Jenis Papan Kekunci Komputer Paling Popular Pada masa kini

Satu bahagian penting yang mesti ada dalam peranti komputer ialah papan kekunci atau papan kekunci. Alat ini boleh berbentuk fizikal atau bukan fizikal / maya. Papan kekunci fizikal pada PC adalah jenis papan kekunci luaran yang biasanya dijual secara berasingan. Walaupun papan kekunci fizikal pada komputer riba adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari peranti.

Bagaimana dengan papan kekunci bukan fizikal (papan kekunci di skrin)? Papan kekunci jenis ini mungkin sudah dipasang pada semua sistem operasi yang ada. Pengguna Windows OS dapat dengan mudah mengaktifkan papan kekunci bukan fizikal di komputer mereka dengan pergi ke Tetapan >> Mudah Diakses >> Papan Kekunci . Selepas itu, aktifkan papan kekunci di skrin pada skrin.

Oleh itu, berapa jenis papan kekunci komputer yang boleh kita gunakan? Mari dapatkan maklumat menarik di bawah.

Papan kekunci fizikal

Jenis pertama ialah papan kekunci fizikal. Nah, papan kekunci fizikal ini juga masih terbahagi kepada beberapa jenis. Untuk mengetahuinya, lihat ulasannya secara langsung di bawah.

1. Papan Kekunci Standard

Papan kekunci standard adalah jenis papan kekunci yang paling biasa digunakan pada peranti komputer. Antara variasinya, papan kekunci QWERTY adalah yang paling popular di dunia. QWERTY itu sendiri adalah enam huruf Q, W, E, R, T, dan Y yang diletakkan di baris pertama.

Selain QWERTY, terdapat juga papan kekunci AZERTY di mana huruf di baris pertama diganti dengan A, Z, E, R, T, dan Y. Papan kekunci AZERTY digunakan terutamanya di negara-negara berbahasa Perancis. Untuk variasi papan kekunci lain adalah QWERTZ dan Dvorak.

Papan kekunci QWERTZ biasanya digunakan di beberapa negara di wilayah Eropah Tengah. Walaupun papan kekunci Dvorak, dinamai penciptanya, bukan urutan utama, ia direka pada tahun 1936 untuk meningkatkan kelajuan menaip kebanyakan pengguna papan kekunci QWERTY Bahasa Inggeris.

Ini dilakukan dengan memastikan bahawa sekitar 70 peratus penekanan kekunci berlaku pada "garis rumah" (huruf, dimulai dengan A, S, D, dan F (di bawah QWERTY) di mana jari kita secara semula jadi beristirahat ketika menaip).

Beberapa papan kekunci standard di negara bukan Latin memerlukan susun atur yang sepenuhnya khusus untuk simbol abjad mereka sendiri, seperti papan kekunci JCUKEN Rusia. Papan kekunci Jepun dan Cina yang memaparkan simbol asli bahasa masing-masing masih dibuat dengan susun atur papan kekunci QWERTY.

Walaupun reka bentuk papan kekunci standard telah mengalami perubahan besar dalam 20 tahun terakhir, susun atur asasnya tetap sama. Purata bilangan kekunci pada papan kekunci standard adalah 105, walaupun beberapa versi lama mempunyai sejumlah kekunci dalam julat 95-103.

Papan kekunci standard boleh disambungkan ke komputer kami melalui kabel USB dan rangkaian tanpa wayar, seperti Bluetooth, Inframerah, dan Frekuensi Radio.

  • Papan kekunci Bluetooth. Papan kekunci yang disambungkan menggunakan teknologi Bluetooth mempunyai jarak kerja yang sangat baik hingga 10 meter. Papan kekunci Bluetooth umumnya serasi dengan peranti lain yang menyokong teknologi Bluetooth.
  • Papan kekunci yang disambungkan ke rangkaian Frekuensi Radio biasanya mempunyai jarak kerja 2 meter. Papan kekunci tanpa wayar jenis ini biasanya dijual lebih murah daripada papan kekunci Bluetooth, tetapi penggunaannya lebih berkesan daripada papan kekunci Inframerah.
  • Papan kekunci inframerah. Kelemahan utama papan kekunci ini ialah ia mesti diletakkan sesuai dengan pemancar. Ini menjadikannya agak sukar untuk digunakan dan tidak berkesan. Walaupun begitu, jenis papan kekunci ini mempunyai tanda harga yang lebih rendah daripada papan kekunci tanpa wayar lain.

Semua papan kekunci tanpa wayar di atas memerlukan kuasa luaran untuk berfungsi. Secara amnya mereka dikuasakan oleh 2 atau 3 bateri AA atau AAA. Beberapa model papan kekunci tanpa wayar mungkin sudah menyokong teknologi pengecasan bateri menggunakan kabel USB.

Beli produk ini di Bukalapak (klik di sini).

2. Papan Kekunci Permainan

Papan kekunci permainan pada dasarnya adalah jenis papan kekunci standard yang dibuat dengan ciri-ciri yang menyokong aktiviti permainan. Kerana industri permainan berkembang begitu pesat di berbagai pelosok dunia, pengeluar peranti komputer menghadirkan papan kekunci jenis ini untuk memudahkan kawalan permainan dan prestasi yang lebih baik.

Papan kekunci permainan biasanya mempunyai reka bentuk yang menarik sehingga mudah dibezakan daripada papan kekunci biasa. Butang pada papan kekunci permainan dibuat ringan sehingga kelihatan sangat sejuk dan menarik.

Beberapa ciri tambahan yang terdapat pada papan kekunci permainan adalah butang multimedia, layar LED, dan sandaran tangan (komponen papan kekunci yang berfungsi sebagai pemegang pergelangan tangan kita untuk menjadikannya lebih selesa ketika menggunakan papan kekunci).

Reka bentuk papan kekunci permainan dibuat sebaik mungkin agar pergelangan tangan pengguna tidak mudah letih dan mengurangkan kemungkinan kecederaan pada pergelangan tangan ketika pemain bermain untuk jangka masa yang lama.

Beli produk ini di Bukalapak (klik di sini).

3. Papan kekunci komputer riba

Papan kekunci komputer riba juga pada dasarnya adalah papan kekunci standard yang diminimumkan tanpa kehilangan keberkesanannya. Ciri utama papan kekunci ini adalah jarak antara kekunci yang lebih dekat dan bilangan kekunci yang lebih kecil. Walaupun lebih kecil, papan kekunci komputer riba tetap menjadi tetapan papan kekunci QWERTY universal.

Anda tidak akan menemui kekunci angka pada kebanyakan papan kekunci komputer riba, tetapi beberapa kekunci dimaksimumkan untuk berfungsi sebagai butang kawalan, seperti butang untuk menyesuaikan kelantangan, kecerahan skrin, dan sebagainya.

Sekiranya papan kekunci komputer riba anda rosak, maka pilihan terbaik adalah menggantinya dengan yang baru. Cuma anda tidak boleh melakukannya sendiri, tetapi mesti datang ke pusat servis komputer riba (melainkan anda sudah pandai bermain komputer riba). Harga dan kos membaiki / menukar papan kekunci laptop itu sendiri berbeza bergantung pada jenama yang anda gunakan.

Beli produk ini di Bukalapak (klik di sini).

4. Gulung Papan Kekunci

Pada dasarnya papan kekunci gulung atau fleksibel adalah gabungan papan kekunci standard dan papan kekunci komputer riba, baik dalam fungsi dan tujuan. Papan kekunci biasanya mempunyai ciri-ciri kekunci besar dengan jarak pendek antara kekunci.

Sebilangan besar papan kekunci ini diperbuat daripada silikon, yang menjadikannya tahan terhadap habuk dan air. Kekunci gulungan papan kekunci dibuat tanpa sentuhan sehingga kami tidak perlu menekan dengan kuat semasa menaip. Seperti namanya, papan kekunci yang digulung dapat digulung sehingga mudah disimpan di banyak tempat tanpa memerlukan banyak ruang.

Untuk berfungsi dengan baik, papan kekunci yang digulung mesti diletakkan di permukaan yang keras dan licin. Papan kekunci ini umumnya disambungkan ke komputer kita menggunakan kabel USB. Untuk makluman, agar litar dan kabel dalam gulungan papan kekunci tidak rosak, kita tidak boleh melipat papan kekunci ini.

Beli produk ini di Bukalapak (klik di sini).

5. Papan Kekunci Ergonomik

Boleh dikatakan bahawa papan kekunci ergonomik adalah jenis papan kekunci standard yang direka ergonomik mungkin. Papan kekunci ini dibuat khusus untuk tujuan tertentu seperti untuk mengurangkan ketegangan otot, sakit belakang, dan risiko sindrom carpal tunnel (mati rasa dan kesemutan di tangan dan lengan yang disebabkan oleh saraf yang mencubit di pergelangan tangan).

Papan kekunci ergonomik umumnya mempunyai reka bentuk berbentuk V yang membolehkan kedua-dua tangan tetap berada dalam kedudukan yang lebih semula jadi semasa menaip. Papan kekunci ergonomik mempunyai beberapa sub-jenis termasuk papan kekunci berpecah (papan kekunci yang dibahagi kepada dua bahagian) dan papan kekunci genggam (dibuat serupa dengan gamepad).

Berminat untuk membeli papan kekunci jenis ini? Sediakan wang yang banyak terlebih dahulu kerana tanda harga papan kekunci ergonomik agak mahal atau kurang berpatutan.

Beli produk ini di Bukalapak (klik di sini).

Papan Kekunci Bukan Fizikal / Maya

Papan kekunci maya adalah jenis papan kekunci yang muncul di skrin komputer. Sekiranya skrin komputer kita mempunyai layar sentuh, papan kekunci maya dapat digunakan dengan baik. Sekiranya tidak, maka kita mesti menggunakan tetikus untuk memilih setiap huruf atau nombor yang ingin anda taipkan.

Sekiranya anda menggunakan OS Windows, anda boleh mengaktifkan papan kekunci maya (dipanggil papan kekunci di skrin) dengan mudah. Sebagai tambahan kepada langkah-langkah yang disebutkan di atas, anda juga dapat menekan kekunci Windows + R dan menaip "osk" di kotak carian. Kemudian tekan enter dan papan kekunci maya akan muncul.

Itulah beberapa jenis papan kekunci yang boleh anda beli di pasaran. Klik terus di atas sekiranya sudah siap dibeli. Tetapi, jika anda mengetahui tentang jenis papan kekunci lain, beritahu kami dan pembaca lain di ruangan komen, ya.