10 Kekuatan dan Kelemahan Telefon bimbit Huawei yang Perlu Anda Ketahui

Huawei adalah vendor mudah alih yang gema semakin meningkat. Bayangkan, produk HP Huawei, terutama golongan atasan mampu mencuri perhatian banyak orang kerana mempunyai ciri menarik dan kamera yang berkelayakan. Tidak keterlaluan jika telefon bimbit Huawei adalah salah satu telefon bimbit yang tergolong baik untuk dilihat.

Namun, tentu saja tidak semua kelebihan ada pada telefon bimbit Huawei. Terdapat beberapa jenis telefon bimbit Huawei yang kurang menarik dan tidak patut dilihat. Oleh itu, mari kita ketahui pelbagai 10 mata yang terdiri daripada 7 kelebihan dan 3 kelemahan telefon bimbit Huawei.

Kelebihan Telefon Huawei

Apa kelebihan yang ditawarkan oleh Huawei Mobile? Lihat titik-titik kecemerlangan berikut.

1. Terunggul dalam Kualiti Kamera

Kamera belakang Huawei P20 Pro 3

Daya tarikan HP Huawei pada umumnya terletak di sektor kamera. Huawei tidak bermain-main dengan kamera. Vendor ini malah bekerjasama dengan LEICA untuk menghasilkan lensa kamera berkualiti di telefon bimbit kelas tinggi mereka, seperti siri Huawei P20 dan siri Huawei Mate 20.

Kerjasama ini memberikan hasil yang baik. Dibuktikan dengan ulasan DxOMark, Huawei P20 Pro dan Huawei Mate 20 Pro menduduki kedudukan teratas sebagai telefon bimbit dengan kamera terbaik. Beberapa jenis Huawei kelas tinggi lain juga termasuk dalam senarai telefon kamera terbaik.

Kualiti kamera yang baik juga bukan hanya pada telefon bimbit Huawei kelas atas. Beberapa telefon bimbit kelas menengah Huawei juga mempunyai kamera yang bagus seperti siri Huawei Nova 2i dan Huawei Nova 3. Sudah tentu kualiti kamera tidak sehebat siri Huawei P dan siri Huawei Mate.

2. Mempunyai Chipset Anda Sendiri

Kirin 980

Huawei adalah vendor mudah alih yang mempunyai pengembangan chipset sendiri. Tidak seperti vendor lain yang bergantung pada chipset Mediatek dan Qualcomm Snapdragon. Chipset yang dikembangkan oleh Huawei disebut HiSilicon Kirin. Oleh itu, tidak pelik jika banyak telefon bimbit Huawei menggunakan chipset Kirin.

Memang ada beberapa jenis telefon Huawei yang menggunakan Snapdragon atau Mediatek tetapi jumlahnya tidak banyak. Pada pelbagai telefon unggulan, Huawei selalu bergantung pada chipsetnya. Oleh kerana ia mempunyai chipset sendiri, tentunya pengoptimuman dan pengembangan sistem lebih mudah.

Salah satu contoh terbaik dari chipset Kirin adalah ciri GPU Tubo. Fungsi ini membolehkan permainan yang telah didukung oleh GPU Turbo mendapat pengoptimuman yang baik sehingga pengalaman permainan menjadi lebih menyeronokkan. Chipset Kirin juga menyumbang untuk menjadikan kualiti kamera telefon bimbit Huawei menghasilkan gambar yang baik. Sudah tentu terima kasih kepada DSP pada chipset Kirin.

Kirin Chipset tidak hanya digunakan oleh Huawei. Chipset ini juga digunakan oleh Honor. Honor itu sendiri bukan jenama telefon bimbit luar. Jenama ini adalah anak syarikat Huawei, yang bermaksud kedua-dua syarikat masih mempunyai hubungan rapat.

3. Mempunyai R&D yang baik

R&D Huawei Nanjing

Huawei adalah salah satu vendor telefon bimbit yang mempunyai pasukan penyelidikan dan pembangunan (R&D = Penyelidikan dan Pembangunan ) yang baik. Sebenarnya, Huawei tidak pernah bertanggungjawab untuk R&D ini. Huawei pernah membelanjakan sekitar Rp175 triliun dana khusus untuk R&D. Ini menjadikan Huawei syarikat nombor 6 terbaik dalam R&D.

Dengan R&D mempunyai dana yang baik, pastinya tidak pelik jika Huawei sering melahirkan produk mudah alih yang berkualiti. Berkat R&D yang kuat juga, Huawei mula dianggap sebagai salah satu vendor telefon bimbit terbesar di dunia.

4. Teknologi SuperCharge

Huawei Super Charge

Salah satu kejayaan R&D Huawei adalah kehadiran teknologi pengecasan super cepat. Huawei memanggilnya teknologi SuperCharge. Teknologi ini membolehkan telefon bimbit mengecas lebih cepat, bahkan lebih pantas daripada teknologi VOOC Flash Charge.

Salah satu telefon bimbit dengan teknologi SuperCharge adalah siri Huawei Mate 20. Huawei Mate 20 yang terdiri daripada Huawei Mate 20 RS, Huawei Mate 20 Pro, dan Huawei Mate 20 X mempunyai teknologi SuperCharge 2.0. Teknologi ini membolehkan telefon bimbit diisi hingga 70% hanya dalam 30 minit. Sesuatu yang luar biasa bukan?

Sayangnya, teknologi SuperCharge ini nampaknya masih dilaksanakan dalam telefon pintar kelas atas Huawei. Telefon Huawei kelas menengah dan rendah tidak mempunyai ciri ini. Mari kita berharap suatu hari nanti, SuperCharge dapat dilaksanakan pada telefon bimbit Huawei kelas menengah.

5. Selalu ada kemas kini OS

UDFP Mate 20 Pro

Huawei adalah salah satu vendor yang juga diklasifikasikan sebagai rajin memberikan kemas kini sistem operasi ke telefon bimbit mereka. Tidak beberapa telefon bimbit Huawei siri lama diberi kemas kini ke sistem operasi Android. Sebagai contoh, jika salah satu telefon bimbit Huawei dilengkapi dengan Android 7.0 Nougat, ketika Android 8 Oreo keluar, Huawei biasanya akan memberikan kemas kini pada telefon bimbit.

Memang Huawei jarang memberikan dua kemas kini. Tetapi, tentu saja, satu kemas kini sistem operasi lebih baik daripada tidak ada sokongan kemas kini sistem operasi sama sekali.

6. "Pukul" Apple, Bersaing untuk Mencabar Samsung

Huawei vs Samsung

Huawei mempunyai  jenama  yang agak kuat di luar. Penjual ini sangat terkenal di Asia dan Eropah. Walaupun di Amerika ada larangan terhadap produk Huawei, ini tidak menjadikan Huawei lebih buruk. Ini dibuktikan dengan masuknya Huawei ke posisi 2 sebagai vendor paling laris mengalahkan Apple.

Huawei kini hanya ketinggalan pada Samsung. Kedua-dua vendor ini kini bersaing untuk menguasai pasar, terutama kerana kedua-duanya menggunakan OS Android. Sebenarnya, Huawei dilaporkan telah mula mengikis dominasi Samsung. Berita itu menguatkan fakta bahawa telefon bimbit Huawei cukup bagus dan sangat disukai.

7. Mempunyai Perkhidmatan Purna Jual yang Baik

Penjagaan pelanggan Huawei

Huawei adalah salah satu vendor yang mempunyai perkhidmatan purna jual yang baik. Sebenarnya, Huawei menyediakan perkhidmatan purna jual dengan sistem pembaikan 2 jam yang diselesaikan dengan pembaikan maksimum yang dijamin selama 3 hari. Sudah tentu ini cukup baik dan wajar dihargai. Di samping itu, pusat perkhidmatan Huawei juga tersebar di pelbagai bandar di Indonesia.

Kekurangan Telefon bimbit Huawei

Setelah mengetahui kelebihan telefon bimbit Huawei, maka mari kita ketahui kekurangan telefon bimbit Huawei. Apa kekurangan telefon bimbit Huawei? Lihat ulasan berikut.

1. Huawei Middle-End dan Low-End  cenderung menjadi biasa

Huawei Nova 3i

Huawei begitu agresif dan besar dalam mempromosikan telefon mewah mereka . Oleh itu, tidak pelik jika terdapat banyak ciri menarik pada telefon bimbit mewah Huawei seperti pemproses pantas, teknologi terkini, dan lain-lain. Malangnya, Huawei nampaknya mempunyai HP kelas menengah dan rendah .

Lihat sahaja, hampir tidak ada ciri menarik dalam telefon bimbit Huawei kelas menengah. Siri Huawei Nova di kelas menengah cenderung biasa. Lebih-lebih lagi, kelas Huawei murah seperti siri Huawei Y yang cenderung lebih biasa dan kurang kompetitif daripada vendor lain dalam kelas harga yang sama.

2. Penjenamaan Tidak mencukupi di Indonesia

Huawei Mate 10

Untuk urusan global, nama Huawei mungkin disandingkan dengan jenama Samsung dan Apple yang kuat. Sayangnya ini tidak berlaku di Indonesia. Walaupun telah diakui sebagai vendor yang mempunyai produk HP yang berkualiti, nama Huawei masih kurang gemilang.

Terdapat beberapa sebab yang menjadikan nama Huawei kurang dikenali atau boleh dikatakan  jenama  mereka yang kuat. Salah satu sebabnya adalah kerana Huawei berasal dari China. Pada masa lalu, ketika tidak banyak pengeluar telefon bimbit di China, orang mempercayai jenama telefon bimbit buatan Jepun, Korea Selatan, Eropah, atau Amerika.

HP buatan China cenderung buruk. Tetapi, keadaannya berbeza dari sekarang. Kini, penjual telefon bimbit China sebenarnya lebih baik, malah mengawal pasaran mudah alih. Malangnya, gambar Huawei sebagai syarikat dari China menjadikan sebilangan orang Indonesia tidak melihat Huawei sebagai vendor kelas atas.

Satu sebab lain ialah Huawei sama dengan telefon bimbit yang murah. Terutama ketika ada telefon bimbit Esia Hidayah, Huawei C5100, yang ada di pasaran. Suka atau tidak, orang Indonesia mengaitkan Huawei sebagai  jenama  murah.

Faktor lain juga adalah kerana Huawei tidak berusaha memperkuat  jenama  mereka di Indonesia. Mereka cenderung stagnan sehingga dapat dibilang nama Huawei masih kurang gemilang dan kurang menarik bagi kebanyakan orang Indonesia.

3. Menurunkan Harga Dengan Cepat

telefon bimbit huawei

Kerana  kekurangan jenama yang  kuat, adalah wajar bahawa telefon bimbit Huawei cenderung mengalami penurunan harga yang ketara. Telefon bimbit baru mereka biasanya hilang dengan cepat hanya dalam beberapa bulan. Ini kerana Huawei sememangnya belum kuat pemasaran  dan  penjenamaan,  seperti yang dijelaskan pada poin sebelumnya.

Apabila  penjenamaan  tidak cukup kuat, sudah tentu Huawei harus menyesuaikan harganya. Tidak seperti Samsung atau Xiaomi, harga telefon bimbit baru masih stabil selagi tidak ada telefon bimbit baru dari mereka sendiri.

Demikian penjelasan mengenai kelebihan dan kekurangan telefon bimbit Huawei yang mungkin tidak anda ketahui. Semoga penjelasan ini dapat menjadi rujukan bagi anda yang merancang untuk membeli telefon bimbit Huawei dalam masa terdekat.