Ciri sembang di GOJEK, Penyelesaian Pemindahan dan Pengumpulan Hutang melalui GO-PAY

Meminjam wang dan koleksi atau usaha sama untuk membeli sesuatu adalah dua kebiasaan yang dilakukan oleh banyak orang Indonesia dalam kehidupan sosial. Kegiatan ini adalah satu bentuk gotong royong yang sememangnya menjadi ciri watak masyarakat Indonesia. Malangnya, dalam praktiknya, aktiviti ini tidak selalu berjalan lancar.

Perkara yang membuatnya tidak lancar biasanya kerana ada satu atau dua orang yang menghalang kepercayaan rakan. Contohnya, ada rakan yang tidak mengambil bahagian dan meminjam wang daripada rakan terlebih dahulu. Contoh lain ialah rakan yang meminjam wang tetapi lupa mengembalikannya. Mahu ditagih terlalu berat hati.

Pada masa kini, terasa pelik apabila mereka yang memberi pinjaman lebih enggan kepada mereka yang diberi pinjaman. Semasa mengecas terasa tidak selesa. Walaupun rakan itu mudah mengatakan "Gunakan wang anda terlebih dahulu untuk membeli makanan, saya akan menggantikannya kemudian". Sekiranya ada rezeki, biasanya akan diberikan, tetapi jika anda memintanya setiap hari, itu akan selalu merepotkan, tetapi akan menjadi kerugian bagi peminjam.

GOJEK dan Masalah Pembayaran Kolektif

gojek

Pinjaman dan peminjaman lengkap dengan masalah dalam mengumpulkan banyak hutang berlaku di mana sahaja. Contoh mudah ialah ketika berbelanja secara kolektif menggunakan perkhidmatan GO-FOOD pada aplikasi GOJEK. Ia juga merisaukan jika rakan saya memesan makanan mereka melalui GO-FOOD. Lebih praktikal melalui satu pengguna, terutamanya jika makanan yang dipesan berasal dari restoran yang sama.

Malangnya, memesan makanan secara kolektif di GOJEK kadang-kadang menimbulkan masalah baru. Contohnya, kurangnya koordinasi ketika membeli makanan atau kesukaran mengira pembahagian wang yang perlu dibayar kerana makanan yang dibeli berbeza harganya. Kadang-kadang juga kerana seorang rakan tahu bahawa saya mempunyai baki GO-PAY yang besar, dia lupa membayar apa yang perlu dibayar.

Sebagai contoh, saya dan tiga rakan saya, mari kita panggil mereka A, B, dan C. Kami berempat bersetuju untuk membeli makanan segera melalui GO-FOOD. Jumlah pembayarannya adalah Rp150.000. Saya dan A memesan menu yang berbeza dari B dan C, yang secara automatik memiliki harga yang berbeza. Jumlah pembayaran untuk transaksi ini adalah Rp150.000.

Semasa proses pengiraan, ternyata agak rumit kerana biasanya harga makanan tidak bulat.Selain itu, C tidak mempunyai wang tunai. Dia hanya mempunyai baki GO-PAY. Walaupun A dan B telah membayar secara tunai dengan nilai bulat, biasanya ada lebih banyak. C berkata untuk membayarnya esok. Namun, biasanya esok saya lupa atau kadang-kadang ingat, enggan mengenakan bayaran kepada C.

Kes di atas juga boleh berlaku ketika membeli makanan secara kolektif dalam jumlah besar. Terutama dengan jumlah yang besar, tidak sedikit juga yang terpaksa membayarnya di lain waktu kerana pelbagai alasan.

Ciri "Sembang" di GOJEK adalah Inovatif dan Solutif

ciri sembang gojek

Masalah-masalah ini ternyata dapat diatasi dengan mudah. Tidak ada lagi kesukaran dalam mengira pembahagian wang ketika berbelanja secara kolektif, alias usaha sama. Tidak ada lagi rasa berat hati untuk memungut tanggungjawab rakan untuk membayar hutang. Semuanya boleh dilakukan dengan ciri "chat" dalam aplikasi GOJEK.

ciri sembang gojek 1.jpg

Ciri "sembang" ini ada di tengah, di sebelah "pesanan" dan "peti masuk". Sekiranya ciri ini tidak ada, segera kemas kini aplikasi GOJEK ke versi terkini.

Ciri "sembang" ini merupakan penemuan baru dari karya anak bangsa. Nama itu mungkin seperti ciri untuk membalas mesej seperti aplikasi sembang biasa. Tetapi ciri-ciri sembang dalam aplikasi GOJEK lebih daripada sekadar membalas mesej. Ciri ini adalah ciri inovatif yang belum ada pada aplikasi aplikasi super lain di Indonesia. Ciri alias ini merupakan kejayaan dari GOJEK.

Apa yang sangat istimewa mengenai ciri sembang dalam aplikasi GOJEK? Setelah saya mencuba aplikasi ini secara langsung, memang benar, ciri sembang sangat berguna. Ciri ini mempunyai dua ciri yang dapat menjawab pelbagai masalah seperti yang telah saya jelaskan di perenggan sebelumnya.

Ciri pertama adalah ciri untuk membalas mesej secara langsung dalam aplikasi GOJEK. Ini adalah ciri baru yang merupakan salah satu inovasi GOJEK yang harus dihargai.

Dengan ciri ini, saya dapat menghantar mesej kepada rakan pengguna GOJEK secara langsung dalam aplikasi tanpa menggunakan aplikasi sembang lain. Saya juga dapat membuat sembang kumpulan yang tujuannya dapat digunakan ketika membeli makanan secara kolektif atau ketika melakukan perjalanan bersama menggunakan GOCAR.

ciri sembang gojek 2.jpg

Dengan kumpulan sembang ini di GOJEK, saya tidak perlu menukar aplikasi untuk hanya berkoordinasi untuk menggunakan salah satu perkhidmatan dari GOJEK. Ciri mudah tetapi anda boleh mengatakan bahawa ciri ini adalah inovasi menarik karya anak bangsa.

Ciri kedua adalah "ciri split-bill". Ciri ini adalah produk Indonesia yang inovatif yang membuat sembang tidak hanya membalas mesej. Dengan ciri ini, saya dapat menghantar baki GOPAY dengan mudah kepada pengguna lain. Contohnya, ketika saya ditagih oleh salah seorang rakan saya untuk membayar makanan ketika membeli makanan secara kolektif melalui G0-FOOD. Dia menghantar bil melalui ciri sembang.

ciri sembang gojek 3

Saya hanya memilih "PAY" untuk membayar bil yang dihantar oleh rakan saya. Fungsi ini juga boleh digunakan dalam sembang kumpulan. Selain itu, fitur ini juga mempunyai pilihan pembayaran GO-PAY untuk apa yang diperlukan. Contohnya, untuk bil semasa menggunakan GO-RIDE, membeli tiket filem, atau bil makanan.

ciri sembang gojek 4.jpg

Seperti namanya, "fitur split-bill" juga membolehkan pengguna untuk berkongsi keseluruhan kos bersama. Contohnya, kes saya dan tiga rakan saya (A, B, dan C) dapat diselesaikan dengan mudah menggunakan ciri "split-bill.

Dengan ciri split bill, usaha sama mudah dan tidak akan ada kesukaran dalam mengira kos. Dengan adanya "split-bill feature", fitur "chat" dalam aplikasi GOJEK bukan sekadar fitur perkongsian pesan tetapi dapat berfungsi sebagai aplikasi bersama atau sebagai aplikasi pemindahan GO-PAY di kalangan pengguna GOJEK.

Kehadiran ciri "Chat" jelas merupakan inovasi dan ciri baru dari GOJEK yang cukup bagus. Ciri ini menjadikan GOJEK yang paling utama kerana mampu mengemukakan banyak masalah sosial yang berlaku.

Dengan ciri ini juga, GOJEK semakin maju yang menunjukkan bahawa GOJEK kini bukan sekadar perkhidmatan atas permintaan untuk keperluan pengangkutan dan makanan. Tetapi lebih daripada itu. Aplikasi ini adalah aplikasi super yang dapat menjawab pelbagai masalah dan keperluan yang dialami oleh banyak orang Indonesia.