Berikut adalah 10 aplikasi untuk wanita hamil terbaik di Android

Bagi anda ibu mengandung, ada baiknya anda mengetahui hakikat bahawa anda hamil. Sejak mengetahui fakta yang menggembirakan ini, anda pasti akan mula mengatur jadual pakar kandungan, membatasi jenis makanan tertentu dan mula memberi perhatian kepada kesihatan, bukan hanya anda tetapi juga janin.

Tahukah anda, seiring dengan perkembangan teknologi, anda dapat secara langsung memantau keadaan kehamilan melalui aplikasi di telefon pintar . Tetapi tentu saja, aplikasi ini tidak dapat menggantikan peranan pakar obstetrik profesional. Peranannya hanya sebagai penyedia maklumat dan pemantau kesihatan.

Nah, jika anda ingin mengetahui aplikasi apa yang sesuai untuk anda, bakal ibu? Lihat perbincangan mengenai 10 aplikasi terbaik untuk wanita hamil di Android di bawah.

10 Permohonan untuk Wanita Hamil Terbaik

 1. Buku untuk Gadis

Permohonan untuk wanita hamil BukuBumil

Salah satu daripada 10 aplikasi terbaik untuk wanita hamil di Android adalah BukuBumil. Aplikasi khas untuk wanita hamil berbahasa Indonesia ini dapat membantu anda mengetahui perkembangan kesihatan janin setiap minggu. Buku Hamil juga mengandungi petua kehamilan seperti artikel mengenai makanan khas untuk wanita hamil, keluhan semasa proses kehamilan, dan persiapan untuk melahirkan anak menurut Islam.

Tidak ketinggalan, aplikasi BukuBumil juga menyediakan senarai main muzik klasik sehingga anda dapat membantu melatih kecerdasan otak calon bayi. Sekiranya anda beragama Islam, anda dapat mendengar nyanyian al-Quran dengan mengaktifkan 'Mode Islam.' Adakah anda ingin mencuba aplikasinya? Sila klik pautan berikut untuk memuat turun BukuBumil.

2. Helo Ibu

Helo Bumil

Permohonan dibuat oleh PT. Radha Mustika Chakra adalah salah satu daripada 10 aplikasi untuk wanita hamil di Android yang mesti anda cuba. Sama seperti aplikasi BukuBumil, Hello Bumil juga merupakan aplikasi khas untuk wanita hamil yang menggunakan bahasa Indonesia.

Hello Bumil membolehkan anda memantau pertumbuhan calon bayi melalui jangka masa kehamilan. Dengan ciri ini, anda dapat mengetahui maklumat mengenai perkembangan janin dari masa ke masa. Anda juga boleh membaca pelbagai artikel mengenai kehamilan yang disesuaikan dengan usia rahim.

Hallo Bumil juga menyediakan ciri kawalan kehamilan sehingga anda dapat mengetahui keadaan kehamilan anda dari pelbagai pengalaman yang anda rasakan semasa proses kehamilan.

Tidak ketinggalan, aplikasi Hallo Bumil juga menyediakan ciri album foto untuk menyimpan gambar yang tidak dapat dilupakan semasa mengandung. Mahu? Muat turun aplikasi Hallo Bumil di sini sekarang.

3. Rakan Hamil

Kawan hamil

Pembangun Global Essential Urban melancarkan aplikasi Friends of Pregnant People sebagai panduan praktikal untuk wanita hamil. Dengan aplikasi yang satu ini, anda dapat mengetahui apa yang harus dan tidak boleh dilakukan oleh wanita hamil semasa hamil yang telah diringkaskan oleh pasukan perubatan aplikasi Friends of the Pregnant dalam ciri 'Checklist'.

Dalam aplikasi Rakan Hamil, anda dapat mengetahui perkembangan organ janin melalui ciri 'Fetus 360'. Di samping itu, dengan aplikasi ini anda juga dapat memantau pertumbuhan calon bayi melalui data yang diperoleh setelah berunding dengan pakar kandungan.

Anda juga dapat melihat proses perkembangan janin dalam bentuk grafik setiap bulan. Penasaran dengan aplikasi yang satu ini? Muat turun aplikasi Rakan Hamil melalui pautan berikut.

4. Kehamilan Ovia

Kehamilan Ovia

Aplikasi lain ialah Kehamilan Ovia. Dalam aplikasi Kehamilan Ovia, anda dapat memantau kesihatan fizikal, mood , pengambilan nutrisi hingga tekanan darah. Di samping itu, anda boleh mengetahui secara langsung mengenai kesihatan dan pertumbuhan bayi anda.

Anda juga dapat mengetahui tentang ukuran tangan dan kaki calon bayi anda dan membandingkan ukurannya sehingga melahirkan.

Melalui aplikasi Kehamilan Ovia, anda dapat mengetahui jenis makanan dan ubat-ubatan yang mungkin atau tidak boleh dimakan. Di samping itu, terdapat kalkulator kehamilan yang boleh anda gunakan untuk mengira usia kehamilan. Sekiranya anda ingin tahu, anda boleh memuat turun aplikasi Kehamilan Ovia di sini.

 5 . Pemeliharaan Cahaya

Pemeliharaan Cahaya

Dalam Aplikasi Glow Nurture, anda dapat mengetahui secara khusus perkembangan janin dalam tempoh trimester pertama setiap hari dengan 30 item pengesan kehamilan yang berbeza. Terdapat ciri peringatan untuk mengingatkan anda tentang jadual pemeriksaan doktor dan kapan anda harus minum ubat semasa kehamilan.

Anda juga boleh mendapatkan pelbagai pengetahuan tentang calon serta petua kehamilan melalui ciri 'Health Awareness Log'. Sekiranya itu tidak mencukupi, terdapat kira-kira 1500 artikel mengenai kehamilan yang boleh anda baca untuk menambah pandangan mengenai aplikasi ini. Mahu? Muat turun aplikasi Glow Nurture di sini sekarang.

6. Apa yang Harus Diharapkan

WhattoExpect

Apa yang Harus Diharapkan adalah aplikasi terbaik seterusnya untuk wanita hamil di Android. Anda dapat mengetahui perkembangan janin dan badan anda berubah setiap hari, dan juga dari minggu ke minggu. Anda juga akan diberi petua harian mengenai kehamilan, kesihatan dan kisah menarik dari ibu bapa lain yang menggunakan aplikasi ini.

Melalui What to Expect, anda boleh bergabung dengan beratus-ratus ribu pengguna lain yang merupakan ibu bapa untuk membincangkan perkara mengenai kehamilan.

Anda juga boleh membaca beribu-ribu artikel berguna mengenai kehamilan dari pakar. Sekiranya anda malas membaca, anda boleh menggunakan video dalam aplikasi ini untuk mendapatkan maklumat mengenai kehamilan. Muat turun aplikasi di sini.

7. Benjolan

Benjolan

Tidak jauh berbeza dengan aplikasi untuk wanita hamil yang lain, The Bump adalah aplikasi yang membolehkan anda mengetahui maklumat mengenai kehamilan melalui telefon Android anda. Ya, aplikasi yang satu ini membolehkan anda mengetahui perkembangan janin melalui ciri 3D interaktif yang ada.

The Bump juga mempunyai artikel mengenai kehamilan, petua untuk mengatasi penyakit pagi dan persiapan untuk bersalin. Apa yang istimewa dari aplikasi ini ialah ciri Soal Jawab yang boleh anda gunakan untuk mengemukakan soalan mengenai kehamilan.

Soalan anda akan dijawab terus oleh pasukan Baby Bump dan pakar obstetrik dengan kerjasama pemaju . Muat turun aplikasi di sini.

8.  Kehamilan Minggu demi Minggu

Minggu Kehamilan oleh Minggu

Permohonan seterusnya adalah Kehamilan Minggu demi Minggu. Aplikasi ini juga boleh anda gunakan untuk mengetahui usia kehamilan dari minggu ke minggu. Anda juga dapat mengetahui maklumat mengenai janin yang dikandung, perubahan berat badan dan gejala kehamilan yang anda alami sehingga berapa kali calon bayi menendang perut anda.

Anda boleh membuat aplikasi Pregnancy Week by Week oleh pembangun Amila. Ingin mencubanya? Sila muat turun aplikasi Minggu Kehamilan demi Minggu di sini.

9. Pemasa Kontraksi

Pemasa Kontraksi

Anda mesti mencuba Pemasa Kontraksi. Aplikasi ini, yang dihasilkan oleh James Ots, dapat membantu anda mengetahui berapa kerap dan berapa lama kontraksi berlaku sebelum penghantaran.

Aplikasi ini akan memaparkan waktu dan jarak setiap pengecutan yang berlaku. Sangat berguna bukan? Muat turun aplikasi Kontraksi Pemasa di sini sekarang.

10. Nama Bayi

Nama Bayi

Selain memerlukan aplikasi untuk memantau perkembangan kesihatan janin dan wanita hamil, setiap calon ibu bapa akan memerlukan rujukan untuk mencari nama terbaik bagi calon bayi yang dikandung oleh ibu. Yup, anda boleh menggunakan aplikasi Nama Bayi dari Sevenlogics, Inc. untuk mencari nama bayi yang sesuai.

Melalui aplikasi Nama Bayi, anda dapat mengetahui bukan hanya nama, tetapi juga asal-usul dan makna nama yang anda cari. Anda juga boleh mengumpulkan carian nama bayi kegemaran anda mengikut jantina, tarikh dan bilangan penilaian yang diperoleh.

Sejuk bukan? Sekiranya anda masih keliru untuk menentukan nama calon bayi, anda boleh menggunakan aplikasi yang satu ini. Klik pautan berikut untuk memuat turun aplikasi.

Itulah perbincangan mengenai 10 aplikasi untuk wanita hamil terbaik di Android yang boleh anda gunakan untuk memantau kesihatan ibu dan perkembangan janin, serta mengetahui maklumat mengenai kehamilan dengan mudah melalui telefon Android anda.

Bagi wanita hamil, jika anda ingin menghabiskan masa lapang dengan bermain permainan dan memerlukan maklumat mengenai cadangan permainan terbaik, baca artikel 10 Permainan Hamil dan Melahirkan Terbaik yang boleh anda mainkan.