5 Faedah Mencetak Brosur untuk Tujuan Pemasaran

Siapa yang tidak tahu risalah? Media promosi ini, yang umumnya terbuat dari kertas, mengandungi pelbagai maklumat penting dan menarik mengenai produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat.  

Masa telah berubah, banyak syarikat berbondong-bondong menggunakan media lain yang dianggap berkesan sebagai alat promosi. Contohnya media sosial seperti Instagram.   

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud brosur itu kehilangan minat. Masih banyak syarikat yang menggunakan brosur untuk mengiklankan produk atau perkhidmatan mereka, kerana brosur tentunya mempunyai kelebihan tersendiri yang tidak dimiliki alat promosi lain.  

Baiklah, pada kesempatan ini, akan berkongsi maklumat mengenai faedah mencetak dan menggunakan brosur untuk tujuan pemasaran. Ingin tahu, apa faedah brosur? Dengarkan terus perbincangan di bawah.  

1. Saiz Kecil Tetapi Banyak Maklumat  

Faedah penjual mencetak rosur

Ya, brosur rata-rata mempunyai ukuran yang kecil dan padat. Bermula dari ukuran kertas A5 hingga A4 yang kadangkala juga dilipat menjadi beberapa bahagian. Namun, seperti yang dinyatakan sebelumnya, brosur tersebut dapat memuat banyak informasi penting mengenai satu atau lebih produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat kepada institusi pendidikan.  

Contohnya dalam brosur yang biasa kita dapatkan ketika membeli-belah di pasar raya. Dalam brosur tersebut terdapat keterangan ringkas dan harga untuk foto produk yang dijual kepada pengguna. Atau ... brosur dari universiti yang mengandungi maklumat mengenai program pengajian, visi dan misi ke kemudahan di kampus.   

Sebenarnya, tidak jarang, brosur ini juga merangkumi maklumat mengenai yuran pengajian yang memudahkan calon pelajar untuk mengetahui berapa kos untuk mendapat pendidikan di universiti.  

Dalam brosur biasanya terdapat juga nombor kontak atau alamat e-mel, ke akaun media sosial dari syarikat atau institusi. Jadi, orang yang melihat atau membaca brosur boleh menghubungi terus pihak yang berkenaan. Oleh itu, mencetak brosur dapat memberikan faedah bagi pengguna perkhidmatan atau produk untuk membantu mendapatkan apa yang mereka cari dengan mudah.   

Di samping itu, penggunaan brosur juga memberikan faedah kepada penyedia perkhidmatan atau syarikat yang menjual produk untuk mendapatkan pelanggan yang membeli atau menggunakan produk dan perkhidmatan yang mereka tawarkan.  

2. Kos Pengeluaran yang Berpatutan  

menjimatkan kos

Siapa kata mencetak b rosur boleh menguras beg? Untuk makluman anda, percetakan brosur tidak semestinya membuat iklan dalam bentuk video, anda tahu. Terutama jika anda membuat brosur atau risalah sederhana dalam jumlah besar, biasanya syarikat percetakan akan memberikan harga istimewa, sehingga anda dapat menjimatkan perbelanjaan.  

3. Masa Pengeluaran yang Pendek  

menjimatkan masa

Tahukah anda, sekarang anda boleh membuat otak dalam jumlah besar tanpa menghabiskan banyak masa, anda tahu. Sekiranya anda tinggal di ibu kota, ada beberapa syarikat percetakan di Jakarta yang menyediakan 500 cetakan atau satu perkhidmatan pencetakan rim dalam waktu singkat, yang hanya dua hingga tiga jam.   

Selain itu, brosur biasanya hanya memerlukan penerbitan sekali sahaja, tetapi anda boleh mencetaknya semula dalam kuantiti yang banyak.  

4. Reka bentuk yang fleksibel  

faedah mencetak brosur

Manfaat lain untuk mencetak brosur untuk tujuan pemasaran ialah anda dapat menjadikan brosur sebagai identiti korporat melalui reka bentuk atau penampilannya. Ya, reka bentuk brosur sangat fleksibel, jadi anda juga boleh membuat brosur dengan konsep yang sesuai dengan kehendak atau keperluan anda.  

5. Boleh Disebarkan dengan Mudah  

risalah2

Iklan melalui media sosial adalah mudah dan praktikal, juga tidak memerlukan kos yang tinggi. Di samping itu, maklumat juga dapat disebarkan dalam beberapa saat atau minit. Namun, tidak semua orang dari semua lapisan masyarakat mempunyai akaun media sosial, jadi maklumat atau iklan tersebut tidak dapat disebarkan secara merata di masyarakat.  

Kes lain dengan brosur yang diperbuat daripada kertas. Bukan hanya mereka yang mempunyai akaun media sosial, jika anda menggunakan brosur sebagai alat promosi, anda juga dapat menjangkau orang-orang dari pelbagai lapisan masyarakat, termasuk mereka yang tidak memiliki akaun media sosial seperti Facebook atau Instagram.   

Brosur boleh diedarkan di mana sahaja. Bukan hanya di tempat kerja atau sekolah, brosur dapat dikongsi di dalam bas, kereta api, di pusat membeli-belah, tempat letak kereta ke pasar tradisional. Jadi, anda boleh menangkap pengguna atau pengguna perkhidmatan berpotensi dengan mudah.  

Itulah perbincangan mengenai faedah mencetak brosur untuk minat pemasaran yang harus anda ketahui. Terutama jika anda seorang yang berniaga.  

Sekiranya anda mahu perniagaan anda berjalan dengan lancar dan mempunyai banyak pelanggan setia, tidak ada salahnya menggunakan brosur sebagai media promosi utama perniagaan anda. Oh ya, anda tidak perlu keliru mencari percetakan yang dapat mencetak brosur yang baik dan mengikut kehendak dan keperluan anda dan syarikat. Terdapat banyak perkhidmatan percetakan yang menawarkan perkhidmatan mencetak brosur, kad nama, kad jemputan ke beg kertas yang tersebar di seluruh bandar.   

Tetapi, jika anda tidak mahu menghabiskan banyak wang untuk mencetak brosur dan tidak mempunyai banyak masa untuk datang ke mesin cetak terdekat, anda boleh menghantar pesanan untuk membuat brosur secara dalam talian di www.vendorcetak.com. Sangat mudah, bukan? Bagaimana, berminat untuk menggunakan brosur sebagai medium promosi untuk perniagaan anda?