Inilah Cara Melihat Lalu Lintas Jalan di Peta Google dengan Mudah

Hari ini, hampir setiap keperluan dan semua aktiviti dibantu dengan adanya pelbagai aplikasi, salah satunya adalah aplikasi Peta Google. Aplikasi ini siap membantu penggunanya untuk mengetahui laluan dengan cepat dan mudah.

Pada masa lalu, sebelum munculnya Peta Google, orang harus membaca peta untuk mencari jalan yang tepat untuk mencapai tujuan yang diinginkan. Tetapi, masa telah berubah dan semua teknologi, anda tidak perlu lagi bersusah payah melihat peta kerana Peta Google kini sudah tersedia yang dapat menunjukkan laluan jalan dalam talian.

Walau bagaimanapun, Peta Google bukan hanya untuk menunjukkan jalan. Kerana, di Peta Google juga terdapat berbagai fitur yang memudahkan pengguna jalan raya, salah satunya adalah ciri melihat jalan yang macet. Sekiranya anda ingin tahu mengenai ciri ini, kali ini anda ingin berkongsi dan mengulas cara melihat kesesakan lalu lintas di Peta Google. Nantikan artikel ini!

Cara melihat Jalan Gerai di Peta Google

bagaimana untuk melihat Traffic Stall di Peta Google

Sebenarnya, bagaimana melihat kesesakan lalu lintas di Peta Google sangat mudah dan ringkas. Walau bagaimanapun, pastikan terlebih dahulu bahawa anda telah mengaktifkan GPS pada telefon bimbit anda. Selain itu, anda juga perlu disambungkan ke internet. Kenapa? Kerana, untuk melihat kesesakan lalu lintas di Peta Google dalam masa nyata, maka anda memerlukan internet agar Peta Google sentiasa diperbaharui.

Sekiranya anda tidak tersambung ke internet, itu sebenarnya tidak menjadi masalah, hanya kemudian anda akan menghadapi masalah untuk mengetahui jalannya macet ketika itu, kerana Peta Google tidak dapat dikemas kini. Berikut adalah langkah mudah untuk melihat kesesakan lalu lintas di Peta Google:

  • Aktifkan GPS pada telefon bimbit anda.
  • Buka aplikasi Peta Google di telefon bimbit anda.
  • Kemudian, tentukan destinasi anda dengan menulis alamat destinasi yang dicari di sini di bahagian atas.
  • Selepas itu, pilih alamat destinasi dan segera klik pada alamat yang tertera.
  • Kemudian, anda boleh klik arah untuk menunjukkan laluan ke lokasi tujuan anda.
  • Nah, pada tahap ini anda dapat melihat laluan jalan dengan pelbagai warna, ada warna merah, kuning dan hijau. Untuk melihat kesesakan lalu lintas di Peta Google, maka anda hanya perlu memperhatikan jalan merah, yang bermaksud jalan itu sangat sesak.

Maklumat Warna Jalan di Peta Google

Maklumat Warna Jalan di Peta Google

Sebelumnya dijelaskan bahawa kesesakan lalu lintas akan ditunjukkan dengan warna merah di Peta Google. Anda mungkin juga tertanya-tanya apa maksud tanda warna lain, seperti kuning dan biru di Peta Google. Penjelasan berikut mengenai warna yang disenaraikan di Peta Google di jalanan:

  • Merah: Sekiranya terdapat warna merah di jalan Peta Google, ini bermaksud jalan itu sesak. Jadi, kemungkinan besar anda boleh tersekat lalu lintas jika melalui jalan-jalan ini.
  • Kuning: Kuning menunjukkan bahawa jalan sedang merangkak. Maksudnya, walaupun penuh dengan kenderaan dan nampaknya macet, tetapi jalan kuning ini masih boleh dilalui kenderaan dan tidak terlalu macet.
  • Biru: Sebaliknya berwarna merah, jika anda melihat biru di jalan Peta Google, ini bermaksud jalannya sangat halus dan lengang. Jadi, anda tidak perlu risau tentang kesesakan lalu lintas.

Catatan penting bagi anda yang bergantung pada Peta Google, petunjuk warna jalan boleh berubah secara tiba-tiba kerana Peta Google cukup tepat untuk menentukan sama ada jalan tersekat atau tidak. Oleh itu, pastikan anda sentiasa berhubung dengan internet. Siapa tahu laluan jalan yang anda ambil akan tiba-tiba tersekat.

Ciri Peta Google

Peta Google tidak hanya dibuat untuk melihat kesesakan lalu lintas. Kerana, Google Maps juga menyediakan pelbagai fitur yang pasti akan diperlukan oleh penggunanya. Ingin mengetahui ciri lain di Peta Google selain menunjukkan laluan jalan raya? Ciri-ciri berikut biasanya digunakan oleh pengguna Peta Google:

1. Lihat Lalu Lintas

Lihat Lalu Lintas

Ini telah menjadi ciri utamanya, sememangnya Peta Google mempunyai ciri di mana setiap pengguna dapat memantau keadaan lalu lintas dalam masa nyata. Maksudnya, Peta Google dapat menunjukkan keadaan kesesakan lalu lintas atau senyap.

Sekiranya tersekat, biasanya Peta Google akan mengesyorkan laluan yang lebih tenang dengan masa perjalanan yang lebih pendek. Ini berlaku untuk semua kenderaan, baik bermotor dan basikal. Malah laluan jalan pejalan kaki ada di Peta Google.

2. Talian Pengangkutan Awam

Talian Pengangkutan Awam

Peta Google memahami dengan baik bahawa tidak semua orang menggunakan kenderaan persendirian, ada juga yang menggunakan pengangkutan awam. Berdasarkan keperluan kebanyakan orang di Indonesia, Peta Google juga selalu memperbarui laluan untuk pengangkutan awam.

Oleh itu, anda tidak perlu repot-repot menanyakan orang mana yang menggunakan pengangkutan awam, kerana hanya dengan Peta Google anda sudah dapat mengetahui setiap rute angkot di Indonesia. Sudah tentu, Peta Google akan sentiasa dikemas kini mengenai laluan angkot terkini di bandar-bandar di Indonesia, anda tahu !

3. Laluan untuk Pengguna Basikal

Laluan untuk Pengguna Basikal

Seperti yang telah dijelaskan, anda yang sering menggunakan basikal sebagai alat pengangkutan juga dapat merasakan manfaat dari Peta Google. Kenapa? Kerana, Peta Google siap menunjukkan setiap laluan yang boleh dilalui dengan basikal. Biasanya, laluan untuk basikal ini akan menunjukkan jalan selamat untuk penunggang basikal. Jadi, jangan takut diganggu oleh kenderaan bermotor.

4. Maklumat Kemudahan Am

Maklumat Kemudahan Am

Inilah ciri yang sangat berguna untuk anda, iaitu ciri mencari kemudahan awam. Peta Google selalu memahami keperluan penggunanya, termasuk dari segi mencari kemudahan awam terdekat. Ciri ini memudahkan anda mencari lokasi stesen minyak, restoran, dan juga ATM terdekat.

Cara mencari kemudahan awam, anda boleh memasukkan aplikasi Peta Google. Kemudian, anda boleh klik pada menu Explore di bahagian bawah. Biasanya, Peta Google secara langsung mengesyorkan kemudahan yang ingin anda cari, misalnya restoran, bar, atau kawasan rekreasi.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mencari tempat awam lain, maka anda boleh mengklik bahagian Lagi. Pada menu Lagi , Peta Google akan memaparkan tempat awam yang anda perlukan dan dibahagikan kepada beberapa kategori seperti Makanan & Minuman, Perkara yang harus dilakukan, Membeli-belah dan Perkhidmatan.

Nah, itulah cara untuk melihat kesesakan lalu lintas di Peta Google dan semua ciri yang terdapat di Peta Google. Mudah menggunakan Peta Google, bukan ? Namun, anda perlu tahu, bahawa aplikasi navigasi bukan hanya Peta Google. Di sini kami mempunyai 10 cadangan untuk aplikasi GPS & navigasi terbaik versi Caris Signal.