10 Laman yang Disyorkan untuk Pekerja Bebas di Indonesia

Adakah anda pekerja bebas yang mencari projek? Sekiranya demikian, anda membaca artikel yang betul. Masalahnya, di sini kami mempunyai beberapa cadangan laman web yang dapat membantu anda mencari projek yang sesuai dengan kepakaran anda.

Adapun sejumlah cadangan yang dapat dilihat di bawah.

1. Projek.co.id

Projek.co.id

Laman web pertama yang boleh dilawati adalah Project.co.id. Di laman web ini, anda boleh mendapatkan projek dari pelbagai bidang, sama ada IT, media sosial, atau penulisan kandungan . Semua freelancer yang mengunjungi laman web ini boleh mendaftar secara percuma.

Di sini, freelancer bukan sahaja dapat mencari projek. Mereka juga dapat menjual produk yang mereka hasilkan kepada pelanggan, seperti reka bentuk t-shirt, e-book, templat laman web, atau perkhidmatan pembaikan laman web / media sosial.

2. Gobann

Gobann

Laman web ini menerapkan konsep pekerjaan mikro . Konsep itu menyebabkan semua projek di sini dipasang dengan harga Rp 50 ribu. Terdapat dua jenis perkhidmatan yang ditawarkan oleh laman web ini. Kangtao dan Permintaan adalah dua perkhidmatan.

Kangtao adalah perkhidmatan yang memudahkan para freelancer untuk menawarkan perkhidmatan mereka. Sementara Permintaan adalah perkhidmatan di mana para freelancer dapat melihat dan memilih sejumlah projek dari klien.

Laman web ini juga mempunyai pelbagai model pembayaran. Sistem pembayaran yang digunakan di sini adalah Paypal, T-Cash, Kaspay, dan transfer bank.

3. Sribulancer

Sribulancer

Ini adalah laman web freelance asli Indonesia yang cukup popular. Walaupun berasal dari Indonesia, Anda dapat memperoleh biaya dalam nilai tukar USD jika Anda mengambil proyek di laman web ini. Sebilangan besar pembayaran yuran di Sribulancer itu sendiri dilakukan melalui pindahan wang melalui bank, kad kredit, dan Paypal.

Projek yang ada di laman web ini adalah pelbagai dan berasal dari pelbagai bidang, seperti reka bentuk grafik, terjemahan, dan menulis artikel / kandungan. Laman web ini juga mempunyai panduan lengkap, menjadikannya sesuai untuk freelancer yang menggunakan Sribulancer untuk pertama kalinya.

Laman web ini boleh dipaparkan dalam format Indonesia dan Inggeris. Sejauh ini, Sribulancer telah menampung puluhan ribu freelancer dan puluhan ribu pelanggan, beberapa di antaranya adalah syarikat terkenal.

4. Sribu.com

Laman web ini adalah "turunan" Sribulancer. Berlainan dengan Sribulancer, laman web ini hanya mengandungi projek khas untuk pereka grafik. Sejumlah projek reka bentuk boleh didapati di sini, mulai dari reka bentuk logo, aplikasi mudah alih, label, kalendar, hingga reka bentuk poster dan profil syarikat .

Cara Sribu bekerja sendiri tidak terlalu rumit. Projek yang diberikan oleh pelanggan kepada Sribu kemudian akan ditawarkan kepada sebilangan freelancer. Para freelancer kemudian mengerjakan projek tersebut, dan menunggu maklum balas dan bayaran dari pelanggan.

Dalam sistem pembayaran, Sribu tidak hanya dapat menggunakan transfer bank, Paypal, atau kad kredit. Laman web yang berasal dari Sribulancer ini juga menggunakan Go-Pay sebagai sistem pembayarannya.

5. Kreavi

Kreavi

Kreavi sebenarnya adalah tempat bagi komuniti kreatif untuk membuat rangkaian dan memaparkan karya mereka. Walaupun begitu, laman web ini juga mempunyai sejumlah projek yang dapat meningkatkan pendapatan anda. Itulah sebabnya kami mengesyorkan Kreavi untuk anda.

Bukan hanya projek untuk pekerja bebas, Kreavi juga menyediakan pelbagai jawatan kosong atau magang sepenuh masa . Semua kekosongan dan projek yang ditawarkan di Kreavi adalah untuk mereka yang bekerja di industri kreatif, terutamanya reka bentuk grafik, penulisan salinan , dan karya kreatif berasaskan visual dan audio.

6. GetCraft

Getcraft

Laman web yang dibentuk oleh Patrick Searie dan Anthony Reza agak berbeza. Untuk mendapatkan projek di laman web ini, anda mesti menjual perkhidmatan anda terlebih dahulu. Caranya adalah dengan mendaftar di laman web ini, melengkapkan profil anda, dan mengisi ciri tambah perkhidmatan baru .

Dengan menambah perkhidmatan baru , anda dapat memperkenalkan perkhidmatan yang anda tawarkan, mulai dari jangka masa perkhidmatan, hingga harga perkhidmatan yang anda pasangkan. Untuk harga perkhidmatan, anda boleh memilih untuk menunjukkan atau menyembunyikannya dari pelanggan.

Sekiranya anda bernasib baik, perkhidmatan yang anda tawarkan akan diperhatikan oleh beberapa pelanggan. Berita baiknya, sebilangan pelanggan di Getcraft berasal dari syarikat terkenal di Indonesia dan Asia Tenggara.

7. Kerja pantas

Kerja pantas

Fastwork adalah laman web freelance asli Thailand yang menyerang Indonesia. Melalui Fastwork, anda boleh mendapatkan projek dari bidang reka bentuk grafik, penulisan, terjemahan, hingga pengaturcaraan dan perkhidmatan perundingan.

Cara mengakses Fastwork tidak sukar. Setelah mendaftar di Fastwork, anda boleh segera menghantar perkhidmatan yang anda tawarkan. Tunggu 24 jam sehingga siaran anda diluluskan oleh pentadbir.

Agar catatan anda dapat diberitahu oleh pelanggan, anda dapat mengikuti petua & trik yang ditawarkan oleh Fastwork. Sekiranya anda mendapat pelanggan, berbincanglah dengan baik, sehingga anda mendapat tawaran dan kontrak pekerjaan yang ideal.

8. Freelancer Indonesia

Id Freelancer

Laman web ini adalah versi Freelancer Indonesia yang berasal dari Australia. Di laman web ini, anda dapat menemui sejumlah projek dari sebilangan bidang, syarikat dan negara. Semua projek di sini mempunyai keterangan terperinci, jadi anda tidak akan keliru semasa mengusahakannya.

Terdapat satu ciri unik yang dimiliki laman web ini. Di laman web ini, anda boleh menawar atau melelong yuran dari projek. Bercakap mengenai yuran, yuran yang anda dapat di sini boleh dalam bentuk dolar atau rupiah. Cara memungut yuran boleh dilakukan melalui Paypal atau kad kredit.

9. Kerja Atas

Kerja Atas

Sekiranya anda ingin mendapatkan projek antarabangsa, laman web ini mesti dikunjungi. Laman web oDesk mempunyai 1.5 juta pelanggan dengan projek dalam pelbagai bidang. Terdapat dua jenis sistem pembayaran yang ditawarkan oleh Upwork, iaitu setiap jam dan setiap projek.

Anda tidak perlu takut dengan keaslian projek di laman web ini. Kerana, Upwork mempunyai ciri yang dapat mengesan sama ada projek itu asli atau palsu. Upwork juga mempunyai ciri komunikasi yang memudahkan anda berinteraksi dengan pelanggan.

Setiap jenis freelancer dapat mencari projek di laman web ini, termasuk yang baru atau amatir. Jadi, anda pertama kali menyelam dalam dunia freelancing, tidak ada salahnya mencari projek pertama anda di laman web ini.

10. Kelakuan

Berkelakuan

Laman web ini agak serupa dengan Kreavi. Di Behance, anda tidak hanya memaparkan karya visual anda, tetapi juga menyediakan sejumlah projek yang menjanjikan. Sebahagian besar projek Behance sendiri adalah projek reka bentuk grafik dan projek berasaskan audio visual.

Laman web ini sememangnya bukan berasal dari Indonesia. Walau bagaimanapun, terdapat kelebihannya. Melalui laman web ini, anda boleh mendapatkan projek bebas dari bakal pelanggan luar negara. Sekiranya anda bernasib baik, anda boleh mendapatkan pekerjaan sepenuh masa atau jauh .

Behance tidak hanya boleh diakses melalui PC. Anda juga boleh mengaksesnya melalui telefon pintar anda. Caranya tentu saja dengan memuat turun aplikasi terlebih dahulu di gedung aplikasi.

Nah, itulah cadangan laman web bebas yang sesuai untuk orang Indonesia yang senang dan ingin menceburi bidang tersebut untuk menjana pendapatan. Sekiranya anda berhasrat mencari pekerjaan, anda boleh membaca artikulasi lain mengenai cadangan laman web pekerjaan terbaik.