5 Perbezaan Antara Tidur dan Mod Hibernate di Windows

Sekiranya anda pengguna Windows, anda mesti sudah biasa dengan apa itu Tidur dan Hibernate. Kedua-duanya adalah pilihan penjimatan tenaga yang sangat berguna yang disediakan oleh Windows. Kedua-dua mod Tidur dan Hibernate dapat diaktifkan secara manual atau automatik.

Sekiranya anda ingin melakukannya secara manual, yang perlu anda lakukan ialah pergi ke Pilihan Kuasa pada paparan utama kemudian pilih mod yang diingini. Kemudian komputer akan masuk terus ke mod yang anda klik.

Bagi cara automatik, anda mesti menetapkan waktu terlebih dahulu di Panel Kawalan. Selanjutnya, apabila komputer tidak digunakan, sistem akan memasuki Tidur atau Hibernasi secara automatik.

Sebilangan dari kita mungkin berpendapat bahawa Tidur dan Hibernat adalah sama, tidak ada perbezaan antara keduanya. Namun, itu tidak benar. Walaupun tujuan utama keduanya adalah sama, iaitu untuk menjimatkan kuasa, terdapat beberapa perbezaan cara kerja antara Tidur dan Hibernate.

Berikut adalah beberapa perbezaan antara Tidur dan Hibernat yang perlu diketahui. Sebelum ini memahami istilah berikut Tidur dan Hibernate.

  • Mode Tidur atau Tidur : Sebagai tidur siang singkat bagi manusia untuk kesegaran, komputer dapat melakukan perkara yang sama untuk direhatkan untuk beberapa waktu.
  • Mode Hibernate atau Hibernate : Ini biasanya bermaksud tidur lama, seperti beruang grizzly pada musim sejuk. Selepas haiwan itu berhibernasi, akan memakan masa untuk mengambil fasa sebelum hibernasi. Begitu juga dengan komputer, reboot selepas Hibernate akan menjadi proses yang memakan masa

Perbezaan antara Tidur dan Hibernate

Jadi apa sebenarnya perbezaan antara mod Tidur dan Hibernate? Terdapat kira-kira lima perbezaan utama antara Tidur dan Hibernat, dengan penjelasan di bawah.

1. Penggunaan kuasa

Keperluan kuasa

Ketika komputer memasuki mod Tidur, sistem masih menggunakan kuasa untuk 'bernafas', tetapi dalam jumlah yang lebih rendah. Salah satu bahagian komputer yang akan menyala ketika Tidur diaktifkan adalah lampu pemberitahuan. Mode Tidur sangat berguna untuk menjimatkan elektrik pada PC dan kuasa bateri pada komputer riba.

Perkara yang berbeza berlaku semasa komputer memasuki mod Hibernate. Semasa hibernasi, komputer benar-benar tidak menggunakan kuasa atau kuasa sifar. Hasilnya ialah anda dapat menjimatkan elektrik dan tenaga dengan lebih baik. Jadi, pilih mod Tidur atau Hibernate? Teruskan mengikuti perbincangan di bawah.

2. Waktu Bangun

Jam

Apabila anda ingin menghidupkan komputer dari tidurnya, anda boleh menekan salah satu kekunci papan kekunci. Dalam beberapa saat, komputer akan dimulakan semula. Selagi masih dalam keadaan tidur, sistem akan sentiasa siap ketika anda ingin menggunakannya.

Walau bagaimanapun, semasa komputer sedang hibernasi, anda tidak dapat mengaktifkannya secara langsung. Perlu beberapa saat sehingga komputer siap digunakan lagi. Anda boleh mengatakan komputer mesti dimulakan semula dari awal lagi ketika tempoh hibernasi sudah berakhir.

3. Pelaksanaan

Komputer riba

Mode Tidur dan Hibernate mempunyai cadangan aplikasi yang berbeza. Anda boleh menggunakan mod Tidur ketika komputer akan dibiarkan sebentar. Oleh itu, apabila anda kembali, komputer dapat dihidupkan dengan segera tanpa memerlukan banyak masa.

Sementara mode Hibernate dapat diterapkan ketika meninggalkan komputer untuk jangka masa yang panjang. Secara amnya komputer akan segera hibernasi apabila tempoh tidurnya telah berakhir. Jadi, anda tidak perlu risau apabila lupa untuk meninggalkan komputer anda dalam mod Tidur.

4. Fungsi Proses

Fungsi Proses

Semasa komputer dalam keadaan mati, semua proses yang sedang berjalan akan berhenti dan kerja yang sedang dilakukan akan disimpan dalam memori RAM. Oleh itu, sistem akan kembali normal apabila komputer dibina dan kerja dapat disambung dengan segera.

Tidak seperti hibernasi. Semasa komputer dalam mod itu, semua proses disimpan di dalam cakera keras. Anda tidak dapat segera menggunakan sistem dan meneruskan pekerjaan sebelumnya kerana reboot setelah penutupan akan menjadi proses yang memakan masa.

5. Mod Demonstrasi

Mod Demonstrasi

Apabila sistem dalam mod Hibernate, anda tidak akan dapat menggunakan sistem tersebut. Satu-satunya cara untuk kembali menggunakan sistem adalah menghidupkan komputer melalui butang kuasa.

Sementara itu, komputer yang sedang tidur masih berfungsi. Sistem ini masih menjalankan fungsi asas di belakang dan menggunakan elektrik. Untuk mengelakkan masalah sistem, jangan biarkan komputer terlalu kerap tidur. Sebaiknya matikan sistem apabila anda selesai menggunakan komputer (tidak membiarkannya memasuki mod Tidur).

Nah, itu adalah lima perbezaan utama antara Sleep dan Hibernate pada komputer dengan Windows OS. Istilah yang berbeza digunakan dalam OS komputer lain.

Sebagai contoh, versi lama Windows menggunakan istilah Standby for Sleep. Semasa di Linux dan sistem ACPI yang dikenali sebagai Suspended to RAM dan S3. Untuk Hibernate, sistem Linux menggunakan istilah Suspended to Disk , sementara Mac dan ACPI menggunakan istilah Safe Seep dan S4.

Cara Mengaktifkan Mod Tidur dan Hibernasi

Windows 8.1

Pada Windows 10, pilihan Hibernate dan Sleep dapat diakses menggunakan butang Power pada menu Start. Pilih salah satu daripadanya dan sistem akan masuk terus ke mod Tidur atau Hibernate.

Pada Windows 8 dan 8.1, mod Hibernate dan Sleep juga dapat diakses menggunakan butang Power pada menu Start. Cuma menu Mula Windows 8 dan 8.1 kelihatan berbeza dari Windows 10. Apabila anda memasuki menu Mula, klik butang Daya di tengah-tengah ikon carian dan profil anda (lihat gambar di atas).

Sementara itu, pada Windows 7, pilihan Tidur dan Hibernate dapat diakses menggunakan tombol panah di sebelah butang Matikan pada menu Mula.

Adakah komputer anda mempunyai Tidur atau Hibernate? Sebab berikut mungkin salah satu penyebabnya.

  • Kad video yang digunakan mungkin tidak menyokong mod Tidur. Untuk mengetahui, anda dapat melihat dokumentasi untuk kad video. Anda juga boleh mencuba mengemas kini pemacu yang dimaksudkan.
  • Sekiranya anda tidak mempunyai akses pentadbiran di komputer, anda mungkin perlu merujuk kepada pentadbir untuk menukar pilihan.
  • Mod penjimatan kuasa ( mod hemat kuasa ) di Windows dihidupkan dan dimatikan di BIOS komputer. Untuk mengaktifkan mod ini, anda mesti memasuki menu BIOS. Biasanya arahan untuk mengakses BIOS dipaparkan di skrin semasa komputer boot.
  • Sekiranya anda tidak melihat pilihan Hibernate di Windows 7, kemungkinan kerana Hybrid Sleep (gabungan mod Sleep dan Hibernate yang dimaksudkan untuk komputer desktop) diaktifkan. Mod Tidur Hibrid diaktifkan secara lalai di Windows pada komputer desktop dan dilumpuhkan pada komputer riba.
  • Sekiranya anda tidak melihat pilihan Hibernate pada Windows 8, 8.1 atau 10, mungkin kerana ia tersembunyi secara lalai.

Untuk mengaktifkan mod Hibernate pada Windows 8 dan 8.1, anda dapat menekan butang Windows + I untuk membuka menu "Settings", kemudian pilih "Control Panel" dan kemudian "Power Options".

Untuk pengguna Windows 10, tekan Windows + I> "Sistem"> "Daya dan Tidur" dari panel navigasi kiri, dan "Tetapan kuasa tambahan" di bahagian bawah menu Daya dan Tidur.

Itulah cara mengaktifkan mod Tidur dan Hibernate dengan mudah pada sistem Windows. Berminat dengan petua Windows yang lain? Pergi ke sini dengan segera.