Tutorial Cara Menggunakan Ask.fm yang Mudah untuk Pemula

Sejak kebelakangan ini terdapat media sosial yang berkembang pesat di Indonesia iaitu Ask.fm. Media sosial ini sangat digemari oleh remaja Indonesia sehingga ramai di antara mereka meletakkan profil ask.fm mereka di biodata mereka atau media sosial yang lain.

Ask.fm itu sendiri bukan media sosial baru kerana sudah ada sejak 2013 yang lalu. Ask.fm menawarkan wadah soal jawab untuk penggunanya. Di sini anda boleh bertanya kepada pengguna lain atau menjawab soalan dari orang lain.

Bukan sekadar bertanya, kadang-kadang ada juga pengguna yang meminta pengguna lain melakukan perkara seperti menyiarkan gambar dan seumpamanya. Anda juga boleh menyukai soalan dan jawapan yang dikemukakan oleh pengguna Ask.fm.

Sekiranya anda hanya mempunyai akaun Ask.fm, anda mungkin sedikit keliru dengan pelbagai ciri dan istilah yang mereka ada. Oleh itu, kali ini saya akan mengkaji cara menggunakan Ask.fm supaya anda dapat memahami ciri-cirinya dengan cepat.

Cara Membuka Akaun Ask.fm

Sebelum mengkaji pelbagai ciri dan cara menggunakannya, mari kita bincangkan terlebih dahulu langkah-langkah bagaimana mendaftar di Ask.fm. Cara mendaftar tidak sukar kerana anda hanya memerlukan e-mel atau akaun media sosial yang lain. Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Buka laman Ask.fm kemudian klik butang "Join Now" atau anda juga boleh membuka halaman ini secara langsung.

Cara Membuat Akaun Ask fm 1

2. Sila isi pelbagai bidang data yang disediakan seperti nama pengguna, kata laluan, dan lain-lain. Selepas itu klik butang Daftar.

3. Anda akan diminta untuk memautkan akaun Ask.fm anda dengan Facebook supaya anda dapat mencari rakan yang sudah mendaftar. Sekiranya anda tidak mahu melakukan ini, sila tekan butang Langkau.

4. Sekarang anda akan segera dibawa ke laman utama dan boleh segera menggunakan akaun Ask.fm.

Cara Membuat Akaun Ask fm 2

Selain mendaftar menggunakan e-mel, anda juga boleh mendaftar menggunakan akaun media sosial lain seperti Facebook, Twitter, dan Vk. Nanti Ask.fm akan segera mengambil biodata anda dari media sosial sehingga anda tidak perlu memasukkannya secara manual.

Cara Bertanya kepada Rakan

cara menggunakan ask.fm

Sangat mudah untuk menanyakan sesuatu kepada rakan anda, yang perlu anda lakukan ialah membuka laman utama kemudian klik butang "Tanya rakan" di kanan atas. Seterusnya, sila taipkan soalan di ruangan yang disediakan. Anda hanya boleh membuat soalan dengan maksimum 300 aksara.

Selepas itu, sila pilih rakan yang ingin mengemukakan soalan. Anda boleh mengemukakan soalan ini kepada satu rakan atau beberapa rakan sekaligus. Jumlah maksimum rakan yang boleh diminta pada masa yang sama adalah 50 orang.

Selepas itu, anda boleh memilih untuk memaparkan identiti anda atau menyembunyikannya dengan menandakan pilihan "Sembunyikan nama saya". Sekiranya anda menyembunyikannya, maka anda akan menjadi tidak dikenali sehingga rakan anda tidak akan mengetahui siapa yang menanyakan soalan tersebut.

Setelah semuanya diatur, sila klik butang "Tanya" untuk menghantar soalan. Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga boleh mengemukakan soalan secara langsung sekiranya anda mengunjungi profil rakan anda.

Cara Menjawab Soalan

jawab soalan ask.fm

Untuk menjawab soalan yang diajukan oleh rakan anda, sila klik menu soalan di bahagian atas. Di halaman itu anda akan melihat senarai soalan dari rakan anda. Untuk menjawab, sila klik pilihan "Jawab" di bawah setiap soalan ini.

Sila taipkan jawapan di ruangan yang disediakan. Anda juga boleh menambahkan gambar dengan mengklik butang kamera di bawahnya. Sekiranya anda ingin berkongsi jawapan yang anda buat, sila periksa pilihan media sosial di sebelah butang kamera. Selepas itu, klik butang "Jawab" untuk menghantar jawapan.

Selain menjawab dengan teks dan gambar, anda juga dapat menjawab pertanyaan yang diajukan dengan merakam video. Untuk melakukan ini, klik pilihan "Rakam video jawapan" di bawah setiap soalan. Selepas itu, anda boleh merakam video jawapan dengan segera menggunakan kamera web pada PC atau komputer riba anda.

Sebagai tambahan kepada soalan dari rakan, setiap hari anda juga akan mendapat soalan umum dari Ask.fm yang boleh anda jawab atau abaikan. Di samping itu, anda juga boleh meminta Ask.fm untuk menghantar soalan rawak dengan mengklik butang "Dapatkan soalan rawak" di kanan atas.

Cara Memberi Suka

Cara Memberi Suka

Sekiranya anda menyukai jawapan yang diberikan oleh rakan atau pengguna Ask.fm yang lain, maka anda boleh memberi suka dengan mengklik butang jantung di sebelah kanan bawah jawapan. Tetapi ingat, setelah memberi seperti anda tidak boleh tidak seperti jawapan itu.

Cara Membuat Undian

Cara Membuat Undian

Selain dapat memberikan soalan, Ask.fm juga menyediakan fitur di mana anda boleh membuat tinjauan pendapat. Dengan ciri ini, anda boleh memilih dua pilihan untuk dipilih oleh rakan pengguna Ask.fm yang lain. Contohnya, anda keliru memilih foto profil yang sesuai.

Anda boleh memanfaatkan ciri pengundian ini. Biarkan rakan Ask.fm anda memilih foto yang sesuai untuk anda. Dalam ciri pengundian ini, anda dapat melihat hasil pengundian / pengundian terbanyak dari rakan Ask.fm anda. Cara menggunakan ciri Polling sangat mudah.

Mula-mula, anda mengklik tanda "+" kemudian pilih "buat tinjauan pendapat." Kemudian, anda akan diminta untuk memuat naik dua gambar yang akan disurvei. Klik pada "Pilihan 1" untuk gambar pertama, dan "Pilihan 2" untuk gambar kedua. Jangan lupa memasukkan kata-kata supaya rakan Ask.fm anda memilih anda. Setelah selesai, segera klik simbol "anak panah".

Cara melihat pengikut dan pengikutnya

ask.fm pengikut

Untuk melihat pengikut yang anda miliki, sila klik pada menu profil. Akan ditunjukkan berapa banyak pengikut atau pengikut anda. Malangnya anda hanya dapat melihat jumlahnya dan tidak dapat melihat orang yang menjadi pengikut anda.

Sementara itu, untuk melihat senarai berikut atau orang yang anda ikuti, yang perlu anda lakukan ialah klik pada menu Friends. Di sana akan dipaparkan pengguna Ask.fm yang telah anda ikuti. Tetapi walaupun anda telah mengikutinya, mereka tidak akan mengetahui bahawa anda telah menjadi pengikutnya.

Bagaimana untuk melihat penyoal tanpa nama

Bagaimana untuk melihat penyoal tanpa nama

Seperti yang digambarkan dari namanya, penyoal anon atau anomin adalah penyoal rahsia yang menyembunyikan identitinya. Dengan cara itu kita tidak akan dapat mengetahui siapa pengguna Ask.fm yang menanyakan soalan tersebut.

Agar tidak ada yang mengemukakan soalan tanpa nama kemudian, anda boleh menyusunnya dengan mudah. Caranya, buka menu /  tetapan tetapan kemudian tatal ke bawah  dan jangan masukkan  senarai semak  pada pilihan "Benarkan pertanyaan Tanpa Nama." Secara automatik, anda tidak akan lagi menerima penyoal tanpa nama.

Cara memadam akaun Ask.fm

nyahaktifkan akaun ask.fm

Sekiranya anda ingin memadamkan akaun Ask.fm untuk satu sebab atau sebab lain, yang perlu anda lakukan ialah lawati halaman ini. Di sana, sila baca beberapa maklumat penting yang disediakan, kemudian isi kod captcha, dan akhirnya klik butang "Tinggalkan Ask.fm".

Setelah menekan butang, akaun anda masih akan disimpan di pelayan Ask.fm selama 30 hari sehingga anda dapat mengaktifkannya semula sebelum tarikh akhir. Tetapi jika sudah lebih dari 30 hari, akaun anda akan dihapus secara kekal.

Sekiranya anda tidak mahu memadam, anda boleh mematikan akaun anda buat sementara waktu. Caranya, anda hanya perlu membuka menu Tetapan dan kemudian klik pilihan "Lumpuhkan Akaun" yang terletak di sudut kanan bawah.

Selepas itu, masukkan kata laluan kemudian klik butang "Nyahaktifkan akaun". Akaun anda segera dinyahaktifkan tetapi anda boleh mengaktifkannya semula pada bila-bila masa. Anda juga tidak perlu risau akaun tersebut akan dihapus oleh Ask.fm.

Syarat popular di Ask.fm

tanyaFM

Setelah meninjau cara menggunakan Ask.fm, sekarang mari kita bincangkan beberapa istilah slanga atau kosa kata yang biasa digunakan oleh pengguna Ask.fm. Pelbagai kata kosa kata sering digunakan untuk memberi salam kepada orang atau meminta sesuatu. Sekarang, berikut adalah beberapa syarat:

  • PAP: Singkatan "poskan gambar", yang bermaksud penanya meminta kami memuat naik gambar atau gambar tertentu.
  • VR: bermaksud "rakaman video" yang bermaksud penanya meminta kami menjawab dengan merakam video.
  • ToD: Singkatan dari "kebenaran atau berani", iaitu, penanya mahu kita menjawab dengan jujur ‚Äč‚Äčatau melakukan sesuatu yang diminta.
  • Tbh: Singkatan "jujur" yang bermaksud penanya meminta kami menjawab dengan jujur.
  • Liker dapat ...: Terdapat banyak variasi kosa kata ini, tetapi intinya adalah bahawa orang yang memberi suka akan mendapat sesuatu. Contohnya, "suka suka" bermaksud orang yang memberi suka akan mendapat suka.

Sebenarnya terdapat banyak istilah lain yang digunakan oleh pengguna Ask.fm, tetapi terlalu banyak jika dibincangkan di sini. Tetapi dengan tekun mengikuti perbincangan di Ask.fm, anda secara semula jadi akan memahami pelbagai istilah.

Sekarang itulah pelbagai ciri dan cara untuk menggunakan Ask.fm, yang dapat kita ulas kali ini. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai ciri atau istilah lain yang tidak anda fahami, sila hantarkan melalui ruangan komen di bawah.