5 Perkara Yang Perlu Dielakkan Supaya Laptop Tahan Lama dan Tahan Lama

Komputer riba seperti itu telah menjadi barang penting yang mesti dimiliki. Alat ini dapat membantu kita melakukan banyak perkara, seperti menonton filem, bermain permainan, menulis artikel atau novel, membuat laporan tugasan, dan banyak lagi. Komputer riba tidak lagi digunakan oleh orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Anda boleh memberikan komputer riba kepada anak anda dan harga komputer riba Lenovo terkini boleh menjadi rujukan.

Dengan penggunaan yang agak kerap dan jangka panjang, masalah komputer riba sering timbul, seperti kelewatan atau hang yang kerap , penurunan bateri, skrin yang mati secara tiba-tiba, pembesar suara komputer riba menjadi tidak jelas, dan banyak lagi. Ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor kerana penyelenggaraan komputer riba yang tidak dilakukan secara rutin.

Sebagai peranti yang selalu diperlukan, komputer riba memerlukan penjagaan khas agar tidak cepat rosak. Sebilangannya seperti membersihkan komponen komputer riba, tidak menggunakannya dalam jangka masa yang lama, tidak memasang perisian atau aplikasi yang tidak penting, rajin membersihkan cakera keras (HDD), tidak mengaktifkan internet semasa hujan lebat, dan banyak lagi.

Walaupun harga komputer riba Lenovo terbaru cukup berpatutan, pastikan anda dapat menjaganya dengan betul. Di samping itu, juga penting bagi anda untuk mengetahui perkara-perkara yang harus dielakkan sekiranya anda mahukan komputer riba anda mempunyai 'umur panjang'. Berikut adalah ulasan.

1. Elakkan menggunakan komputer riba terlalu lama

bekerja di hadapan komputer riba

Laptop adalah barang elektronik yang boleh rosak pada bila-bila masa. Oleh itu, komputer riba memerlukan masa untuk berehat. Sekiranya penggunaan lebih dari 3 jam lebih banyak lagi untuk bermain permainan atau menonton filem, anda harus diberi waktu rehat atau rehat supaya mesin tidak terlalu panas yang boleh menyebabkan panas berlebihan pada komputer riba.

2. Elakkan meletakkan objek berat di skrin

Barang Berat Di Atas Komputer riba

Memang benar harga komputer riba Lenovo terbaru ini berpatutan, tetapi ini tidak mengurangkan sifat komputer riba yang boleh dianggap sebagai peranti sensitif, apalagi layarnya mudah mengalami kerosakan. Sekiranya skrin komputer riba dilemparkan atau dipijak maka kemungkinan skrin akan rosak.

Oleh itu, elakkan menyimpan barang berat di skrin komputer riba, seperti timbunan buku atau sejenisnya kerana kemudian boleh menyebabkan LCD pecah atau masalah skrin lain. Sekiranya anda ingin lebih selamat, anda boleh menggunakan setumpuk buku sebagai asas komputer riba dan bukannya menyimpannya.

3. Elakkan meletakkan komputer riba di tilam

komputer riba di tilam

Bagi anda yang suka gila, menonton filem di komputer riba sambil berbaring, menyeronokkan? Sebenarnya ini akan menjadikan komputer riba menjadi cepat panas dan boleh menyebabkan komputer riba anda mati kerana terlalu panas . Ini adalah kerana

oleh lubang udara di bahagian bawah komputer riba yang ditutup oleh permukaan tilam atau cadar yang tidak rata.

Oleh itu, untuk mengelakkan kerosakan, letakkan komputer riba di permukaan objek keras seperti meja, kayu sehingga peredaran udara di dalam komputer riba dapat berjalan dengan kerap, atau anda juga dapat menggunakan timbunan buku seperti yang dibahas pada titik sebelumnya.

4. Elakkan pengumpulan habuk pada papan kekunci komputer riba

membersihkan habuk papan kekunci

Kebersihan papan kekunci adalah sesuatu yang mesti dilakukan kerana jika habuk terkumpul di papan kekunci dan debu memasuki kekunci papan kekunci, maka kunci tidak akan berfungsi lagi. Sekiranya kerosakan tidak terlalu teruk, anda boleh membersihkannya dengan berus supaya papan kekunci dapat berfungsi semula.

Demikianlah ulasan perkara yang harus dielakkan sekiranya anda mahukan komputer riba yang tahan lama. Tetapi jika komputer riba sudah rosak, anda boleh membeli komputer riba baru di Bukalapak. Ya, anda boleh mendapatkan siri dan harga komputer riba Lenovo terbaru di pasar Bukalapak.com. Berbelanja di Bukalapak.com dijamin selamat dan selesa kerana pasar ini memberikan perkhidmatan yang optimum

Artikel Berkaitan