10 Kekuatan dan Kelemahan OPPO Cari Telefon Pintar X2 Pro

OPPO Find X2 Pro adalah salah satu telefon OPPO paling canggih yang dikeluarkan pada bulan Mac, 2020. Membawa segmen harga, spesifikasi dan prestasi tinggi pada HP ini sudah tentu menjadi salah satu yang terbaik dari semua kalangan HP.

Jenama OPPO sememangnya terkenal dengan reka bentuk badan yang menarik perhatian. Tetapi, apakah aspek lain yang menjadi kelebihan telefon bimbit ini? Dan apa kekurangannya? Mari lihat senarai kelebihan dan kekurangan OPPO Find X2 Pro berikut.

Spesifikasi OPPO FIND X2 Pro

Oppo Cari X2 Pro

  • Siaran : Mac, 2020
  • Skrin : AMOLED, 1440 x 3168 piksel
  • Chipset : Qualcomm SM8250 Snapdragon 865
  • GPU : Adreno 650
  • RAM : 12GB
  • Memori Dalaman : 512GB
  • Memori Luaran : microSD hingga 1 TB
  • Kamera Belakang : 48 MP + 13 MP + 48 MP
  • Kamera Depan : 32 MP
  • Bateri : Li-Po 4260 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Periksa spesifikasi lengkap ...

Kelebihan OPPO FIND X2 Pro

Seperti yang dijangkakan dari keluaran telefon bimbit jenama terkenal ini, Samsung Galaxy S20 Plus hadir dengan pelbagai ciri terbaik dari kelasnya. Mahu tahu apa-apa? Pertimbangkan kelebihan berikut.

1. Persembahan Hebat

oppo-find-x2-pro-kukuh

Bersedia untuk kagum dengan prestasi OPPO Find X2 Pro. Pada masa ini,  chipset  terbaik yang mampu menjalankan semua permainan tanpa terkecuali adalah Qualcomm Snapdragon 865. Ya,  chipset ini terdapat dalam HP OPPO canggih ini.

Ditambah dengan seni bina CPU 8  teras  (1 × 2,84 GHz Kryo 585 & 3 × 2,42 GHz Kryo 585 & 4 × 1,8 GHz Kryo 585), anda dijamin tidak akan mengalami penurunan framerate dalam permainan berat yang dimainkan.

Dilaporkan dari GSMArena, prestasi OPPO Find X2 Pro sedikit lebih baik daripada chipset Exynos yang terdapat pada Samsung Galaxy S20. Semasa ujian penanda aras AnTuTu dijalankan  , OPPO Find X2 dapat memperoleh skor 593717 sementara Exynos 990 pada Samsung Galaxy S20 Ultra hanya 528631. Perbezaan ini agak besar pada 11-15%.

antutu-penanda aras-oppo-cari-x2-pro

IPhone 11 Pro Max ternyata lebih unggul berbanding Samsung Galaxy S20 Ultra walaupun masih menduduki posisi di bawah OPPO Find X2 Pro, iaitu sama dengan 536883. Skor iPhone ini mempunyai perbezaan 10% di bawah OPPO Find X2 Pro.

Malah hasil  penanda aras di atas menunjukkan bahawa OPPO Find X2 Pro mampu mengalahkan pelbagai  HP mewah lain di pasaran. Satu pencapaian yang boleh dibanggakan.

2. Memori Dalaman Besar

OPPO CARI X2 PRO

Walaupun hanya dilengkapi dengan satu pilihan memori dalaman, OPPO Find X2 Pro tidak akan mengecewakan anda yang ingin menyimpan banyak aplikasi. Kerana, HP OPPO canggih ini dilengkapi dengan memori dalaman 512 GB.

Kelebihan ini perlu dihargai kerana tidak ada sokongan kad memori luaran pada OPPO Find X2 Pro. Dengan begitu, anda masih boleh memuat turun fail dalam jumlah besar tanpa perlu memilih antara memori dalaman dan luaran sebagai kawasan penyimpanan yang sesuai.

3. Terdapat Kamera Periskop

oppo-find-x2-pro-kamera

OPPO Find X2 Pro tidak hanya unggul dalam bidang prestasi, tetapi di sektor fotografi - terutama ketika mengambil gambar jarak jauh. Untuk makluman, HP ini dilengkapi dengan konfigurasi tiga kamera dengan resolusi 48 MP (lebar), 13 MP (periskop), dan 48 MP (ultra lebar).

Kamera periskop yang dibawa oleh HP OPPO juga dilengkapi dengan keupayaan zoom optik 5x - malah menyaingi Samsung Galaxy S20 Plus yang hanya mempunyai zoom optik 3x.

Dalam eksperimen yang dijalankan oleh laman web DXOMARK, OPPO Find X2 Pro dapat mengekalkan perincian dan ketajaman objek jauh lebih baik daripada Xiaomi Mi 10 Pro dan iPhone 11 Pro Max. Lihat tiga perbandingan di bawah.

oppo-cari-x2-pro-tanaman-5x-zoom

Foto di atas adalah hasil tangkapan zoom  5x  yang telah dipangkas dan ditutup  untuk menunjukkan perincian. Sekiranya anda memberi perhatian, perincian dan kejelasan warna dalam hasil foto OPPO Find X2 Pro masih kelihatan baik.

xiaomi-mi-10-pro-tanaman-5x-zoom

Kemudian, foto di atas adalah hasil Xiaomi Mi 10 Pro. Pada pandangan pertama kedua-dua foto di atas hampir kelihatan sama, tetapi perincian yang ditunjukkan dalam foto ini kelihatan lebih halus daripada foto OPPO Find X2 Pro.

iphone-11-pro-max-crop-5x-zoom

Kemudian yang terakhir adalah iPhone 11 Pro Max dengan hasil zoom 5x di  atas. Seperti yang terlihat dalam gambar, banyak perincian yang paling tidak jelas atau yang biasa disebut sebagai kabur .

Dari eksperimen ini, dapat disimpulkan bahawa ciri zoom optik 5x OPPO Find X2 Pro sangat mengagumkan. Perincian yang secara semula jadi disamarkan oleh telefon bimbit lain pada jarak jauh tetap terjaga berkat lensa periskop berkualiti tinggi.

4. Paparan Skrin yang Menakjubkan

OPPO CARI X2 PRO

Pada dasarnya, anda akan sering menatap skrin HP dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, beberapa jenama HP terkenal cuba memasukkan teknologi terkini yang dapat meningkatkan penampilan visual di skrin - OPPO tidak terkecuali. Dilengkapi dengan layar AMOLED 6,7 inci, OPPO Find X2 Pro dijamin mempunyai paparan yang menakjubkan.

Bukan hanya itu, telefon bimbit ini juga mempunyai pilihan  kadar penyegaran 120 Hz yang dapat menjadikan peralihan pergerakan skrin lebih responsif. Malah,  kadar penyegaran yang tinggi ini juga dapat diterapkan dalam mod resolusi skrin 1440p yang semakin menjadikan paparan skrin lebih tajam.

5. Reka bentuk badan yang menarik

OPPO Cari X2 Pro

OPPO sering dilekatkan pada stigma bergaya  pada setiap badan produk yang dikeluarkannya. Penampilan rekaan produk yang mempesonakan selalu dapat memberikan kesan yang menarik  OPPO Find X2 Pro ini tidak terkecuali.

Telefon bimbit ini dilengkapi dengan dua pilihan warna yang menakjubkan, iaitu oren (kulit vegan) dan hitam (seramik) - mampu menarik minat dua kumpulan penonton yang berbeza. Sekiranya anda tergolong dalam golongan muda yang cenderung berwarna - warni  dan  bersemangat , oren adalah pilihan yang tepat. Jarang ada telefon bimbit lain yang mempunyai reka bentuk warna oren sehingga anda boleh kelihatan berbeza menggunakan telefon bimbit ini.

Sebaliknya, warna hitam dengan corak seramik yang elegan dapat menjadikan anda kelihatan  canggih dan berwibawa. Sesuai untuk anda yang ingin menggunakan telefon bimbit ini di alam profesional.

Bukan hanya bercakap mengenai warna, konfigurasi ketiga kamera di belakangnya juga kelihatan  bergaya dengan reka bentuk menegak yang memanjang ke bawah. Kemudian, walaupun kamera depan tidak lagi bergerak pop-up seperti OPPO Find X, ukuran lubang pukulan di sudut kiri atas telefon bimbit agak kecil.

Ini sebenarnya menyumbang kepada estetika reka bentuk tanpa mengganggu pandangan anda semasa menonton YouTube atau aktiviti lain.

6. Merupakan HP 5G Rasmi Pertama di Indonesia

OPPO CARI X2 PRO

Seiring berkembangnya teknologi, persepsi kita terhadap kata "cepat" berubah. Segala aspek yang dapat menjadikan kita mendapatkan sesuatu dengan lebih cepat akan selalu menjadi tarikan utama. Itulah yang membuat orang tertarik dengan prospek penyambungan 5G di Indonesia.

Nasib baik, OPPO Find X2 Pro adalah salah satu telefon bimbit 5G yang memasuki Indonesia secara rasmi. Walaupun pada saat penulisan ini, teknologinya belum dapat beroperasi di Indonesia, ponsel OPPO ini dapat dihubungkan secara langsung ke 5G setelah peraturan selesai. Bersedia untuk menjadi yang pertama menggunakan 5G?

7. Didatangkan dengan Badan yang Padu

OPPO CARI X2 PRO

Tidak ada yang mahu telefon bimbit mereka jatuh dan rosak. Tetapi kadang-kadang ini tidak disengajakan, yang memerlukan badan yang kukuh dengan keselamatan yang kuat sehingga tidak mudah rosak.

OPPO Find X2 Pro dilindungi dengan Gorilla Glass 6 agar telefon bimbit anda selamat apabila dijatuhkan selagi tingginya tidak lebih dari 1 meter. Bagaimana jika anda jatuh dalam lopak? Jangan takut, pensijilan IP68 juga terdapat di telefon bimbit ini yang menjadikannya selamat dari air dan habuk.

Kekurangan OPPO Find X2 Pro

Setelah melihat kelebihannya lebih awal, mungkin anda segera berminat untuk membelinya. Tetapi, tunggu sebentar! Ia adalah lebih baik untuk juga mengambil kira kelemahan supaya anda boleh membuat  maklumat keputusan . Lihat kekurangan OPPO Find X2 Pro berikut.

1. Kapasiti Bateri Kurang Besar

oppo-find-x2-pro-kamera

Untuk dapat menjalankan aplikasi berat, ia juga memerlukan hayat bateri yang besar. Malangnya, kapasiti bateri yang terdapat dalam OPPO Find X2 Pro tidak mencukupi berbanding telefon bimbit lain dalam segmen harga yang sama, iaitu hanya 4.260 mAh.

Ini tentunya berbeza dengan Samsung Galaxy S20 dan variannya yang mempunyai kapasiti bateri 4,500 mAh (Plus) bahkan hingga 5,000 mAh (Ultra). Bukan itu sahaja, malah sebilangan HP di segmen harga tengah berkapasiti 5.000 mAh. Cukup malang memandangkan prestasi dan memori dalaman sangat menyokong untuk bermain permainan.

Dilaporkan dari GSMArena, jangka hayat bateri HP OPPO hanya sekitar 9 jam ketika melayari menggunakan WiFi pada kadar penyegaran  120 Hz (1440 p). Sementara itu, Samsung Galaxy S20 Ultra dapat bertahan hingga 12 jam pada kadar penyegaran yang  sama walaupun dengan resolusi yang lebih rendah (1080p).

Walaupun dilengkapi dengan Super VOOC 2.0 Flash Charge untuk pengecasan super pantas, kapasiti bateri telefon ini agak tidak mencukupi.

2. Tanpa Pengecasan Tanpa Wayar

OPPO Cari X2 Pro

Kini, hampir semua telefon bimbit dari segmen harga tinggi mempunyai ciri  pengecasan tanpa wayar. Penambahan ciri ini unik dan baru - selalu boleh menjadi titik penjualan HP. Malangnya, OPPO Find X2 Pro tidak dilengkapi dengan ciri berguna ini.

Sebenarnya, ada beberapa faedah yang dapat diperoleh dari  pengecasan tanpa wayar , misalnya anda tidak perlu lagi bersusah payah mencabut dan melepaskan kabel di soket sel. Di samping itu, pengecasan tanpa wayar dapat mengurangkan risiko pembetulan. Untuk telefon bimbit yang canggih seperti OPPO Find X2 Pro, ketiadaan ciri pengecasan tanpa wayar tidak  biasa.

3. Tidak Mempunyai Sokongan Memori Luaran

oppo-cari-x2-pro-3

Ya, telefon bimbit ini mempunyai kapasiti memori dalaman yang besar, iaitu 512 GB. Bagi sesetengah orang, ketiadaan sokongan memori luaran tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, bagi anda yang menyukai pelbagai kemudahan yang ditawarkan oleh microSD, ini boleh menjengkelkan.

Memori luaran dapat dikeluarkan dan digunakan sebagai "flash disk kecemasan" jika perlu. Sebagai contoh, anda menyimpan fail penting yang besar di telefon bimbit anda dan ingin menghantar fail tersebut kepada rakan. Anda hanya perlu melepaskannya dan meminjamkannya tanpa perlu menyalin data.

Terutama jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy S20 Plus yang dilengkapi dengan sokongan microSD, walaupun ia mempunyai harga dan kapasiti dalaman yang hampir sama dengan OPPO Find X2 Pro.

4. Risiko Harga Terlalu Mahal

harga OPPO FIND X2 PRO

Di Indonesia, OPPO Find X2 Pro berharga Rp 17,999,000, atau Rp 18 juta kurang dari seribu. Dengan tanda harga ini, anda boleh mendapatkan OPPO Find X2 Pro dengan RAM 12 GB dan memori dalaman 512 GB.

Telefon ini sememangnya bernilai mahal kerana ciri dan spesifikasi yang ditawarkan. Tetapi ia pasti berisiko dan akan dianggap mahal. Harga tag agak berisiko. Kenapa? Kerana pada harga, orang Indonesia biasanya lebih berminat untuk membeli telefon bimbit Samsung atau iPhone pada masa yang sama.

Kesimpulannya

OPPO sekali lagi melahirkan produk HP yang mampu memikat khalayak dengan ciri dan spesifikasi terkini. Reka bentuk badan pinggul OPPO Find X2 Pro adalah tarikan yang tidak dapat dielakkan. Keupayaan prestasinya diklaim mampu mengalahkan pelbagai HP lain dalam kelas yang sama - kelebihan utama yang tidak boleh dilupakan.

Telefon bimbit ini tidak dilengkapi dengan sokongan microSD, tetapi jika anda meletakkan failnya, memori dalaman 512 GB mungkin lebih dari cukup untuk memenuhi keperluan.

Mengetahui kelebihan dan kekurangan telefon bimbit adalah langkah yang bijak. Sekarang, anda tahu apa yang boleh anda harapkan dari salah satu telefon OPPO paling canggih. Mahu beli? Cukup klik pautan ini dan berikan kesan mesej anda mengenai OPPO Find X2 Pro di ruangan komen!