Berikut adalah 5 Langkah Membeli Permainan di Steam dengan Mudah

Salah satu aktiviti yang sering menjadi hobi orang muda ialah bermain permainan. Terutama pada zaman sekarang ini, permainan sudah mempunyai grafik yang hampir menyerupai dunia nyata. Terutama bagi anda yang bermain di PC kelas atas, anda pasti merasakannya lebih kerap daripada konsol.

Nah, untuk dapat bermain permainan tertentu, anda harus membelinya terlebih dahulu. Nasib baik ada Steam, platform yang menyediakan koleksi permainan besar-besaran - dari yang klasik hingga yang terkini, di luar talian dan dalam talian, dari semua genre.

Dan lagi, Steam sering memberikan potongan besar untuk  setiap saat percutian besar seperti potongan musim panas, potongan musim sejuk, dan sebagainya. Sekiranya anda bernasib baik, anda boleh membeli permainan berkualiti A tiga dengan diskaun sehingga 50% atau bahkan 75%. Tidak jarang Steam juga membebaskan kualiti output lama untuk anda nikmati. Menggoda, bukan?

Malangnya, bagi orang Indonesia, proses pembelian permainan di Steam agak belibet. Ini kerana kaedah pembayaran yang ada belum sesuai dengan budaya kita di mana kebanyakan orang dengan lingkungan umur jarang mempunyai kad kredit.

Jadi, bagaimana untuk membeli permainan di Steam dengan mudah? Sekiranya anda ingin tahu, saya akan memberi anda beberapa langkah mudah supaya anda dapat membeli permainan kegemaran anda dari Steam.

Cara Membeli Permainan di Steam

Kemudian, akan ada beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk membeli permainan di Steam. Tutorial ini akan mengajar anda cara termudah yang boleh dilakukan agar tidak rumit. Mari lihat perkara berikut!

1. Buat Akaun Steam

klik-log masuk

Perkara pertama yang semestinya perlu dilakukan adalah mempunyai akaun Steam. Sekiranya anda sudah berjaya, langkau langkah ini. Bagi anda yang sama sekali tidak mempunyai akaun Steam, anda boleh membuatnya dengan melayari laman web Steam. Ketik alamat "//store.steampowered.com" di medan carian di penyemak imbas, kemudian tekan Enter.

Setelah sampai di halaman utama Steam, anda perlu mengklik pilihan " login " di sudut kanan atas skrin. Terdapat dua pilihan kemudian, Log masuk dan Buat . Di bahagian Buat , klik butang " Join Steam " dan anda akan dibawa ke halaman pengisian e-mel. dan negara tempat tinggal.

Masukkan senarai semak di kotak CAPTCHA, baca terma dan perjanjian, dan letakkan senarai semak di bawah yang menyatakan bahawa anda bersetuju dan berumur 13 tahun ke atas. Oh ya, pastikan anda berumur 13 tahun!

Kemudian, klik butang Teruskan. Selepas itu Steam akan menghantar e-mel yang mengandungi pautan pengesahan ke peti masuk anda. Oleh itu, buka e-mel dan klik pautan di dalamnya.

Sekiranya ada, kembali ke tab sebelumnya untuk meneruskan proses pendaftaran. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda, kemudian klik butang Lengkapkan Daftar . Kini, akaun anda berjaya dibuat.

2. Pasang Steam

pasang-wap

Langkah seterusnya adalah memuat turun dan memasang Steam pada PC anda. Pada halaman utama Steam, klik butang Pasang Steam untuk pergi ke halaman muat turun. Cukup klik butang Install Steam, pilih direktori penyimpanan, dan muat turun akan dijalankan. Kemudian, buka fail  persediaan dan ikuti arahan pemasangan untuk menyelesaikannya.

3. Pilih permainan yang ingin anda beli

tambah ke troli

Setelah aplikasi Steam dipasang dan disambungkan ke akaun Steam anda, inilah masanya untuk meneroka koleksi permainan yang ada. Anda boleh memilih mengikut genre atau mengikut platform menggunakan menu navigasi yang ada.

Sekiranya anda mempunyai pilihan tertentu, anda juga boleh menapis hasil carian dengan menggunakan teg seperti "Indie", "Pemain tunggal", dan sebagainya. Sekiranya anda telah memilih permainan apa yang ingin anda beli, klik butang Tambah ke Troli. Klik butang Teruskan Membeli jika anda ingin menambah permainan lain.

4. Top-Up Dompet Steam

top-up-wap-dompet

Jika anda telah meletakkan semua perlawanan dalam membeli-belah anda, kini masanya ia untuk  menyemak ! Tetapi pertama, anda perlu mengetahui berapa jumlah harga permainan yang anda beli. Untuk kaedah pembayaran itu sendiri, Steam hanya memberikan mata Visa, MasterCard, dan eClub. Tetapi, selain dari ketiga, penulis akan menggunakan kaedah yang lebih mudah, iaitu Steam Wallet.

Steam Wallet adalah pilihan yang tepat kerana terdapat pelbagai kaedah untuk  menambah nilai,  seperti melalui gerai minimarket dan pelbagai  pasar . Salah satu  pasar yang menyediakan Steam Wallet adalah Shopee.

Yang mesti anda buat hanyalah mengunjungi halaman Shopee dan log masuk ke akaun anda. Klik menu "Kredit, Penagihan, dan Tiket", klik pada menu "Steam Wallet IDR" dan pilih baki nominal yang sepadan dengan jumlah harga beli anda. Klik butang "Beli Sekarang" untuk meneruskan pembayaran.

Pilih kaedah pembayaran seperti pindahan bank, kedai serbaneka, atau ShopeePay. Setelah berjaya membuat pembayaran, anda akan menerima pin voucher yang dapat dilihat dalam perincian pesanan.

Buka aplikasi Steam kemudian klik menu Permainan >> Tebus Kod Dompet Steam . Salin pin voucher yang telah diperoleh di ruangan yang disediakan dan klik butang Teruskan. Sekiranya berjaya, anda akan melihat mesej yang menunjukkan bahawa Steam Wallet anda telah dicas.

5. Teruskan Pemeriksaan

beli-permainan-wap

Nah, sekarang anda mempunyai baki yang cukup untuk membeli permainan. Tatal ke bahagian paling atas sehingga anda menjumpai menu Troli di sebelah kanan. Pilih menu "Pembelian untuk saya sendiri" kemudian cuba periksa kaedah pembayaran. Sekiranya baki mencukupi, biasanya pilihan Steam Wallet akan dipilih secara automatik.

Masukkan tanda semak di kotak kelulusan dan klik butang Beli. Tahniah! Anda berjaya membeli permainan di Steam! Sekarang, pasangkan permainan dan anda boleh memainkannya.

Petua untuk Membeli Permainan di Steam

wap

Semasa cuba membeli permainan yang sesuai dengan Steam, anda mungkin keliru. Macam mana boleh jadi? Banyak pilihan permainan yang dapat anda mainkan dengan berbagai macam  permainan,  cerita, dan harga. Sekarang, daripada keliru, lebih baik hanya melihat petua berikut agar anda tidak membeli permainan yang salah.

1. Perhatikan Keperluan Sistem

Ini boleh menjadi petua yang paling penting. Perlu diingat bahawa tidak semua permainan dapat dimainkan di PC atau komputer riba anda. Anda lihat, ada  syarat atau pedoman sistem  mengenai jenis komponen apa yang harus anda miliki agar dapat memainkan permainan tertentu dengan lancar - VGA, RAM, CPU, dan lain-lain.

Sekiranya VGA atau CPU anda tidak cukup kuat untuk mengangkat permainan, kemungkinan permainan tidak akan dapat dijalankan dengan FPS yang  dapat dimainkan . Sayang bukankah sudah dibeli? Jadi, pilih saja permainan yang sesuai dengan spesifikasi PC anda, ok?

2. Perhatikan Ulasan Baik dan Buruk

Semasa memilih permainan, ada kalanya anda tidak tahu sama ada permainan itu bagus atau tidak. Di sinilah  kajian menjadi penting. Sekiranya dalam hidup anda pernah mendengar pepatah "belajar dari pengalaman orang lain", ini adalah masa yang tepat untuk menerapkannya.

Di halaman produk permainan, ada bahagian  ulasan  berdasarkan pengalaman yang dirasakan oleh orang lain ketika memainkannya - sama ada dari segi cerita, pengoptimuman, kebaikan dan keburukan, atau  bug.

Anda juga dapat melihat  keseluruhan ulasan pengguna atau keseluruhan ulasan pengguna . Sekiranya perkataan "sangat positif" terutama "sangat positif", kemungkinan anda akan menyukai permainan ini.

3. Mainkan Demo Pertama Jika Tidak Pasti

Kadang kala ulasan pengguna tidak menentukan segalanya. Sebagai contoh, mungkin permainan mempunyai tinjauan  buruk, tetapi setelah mencuba ternyata sesuai dengan selera anda, dan sebaliknya.

Nasib baik, beberapa permainan mempunyai versi demo yang boleh dicuba secara percuma, bahkan sebelum permainan asalnya dilancarkan. Anda boleh menggunakan peluang ini untuk benar-benar menentukan sama ada anda suka atau tidak.

Nah, sekarang anda sudah tahu cara membeli permainan di Steam dengan mudah, walaupun anda tidak mempunyai kad kredit. Penulis mengesyorkan agar anda menunggu sehingga permainan diskaun sehingga anda mendapat keuntungan. Tetapi, jika anda benar-benar menganggap permainan itu bernilai, bahkan membeli pada tarikh pelepasan tidak ada salahnya. Jadi, permainan mana yang telah anda beli dari Steam? Tuliskan di ruangan komen.