10 Bank Kuasa Terbaik dengan Pengecasan Pantas pada tahun 2020

Powerbank dengan kapasiti besar dan teknologi pengecasan pantas telah mula mencarinya. Selain dapat diandalkan ketika ada aktiviti luar seperti perjalanan, bank daya pengisian cepat juga dapat digunakan dengan tingkat efisiensi yang lebih baik.

Bank kuasa pengecasan pantas kini boleh dibeli dengan mudah dalam talian . Setiap pengeluar, tempatan dan luar negara, menawarkan pelbagai ciri terbaik. Salah satu perkara terpenting yang harus anda pertimbangkan sebelum membeli power bank adalah faktor keselamatan. Oleh itu, pilihlah yang dijamin selamat digunakan.

Di bawah ini akan diberikan beberapa cadangan bank kuasa pengecasan pantas terbaik dari pelbagai vendor.

1. Aukey PB-T11 30000mah

aukey-power-bank-30000mah

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Dilengkapi dengan kapasiti besar dan fitur pengecasan pantas , Aukey PB-T11 adalah pilihan yang tepat untuk mengecas telefon bimbit anda semasa dalam perjalanan. Power bank ini juga menyertakan kabel USB yang boleh disambungkan ke telefon bimbit dengan sambungan USB-C. Sekiranya telefon bimbit anda menggunakan microUSB, ia perlu ditambah dengan penyesuai. Atau, hanya gunakan kabel lalai dari telefon bimbit anda.

Terdapat dua port untuk mengecas power bank menggunakan kabel microUSB dan Lightning. Malangnya, tidak ada slot USB-C yang tersedia untuk mengecas power bank.

Kemudian, terdapat dua port output USB jenis-A dengan kelajuan  pengecasan yang berbeza. Slot USB berwarna jingga membawa teknologi Quick Charge 3.0 yang didakwa mampu mengecas HP pada kelajuan standard 4 kali ganda. Telefon bimbit yang menyokong Quick Charge boleh dicas hingga 50% hanya dalam 30 minit.

Untuk port kedua yang berwarna hijau, ia menggunakan voltan standard dan amperage pada cip yang paling biasa, iaitu 5V / 2.4A. Power bank ini benar-benar mempunyai kapasiti yang besar - pada 30,000 mAh. Ini bermakna anda boleh mengecas telefon bimbit dengan kapasiti bateri 5.000 mAh selama 6 kali.

Kerana kapasiti yang besar, pastinya memerlukan masa yang lama untuk mengecas power bank. Memerlukan sekurang-kurangnya 12 jam jika anda mengecasnya hanya menggunakan satu port, sama ada microUSB atau Lightning. Anda boleh menggunakan kedua-dua port sekaligus sehingga bank kuasa dicas sepenuhnya dalam masa 6 jam. Mahu membelinya? Harganya mulai dari Rp 800 ribu hingga Rp 1 juta, tergantung dari penjual .

2. Anker E7 26800mAh

anker-astro-e7-berkapasiti ultra tinggi

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Anker E7 adalah pilihan yang boleh dipercayai bagi anda yang ingin mengecas HP anda dengan cepat. Ia mempunyai tiga port USB untuk mengecas tiga peranti berbeza dengan kelajuan yang sama. Power bank ini mempunyai had maksimum 4 ampere untuk ketiga-tiga port dan diklaim mempunyai prestasi yang sama dengan mount wall biasa. Selain itu, terdapat port microUSB untuk mengecas power bank.

Di dalam pakej ini juga terdapat kabel microUSB yang panjangnya sekitar 12 inci. Power bank ini juga mempunyai ciri PowerIQ yang dapat mengesan  protokol pengecasan mana-mana peranti. Maksudnya, Anker E7 dapat menyesuaikan diri untuk memberikan prestasi  pengecasan yang sangat sesuai untuk pelbagai telefon bimbit. Dapatkan power bank ini dengan harga Rp 1 juta.

3. Mi Powerbank 3 Pro 20,000mAh

mi_powerbank_20000mah

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda ingin mempunyai bank kuasa untuk mengecas Macbook dan Nintendo Switch anda, produk Xiaomi ini patut dipertimbangkan. Dengan kemampuan Power Power 3.0, anda boleh mengecas pelbagai peranti selain HP yang menggunakan banyak tenaga.

Sangat disayangkan ukurannya cukup besar dengan dimensi 153.5 x 73.5 x 27.5 mm dan berat 400 gram. Tetapi ini wajar memandangkan kapasiti dan kelajuan yang juga besar. Terdapat dua port USB jenis-A dan satu port USB jenis 45-C yang boleh digunakan sebagai input atau output.

Sekiranya anda menggunakan cek biasa (10 W), power bank ini akan penuh setelah dicas selama 11 jam. Tetapi anda dapat mengecas sepenuhnya power bank dalam masa 4.5 jam jika melalui port USB type-C. Untuk mendapatkan produk ini, anda hanya perlu membayar sekitar Rp 400 ribu sahaja.

4. Mi 18W Fast Charge Powerbank 3 10,000 mAh

mi-10000mah-xiaomi

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Memiliki power bank dengan ciri  charing pantas tidak semestinya memerlukan banyak wang. Power bank dari jenama Xiaomi ini mempunyai kapasiti 10,000 mAh yang cukup untuk mengecas telefon bimbit 3,000 mAh sekurang-kurangnya tiga kali.

Walaupun kapasiti tidak terlalu besar, pilihan pelabuhan cukup menarik. Anda boleh mengecas power bank menggunakan dua port input yang tersedia - microUSB dan USB type-C. Di samping itu, terdapat dua port output USB jenis-A untuk mengecas dua HP sekaligus. Anda boleh mendapatkan bank kuasa 18W pengecas pantas Xiaomi  dengan harga sekitar Rp 199 ribu. Sangat berpatutan untuk power bank kelas ini.

5. Pengecas Pantas Redmi 18W 20,000 mAh

redmi-18w-20000mah

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Selain siri Mi, terdapat juga bank kuasa siri Redmi dengan ciri dan prestasi yang serupa tetapi tidak sama. Ia mempunyai empat port - dua port input (microUSB dan USB type-C) dan dua port output (USB type-A).

Kapasiti yang dibawa pada power bank ini adalah 20,000 mAh yang mampu mengecas 5,000 mAh HP 4 kali. Dengan kekuatan 18 W, kita dapat memastikan proses pengecasan dapat dilakukan dengan cepat - baik ketika mengecas HP atau ketika mengisi daya power bank. Anda boleh mendapatkan Pengecas Cepat Redmi 18W 20,000 mAh ini dengan harga Rp 250 ribu.

6. Tidak diperlukan QiBox W10 Max Powerbank 10000mAh

bank kuasa tanpa wayar-qibox-tanpa had

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekurang-kurangnya ada tiga kelebihan utama bank kuasa ini. Yang pertama adalah ciri Quick Charge 3.0 yang terdapat pada port USB jenis-A - ia dapat mengecas HP dengan cepat. Yang kedua adalah kemampuan Penghantaran Daya pada port keluaran USB jenis-C yang dapat mengecas iPhone dan peranti lain dua kali lebih cepat menggunakan kabel yang menyokong Penghantaran Daya.

Yang ketiga dan paling unik adalah ciri pengecasan tanpa wayar  yang juga kelajuannya cukup unggul, yang mempunyai kekuatan 10 W. Ciri  pengecasan tanpa wayar ini bahkan dijanjikan lebih pantas daripada pengecasan tanpa wayar biasa.

Untuk input, anda juga diberi kebebasan untuk memilih untuk mengecas power bank menggunakan kabel microUSB atau USB type-C (atau menggunakan keduanya sekaligus sehingga power bank dikenakan dua kali lebih cepat). Anda boleh mendapatkan power bank inovatif ini dengan harga sekitar Rp 500 ribu.

7. D-Power GC51L 10000 mAh Powerbank

dpower-gc51L-10000mah

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Inilah bank kuasa lain yang mempunyai ciri  pengecasan pantas . Ia mempunyai dua port output USB jenis-A dengan tahap kelajuan yang berbeza. Untuk membezakan keduanya dengan mudah, lihat saja warnanya. Port oren mempunyai kemampuan Quick Charge 3.0 18 W yang diklaim mampu mengecas 4x lebih pantas. Manakala port USB hijau mempunyai kekuatan 5 W.

Produk ini juga mempunyai pelbagai pertahanan yang cukup baik untuk mengelakkan  penggunaan HP yang berlebihan  , dan juga untuk melindungi peranti dari kerosakan litar pintas. Untuk mendapatkan produk ini, anda hanya perlu mengeluarkan sekitar Rp 800 ribu.

8. Anker PowerCore + 10050

Anker PowerCore + 10050

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah salah satu powerbank dengan kelajuan pengecasan yang luar biasa. Anker PowerCore + 10050 menggabungkan tiga teknologi pengecasan pantas yang berbeza (termasuk Quick Charge 3.0) untuk memastikan bahawa setiap peranti dapat diisi semula dalam masa sesingkat mungkin. Jadi, dengan power bank ini anda tidak perlu risau lagi apabila anda tidak mempunyai banyak masa untuk mengisi semula telefon pintar atau tablet anda.

Walaupun dirancang agak kecil, PowerCore + mempunyai kapasiti besar, iaitu 10050 mAh. Powerbank ini dibuat menggunakan litar canggih dan sel bateri premium LG. Badan produk ini diperbuat daripada aloi aluminium kelas pesawat. Oleh itu, PowerCore + 10050 mempunyai ketahanan yang baik dan penampilan yang sesuai untuk peranti canggih yang anda gunakan.

Produk ini juga dilengkapi dengan ciri keselamatan yang berkelayakan seperti perlindungan lonjakan, pencegahan litar pintas, kawalan suhu dan ciri keselamatan canggih yang lain. Oleh itu, Anker PowerCore + 10050 selamat untuk anda gunakan. Produk ini berharga hanya Rp 500 ribu sahaja.

9. Anker PowerCore II 10000

Anker PowerCore II 10000

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Masih dari Anker, maka ada Anker PowerCore II 10000. Powerbank ini dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas PowerIQ 2.0 yang menawarkan keserasian pengecasan berkelajuan tinggi yang tiada tandingannya dan pastinya lebih selamat. Selain itu terdapat juga fitur VoltageBoost yang mampu mengatasi rintangan kabel untuk menghasilkan daya tanpa halangan.

Agar mudah digenggam dan dimasukkan ke dalam poket seluar, Anker PowerCore II 10000 mempunyai reka bentuk yang ringkas dan mudah dibawa. Oleh itu, bank kuasa ini anda tidak perlu menambat ke dinding lagi apabila ia digunakan. Dengan badan yang langsing dan padat, peranti ini boleh dibawa ke mana sahaja dengan mudah. Apabila habis, Anker PowerCore II 10000 mAh dapat diisi semula hanya dalam 4 jam.

10. Powerbank Tanpa Wayar ACMIC W10PRO 10000 mAh

Powerbank Tanpa Wayar ACMIC W10PRO 10000 mAh

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Produk powerbank dari ACMIC ini juga dilengkapi dengan sistem pengecasan pantas tiga kali ganda (untuk output), iaitu 12 Watt Fast Charge (5V = 2.4A), Qualcomm Quick Charge 3.0, dan 18 Watt Type C Power Delivery. Dengan teknologi ini, bateri telefon pintar anda dapat diisi dalam masa yang cepat dan singkat (50% dalam 30 minit dengan Penghantaran Kuasa untuk iPhone 8 dan iPhone X).

Produk ini juga dikatakan selamat anda bawa ke kabin pesawat. Ini kerana ACMIC W10PRO 10000 mAh Wireless Powerbank dibina dengan sembilan ciri perlindungan seperti Smart Temperature Protection, Smart Over-Charge Protection, Smart Over-Discharge Protection, Smart Short-Circuit Protection , dan lain-lain.

Powerbank, yang mempunyai berat 313 gram dan dimensi 147.6 x 74.6 x 19.7 mm, dijual pada harga Rp 500 ribu. Anda boleh membeli produk ini dengan mudah dalam talian.

Itulah 10 cadangan bank kuasa yang dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas . Perlu diingat bahawa hanya peranti yang serasi yang dapat menggunakan Powerbank dengan pengecasan pantas.