10 Laman Kerja Kosong yang Dipercayai untuk Pencari Kerja

Mencari pekerjaan adalah salah satu perkara yang paling biasa bagi anda yang baru sahaja tamat sekolah atau kuliah. Mencari pekerjaan boleh dikatakan sukar dan senang kerana anda mesti mempunyai kemahiran dan kelayakan yang sesuai untuk sebuah syarikat. Selain itu, salah satu perkara penting adalah mencari maklumat kerja terlebih dahulu.

Sekiranya pada masa lalu mencari maklumat pekerjaan menjadi kerja rumah yang terpisah untuk pencari kerja. Tetapi di era digital masa kini, pencarian maklumat dapat diperoleh dari internet, iaitu melalui laman web pembukaan pekerjaan.

Dengan pelbagai laman web pembukaan pekerjaan hari ini, ini memudahkan para pencari kerja tanpa perlu menghabiskan banyak masa, tenaga, dan juga kos hanya untuk mencari maklumat pekerjaan.

Baiklah, bagi anda yang mencari pekerjaan, anda boleh menyemak beberapa laman web jawatan kosong yang dipercayai di bawah.

1. JobStreet.com

Jalan Kerja

JobStreet adalah laman web jawatan kosong terkemuka di Asia yang telah wujud sejak tahun 1997. Bukan hanya popular di Indonesia, JobStreet juga mempunyai perkhidmatan untuk Malaysia, Filipina, Singapura dan Vietnam. Jadi, bagi anda yang ingin bekerja di luar Indonesia, anda boleh mendapatkan maklumat dari laman web ini.

Paparan laman web khas ini dengan warna biru gelap secara automatik akan memaparkan kekosongan jawatan yang sesuai dengan anda. Cara anda perlu mengisi identiti dan kategori pekerjaan yang anda mahukan.

Di samping itu, JobStreet juga mempunyai ciri Ulasan Syarikat yang memaparkan maklumat mengenai latar belakang syarikat secara telus. Oleh itu, pencari kerja akan lebih mudah mengenali syarikat itu terlebih dahulu.

2. Sesungguhnya

Sesungguhnya

Sesungguhnya adalah laman web pembukaan pekerjaan nombor satu di dunia. Laman web oren dan biru yang unik ini dapat memberikan maklumat kekosongan jawatan setiap hari melalui e-mel anda dengan syarat anda mesti melanggan laman web mereka terlebih dahulu. Oleh itu, Sesungguhnya dapat memberikan maklumat pekerjaan melalui e-mel mengikut kriteria anda.

Selepas anda mengisi identiti anda dan memuat naik keperluan dokumen lain, anda boleh terus mendaftar untuk kekosongan yang anda mahukan dan mengisi surat lamaran . Kemudian klik butang kirim, dan anda hanya menunggu berita selanjutnya diberitahu melalui e-mel anda.

3. Glint

Kilauan

Glints adalah laman web pekerja muda yang berasal dari Singapura. Tetapi Glints juga mempunyai syarikat cawangan di Indonesia. Bagi graduan baru , Glints adalah laman web pekerjaan yang sangat sesuai. Sama seperti laman web pembukaan pekerjaan yang lain, Glints juga mempunyai paparan dan format yang mudah diisi dan dilengkapkan identiti dan dokumen anda.

Laman web pekerjaan yang unik ini dengan logo bintangnya juga akan menunjukkan julat gaji yang diberikan oleh syarikat. Bukan hanya itu, laman web ini akan memuatkan banyak artikel mengenai dunia pekerjaan dan juga petua untuk anak-anak kecil. Malah Glints juga mempunyai saluran YouTube yang memberikan banyak maklumat mengenai dunia pekerjaan.

4. Merekrut

Rekrut

Perekrut adalah pasaran bakat berteknologi pertama di Indonesia. Laman pekerjaan ini menggunakan teknologi dan rangkaian pengambilan untuk menyediakan pengambilan pekerja yang lebih cepat dan lebih baik tanpa mengurangkan kualiti.

Yang istimewa dari laman web ini ialah mereka memberi tumpuan kepada calon yang berminat dalam teknologi, seperti Kejuruteraan Perisian , Pengurusan Produk, Analisis Data, Pemasaran dan Komunikasi, dan Operasi.

Rekrut menjanjikan pencari kerja dapat memperoleh beberapa tawaran pekerjaan dengan hanya satu permohonan. Sementara itu syarikat boleh secara langsung menjemput calon yang relevan untuk wawancara setelah membuat keperluan pengambilan mereka.

Kali pertama anda mendaftar di laman web Rekrut, anda akan dihubungi oleh Talent Advocate untuk bertanya mengenai kedudukan yang paling anda mahukan dan mengesahkan kejelasan identiti anda.

5. Qerja

Qerja

Bagi anda yang ingin tahu mengenai julat gaji di sebuah syarikat, laman web pekerjaan Qerja adalah laman web yang tepat untuk mengetahui maklumat tersebut. Laman Qerja mempunyai pangkalan data maklumat gaji dan ulasan yang besar mengenai syarikat yang mesti datang dari sumber yang tepat dan dipercayai.

Qerja juga mempunyai garis panduan khusus agar penggunanya dapat memberi komen atau menulis ulasan dengan baik. Malah laman web ini juga menyediakan ciri Latihan untuk penggunanya.

6. Bandar raya

Bandar raya

Urbahire adalah salah satu laman web kerja kosong yang dibuat di Indonesia. Salah satu perkara menarik mengenai laman web ini ialah menyediakan ciri Urbanhire Search di mana pencari kerja dapat mencari pekerjaan impian dari beberapa laman web.

Malah Urbanhire menyediakan laman web ujian bahasa Inggeris untuk anda yang ingin menguji kemahiran berbahasa Inggeris anda, terutamanya untuk keperluan mendaftar dengan syarikat. Di samping itu, laman web ini juga memberikan petua kerjaya dalam bentuk artikel yang akan sangat berguna untuk menambah pengetahuan anda tentang dunia pekerjaan.

7. Penentukuran

Kalibrr

Laman web pembukaan pekerjaan Filipina ini telah wujud sejak tahun 2016. Di Kalibbr terdapat satu ciri menarik, Uji Kemahiran Insaniah dalam talian yang memudahkan majikan dan pencari kerja melepasi peringkat awal proses pengambilan pekerja.

Secara khusus, Kalibbr mempunyai sasaran kuat untuk kekosongan dalam teknologi, seperti Saintis Data, Jurutera, Pereka , dan lain-lain. Di samping itu, Kalibbr juga menyediakan ciri untuk anda yang ingin mencari magang di syarikat. Malah Kalibbr juga mempunyai banyak artikel untuk pencari kerja dan syarikat.

8. Pekerjaan Tech In Asia

Pekerjaan Tech In Asia

Bagi anda yang berminat bekerja pada permulaan , Tech In Asia Jobs adalah laman web yang tepat. Walaupun lebih dikenali sebagai salah satu media dalam talian terbesar di Asia, laman web Tech In Asia Jobs juga mempunyai laman web jawatan kosong yang boleh dipercayai.

Anda boleh menemui banyak syarikat permulaan yang besar. Di samping itu laman web ini juga menyediakan ciri-ciri di sekitar petua asas untuk mencari kerja. Anda juga akan mendapat pemberitahuan jika syarikat menghantar jemputan wawancara kepada anda.

9. Karir.com

Kerjaya

Salah satu laman web kerja kosong yang dibuat di Indonesia sesuai untuk anda yang ingin mencari pekerjaan dan mendaftar pekerjaan tanpa menggunakan Bahasa Inggeris. Selain berfungsi untuk mencari pekerjaan impian anda, anda juga dapat memanfaatkan ciri pengembangan peribadi yang dipaparkan di bahagian atas laman web ini.

Pembangunan diri yang disediakan agak pelbagai anda tahu! Bermula dari Ujian Bahasa Inggeris, Uji Minat, hingga Ujian Gaya Komunikasi. Anda juga boleh memeriksa gaji syarikat dan membaca inspirasi kerjaya yang disediakan oleh Karir.com.

10. Topkarir

Topkarir

Selain Glints, Topkarir juga mendakwa bahawa laman web mereka adalah laman web pekerjaan untuk pemuda Indonesia muda. Sama seperti laman web pembukaan pekerjaan lain yang memberikan maklumat pekerjaan yang boleh dipercayai, Topkarir juga memberikan maklumat mengenai jawatan kosong perantisan, dan acara menarik khusus untuk anak muda yang mencari pekerjaan.

Bukan hanya itu, Topkarir juga memberikan maklumat mengenai biasiswa, petua kerjaya untuk lulusan baru, untuk lulusan vokasional, atau mengenai kerjaya secara umum. Malah laman web ini juga menyediakan ciri-ciri latihan seperti Seminar dan Perundingan .

Itulah beberapa laman web pembukaan pekerjaan untuk anda. Tidak bingung lagi, betul mencari kerja di mana? Dengan bantuan teknologi semasa, semua orang dapat difasilitasi dengan laman web seperti yang disebutkan. Jangan lupa menyiapkan dokumen digital dan isikan identiti anda dengan lengkap dan betul sebelum melamar pekerjaan impian anda.

Untuk menambah pengetahuan anda, anda boleh membaca buku secara digital melalui e-buku moden. Baiklah, ini telah merangkum sejumlah laman penyedia muat turun e-book secara percuma. Segera, dapatkan maklumat di sini.