15 Permainan Matematik Terbaik di Android untuk Menajamkan Otak

Siapa kata matematik adalah pelajaran yang membosankan dan mungkin memusingkan? Kecanggihan teknologi di zaman moden seperti sekarang ini, manusia diberi kemudahan dalam melakukan banyak perkara, terutama dalam melakukan masalah matematik. 10 permainan matematik ini ada di sini dan siap menjadikan pengiraan matematik lebih menyeronokkan.

Selain menyeronokkan, permainan matematik dibuat semenarik mungkin sehingga kanak-kanak mahu mempelajarinya dengan lebih mendalam. Bukan hanya kanak-kanak, ada juga permainan matematik yang menyeronokkan untuk dimainkan oleh orang dewasa. Penasaran dengan penampilan 10 orang penggoda otak dengan konsep penghitungan aritmetik dalam gaya matematik? Lihat ulasan dalam artikel ini!

1. Permainan Matematik

Permainan Matematik

Ingin mengasah kemahiran anda dalam matematik? Ingin belajar matematik tetapi dengan konsep yang  menyeronokkan ? Tenanglah, ada jalan penyelesaiannya, iaitu Math Games. Seperti namanya, ini adalah permainan dengan konsep matematik. Jadi, dalam permainan pemain diminta bermain dengan nombor. Nah, bilangannya berkaitan dengan matematik, mulai dari penambahan, pengurangan, pendaraban, hingga pembahagian. Ingin mencuba? Anda boleh  memuat turun  permainan di sini.

2. Math Duel

Math Duel

Bukan hanya permainan catur yang dapat berdepan dan bertengkar dengan lawan. Permainan matematik secara langsung dapat berurusan dengan lawan yang anda kenal. Anda boleh memilih permainan Math Duel di mana pemain secara langsung akan menghadapi lawan yang juga pandai menyelesaikan matematik.

Math Duel memaparkan animasi di mana terdapat dua bahagian. Bahagian pertama nampaknya menjadi peranan anda untuk menyelesaikan masalah matematik. Manakala bahagian kedua adalah kawasan lawan matematik anda. Jangan takut kalah, soalan yang diberikan cenderung mudah tetapi akan sangat mencabar kerana anda harus berhadapan dengan lawan. Main di sini.

3. Matematik Kanak-kanak

Matematik Kanak-kanak

Sekarang, jika permainan yang satu ini khusus untuk kanak-kanak yang sedang atau ingin mempelajari masalah matematik asas. Kids Math, permainan yang dibawa oleh pengembang Orkun2u Studio telah dimuat turun oleh lebih daripada 19,000 pemuat turun di PlayStore. Menarik, menarik, dan menyeronokkan untuk kanak-kanak adalah salah satu kelebihan yang ditawarkan oleh Kids Math.

Dalam permainan, pemain Kids Math akan disajikan dengan pelbagai masalah asas matematik seperti masalah penambahan, pengurangan, pendaraban, dan pembahagian. Bukan hanya itu, setiap jenis soalan yang dipilih mempunyai tiga tahap kesukaran. Untuk pemula, anda boleh memilih tahap yang mudah. Tetapi jika anda sudah merasakan anda bukan pemula, tahap normal dan sukar anda sudah bersedia untuk bermain. Muat turun di sini.

4. Permainan Matematik

Permainan Matematik

Masih dengan permainan matematik mengira masalah matematik. Kali ini Math Games akan mengambil bahagian sebagai salah satu permainan matematik terbaik yang disyorkan oleh Caris Signal. Tidak jauh berbeza dengan permainan konsep matematik lain. Permainan Matematik juga akan meminta para pemain untuk menjawab soalan.

Variasi dalam kategori masalah matematik juga ditunjukkan dalam permainan yang telah memperoleh lebih dari 13,000 muat turun di PlayStore. Bagi kategori yang boleh dipilih seperti soal penambahan, pengurangan, pendaraban, pembahagian, dan banyak kategori lain. Tertarik dengan kategori lain? Anda boleh klik di sini untuk memuat turun permainan.

5. Latihan Matematik untuk otak, Teka-teki Permainan Matematik

Matematik Otak Pantas

Tajamkan otak anda dengan melahap masalah matematik yang juga dapat Anda lakukan dengan bermain permainan Math Exercises for the brain, Puzzles Math Game. Permainan ini cenderung mempunyai pelbagai masalah matematik. Bukan hanya untuk orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mencuba permainan pendidikan Math Exercises untuk otak, Puzzles Math Game. Permainan ini bertujuan untuk semua orang.

Sebabnya, masalah matematik yang diberikan bukanlah masalah yang terlalu mudah dan juga masalah yang sangat sukar. Soalan-soalan tersebut bertujuan untuk melatih otak anda untuk berfikir lebih cepat. Soalan dalam Latihan Matematik untuk otak, Teka-teki Permainan Matematik seperti penambahan, pengurangan, pendaraban, dan pembahagian. Terdapat juga konsep permainan lain yang anda tahu, ingin tahu? Hanya bermain Latihan Matematik untuk permainan otak, Teka-teki Matematik Permainan di sini.

6. Matematik vs. Undead

Matematik vs. Undead

Permainan matematik satu ini mempunyai konsep yang lebih menarik. Mungkin kanak-kanak akan berasa gembira bermain permainan Math vs. Undead ini. Sebabnya, Math vs. Undead juga menyajikan animasi grafik kartun yang sangat dikenali dan digemari oleh kanak-kanak.

Di sini pemain mesti menyelesaikan masalah matematik yang diberikan dengan cepat. Sekiranya itu tidak berjaya, zombi akan datang untuk memerangi anda. Ia tidak terlalu sukar dan sesuai untuk kanak-kanak, soalan yang diberikan adalah mengenai penambahan, pengurangan, pembahagian dan pendaraban yang sesuai untuk dipelajari oleh kanak-kanak. Mari memuat turun Math vs. Undead ada di sini.

7. Matematik Kanak-kanak - Mobiloid

Kids Math - Mobiloids

Tidak kurang menarik daripada Math vs. Undead, Kids Math juga menampilkan permainan konsep penghitungan matematik dengan animasi kartun-animais. Sudah tentu, Kids Math cukup untuk membuat kanak-kanak merasa seperti berada di rumah untuk memainkannya. Semasa bermain, kanak-kanak juga dapat mempelajari matematik asas.

Soalan yang dikemukakan oleh permainan Kids Math juga mengenai matematik asas yang perlu diketahui oleh kanak-kanak. Pemain Math Math boleh belajar penambahan, pengurangan, pendaraban, dan pembahagian. Malah, kanak-kanak juga dapat belajar nombor. Jadi, Kids Math sesuai untuk kanak-kanak dari usia 3 tahun. Adakah anda mahu memuat turunnya? Klik sahaja di sini.

8. permainan latihan matematik percuma

permainan matematik untuk kanak-kanak

mempunyai varian tahap kesukaran yang berbeza adalah salah satu ciri yang dimiliki oleh permainan permainan matematik. Sesuai dengan nama permainan, permainan latihan matematik percuma ditujukan untuk kanak-kanak dengan penyampaian masalah matematik yang tidak terlalu berat dan juga masalah asas matematik.

Cara bermain permainan matematik untuk kanak-kanak cukup mudah dan senang difahami oleh kanak-kanak. Sebagai contoh, apabila disajikan dengan masalah matematik untuk pengurangan, permainan matematik secara percuma akan memberikan jawapan pelbagai pilihan. 4 pilihan jawapan boleh dipilih oleh pemain dan klik pada jawapan yang betul. Mudah kan? Anda boleh klik di sini untuk mendapatkan permainan.

9. Matematik | Permainan Matematik Teka-teki dan Teka-teki

Permainan Matematik Teka-teki dan Teka-teki Matematik

Suka mengira? Suka menyelesaikan masalah matematik? Sekiranya ada, permainan yang satu ini sesuai untuk anda. Kerana, dalam permainan ini menyajikan pelbagai masalah matematik yang sekaligus menguji IQ anda. Selain menguji IQ, terdapat juga beberapa soalan yang khusus mengenai pendidikan. Malah yang menarik, permainan ini juga tersedia mengenai  teka-teki logik! Ingin mencuba bermain permainan? Muat turun di sini.

10. Permainan matematik kelas 2 untuk kanak-kanak

Permainan matematik kelas 2 untuk kanak-kanak

Akhir sekali, untuk menjadikan kanak-kanak menyukai matematik, anda boleh bermain permainan dengan lebih dekat. Seperti bermain permainan matematik kelas 2 untuk kanak-kanak. Permainan ini akan membantu kanak-kanak belajar matematik dengan mudah dan juga menyeronokkan.

Animasi grafik yang dipersembahkan sangat mesra untuk kanak-kanak dengan warna yang menarik. Juga, soalan yang dikemukakan dalam permainan matematik kelas 2 untuk kanak-kanak adalah masalah asas matematik seperti penambahan dan pengurangan. Anda boleh memuat turun permainan matematik kelas 2 untuk kanak-kanak dengan mengklik di sini.

11. Kepingan Matematik

Kepingan Matematik

Sangat membosankan apabila anda melihat jumlah di atas kertas. Walau bagaimanapun, ini tidak akan berlaku jika anda bermain permainan Math Pieces. Konsep permainan yang ditawarkan oleh Math Pieces adalah seperti anda mengisi teka-teki silang kata, hanya isi kotak itu bukan perkataan tetapi angka.

Jadi, kemudian anda harus mencari nombor yang tepat untuk memadankan dan memadankan teka-teki silang. Anda juga harus memperhatikan setiap masalah matematik secara mendatar dan menegak. Jangan mendapat nombor yang salah, okey Mari bermain permainan percuma di sini.

12. Guru Matematik

Guru Matematik

Sekiranya permainan Math Master lebih kompleks di mana hampir semua konsep pengiraan matematik akan digunakan sebagai masalah dalam Math Masters. Penambahan, pengurangan, pendaraban, pembahagian, semuanya akan disatukan dalam satu masalah. Anda mesti mengira dengan pantas. Namun, jika masalahnya terlalu sukar, maka ada fitur  help me  yang akan membantu menyelesaikan masalah matematik.

13. Larian Math Endless yang sejuk

Larian Math yang tidak berkesudahan

Sudah biasa dengan permainan  candi run? Nah, Cool Math Endless Run juga membawa konsep permainan yang serupa dengan Temple Run, di mana pemain mesti terus berlari untuk mengambil setiap duit syiling yang sedang dalam perjalanan.

Tetapi perbezaannya adalah, ada kalanya pemain harus berfikir sejenak dan menyelesaikan masalah matematik. Tenanglah, masalahnya tidak akan sukar dan sesuai untuk pembelajaran anak-anak, ada pengurangan, peningkatan, pendaraban, dan juga pembahagian. Ingin mencuba? Muat turun di sini.

14. Monster Math

Monster Matematik

Sebelum ini ada permainan konsep matematik yang mengajak pemain mengira semasa bertarung dengan zombi. Nah, kali ini Monster Math hadir di mana anda akan dijemput untuk menghitung sambil menghancurkan monster. Permainan ini sangat sesuai untuk kanak-kanak di kelas 1 hingga kelas 5. Terdapat pelbagai pengiraan asas seperti penambahan, pengurangan, pembahagian, dan pendaraban. Ingin mencuba? Mainkan Monster Math di sini.

15. Teka-teki Pencarian Matematik

Teka-teki Pencarian Matematik

Satu lagi, permainan menarik di mana kanak-kanak dapat bermain sambil belajar matematik. Adalah Teka-teki Pencarian Matematik, seperti namanya bahawa permainan ini adalah  teka - teki  yang memerlukan pemain mencari masalah matematik bersama dengan jawapan yang tepat.

Sekiranya permainan ini biasanya diterapkan dengan mencari kata-kata, maka Teka-teki Pencarian Matematik akan membuat pemain mencari nombor yang tepat, sama ada mendatar atau menegak. Bolehkah anda memainkannya?

Bagaimana dengan sepuluh permainan matematik yang disebutkan sebelumnya? Semua permainan di atas bertujuan untuk belajar matematik agar lebih menyeronokkan dan tidak membosankan untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Permainan matematik yang anda mahu mainkan?