10 Jenama Papan Kekunci yang Baik untuk Kerja dan Permainan 2020

Papan kekunci atau papan kekunci adalah salah satu aksesori komputer yang paling penting. Tanpa alat ini, sukar untuk kita mengendalikan komputer kerana banyak fungsi komputer hanya dapat dilakukan melalui papan kekunci.

Selain bentuk fizikal, papan kekunci mempunyai bentuk maya untuk menyokong komputer dan peranti mudah alih dengan skrin sentuh.

Terdapat banyak syarikat yang membuat papan kekunci di dunia ini. Beberapa ditujukan untuk keperluan kerja atau produktiviti, ada juga syarikat yang membuat keyboard permainan khas. Papan kekunci permainan biasanya dibuat dengan pelbagai ciri tambahan untuk menyokong pengalaman permainan yang lebih baik di komputer.

Jadi, apakah syarikat atau jenama yang menghasilkan papan kekunci? Berikut adalah senarai 10 jenama papan kekunci yang bagus untuk bekerja dan bermain permainan di dunia pada tahun 2019.

1. Logitech

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Logitech adalah salah satu jenama aksesori komputer terkemuka di dunia. Produk Logitech, termasuk papan kekunci, sering menjadi pilihan terbaik bagi banyak orang kerana ia inovatif dan berkualiti. Harga yang ditawarkan untuk setiap produk Logitech agak berbeza, mulai dari yang berpatutan hingga yang mahal.

Papan kekunci Logitech dapat dibeli dengan mudah di banyak kedai aksesori komputer di berbagai kota di Indonesia, dengan harga mulai dari Rp 100 ribu. Sebilangan papan kekunci permainan mungkin dijual lebih mahal kerana membawa banyak ciri menarik untuk aktiviti permainan yang lebih menyeronokkan.

2. Razer

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Mencari papan kekunci permainan yang bagus? Cuba Razer. Jenama ini sudah cukup terkenal dengan pemain di seluruh dunia. Ditubuhkan pada tahun 2005, Razer kini telah menjadi jenama produk permainan terkemuka di dunia.

Razer telah membuat pelbagai model papan kekunci permainan khas dengan ciri-ciri yang sangat keren. Produk papan kekunci direka untuk memberikan pengalaman permainan terbaik. Kepantasan, ketepatan dan ketikan yang selesa adalah keistimewaan papan kekunci Razer.

Sebagai produk berkualiti tinggi, papan kekunci Razer berharga tinggi di pasaran. Harganya dalam ratusan ribu rupiah dan jutaan rupiah. Walaupun mahal, kualiti yang diberikannya juga tidak tahan lama.

3. Ducky

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Jenama antarabangsa Taiwan ini juga merupakan salah satu pemain besar dalam industri papan kekunci. Syarikat ini telah komited untuk menghadirkan papan kekunci mekanikal profesional dengan standard tinggi dan menawarkan barang berkualiti tinggi.

Sehingga kini Ducky telah mengeluarkan banyak model papan kekunci dan aksesori komputer yang lain. Papan Kekunci Ducky Freedom adalah salah satu produk papan kekunci terbaru mereka yang dikeluarkan pada bulan Mei 2019. Papan kekunci ini mempunyai banyak ciri, seperti dapat disambungkan secara berwayar atau tanpa wayar.

4. SteelSeries

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

SteelSeries adalah salah satu jenama papan kekunci baik lain dalam senarai ini. Syarikat itu, yang berasal dari negara Nordik, adalah pengeluar produk dan aksesori permainan persisian, termasuk alat dengar, tikus dan papan kekunci. Antara pemain jenama ini sudah biasa kerana produk berkualiti yang terkenal.

SteelSeries mengatakan bahawa setiap papan kekunci yang mereka keluarkan dibuat untuk bertahan lama. Papan kekunci permainan terbaik mereka mempunyai suis mekanikal yang paling maju di kelasnya, pencahayaan RGB per kunci, dan semuanya serasi dengan PC dan Mac. Harga produk papan kekunci SteelSeries pada umumnya mencecah ratusan ribu rupiah.

5. Corsair

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Corsair adalah satu lagi jenama peralatan permainan terkemuka di dunia. Mereka menghasilkan pelbagai produk permainan, seperti tikus, alat dengar tanpa wayar, dan papan kekunci mekanikal berkualiti tinggi. Papan kekunci jenama Corsair telah lama dikenali sebagai produk profesional dengan prestasi tinggi dan tahan lama.

Dengan komitmen mereka terhadap kualiti, reka bentuk inovatif, ciri canggih dan prestasi tinggi, produk Corsair telah memenangi ribuan anugerah media dan industri, dan tentu saja memenangi berjuta-juta hati dari pengguna mereka di seluruh dunia. Bagi mereka yang suka papan kekunci berkualiti dan premium, sila lirik papan kekunci dari Corsair.

6. Master yang lebih sejuk

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cooler Master sebenarnya adalah jenama terkenal untuk produk kipas penyejuk komputer riba atau pad pendingin. Namun, syarikat itu juga membuat pelbagai aksesori komputer lain, termasuk tikus, audio, dan papan kekunci.

Kerana kualiti yang sangat baik, produk papan kekunci Cooler Master telah menjadi pilihan banyak orang di pelbagai negara di dunia. Puluhan model papan kekunci Cooler Master dengan harga yang berbeza-beza dapat diperoleh dengan mudah dalam talian.

7. Microsoft

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Hampir semua orang yang dekat dengan teknologi mesti mengenali Microsoft. Ya, salah satu jenama yang paling terkenal di dunia adalah pemain penting dalam industri komputer. Microsoft tidak hanya mengembangkan perisian, tetapi mereka juga mengembangkan pelbagai perkakasan berkualiti tinggi, seperti tikus dan papan kekunci

Produk perkakasan Microsoft banyak orang suka salah satunya kerana reka bentuk moden dan futuristik. Sebagai jenama premium, mereka selalu menggambarkan imej syarikat maju dalam setiap produk yang dikeluarkan, termasuk di papan kekunci.

8. Ceri

Cherry adalah pengeluar peralatan komputer yang berasal dari Jerman yang telah berdiri sejak tahun 1953. Hingga kini produk Cherry, termasuk papan kekunci, telah diedarkan ke banyak negara di dunia.

Kerana ia terkenal kerana canggih, berkualiti tinggi, dan sangat tahan lama, papan kekunci Cherry adalah salah satu yang paling popular di dunia. Papan kekunci mereka dapat digunakan untuk berbagai kegiatan, seperti bermain game, bekerja dan menggunakan aplikasi multimedia lain.

9. WASD

WASD adalah satu lagi jenama papan kekunci yang bagus dalam senarai ini. Syarikat ini menawarkan platform dalam talian yang membolehkan pengguna merancang dan membuat papan kekunci mekanikal tersuai mereka sendiri. Pengguna juga boleh menggunakan papan kekunci khas Cherry MX, dan aksesori papan kekunci mekanikal yang lain.

Dengan alat pereka papan kekunci yang canggih, pengguna dapat menyesuaikan papan kekunci agar sesuai dengan gaya mereka. Mereka dapat memilih dari 21 warna yang berbeza untuk membuat kombinasi tanpa henti. Berminat untuk merancang papan kekunci anda sendiri?

10. Vorteks

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Vortex adalah salah satu jenama papan kekunci popular lain di dunia, termasuk di Indonesia. Ditubuhkan pada tahun 2010, syarikat ini telah berkomitmen untuk membuat produk papan kekunci berkualiti tinggi, reka bentuk unggul, ciri unik, dan yang paling penting, harga yang berpatutan. Produk papan kekunci Vortex dapat dibeli dengan mudah di Indonesia dengan harga yang cukup berpatutan.

Nah, itu adalah beberapa jenama papan kekunci yang baik yang dipilih oleh banyak orang di dunia. Syarikat-syarikat di atas telah memberi tumpuan untuk membuat papan kekunci berfungsi dan ada yang menumpukan pada pembuatan papan kekunci permainan. Kerana keyboard itu sendiri mempunyai pelbagai jenis.