Berikut adalah 10 Produk Jam Tangan Paling Pintar untuk Kanak-kanak

Adalah wajar bagi seorang ibu untuk membimbangkan bayi, terutamanya jika dia masih kecil. Walaupun anda telah mempercayakan anak anda ke sekolah yang dipercayai, anda pasti akan merasa lebih selesa sekiranya anda dapat memeriksa lokasi anak anda bila-bila masa yang anda mahukan. Itu adalah salah satu fungsi jam pintar untuk kanak-kanak - GPS yang dapat menentukan lokasi pemakainya dengan tepat.

Itu hanya jawapan dari salah satu kerisauan ibu bapa, terdapat banyak lagi ciri berguna pada jam pintar yang praktikal untuk memudahkan ibu menjaga anak. Kanak-kanak menjadi gembira kerana mereka diperkenalkan dengan teknologi sejak awal. Adakah anda berminat? Akan memberikan senarai jam pintar untuk anak-anak terbaik agar anda tidak mendapat pilihan yang salah.

1. Imoo Watch Phone Z5

imoo-watch-phone-z5-smartwatch-untuk-kanak-kanak

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Imoo adalah syarikat yang terkenal dengan rangkaian produk jam tangan pintar untuk kanak-kanak. Salah satu produk yang kaya dengan ciri adalah Imoo Watch Phone Z5 yang boleh digunakan untuk  panggilan video. Dengan cara ini, anda dapat terus memantau persekitaran anak bila-bila masa yang anda mahukan.

Malah kanak-kanak boleh mengambil gambar berkualiti dengan kamera beresolusi 5 MP. Sebenarnya, lensa yang mempunyai sudut lebar mampu menangkap pandangan yang cukup luas. Ciri yang cukup canggih untuk  alat seukuran jam pintar.

Bukan hanya itu, layar juga disokong oleh bahan AMOLED dengan  paparan retina,  mampu menghasilkan paparan skrin yang selesa dilihat dan selamat untuk mata. Terdapat juga Mod Mode yang dapat mematikan aplikasi tertentu sehingga anak-anak dapat fokus ke sekolah.

Beberapa ciri yang biasanya terdapat di smartwatch juga terdapat seperti  pemantauan tidur , langkah kaki, penggera, dan banyak lagi.

Reka bentuk badan yang sejuk dengan dua warna comel (hijau dan merah jambu) sangat sesuai untuk menarik perhatian kanak-kanak dan rakan sebaya mereka. Secara keseluruhan, produk ini menawarkan pelbagai kemudahan untuk ibu mengawal keadaan anak, terutama dalam ciri panggilan video . Oh ya, jam pintar ini boleh digunakan semasa berenang,  anda tahu !

2. Smartwatch Q12

smartwatch-q12-smartwatch-untuk-kanak-kanak

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Q12 Smartwatch adalah produk yang mengosongkan segmen harga murah. Macam mana boleh jadi? Dengan harga di bawah Rp 300 ribu, Anda dapat memiliki alat canggih ini bersama dengan fitur menarik di dalamnya - dari  pelacakan  GPS, telefon melalui suara, hingga kamera untuk mengambil gambar.

Terdapat harga untuk item ini - jam pintar ini tidak dilengkapi dengan ciri seperti  panggilan video atau skrin AMOLED. Gambar yang dihasilkan pada kamera tidak akan sehebat produk lain dalam senarai ini. Walaupun begitu, bagi anda yang tidak mahu mengeluarkan anggaran yang besar tetapi masih mahu anak anda terjaga, Smartwatch Q12 masih menjadi pilihan terbaik.

3. Wonlex 4G

wonlex-kt11-smartwatch-untuk-kanak-kanak

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Wonlex 4G adalah telefon pintar yang menampilkan ciri-ciri yang cukup unik. Sebagai contoh, terdapat ciri  penggera geo-pagar yang dapat membantu anda mengetahui lokasi kanak-kanak secara praktikal. Sekiranya anak berada di luar radius kawasan yang telah ditentukan sebelumnya, akan ada pemberitahuan yang masuk ke telefon bimbit anda. Jadi, anda masih dapat mengetahui lokasi kanak-kanak tanpa perlu melihat telefon bimbit secara berterusan.

Terdapat juga butang SOS yang akan menghantar mesej ke nombor yang tercatat di smartwatch jika ditekan selama tiga saat. Sesuai untuk kanak-kanak yang menikmati aktiviti di luar sekolah.

4. Imoo Watch Phone Y1

imoo-menonton-telefon-y1

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ingin memanggil anak dengan kualiti suara yang sangat jelas? Imoo Watch Phone Y1 adalah jawapannya. Dengan teknologi LDS (Laser Direct Structuring), anda dan bayi anda dijamin mempunyai pengalaman telefon yang jelas dan gangguan minimum.

Anda juga tidak perlu takut jam tangan pintar ini kehabisan bateri kerana Watch Phone Y1 dikuasakan oleh bateri Nano Anode Silicon inovatif yang dapat bertahan hingga 165 jam. Baterai ini juga telah melalui tahap pemeriksaan menyeluruh agar tidak selamat dari bahaya seperti letupan.

5. Jam Tangan Buatkatkat Katfit

menciptakat

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sebagai salah satu jenama produk perintis pintar, CreateKat telah mengeluarkan siri smartwatch yang disebut Kafkit yang dijamin tidak akan mengecewakan. Terdapat beberapa pilihan produk yang boleh digunakan, iaitu Kafit Watch, Kafit 1, Kafit 2, dan Kafit Classic.

Jam Kafit sangat sesuai untuk kanak-kanak yang gemar berenang kerana telah dilengkapi dengan sijil IP67 yang mampu melindungi produk dari kerosakan pada kedalaman air 30m. Tetapi, jika anak anda mahukan produk dengan reka bentuk yang  bergaya , tiga produk lain boleh menjadi pilihan.

Terdapat begitu banyak ciri unik lain dalam siri jam pintar ini, seperti Kafit Classic yang boleh dicas tanpa menggunakan kabel - jam hanya perlu dikeluarkan dan dipasang terus ke slot USB. Kemudian, siri Kafit juga mempunyai fitur pemotretan Bluetooth yang membolehkan kanak-kanak mengambil gambar (dari kamera telefon bimbit  ) dengan menggerakkan jam tangan pintar.

Secara amnya, jam pintar ini nampaknya ditujukan kepada kanak-kanak yang mula memasuki usia remaja - terutamanya mereka yang aktif dalam sukan. Terdapat pelbagai  tracker untuk aktiviti seperti berlari, berenang, berbasikal, dan banyak jenis sukan lain.

Bagi anak anda yang telah banyak memulakan pekerjaan rumah, terdapat juga  fitur peringatan pengiriman wang yang dapat mengingatkan anak-anak untuk melakukan regangan jika mereka sudah terlalu lama duduk. Reka bentuknya juga sesuai untuk orang dewasa, jadi ibu bapa dan anak-anak dapat berniaga secara bebas. Berminat untuk mencubanya?

6. VTech Kidizoom DX2

vtech-kidizoom-smartwatch-dx2

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Bawa anak-anak anda bermain di taman sambil menggunakan VTech Kidizoom DX2 - jam pintar ini akan menjadikan masa bermain lebih menarik dan menyeronokkan. Terdapat pelbagai permainan pendidikan, beberapa di antaranya menggunakan sensor gerakan supaya kanak-kanak dapat bermain dengan aktif.

Amat memalukan jika momen bermain tidak ditangkap dengan baik, sebab itulah jam tangan pintar ini mempunyai dua kamera yang boleh digunakan untuk  selfie dan video. Terdapat juga ciri perakam suara - anak-anak anda pasti akan seronok menggunakan pengubah suara yang juga terdapat di smartwatch.

Tetapi sayangnya, produk ini tidak dilengkapi dengan GPS sehingga anda tidak dapat mengetahui lokasi kanak-kanak. Juga, jangan lupa untuk mengingatkan anda untuk membuang jam pintar ketika mandi - VTech Kidizoom DX2 hanya mempunyai ketahanan terhadap percikan air, tidak kalis air sepenuhnya  .

7. Imoo Watch Phone Z2

imoo-menonton-telefon-z2-4g

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah imoo Watch Phone Z2, produk jam tangan pintar yang lebih berpatutan daripada produk sebelumnya, Watch Phone Z5. Keseluruhan ciri masih terdapat dalam produk canggih ini, seperti menjejaki GPS dalam  masa nyata,  langkah kaki, kalendar, penggera dan sebagainya.

Hanya saja skrin pada produk ini tidak dilengkapi dengan AMOLED tetapi IPS. Paparan skrin mungkin tidak sejelas Z5 tetapi produk ini masih menarik untuk segmen harga yang disasarkan. Masih ada kamera untuk panggilan video dan mengambil gambar, walaupun resolusi hanya 2 MP dan hanya dapat digunakan untuk merekam filem pendek.

Hayat bateri cukup memuaskan, dapat bertahan hingga 1 hingga 2 hari bergantung pada penggunaan, dan dapat digunakan ketika berenang juga kerana telah disahkan IPX6.

8. uWatch GPS Q50

uwatch-gps-q50

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Dilengkapi dengan reka bentuk badan yang  estetik , uWatch GPS Q50 sesuai untuk anak anda menyukai warna terang. Terdapat juga warna hitam yang menjadikan anak lelaki anda kelihatan seperti kegagalan oleh rakan sebayanya.

Mengenai ciri-ciri, jam tangan pintar ini dilengkapi dengan beberapa ciri yang memudahkan ibu bapa mengawal kehidupan seharian anak mereka, terutamanya dengan ciri pemantauan suara yang dapat menghantar suara ambien ke telefon bimbit ibu bapa tanpa diketahui oleh anak.

Juga, GPS Q50 uWatch ini hanya dapat menerima panggilan dari nombor yang telah dimasukkan ke dalam  buku telefon sebelumnya. Jumlah nombor adalah terhad, hanya untuk tiga nombor. Ia sesuai digunakan sebagai alternatif HP yang boleh menyebabkan ketagihan dan berbahaya dari telefon bimbit asing yang mencurigakan.

Walaupun hanya penyambungan 2G yang disokong, anda masih dapat membuat panggilan telefon kepada anak-anak dengan lancar. Oh ya, anda juga boleh mendapat pemberitahuan jika jam tangan pintar mempunyai bateri yang rendah - jadi tidak perlu mengemukakan soalan apabila anak tiba-tiba tidak dapat dijejaki.

9. Xiaomi Xiaoxun Kids

xiaoxun-kids-watch

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Anda pasti tahu jenama Xiaomi, bukan? Ya, jenama Cina yang terkenal ini telah mengeluarkan jam tangan pintar untuk kanak-kanak dengan harga yang berpatutan tetapi dengan ciri-ciri yang tidak kurang menarik.

Reka bentuk badannya agak sederhana, dilengkapi dengan bahan silikon dengan perakuan gred makanan sehingga tidak mengandungi unsur berbahaya - selamat untuk kanak-kanak kecil yang suka melakukan sesuatu yang menggigit. Bahan ini juga dirancang dengan sudut tumpul sehingga tidak akan menggaru kulit jika anak jatuh.

Masih bercakap mengenai badan,  tali yang  dilekatkan pada jam tangan pintar juga boleh diganti sesuka hati. Kanak-kanak tidak akan merasa bosan dengan warna yang sama.

Yang lebih menarik daripada jam pintar ini adalah ketahanan bateri 420 mAh yang dikatakan mampu bertahan hingga 4 hari dalam penggunaan biasa dan sehingga 7 hari dalam keadaan siap sedia . Kemudian, ada permainan yang serupa dengan Tamagotchi sehingga anak-anak dapat mengenali konsep tanggungjawab sejak awal.

10. Garmin Vivofit Jr 2

garmin-vivofit-jr2

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Bersiaplah untuk memanjakan anak anda dengan produk jam tangan pintar ini dengan reka bentuk yang menarik. Ya, Garmin Vivofit Jr. 2 bekerjasama dengan Disney untuk membawa gaya reka bentuk ikonik untuk semua  francais Disney.

Maksudnya, bukan sahaja tema Mickey Mouse yang dipersembahkan, tetapi juga Star Wars dan Marvel! Ini adalah kelebihan yang menarik, terutamanya jika anak anda adalah peminat salah satu daripada dua  francais ini .

Sebenarnya, anak anda akan berasa seperti bermain RPG di dunia nyata. Terdapat satu aplikasi yang akan memberikan  ganjaran  dalam bentuk ikon watak jika kemasan kanak-kanak melakukan kerja yang disenaraikan di  harian matlamat .

Anak-anak juga dapat bersaing dengan rakan mereka melalui permainan Toe-to-toe untuk mengetahui siapa yang dapat berlari di tempat terpantas dalam waktu yang diperuntukkan. Sangat sukar untuk mencari anak-anak yang tidak berminat dengan jam pintar ini.

Setelah melihat pelbagai jam pintar untuk kanak-kanak lebih awal, mungkin anda lebih yakin untuk membelinya supaya anak-anak dapat berkembang dengan aktif dan cerdas tanpa membuat ibu bapa mereka terlalu risau.