Cara Membuat Pemacu Keras Dalaman Menjadi Luaran Tanpa Kerumitan

Adakah anda mempunyai cakera keras lama yang anda tidak tahu apa yang harus dilakukan dengannya? Mengapa tidak hanya menggunakannya sebagai cakera keras luaran? Dengan cara ini, tidak ada cakera keras berlebihan dan anda mempunyai cakera keras tambahan untuk menyimpan fail sandaran. Sekiranya anda tidak tahu caranya, anda perlu mengetahui cara membuat cakera keras dalaman di luar artikel ini.

Pemacu keras adalah salah satu komponen terpenting pada desktop dan komputer riba. Sistem operasi yang perlu berfungsi PC disimpan dalam komponen ini. Terutama bagi anda yang sering memasang permainan dan aplikasi yang pastinya memerlukan cakera keras berkapasiti besar.

Terdapat beberapa alasan yang sah untuk mengubah cakera keras dalaman menjadi luaran, seperti ketika anda mengganti cakera keras dengan SSD untuk prestasi permainan yang lebih cepat, atau ketika menggantinya dengan cakera keras berkapasiti lebih besar. Oleh itu, adakah anda bersedia menukar cakera keras anda ke cakera keras luaran? Ikuti langkah di bawah.

1. Periksa Kesihatan Hardisk

cara-membuat-dalaman-cakera keras-ke-luaranLangkah pertama yang mesti dilakukan ialah memeriksa kemungkinan pemacu keras dalaman. Sebelum cakera keras dikeluarkan dari PC atau komputer riba, pastikan cakera keras anda tidak rosak sehingga data yang disimpan tidak rosak atau hilang.

Caranya cukup mudah, anda hanya perlu membuka Windows Explorer dan klik kanan pada partition cakera keras yang akan digunakan sebagai cakera keras luaran. Kemudian, pilih menu Properties dan klik tab Tools . Klik pada pilihan  Periksa  di bahagian "Pemeriksaan ralat".

Alat ini akan melakukan  imbasan pada cakera keras untuk memeriksa kesilapan atau tidak. Sekiranya selepas  imbasan tidak ada pemberitahuan ralat, ini bermaksud bahawa cakera keras anda layak menjadi cakera keras luaran.

2. Sandarkan Data Penting (Pilihan)

cara-membuat-dalaman-cakera keras-ke-luaran

Menggerakkan cakera keras adalah pekerjaan yang boleh dianggap berisiko. Tidak ada yang tahu sama ada cakera keras anda akan rosak semasa dikeluarkan. Oleh itu, lebih baik mempunyai sandaran data sekiranya data pada cakera keras hilang.

Terdapat beberapa pilihan yang boleh dilakukan. Sekiranya fail penting yang ingin anda sandarkan kecil, anda boleh menyalinnya ke cakera kilat atau memuat naiknya ke media storan seperti Google Drive atau MEGA.

Sekiranya failnya besar, anda boleh membuat sandaran menggunakan DVD melalui pembakar DVD. Tetapi kaedah ini hanya dapat dilakukan jika anda mempunyai DVD-RW.

Langkah ini hanya sebagai langkah pencegahan - proses menukar cakera keras dalaman ke luaran sebenarnya tidak akan memadamkan data pada cakera keras. Tetapi, lebih baik selamat daripada menyesal, bukan?

3. Beli Kandang yang Betul

cara-membuat-dalaman-cakera keras-ke-luaran

Enclosure adalah bekas untuk menampung cakera keras luaran. Secara umum, penutupnya diperbuat daripada plastik atau logam dan boleh menyambungkan cakera keras dengan slot USB 3.0 pada PC atau komputer riba.

Terdapat dua versi lampiran yang boleh digunakan, bergantung pada ukuran cakera keras. Pemacu keras dalaman pada PC mempunyai ukuran 3.5 inci dan mesti dipasang juga dalam penutup 3,5 inci.

Kemudian, terdapat ruang cakera keras komputer riba khas berukuran 2.5 inci. Sangat mudah untuk membezakan antara dua penutup - versi 3.5 inci mempunyai kabel tambahan untuk dipasang ke soket. Anda lihat, cakera keras PC perlu disambungkan ke elektrik agar dapat menyala.

Kandang untuk cakera keras komputer riba tentu saja lebih kecil dan tidak perlu disambungkan ke elektrik - ia akan mengambil kuasa dari komputer riba atau PC melalui sambungan USB. Perhatikan juga jenis cakera keras (IDE atau SATA) kerana ini mempengaruhi jenis sambungan yang disokong oleh kandang.

4. Keluarkan cakera keras dari PC atau komputer riba

cara-membuat-dalaman-cakera keras-ke-luaran

Langkah seterusnya agak berisiko kerana anda diminta mengeluarkan bahagian  perkakasan dari PC atau komputer riba anda. Tetapi, satu-satunya cara untuk menukar cakera keras dalaman menjadi luaran mesti dikeluarkan terlebih dahulu.

Untuk PC, ada beberapa  kes yang memerlukan anda mencabut kiri atau kanan CPU menggunakan pemutar skru. Terdapat juga  casing yang mempunyai butang untuk mengeluarkan casing tersebut . Tetapi, secara umum  selongsong mempunyai skru yang dapat dibuka menggunakan pemutar skru Phillips (pemutar skru plus).

Oh ya, pastikan komputer anda mati sebelum membuka  casingnya ! Cabut juga semua kabel yang disambungkan ke menara PC , terutamanya kabel kuasa - supaya anda tidak tersekat elektrik. Setelah  casing  dibuka, cuba cari di mana lokasi pemacu keras dipasang.

Sekiranya anda mempunyai  selongsong  keluaran lama, anda memerlukan pemutar skru untuk membuka skru yang dipasang pada pemegang cakera keras. Sebilangan besar  kes mempunyai tuas yang dapat diputar sehingga cakera keras dikeluarkan dengan mudah.

Cabut perlahan cakera keras - jangan tarik terlalu keras untuk mengelakkan kerosakan. Selepas itu, cabut semua kabel yang terpasang pada cakera keras seperti kabel IDE atau SATA dan  penyambung kuasa . Ingat, berhati-hati ketika mencabut kabel dan jangan terburu-buru. Apabila cakera keras dipisahkan dari  selongsong dan kabel telah ditarik, cakera keras dalaman siap dibuat luaran.

Untuk komputer riba, caranya tidak jauh berbeza. Pastikan komputer riba mati dan cabut semua kabel seperti kabel USB dan kabel. Kemudian, jangan lupa mencabut bateri dari komputer riba - biasanya ada kait yang boleh dilepaskan untuk membuka slot bateri. Sekiranya tidak ada, cuba cari manual komputer riba untuk rujukan.

Walaupun bateri telah dicabut, komputer riba masih dapat menyimpan sedikit elektrik yang boleh membuat anda tersengat elektrik. Tekan butang  kuasa selama 15 saat sehingga sisa elektrik hilang.

Kemudian, tarik keluar cakera keras yang biasanya terletak di bahagian bawah komputer riba menggunakan pemutar skru. Hati-hati dalam proses ini kerana tidak semua model komputer riba mempunyai lokasi cakera keras yang sama. Sekiranya ragu-ragu, anda boleh merujuk manual atau meminta pakar mengeluarkan cakera keras.

5. Masukkan Pemacu Keras Dalaman ke dalam Lampiran

cara-membuat-dalaman-cakera keras-ke-luaran

Langkah seterusnya adalah memasukkan cakera keras ke dalam kandang mengikut jenis cakera keras. Sekiranya anda mempunyai cakera keras jenis PATA, anda mesti menyambungkan kabel IDE dan penyambung kuasa ke kandang dengan cakera keras anda. Untuk model SATA, anda hanya perlu menyambungkan cakera keras ke port SATA yang tersedia di kandang seperti yang ditunjukkan di atas.

Ingat juga bahawa beberapa model dan jenama lampiran mempunyai cara yang berbeza untuk menyambungkan cakera keras - sekali lagi, manual boleh menjadi rujukan yang paling relevan untuk anda. Sekarang, cakera keras luaran anda sudah siap digunakan.

Itulah cara untuk membuat cakera keras dalaman ke luaran yang boleh dipraktikkan. Tidak perlu risau tentang cakera keras lama yang berlebihan, anda kini mempunyai ruang tambahan untuk menyimpan pelbagai koleksi filem, siri TV, atau mengadakan permainan. Sangat menarik, bukan?

Sekali lagi, pastikan tidak mengeluarkan atau memasang cakera keras dengan tergesa-gesa. Hard drive adalah komponen penting sehingga akan memalukan jika ia rosak kerana perkara-perkara yang sebenarnya dapat dielakkan. Juga, ingat bahawa tidak semua model PC, komputer riba, dan lampiran mempunyai kaedah pemasangan yang sama. Semoga berjaya!