10 Kotak TV Android Murah dan Terbaik Di Bawah 500 Ribu 2020

TV pintar dan TV dengan OS Android adalah produk elektronik yang kini cukup digemari. Kerana, dengan layar yang besar, Anda dapat menikmati berbagai konten televisyen dan juga berbagai konten di internet. Tetapi, tentu saja untuk mendapatkan TV jenis ini, anda harus mengeluarkan berjuta-juta.

Nasib baik, ada penyelesaian untuk anda yang masih mempunyai TV jenis lama (baik dengan sokongan port HDMI dan RCA) dan ingin mengubahnya menjadi TV Android. Anda hanya perlu menambahkan kotak STB (set-top-box) atau Android TV. Kotak TV ini kemudiannya dapat disambungkan ke televisyen dan membolehkan TV memaparkan kandungan hiburan di internet, aliasnya boleh seperti telefon pintar dengan OS Android.

Di pasaran itu sendiri, terdapat banyak kotak TV Android untuk dijual. Beberapa kotak TV Android berkualiti sebenarnya dijual dengan harga yang cukup mahal, mencecah berjuta-juta. Sekiranya anda mempunyai dana yang terhad, Anda dapat memilih kotak TV Android dengan harga murah, tidak sampai Rp 500 ribu. Sebenarnya ada? Sudah tentu ada dan anda dapat melihat senarai berikut.

1. H96 MAX

h96-maks

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Dengan pemproses quad core 1.5 Ghz ARM Cortex-A53 yang dibawa oleh STB ini, anda dapat menikmati perkhidmatan multimedia dengan prestasi yang baik. Dari varian ROM dan RAM yang tersedia, ada satu pilihan yang dapat dimiliki dengan harga Rp 400 ribu, yaitu RAM 2 GB dan ROM 16 GB. Storan ini cukup besar jika anda mahu memuatkan banyak filem sehingga anda tidak perlu memasukkan cakera kilat.

Di samping itu, ketersediaan Google Play Store di STB ini dapat memberikan banyak kebebasan untuk meningkatkan pengalaman menonton TV anda. Anda boleh menggunakan KODI - aplikasi super dengan ciri multimedia yang sangat komprehensif, serta Netflix, YouTube, Facebook dan banyak lagi. Oh ya, Android pada H96 Max adalah versi Pie, anda tahu !

Bagi anda yang mempunyai TV 4K, STB ini juga disokong oleh set-top box yang mampu memainkan filem 4K HD (4096 x 2160 piksel) sehingga kualiti filem yang ditonton sangat jelas. Juga, jika anda mempunyai TV tiub yang tidak digunakan, anda boleh mengubahnya menjadi TV pintar dengan menyambungkan STB ini menggunakan kabel RCA yang terpasang ke port AV.

2. HK1 Mini

hk1-mini

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

HK1 Mini adalah kotak TV Android lain yang anda dapat dengan harga murah. STB ini mempunyai kapasiti RAM 2GB dengan kapasiti penyimpanan 16GB. Sekiranya storan ini masih terasa kurang, anda boleh menambahkan kad TF hingga kapasiti 64 GB.

Dikuasakan oleh pemproses quad-core 1.5 GHz, anda tidak perlu risau untuk menavigasi di layar agar lambat. Sokongan Android 8.1 pada STB juga menjadikan anda dapat mengatur aplikasi navigasi dengan lebih baik dan selesa.

Adakah anda ingin menonton filem 4K HD? Pasti boleh! Sebaliknya, anda boleh memainkan filem beresolusi 4K (3840 x 2160 piksel) dengan kelajuan 60 fps yang dijamin sangat jernih dan lancar. Cukup muat turun filem 4K, simpan di cakera kilat anda, kemudian pasangkannya ke port USB 2.0 yang tersedia. Sekiranya anda berminat, anda boleh membelinya dengan harga sekitar Rp 450 ribu.

3. Kotak TV Android MXQ Pro 4K

Kotak TV Android MXQ Pro 4K

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda mencari Android STB yang bukan bekas STB Indihome tetapi dijual dengan harga murah, maka MXQ Pro 4K adalah jawapannya. Peranti ini dijual dengan harga mulai Rp260 ribu. Harganya cukup berpatutan jika anda melihat spesifikasi yang ditawarkannya, salah satunya ialah sokongan menonton video dengan resolusi 4K.

Di samping itu, MXQ Pro 4K juga dilengkapi dengan pelbagai aplikasi yang telah dipasang dan beberapa aplikasi tambahan lain sehingga STB ini dapat berfungsi sebagai televisyen seperti TV pintar, salah satunya menarik kehadiran Google Play Store. Kehadiran Google Play Store tentunya menarik memandangkan tidak sedikit STB Android yang menghilangkan Google Play Store.

MXQ Pro 4K sendiri hadir menawarkan spesifikasi seperti Amlogic S905X Quad-core cortex-A53 frekuensi 2.0GHz yang disokong oleh GPU Mali-450 5-Core GP. Malangnya, STB ini hanya mempunyai 1 GB RAM dengan 8 GB storan. Namun, yang menarik, MXQ Pro 4K ini telah hadir dengan Android OS 6.0 walaupun ada yang menawarkan varian Android 5.0. Berminat?

4. HiPlay TX3 Mini

HiPlay TX3 Mini

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

HiPlay TX3 Mini adalah Kotak TV Android lain yang boleh anda pilih dengan harga yang rendah. Di banyak kedai dalam talian, kotak TV ini dijual dengan harga rata-rata Rp400 ribu ke atas, tetapi di Bukalapak, anda dapat memperoleh HiPlay TX3 Mini dengan kisaran harga Rp380 ribu. Harga tentunya masih berpatutan.

Dengan harga ini, anda boleh mendapatkan Kotak TV dengan pemproses quad core 2.0 GHz dan sokongan GPU Mali-450. Selain itu, Kotak TB ini juga telah disokong dengan RAM 2 GB dan storan 16 GB. Dengan spesifikasi ini, HiPlay TX3 Mini dapat digunakan bukan hanya untuk keperluan hiburan tetapi dapat digunakan untuk memainkan beberapa permainan yang popular dengan grafik sederhana hingga rendah.

HiPlay TX3 Mini dengan menarik menyokong penggunaan aplikasi sembang dan panggilan video. Anda hanya perlu menambahkan penggunaan kamera web dan mikrofon. Bukan hanya itu, Kotak TV ini juga menyokong OS Android 7.1 Nougat yang pastinya tidak terlalu lama. Berminat dengan HiPlay TX3 Mini?

5. Kotak TV X96 Mini

Kotak TV X96 Mini

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Kotak TV Android lain yang murah ialah X96 Mini. Kotak TV ini menawarkan spesifikasi yang serupa dengan HiPlay TX3. Dari  perkakasan yang  digunakan hingga kapasiti memori yang digunakan, Amlogic S905W dengan Mali-450 GPU dan sokongan DDR3 RAM 2 GB. Selain itu, X96 Mini juga menawarkan Android OS 7.1 Nougat.

X96 Mini juga dilengkapi dengan pelbagai ciri seperti ciri untuk memainkan video 4K dan  HD penuh  , kehadiran  antara muka  HDMI dan juga sokongan untuk menggunakan Miracast DLNA AIRPLAY. Dalam aplikasi ini terdapat juga Kodi Krypton 17.6 yang banyak digunakan untuk mengakses pelbagai saluran TV. Berminat dengan X96 Mini ini? Sekiranya berminat, segera dapatkan Kotak TV dengan harga Rp380 ribu.

6. Kotak TV Android MA8-4K

Kotak TV Android MA8-4K

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Dengan harga sekitar Rp.380 ribu, Android TV Box MA8-4K menawarkan spesifikasi yang cukup lumayan. Spesifikasi yang ditawarkan tidak setinggi X96 Mini atau HiPlay TX3 tetapi cukup memenuhi syarat untuk keperluan menggunakan Kotak TV Android.

Lihat sahaja spesifikasi yang ditawarkan oleh Kotak TV ini termasuk penggunaan chipset ARM Cortex A7 quad-core Rockchip RK3229 dan sokongan GPU Mali 400MP. Sementara memori, Kotak TV ini menawarkan 1 GB DDR3 RAM dan 8 GB storan. Walaupun spesifikasi yang ditawarkan tidak terlalu tinggi, Kotak TV ini masih mempunyai ciri lengkap, salah satunya adalah sokongan untuk memainkan filem 4K.

Perkara yang mungkin kurang dari Kotak TV ini masih menggunakan Android OS 5.1 Lollipop yang pastinya tidak dapat bersaing di kelas harga. Walaupun terdapat kekurangan, Kotak TV ini masih dapat dilihat.

7. Tanix TX3 Mini

Tanix TX3 Mini 

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Tanix TX3 Mini adalah Kotak TV Android lain yang boleh anda pilih dengan harga hanya Rp360 ribu. Dengan harga ini, anda sudah boleh mendapatkan Kotak TV dengan Android OS 7.1 Nougat di mana sudah ada aplikasi tambahan. Beberapa aplikasi tambahan, seperti aplikasi untuk mengakses saluran premium, aplikasi TV, Kodi dan banyak lagi.

Tanix TX3 Mini sendiri dilengkapi dengan Amlogic S905W yang merangkumi pemproses ARM Cortex-A53 quad core dan GPU Mali-450. Selain itu, Kotak TV Android ini juga menawarkan RAM 2 GB dan storan 16 GB. Spesifikasi yang ditawarkan tentunya cukup kompetitif dengan Kotak TV Android di kelas harga yang sama. Berminat dengan Tanix TX3 Mini?

8. Kotak TV V88

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

V88 adalah kotak TV lain yang dijual dengan harga rendah yaitu di bawah Rp 400 ribu atau sekitar Rp 350 ribu. Kotak TV satu ini menawarkan Android OS 7.1 Nougat dengan chipset RK3328. Chipset ini dilengkapi dengan pemproses 1.5GHz dan sokongan GPU Mali-450MP2.

Di bahagian storan, V88 dilengkapi dengan 8 GB storan dan 1 GB RAM. Spesifikasi ini sememangnya standard tetapi cukup untuk memenuhi keperluan peranti TV Box. Namun, harga rendah ini ternyata kerana V88 dijual tanpa kotak. Sekiranya ini tidak ada masalah, sila beli, ya.

9. X96 Mini Pintar

x96-mini

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Mini X96 Mini Smart body (dimensi 8.2 cm x 8.2 cm) tidak bermaksud bahawa ciri-ciri juga minimum. Beberapa kelebihan yang dapat dinikmati dari STB yang murah ini adalah fitur AirPlay atau DNLA yang dapat menghubungkan layar peranti Android dan iOS ke TV, serta memudahkan perkongsian fail melalui internet. Kemudian, anda juga dapat menikmati filem 4K HD yang menyokong semua jenis sambungan filem.

Smart Mini X96 mempunyai pemproses Amlogic S905W quad core dengan chipset ARM Cortex A53. Di samping itu, STB yang dapat dilekatkan pada dinding berjalan pada sistem operasi Android 7.1.2 dan mempunyai media penyimpanan 16 GB. Secara keseluruhan, STB ini sesuai untuk anda yang mahukan unit kecil dengan harga yang berpatutan. Anda boleh membelinya dengan harga Rp 200 ribu.

10. Kotak TV Pintar M16

m16-kotak pintar-tv

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda mahukan STB berkinerja baik tanpa terlalu banyak mengemas, mungkin anda akan menyukai M16 Smart TV Box. Dari segi spesifikasi, STB dilengkapi pemproses quad core 1.5 GHz dengan media penyimpanan 16 GB dan RAM 2 GB.

Harganya sangat berpatutan iaitu hanya sekitar Rp 360 ribu. Dengan harga ini, anda mendapat ciri main balik filem 4K, sokongan Surround Sound 5.1, sokongan sari kata luaran, dan banyak lagi. Tidak perlu keliru untuk menyediakan tempat meletakkan STB ini kerana ukurannya agak kecil iaitu hanya 10.50 x 10.10 cm.

Dengan dana tidak lebih dari Rp 400 ribu, sudah tentu Anda dapat memperoleh Kotak TV Android yang mampu sebagai alat hiburan. Lebih-lebih lagi, dana ini cukup murah daripada anda harus mengganti TV anda ke TV pintar yang tentunya berharga berjuta-juta. Oleh itu, senarai kotak TV murah mana yang membuatkan anda berminat untuk dijemput?