10 Aplikasi Batang Gitar Terbaik untuk Telefon Pintar Android

Bagi anda yang boleh memainkan alat muzik, terutamanya gitar, anda pasti biasa dengan istilah 'batang gitar.' Ya, batang gitar biasanya dilakukan untuk memastikan nada yang dihasilkan oleh gitar akan terdengar keras dan sesuai.

Di era yang semakin moden ini, batang gitar tidak perlu dilakukan secara manual. Anda boleh melakukannya melalui PC, BlackBerry atau iPhone anda. Terdapat pelbagai aplikasi penalaan gitar akustik yang boleh dimuat turun melalui sejumlah peranti. Itulah sebabnya banyak pemain gitar membawa komputer riba di mana sahaja mereka akan membuat persembahan. Mereka dapat menala gitar melalui komputer riba mereka. Bagaimana untuk? Sudah tentu gunakan 10 aplikasi ini,  sila !

10 Aplikasi Batang Gitar Terbaik untuk Android

Kali ini ia akan menyenaraikan aplikasi batang gitar terbaik yang boleh dimuat turun melalui peranti Android. Ayuh , lihat aplikasi apa yang dapat membantu anda menala gitar!

1. Penala Gitar Kromatik Percuma

Penala Gitar Kromatik Percuma

Ini adalah aplikasi gitar tuner dengan antara muka ringkas yang mudah digunakan oleh sesiapa sahaja, termasuk pemula yang baru belajar bermain gitar. Fungsi aplikasi ini cukup baik. Sebenarnya, aplikasi yang dikembangkan oleh Gismart juga dapat digunakan pada alat musik lain, seperti bass, banjo, biola, dan ukulele.

Chromatic Guitar Tuner juga menyediakan garpu penalaan untuk penalaan tambahan. Aplikasi ini mendapat penilaian yang cukup tinggi dari pengguna Android dan telah dimuat turun 10 juta kali. Anda boleh memuat turun Chromatic Guitar Tuner Percuma melalui Google Play Store.

2. Penala Cifra Club

Penala Cifra Club

Cifra Club Tuner mungkin salah satu aplikasi batang gitar termudah yang pernah ada. Ciri-ciri aplikasi percuma ini sangat dipercayai. Sekiranya anda ingin menala gitar dengan cepat, aplikasi ini adalah pilihan yang tepat.

Seperti aplikasi batang lain, Cifra Club Tuner juga dapat digunakan pada beberapa alat muzik, seperti bass, banjo, dan ukulele. Sama seperti Chromatic Guitar Tuner, aplikasi ini juga telah dimuat turun 10 juta kali. Cifra Club Tuner adalah aplikasi yang dibuat oleh Studio Sol yang boleh anda muat turun melalui Google Play Store.

3. CleartunePenala Kromatik Cleartune

Ingin menghasilkan pilihan gitar seperti gitaris band terkenal seperti The Killers dan Gorillaz? Cleartune adalah aplikasi penala gitar sederhana yang dapat memenuhi keinginan anda. Antara muka aplikasi ini menawarkan kemudahan untuk menyesuaikan hampir semua alat muzik bertali dan bertali.

Sayangnya aplikasi ini hanya dapat berfungsi dengan baik pada peranti yang mempunyai skrin di atas 4 inci. Permohonan dibuat oleh Bitcount ltd. Ini telah dimuat turun 2 ribu kali oleh pengguna Android. Walau bagaimanapun, aplikasi ini tidak percuma. Anda boleh membeli Cleartune di Google Play Store dengan harga Rp54 ribu.

4. DaTuner

DaTuner

Ini adalah aplikasi yang kompleks tetapi masih mudah. DaTuner mempunyai beberapa ciri yang memudahkan anda menala gitar, seperti kepekaan automatik dan perubahan warna hijau di layar untuk menunjukkan bahawa penyesuaiannya betul.

Aplikasi ini sangat berguna untuk pemula atau tuan. Anda dapat melihat beberapa ulasan dari pengguna Android di Google Play Store yang cukup berpuas hati dengan DaTuner. Anda perlu tahu, DaTuner boleh dimuat turun secara percuma. Walau bagaimanapun, versi Pro DaTuner mesti dibeli dengan harga $ 2.93. Versi berbayar aplikasi ini bebas iklan dan lebih kaya dengan ciri.

5. Penala gStrings

Penala gStrings

gStrings adalah aplikasi batang gitar yang telah lama wujud. Aplikasi ini menyediakan penala gaya dail dan beberapa pilihan, seperti sensitiviti dan tema mikrofon. Seperti aplikasi serupa yang lain, gStrings juga mampu mengatur beberapa instrumen bertali dan bertali.

Satu perkara yang menarik mengenai aplikasi ini yang dibuat oleh cohortor.org adalah kemampuannya untuk menyusun instrumen piano. Aplikasi one tuner ini dapat digunakan untuk latihan jarak jauh. Kelebihan lain dari gStrings Tuner adalah ia percuma dan telah dipasang 50 juta kali pada peranti Android. Wow, itu hebat, bukan ?

6. GuitarTuna

GitarTuna

GuitarTuna adalah aplikasi yang menarik perhatian kerana mempunyai banyak fitur di dalamnya. Aplikasi ini agak 'profesional' kerana dilengkapi dengan penalaan dengan metronome terbina dalam , antara muka ringkas yang sangat mudah digunakan , dan sebilangan ciri yang dapat membimbing pemula untuk dapat bermain gitar dengan baik.

Untuk master sekalipun, GuitarTuna dapat digunakan untuk mengasah kemahiran mereka. Bagi anda yang tidak pandai bermain gitar, Guitar Tuna adalah aplikasi gitar tuner yang sangat sesuai.

Sama seperti gStrings, aplikasi ini juga telah dimuat turun 50 juta kali. Untuk memuat turun GuitarTuna, anda hanya perlu memasuki Google Play Store dan aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma.

7. Pano Tuner

Penala Pano

Antara muka yang ringkas dan reka bentuk yang sangat menarik adalah ciri khas Pano Tuner. Antaramuka aplikasi ini cukup baik untuk pemula dan profesional. Terdapat beberapa ciri yang membantu anda mendapatkan penalaan yang betul.

Selain itu, Pano Tuner juga mempunyai tetapan kepekaan mikrofon, penyesuaian frekuensi konsert, dan sokongan untuk penalaan bukan standard . Aplikasi yang ditawarkan oleh Soundlim tidak dibayar. Muat turun Pano Tuner dengan segera melalui peranti Android anda.

8. Gitar Tunio

Gitar Tunio

Seterusnya kami mengesyorkan Guitar Tunio. Aplikasi yang sangat disukai oleh penggunanya nampaknya dapat digunakan secara percuma tanpa membayar. Walaupun percuma, Guitar Tunio masih mengekalkan ciri-ciri terbaik di mana terdapat banyak alat muzik yang dapat digunakan di Guitar Tunio, seperti bass, mandolin, ukulele, dan banyak lagi.

Bukan itu sahaja, malah Tunitar Gitar mempunyai lebih dari 100  penalaan  yang dapat anda gunakan, bermula dari gitar (Standard, Drop D, Drop C #, Drop C, Drop B, Drop A, Halt step down, Half step up, Open C, Buka D, Buka E, Buka F, Buka G, Buka A, DADGAD, Guitarlele), hingga biola. Bagaimana, sangat lengkap,  bukan ?

9. Pro Guitar Tuner

Guitar Tuner Pro

Sama seperti nama yang digunakannya, Pro Guitar Tuner adalah aplikasi penala gitar yang ditujukan untuk profesional. Aplikasi ini menyokong pelbagai pilihan penalaan dan memberikan contoh bagaimana nada harus dihasilkan oleh instrumen. Bukan hanya gitar, aplikasi ini juga menyokong pelbagai alat muzik rentetan lain.

10. Kord dan Alat Pintar

Kord dan Alat Pintar

Smart Chords and Tools adalah aplikasi yang sangat kaya dengan ciri. Selain mendukung berbagai instrumen bertali, aplikasi ini juga menyediakan lebih dari 200 akord, 200 penyetelan yang telah ditentukan, dan berbagai jenis pengaturan yang dibuat oleh para ahli. Anda pasti pasti mahu terus menggunakan aplikasi ini.

Cadangan Permohonan Lain

Sekiranya anda tidak sesuai dengan sepuluh aplikasi di atas, kami masih mempunyai sebilangan aplikasi lain yang disyorkan yang sesuai untuk gitar mudah di Android.

1. Penala Gitar

Penala Gitar

Adakah anda mahu membunyikan gitar dengan mudah dan mudah hanya dengan menggunakan telefon Android? Nah, Guitar Tuner ini ada untuk anda sebagai aplikasi yang membolehkan anda menyesuaikan nada gitar dengan mudah dan sederhana.

Anda hanya perlu memetik tali dan memperhatikan skrin Guitar Tuner. Sekiranya terdapat simbol hijau, ini bermakna anda telah berjaya mengatur nada dengan sempurna. Namun, jika ia kelihatan berwarna jingga, itu bermakna anda berjaya tetapi tidak terlalu sempurna. Cukup bantuan  kan? 

2. Penala Gitar Ringkas

Penala Gitar Ringkas

Sesuai dengan nama aplikasinya, Simple Guitar Tuner ini menawarkan kemudahan memetik gitar. Selain mudah,  antara muka yang  ditawarkan oleh aplikasi ini juga cukup mudah dan mudah difahami oleh penggunanya.

Aplikasi itu, yang telah dimuat turun oleh lebih daripada 4,000 pengunduh di PlayStore, mendakwa bahawa aplikasi tersebut dapat mengekang gitar dengan baik. Bukan itu sahaja, bahkan aplikasi ini juga  dapat  diketahui oleh pemula  Ingin mencuba? Pasang dan muat turun aplikasi di sini.

3. Guitar Tuner - Aplikasi UX

 Guitar Tuner - Aplikasi UX

Masih dengan aplikasi batang gitar, kali ini Gitar Tuner stretcher UX Apps menjadi salah satu cadangan terbaik untuk anda. Dalam aplikasinya, Guitar Tuner mempunyai antara muka yang sederhana dengan reka bentuk yang menarik.

Tidak hanya itu, ada berbagai fitur andalan yang ditawarkan oleh Guitar Tuner, termasuk menyediakan mod  automatik  dan  manual,  memiliki kualiti suara yang baik, dan juga dapat digunakan dengan mudah oleh siapa saja. Berminat menggunakannya? Anda boleh klik di sini untuk mendapatkan permohonan.

4. Gitar Tuner Free-Fender Tune

Ingin membunyikan gitar dengan suara kuat yang sempurna? Kemudian anda boleh memilih aplikasi Guitar Tuner Free-Fender Tune sebagai penyelesaian terbaik. Kerana aplikasi yang telah dimuat turun oleh lebih dari 3,000 pengunduh, diklaim dapat mengekang gitar dengan sempurna.

Selain itu, Guitar Tuner Free-Fender Tune mempunyai 3 mod yang berbeza untuk penangkapan, iaitu,  manual, chromatic,  dan  auto tune mode. Anda boleh memilih yang paling sesuai dan mengikut keperluan anda. Sekiranya anda ingin mencuba aplikasi ini, sila klik pada pautan ini untuk memuat turun aplikasi tersebut.

5. Ultimate Guitar Tuner T4A

Ultimate Guitar Tuner T4A

Ultimate Guitar Tuner T4A juga boleh menjadi aplikasi yang baik untuk batang gitar. Kerana Ultimate Guitar Tuner T4A juga mempunyai satu set lengkap ciri-ciri baik, seperti ketersediaan lebih dari 100 jenis jenis tunning  . Malah, anda juga dapat menyesuaikan frekuensi yang diperlukan, antara frekuensi 420Hz dan 460Hz. Yang paling penting, aplikasi ini menjamin ketepatan semasa anda memetik gitar!

Sekarang, menyesuaikan gitar tidak lagi sukar, bukan ? Dengan aplikasi batang gitar, pemula dan profesional dapat menyesuaikan gitar dengan mudah. Dari senarai di atas, aplikasi mana yang biasanya anda gunakan? Atau, anda mempunyai aplikasi lain yang belum kami sebutkan di sini?