5 Jenis Bateri Yang Paling Digunakan di Dunia

Bateri adalah peranti yang berfungsi sebagai simpanan kuasa mudah alih. Dengan bateri, kita dapat menggunakan banyak alat elektronik tanpa perlu menyambung ke sumber kuasa utama. Salah satu peranti moden yang tidak dapat dipisahkan dari bateri adalah telefon pintar yang kita gunakan setiap hari.

Bateri boleh dikelaskan kepada pelbagai kategori dan jenis, mulai dari komposisi kimia, ukuran, faktor bentuk dan syarat penggunaan. Walau bagaimanapun, bateri umumnya dibahagikan kepada dua jenis utama, iaitu bateri primer dan bateri sekunder.

Sekiranya rosak semula, kedua-dua jenis bateri yang mempunyai banyak turunan. Berikut ini akan membincangkan jenis bateri yang popular di pasaran.

1. Bateri Utama / Tidak Boleh Diisi Semula

Bateri primer adalah jenis bateri yang tidak dapat diisi semula setelah habis. Bateri primer terbuat dari sel elektrokimia yang reaksi elektrokimia tidak dapat diputar, alias boleh guna. Salah satu jenis bateri primer yang banyak digunakan ialah bateri beralkali.

Bateri utama tersedia dalam pelbagai bentuk, mulai dari sel duit syiling hingga bateri AA biasa di pasaran. Mereka biasanya digunakan dalam aplikasi mandiri di mana pengecasan tidak praktikal atau mustahil.

Peranti ketenteraan adalah contoh peralatan yang menggunakan bateri primer. Ini kerana tidak praktikal jika anda perlu menggunakan bateri yang boleh dicas semula. Bayangkan betapa sukarnya seorang askar perlu mengisi semula bateri ketika keadaan tidak menentu.

Bateri primer selalu mempunyai tenaga spesifik yang tinggi dan sistem yang digunakan dalam bateri ini selalu dirancang untuk menggunakan kuasa rendah sehingga bateri tahan selama mungkin. Penjejak haiwan, jam tangan, alat kawalan jauh dan mainan kanak-kanak adalah contoh peranti elektronik lain yang menggunakan bateri primer.

2. Bateri Sekunder / Boleh Diisi Semula

Bateri Sekunder

Bateri sekunder adalah bateri dengan sel elektrokimia yang tindak balas kimianya dapat diputar dengan menggunakan voltan tertentu pada bateri ke arah terbalik. Oleh itu, kuasa pada bateri sekunder dapat diisi semula dan digunakan lagi sehingga jangka hayatnya habis.

Bateri jenis ini biasanya digunakan dalam peralatan pengaliran kuasa tinggi dan peralatan lain yang terlalu mahal atau tidak praktikal untuk menggunakan bateri sekali pakai.

Bateri sekunder berkapasiti kecil biasanya digunakan untuk menghidupkan peranti elektronik mudah alih seperti telefon bimbit. Sementara kapasiti besar digunakan untuk menjalankan berbagai kenderaan elektrik dan peralatan dengan tugas berat lainnya, seperti meratakan beban di loji janakuasa.

Walaupun kos awal untuk mendapatkan bateri yang boleh dicas semula selalu jauh lebih tinggi daripada bateri utama, ia adalah kos paling efektif untuk penggunaan jangka panjang.

Bateri sekunder boleh dikelaskan lagi ke dalam jenis lain berdasarkan kimia mereka. Ini sangat penting kerana kimia menentukan beberapa atribut bateri, termasuk tenaga tertentu, kitaran hayat, jangka hayat, dan harga. Berikut adalah beberapa jenis bateri sekunder yang popular di pasaran.

  • Bateri Nikel Kadmium (NiCd)

Bateri Nikel Kadmium

Cadmium Nickel (NiCd) adalah sejenis bateri yang boleh diisi semula dan digunakan untuk peralatan elektronik mudah alih. Komponen aktif yang terkandung dalam bateri NiCd adalah nikel hidroksida (NiOOH) dalam elektrod positif dan kadmium (Cd) di elektrod negatif. Bagi elektrolit, yang biasa digunakan adalah kalium hidroksida (KOH).

Kerana rintangan dalaman yang rendah dan sifat konduktor semasa yang sangat baik, bateri NiCd dapat membekalkan arus yang sangat tinggi dan dapat diisi semula dengan cepat. Sel-sel ini mampu mengekalkan suhu hingga -20 ° C.

Pemilihan pemisah (nilon atau polipropilena) dan elektrolit (KOH, LiOH, NaOH) mempengaruhi keadaan voltan sekiranya berlaku pelepasan arus tinggi, jangka hayat yang panjang dan keupayaan pengecasan yang berlebihan. Sekiranya berlaku penyalahgunaan, tekanan yang sangat tinggi dapat muncul dengan cepat.

Atas sebab ini, sel memerlukan injap keselamatan. Sel NiCd umumnya menawarkan jangka hayat yang panjang sehingga tahap ekonomi tinggi.

Sel NiCd dapat diperoleh dalam pelbagai ukuran, dan selalunya paket bateri NiCd khas dapat dihasilkan untuk item peralatan elektronik tertentu. Tetapi sel NiCd yang paling popular adalah sel dalam saiz bateri atau sel standard: paket sel AAA, AA, C, dan D.

  • Bateri Nikel-Logam Hidrida (Ni-MH)

Hidrida Logam Nikel (Ni-MH)

Nikel Logam Hidrida (Ni-MH) adalah jenis konfigurasi kimia lain yang digunakan untuk bateri yang boleh dicas semula. Tindak balas kimia pada elektrod positif bateri mirip dengan sel nikel-kadmium (NiCd), di mana kedua-duanya menggunakan nikel oksida hidroksida (NiOOH) yang sama.

Walau bagaimanapun, elektrod negatif dalam bateri Nikel Logam Hidrida menggunakan logam penyerap hidrogen, bukan kadmium, yang digunakan dalam bateri NiCd.

Bateri NiMH biasanya digunakan pada alat saliran tinggi kerana mempunyai kapasiti dan ketumpatan tenaga yang tinggi. Kapasiti bateri ini boleh dua hingga tiga kali lebih besar daripada bateri NiCd dengan ukuran yang sama. Sementara itu, ketumpatan tenaganya dapat menghampiri bateri ion lithium.

  • Bateri Lithium Ion (Li-Ion)

Bateri Lithium Ion

Lithium Ion atau Li-Ion adalah salah satu jenis bateri boleh dicas semula yang paling popular. Mereka terdapat dalam pelbagai jenis peranti mudah alih seperti telefon bimbit, peranti pintar dan peranti bateri lain yang digunakan di rumah. Bateri ini juga digunakan di beberapa peralatan aeroangkasa dan ketenteraan kerana beratnya yang ringan.

Dinamakan Lithium Ion kerana bahan elektrod negatif (anod) dan elektrod positif (katod) dalam bateri berfungsi sebagai hos atau hos bagi ion litium (Li +). Ion litium dari elektrod negatif berpindah ke elektrod positif semasa penyingkiran dan berpindah kembali ke elektrod negatif semasa bateri sedang diisi semula.

Voltan yang dipegang oleh kebanyakan sel ion litium komersil berada dalam julat 3.0 V (bateri habis atau 0% SOC) hingga 4.2 V (terisi penuh, atau 100% SOC).

  • Bateri Asid Plumbum

Bateri asid plumbum

Bateri asid plumbum adalah sumber kuasa rendah yang boleh dipercayai yang digunakan dalam peralatan tugas berat. Mereka biasanya sangat besar dan kerana beratnya, mereka selalu digunakan dalam peranti yang tidak mudah alih seperti penyimpanan tenaga panel solar, pencucuhan dan pencahayaan kenderaan, daya sandaran dan meratakan beban dalam penjanaan / pengagihan tenaga.

Asid plumbum adalah jenis bateri boleh dicas semula yang paling tua dan masih sangat relevan dan penting di dunia hari ini. Bateri ini mempunyai nisbah tenaga dan isipadu yang sangat rendah dan tenaga kepada berat tetapi mempunyai nisbah kuasa dan berat yang agak besar sehingga hasilnya dapat membekalkan arus lonjakan yang besar apabila diperlukan.

Nah, itulah beberapa jenis bateri yang biasanya terdapat di pasaran dunia. Sebagai tambahan kepada senarai di atas, masih ada jenis bateri lain yang jumlahnya berpuluh-puluh. Maklumat lebih terperinci mengenai jenis bateri yang anda dapat di sini.

telah menulis pelbagai artikel menarik mengenai bateri, seperti jenama bateri terbaik di Indonesia, cadangan untuk jenama bateri yang boleh dicas semula, dan sebagainya.