Inilah Beberapa Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy M31

Samsung sekali lagi berjaya menarik perhatian aktivis HP melalui salah satu produknya. Samsung Galaxy M31 adalah telefon bimbit yang dikeluarkan di segmen harga menengah yang cukup mampu bersaing dengan telefon bimbit kelas atas, walaupun hanya di sektor tertentu.

Dirils pada bulan Mac 2020, telefon ini mempunyai beberapa kelebihan yang dapat membuat anda tertarik untuk mencubanya. Tetapi, kekurangan pada telefon bimbit ini juga perlu dipertimbangkan agar anda tidak salah membeli. Ingin tahu? Pertimbangkan beberapa kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy M31 berikut.

Spesifikasi Samsung Galaxy M31

Samsung Galaxy M31

  • Siaran : Mac, 2020
  • Skrin : Super AMOLED, 1080 x 2340 piksel
  • Chipset : Exynos 9611
  • GPU : Mali-G72 MP3
  • RAM : 6GB
  • Memori Dalaman : 128GB
  • Memori Luaran : microSDXC hingga 512GB (slot khusus)
  • Kamera Belakang : 64 MP + 8 MP + 5 MP + 5 MP
  • Kamera Depan : 32 MP
  • Bateri : Li-Po 6000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Kelebihan Samsung Galaxy M31

Sekiranya anda berminat dan ingin tahu mengenai Samsung Galaxy M31 ini, anda boleh mendengar beberapa kelebihan uniknya seperti berikut.

1. Bateri Kapasiti Jumbo

Samsung-Galaxy-M31-4

Sekiranya anda ingin menggunakan telefon bimbit anda dalam jangka masa yang lebih lama, sudah tentu ia memerlukan kapasiti bateri yang cukup besar. Oleh itu, Samsung Galaxy M31 dilengkapi dengan kapasiti bateri yang dijamin lebih besar daripada telefon bimbit lain di kelasnya. Tidak bertanggungjawab, telefon bimbit ini berkapasiti 6000 mAh!

Sudah tentu ini bermaksud bahawa HP akan bertahan lebih lama, sama ada ketika disenyapkan atau digunakan  tanpa henti sekalipun. Dalam penggunaan biasa, bateri ini didakwa tahan selama dua hari. Sebenarnya, seperti yang dilaporkan oleh GSMArena, bateri ini dapat digunakan selama 24 jam lebih banyak dan masih meninggalkan sedikit tenaga (24%). Sesuai untuk anda yang malas membawa  power bank ketika melancong.

2. Kapasiti Memori Dalaman dan RAM Besar

samsung-galaxy-m31-2

Salah satu halangan yang sering dialami oleh pengguna Android adalah kurangnya memori ketika cuba memuat turun aplikasi di Play Store. Ini tentu dapat diatasi dengan menggunakan telefon bimbit dengan memori dalaman yang besar. Di Indonesia, Samsung Galaxy M31 dilengkapi dengan RAM 6 GB dan memori dalaman 128 GB. Tentunya kapasiti besar.

3. Mempunyai Slot Dedikasi

samsung-galaxy-m31-5

Biasanya, HP telah dibekalkan dengan memori dalaman yang besar tidak akan disokong oleh slot memori luaran tambahan, tetapi Samsung Galaxy M31 tetap unik  . Telefon bimbit ini bukan sahaja mempunyai slot microSD hingga 512 GB, tetapi anda juga dapat menggunakannya bersama-sama dengan kad SIM kedua.

Ya, Samsung Galaxy M31 dilengkapi dengan  slot khusus untuk meningkatkan kapasiti memori menggunakan microSD. Kelebihan yang patut dihargai bagi anda yang gemar memuat turun koleksi filem berkualiti HD.

4. Mempunyai Paparan Skrin yang Baik

samsung-galaxy-m31-6

Walaupun ia adalah segmen telefon bimbit dengan harga sederhana, nampaknya Samsung Galaxy M31 tidak mahu lebih rendah daripada telefon bimbit lain di atasnya. Macam mana boleh jadi? Telefon bimbit ini dilengkapi dengan skrin Super AMOLED dengan ukuran panel yang cukup besar, iaitu 6,4 inci.

Reka bentuk kamera depan yang membawa Infinity-U juga kelihatan kontemporari dan menyumbang kepada penampilan estetik secara keseluruhan. Bagi rakan sekelas Samsung Galaxy M31, paparannya cukup mengagumkan, terutamanya memandangkan telefon bimbit lain di kelasnya seperti Xiaomi Redmi Note 8 Pro masih membawa skrin IPS.

5. Resolusi kamera agak besar

samsung-galaxy-m31-kamera

Sekiranya anda sedikit bimbang dengan kamera yang terdapat pada Samsung Galaxy M31, ambil mudah. Kualiti foto dari kamera cukup bagus,  sungguh! 

HP ini dilengkapi dengan empat kamera belakang dengan resolusi yang cukup besar, iaitu 64 MP sebagai kamera utama, lensa 8 MP sebagai kamera ultra lebar , lensa 5 MP untuk memotret objek jarak dekat (makro), dan akhirnya lensa 5 MP dengan sensor kedalaman yang akan diambil gambar bokeh. Anda dapat melihat beberapa contoh hasil kamera ini seperti berikut.

contoh-hasil-kamera-ultrawide-samsung-galaxy-m31contoh-hasil-kamera-makro-samsung-galaxy-m31

Foto pertama adalah hasil lensa kamera  ultra lebar. Nampaknya kawasan yang diliputi cukup luas dan dapat menjaga perincian dengan baik. Sementara itu, kamera makro juga dapat mengekalkan ketajaman objek seperti yang dilihat pada foto kedua. Secara keseluruhan, kamera ini mampu menghasilkan foto berkualiti HD selagi objek itu mempunyai pencahayaan yang mencukupi.

6. Dilengkapi dengan Android 10

samsung-galaxy-m31-android10

Salah satu tarikan telefon bimbit tentunya  sistem operasi . Nasib baik, Samsung Galay M31 sudah membawa versi Android 10 yang juga dilengkapi dengan semua ciri baru. Dari segi antara muka, HP membawa One UI 2 yang memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik    dan kemudahan navigasi.

Kekurangan Samsung Galaxy M31

Adalah wajar jika anda menilai telefon bimbit bukan sahaja dari kelebihannya, tetapi juga kekurangannya. Samsung Galaxy M31 mempunyai beberapa kelemahan yang perlu dipertimbangkan, termasuk yang berikut.

1. Prestasi Permainan Biasa

samsung-galaxy-m31-7

Sekiranya anda mengharapkan prestasi permainan yang hebat  , anda mungkin tidak akan mendapatkannya di telefon bimbit ini. Samsung Galaxy M31 yang dilengkapi dengan CPU Exynos 9611 dan 8- core  dianggap kurang mampu menghasilkan pengalaman permainan maksimum. Ini dapat dilihat dalam  penanda aras AnTuTu di bawah.

penanda aras-antutu-samsung-galaxy-m31

Jika anda lihat, kedudukan Samsung Galaxy M31 tidak cukup untuk mengalahkan pelbagai pesaingnya dari segmen harga yang sama, yang hanya mendapat skor 195284 pada  penanda aras AnTuTu.

Walaupun begitu, menurut tinjauan SmartPrix, HP masih mampu memainkan PUBG Mobile dengan FPS (tetapan lalai ) yang agak tinggi  . Anda hanya boleh mengubah tetapan menjadi Ultra tetapi anda akan melihat penurunan dari segi FPS dan prestasi.

2. Pengisian Bateri Lama

samsung-galaxy-m31-10

Samsung Galaxy M31 memang mempunyai bateri berkapasiti besar. Tetapi sayangnya, ia memerlukan masa yang lama sehingga bateri terisi penuh. Walaupun diklaim hadir dengan ciri pengecasan pantas, tetapi HP ini tidak dapat menerima kuasa melebihi 15W.

Akibatnya, seperti yang dilaporkan oleh GSMArena, pengisian dapat mengambil masa 2,5 jam untuk diisi penuh, yang cukup lama, tentu saja, dengan mempertimbangkan bahawa telefon bimbit lain di kelas yang sama hanya memerlukan 30 minit.

3. Hanya dilengkapi dengan Gorilla Glass 3

samsung-galaxy-m31-8

Seberapa rapi seperti kita, tidak ada yang tahu kapan kita akan menjatuhkan HP. Oleh itu, perlindungan skrin penting untuk melindungi telefon bimbit kita daripada kerosakan perlanggaran. Sayangnya, Gorilla Glass 3 yang terdapat di layar Samsung Galaxy M31 hanya mampu menjaga layar anda dari calar, tidak seperti Gorilla Glass 5 yang mampu mengurangkan pelanggaran hingga ketinggian 1 M.

4. Tidak Mempunyai Ciri NFC

samsung-galaxy-m31-9

Kini terdapat beberapa mesin pembayaran digital di Indonesia, terutama bagi anda yang tinggal di kota-kota besar. Itulah sebabnya ciri NFC ( Near Field Communication ) pada HP cukup dicari. Samsung Galaxy M31 tidak mempunyai ciri ini, jadi anda tidak dapat menggunakannya untuk mengisi baki kad e-Toll atau bertransaksi di mesin pembayaran digital.

Kesimpulannya

Ya , itulah pelbagai kelebihan dan kekurangan yang dimiliki oleh Samsung Galaxy M31. Telefon bimbit ini sangat menarik kerana ia menawarkan jangka hayat bateri yang luar biasa dengan kapasiti 6000 mAh. Di samping itu, memori dalaman yang besar yang dilengkapi dengan  slot khusus untuk microSD menjadikan telefon bimbit ini sebagai pilihan yang sesuai bagi mereka yang suka menonton filem di telefon bimbit dalam jangka masa yang lama.

Tetapi, anda perlu lebih berhati-hati ketika menggunakan Samsung Galaxy M31 kerana pelindung Gorilla Glass 3 kurang mampu melindungi layar dari hentaman yang teruk, berbeza jika dibandingkan dengan Gorilla Glass 5 atau 6.

Setelah mengetahui kelebihan dan kekurangan, adakah anda berminat untuk membelinya? Sekiranya berminat, anda boleh membeli Samsung Galaxy M31 melalui pautan ini.