ribu pengguna Android telah memuat turun aplikasi yHomework ini. Bersedia untuk menyelesaikan masalah matematik anda? Tekan di sini.

3. Photomath - Kalkulator Kamera

photomath

Rumit kerana perlu menaip masalah matematik menggunakan aplikasi? Hanya dengan tangkapan kamera anda dapat menyelesaikan masalah matematik yang anda tahu. Photomath, aplikasi yang cukup mudah juga praktikal.

Cara kerjanya agak mudah, anda hanya perlu mengambil masalah matematik dan Photomath akan mengemukakan jawapannya bersama dengan cara menyelesaikan masalah matematik. Oleh itu, bukan sahaja anda mendapat jawapan, anda juga dapat belajar bagaimana menjawab masalah matematik secara terperinci. Berminat? Cukup klik di sini untuk memuat turun aplikasi secara langsung.

4. MalMath: Penyelesai langkah demi langkah

malmath

Perlukan bantuan dalam pembelajaran matematik? Cubalah aplikasi yang satu ini, MalMath yang menyediakan penyelesaian masalah matematik. Cukup ketik masalah dan barisan langkah demi langkah masalah akan muncul secara automatik.

Bermula dari masalah integral, trigonometri, logaritma, hingga algebra. Aplikasi ini juga sesuai untuk pelajar sekolah menengah yang bermain-main dengan masalah matematik. Oleh itu, anda boleh belajar matematik dengan mudah dan praktikal hanya dengan menggunakan telefon bimbit pintar dan canggih anda. Berminat untuk mengasah kemahiran matematik anda? Klik di sini untuk memuat turun aplikasi MalMath.

5. Mathway

Mathway

Mathway, aplikasi ini untuk belajar matematik tidak hanya memberi jawapan. Bagi anda yang benar-benar ingin belajar matematik secara percuma serta penyelesaian terperinci, anda boleh memilih aplikasi Mathway ini yang telah dimuat turun lebih dari 44 ribu pengguna Android.

Dalam aplikasinya, Mathway akan menjawab segala-galanya dari masalah matematik yang paling mudah hingga yang paling sukar. Anda hanya perlu memasukkan masalah matematik, maka Mathway akan memberi anda jawapan lengkap dengan menyelesaikannya.

Aplikasi Mathway ini sesuai untuk kanak-kanak sekolah yang memerlukan kemudahan dalam belajar matematik secara percuma. Anda juga perlukan? Klik di sini untuk memuat turun Mathway.

6. Matematik

Matematik

Aplikasi untuk belajar matematik ini mempunyai reka bentuk seperti kalkulator. Anda hanya perlu memasukkan masalah matematik dengan kalkulator yang disenaraikan dalam Matematik. Maka aplikasi tersebut akan segera membawa penyelesaian untuk menyelesaikan masalah matematik.

Anda boleh makan pelbagai soalan dan soalan matematik dengan belajar menggunakan aplikasi ini. Bermula dari Sin, Cos, Tan, Linear, hingga Vector. Aplikasi ini tidak tersedia dalam bahasa Indonesia, tetapi Matematik menyediakan bahasa lain seperti Inggeris, Jerman, Perancis, Sepanyol, Itali, dan Portugis.

Adakah anda bersedia untuk belajar matematik dengan mudah, praktikal, dan percuma dengan Matematik? Cuma klik di sini anda boleh memuat turun dan memasang aplikasi secara langsung. Mudah kan?

7. Math Helper Lite - Algebra

Math Helper Lite

Kalkulus, linear, vektor, dan formula matematik lain boleh dimakan dan dipelajari dengan mudah dengan aplikasi Math Helper Lite. Aplikasi ini mempunyai ciri-ciri yang hampir sama dengan aplikasi untuk belajar matematik lain.

Pengguna hanya perlu memasukkan soalan dan Math Helper akan memberikan jawapan dengan menyelesaikan masalah secara terperinci dan langkah demi langkah. Bukan hanya menyelesaikan masalah matematik, anda juga dapat mempelajari beberapa teori yang terdapat dalam aplikasi yang satu ini.

Sebanyak 14 topik lengkap dengan lebih daripada 80 sub topik disenaraikan dan boleh dipelajari untuk sesiapa sahaja yang menggunakan aplikasi Math Helper. Adakah anda mahu belajar matematik? Klik di sini untuk memuat turun dan memasang aplikasi Math Helper.

8. Semua Rumus Matematik

Semua formula matematik

Perlukan aplikasi untuk menyokong pembelajaran matematik lengkap dengan formula matematik juga? Anda boleh mencuba aplikasi All Math Formula. Aplikasi ini adalah aplikasi luar talian, yang bermaksud anda hanya perlu memuat turunnya dan segera menikmati ciri-cirinya di luar talian tanpa perlu dikenakan bayaran internet yang berlebihan.

Semua Formula Matematik dilengkapi dengan formula matematik yang cukup lengkap. Sesuai untuk anda yang ingin belajar matematik dengan memulakan dengan formula matematik. Adakah anda bersedia untuk belajar matematik bermula dari formula yang paling lengkap dalam aplikasi Semua Matematik Formula luar talian? Klik di sini dan anda sudah bersedia untuk belajar matematik.

9. Simbolab - Penyelesai Matematik

Simbolab

Belajar matematik hanya dengan menaip masalah matematik yang dianggap sukar? Sudah tentu anda boleh dengan menggunakan aplikasi untuk belajar, Symbolab. Aplikasi ini membantu penggunanya dalam mempelajari masalah atau masalah matematik yang sukar.

Tidak jauh berbeza dengan aplikasi untuk belajar matematik lain, di sini anda hanya perlu menaip masalah matematik dan Symbolab akan menerangkan dengan jelas dan terperinci cara menjawab masalah tersebut. Sesuai untuk anda yang ingin belajar matematik secara praktikal, mudah dan percuma. Untuk memuat turunnya, anda hanya perlu PlayStore atau klik di sini.

10. Penyelesai Masalah Kalkulus FX

Kalkulus FX

Adakah anda ingin belajar kalkulus hanya melalui telefon pintar Android anda? Cuma klik di sini untuk memuat turun aplikasi Penyelesaian Masalah Kalkulus FX. Aplikasi ini adalah salah satu aplikasi pembelajaran matematik, terutama untuk pembelajaran kalkulus.

Hampir sama dengan aplikasi lain untuk belajar matematik, hanya dengan memasukkan masalah kalkulus yang membuat anda berpusing, maka aplikasi ini akan memunculkan penyelesaian masalah bersama dengan solusi lengkap.

Di samping itu, Penyelesaian Masalah Kalkulus FX menyediakan ciri Kalkulator Saintifik yang direka khusus untuk memudahkan kalkulus belajar. Berminat untuk mencuba dan belajar matematik?

Cadangan Permohonan Lain

Sekiranya anda masih merasa tidak lengkap dengan sepuluh aplikasi di atas, maka anda boleh mencuba aplikasi yang kami sarankan berikut. Cadangan permohonan lain sama baiknya dengan sepuluh permohonan sebelumnya. Mari kita cuba!

11. Sokratik

Sokratik

Ini adalah salah satu aplikasi pilihan editor PlayStore terbaik. Dalam aplikasi Socratic ini, pengguna akan diberikan tutorial cara menyelesaikan pelbagai jenis masalah matematik. Anda boleh belajar melalui video atau gambar.

Istimewanya sekali lagi, Socratic mempunyai ciri bahawa jika anda mengambil masalah matematik, maka Socratic secara automatik akan menyelesaikan masalah untuk anda. Oh ya,  di Socratic tidak hanya ada penyelesaian masalah matematik, tetapi ada juga cara untuk menyelesaikan masalah ekonomi, sejarah, ilmiah, dan lain-lain. Selesai, ya? Ayuh muat turun aplikasi di sini.

12. Rumus Matematik Percuma

Formula Matematik Percuma

Perlukan formula untuk belajar matematik? Pilihan yang tepat untuk anda memuat turun aplikasi Maths Formula Free. Ini adalah aplikasi yang mempunyai koleksi formula matematik, mulai dari formula asas hingga rumus sukar.

Selain itu, Maths Formulas Free juga telah menyiapkan sekitar 36 bahasa, sayangnya bahasa Indonesia tidak termasuk dalam 36 bahasa tersebut. Meski begitu, Maths Formulas Free juga dilengkapi dengan ciri sokongan seperti kalkulator dan alat pengiraan lain untuk memudahkan anda menangani masalah matematik.

13. Guru Matematik

Guru Matematik

Ini tidak seperti Maths Formula Free yang menyajikan koleksi formula matematik, dalam Master Matematik ini anda akan dijemput untuk menyelesaikan masalah matematik seperti anda sedang bermain kuiz. Tenanglah, anda juga masih dapat melihat pelbagai formula matematik lengkap mengikut kategori yang anda perlukan. Terdapat juga penyelesaian untuk masalah tersebut  Sekiranya berminat, muat turun di sini.

14. Penyelesaian Matematik

Penyelesaian Matematik

Aplikasi Penyelesaian Matematik hadir sebagai aplikasi untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah matematik sambil belajar matematik dengan mudah. Anda boleh menemui pelbagai formula yang boleh dianggap cukup lengkap untuk membantu anda menjawab masalah matematik.

Dalam aplikasi ini yang dibuat oleh Toyo Studio, sediakan  antara muka  yang mudah difahami dengan iringan ciri kalkulator untuk menyokong anda dalam pembelajaran matematik. Sekiranya anda memerlukan aplikasi ini, anda boleh memuat turun aplikasi secara percuma dengan mengklik di sini.

15. Rumus Matematik yang lengkap

Rumus Matematik Lengkap

Sekiranya anda memerlukan aplikasi formula matematik menggunakan bahasa Indonesia, maka anda boleh mencuba memuat turun aplikasi Formula Matematik Lengkap. Seperti namanya, aplikasi ini memberikan formula yang cukup lengkap, terutama untuk anak-anak sekolah, sekolah menengah, sekolah menengah, dan bahkan sekolah rendah.

Selain formula, aplikasi ini juga mempunyai beberapa trik dan petua mengenai cara mengira formula cepat dan pantas. Jadi, anda boleh mengatakan bahawa aplikasi Formula Matematik Lengkap lebih sesuai untuk kanak-kanak sekolah. Tidak perlu membawa buku tebal, muat turun Rumus Matematik Lengkap untuk belajar matematik.

Itulah sepuluh aplikasi yang disarankan oleh pelajar untuk belajar matematik dengan mudah, lengkap, praktikal, dan percuma. Adakah anda bersedia untuk belajar matematik dengan salah satu aplikasi di atas?