10 Game Nintendo Switch Terbaik yang Paling Bikin Ketagihan

Nintendo selalu menawarkan produk dengan inovasi yang unik – baik itu konsol maupun game eksklusifnya. Banyak franchise game ternama yang terlahir dari konsol-konsol Nintendo, seperti The Legend of Zelda, Mario, Pokemon, dan masih banyak lagi.

Sekarang, kamu bisa menikmati serunya bermain game-game tadi pada konsol Nintendo Switch – sebuah konsol hybrid yang memungkinkan kamu untuk bermain di rumah atau saat berpergian.

Selain franchise raksasa yang disebutkan tadi, masih banyak game best-selling yang bisa dinikmati. Bagi kamu yang sudah memiliki konsol ini, atau sedang berniat membelinya, tidak ada salahnya mengetahui game-game terbaik Nintendo Switch yang bisa dimainkan. Simak daftar berikut ini.

1. The Legend of Zelda: Breath of The Wild

the-legenda-of-zelda-nafas-of-the-wild-game-nintendo-switch-terbaik

Siapapun yang menyenangi game retro pasti tahu tentang tokoh prajurit elf dengan baju hijaunya yang ikonik, yakni Link. The Legend of Zelda merupakan sebuah pioneer di genre petualangan sejak kemunculannya pertama kali di tahun 1986 pada konsol NES (Nintendo Entertainment System).

Kali ini, The Legend of Zelda: Breath of Wild menawarkan sesuatu yang berbeza. Anda akan benar-benar merasakan pengalaman dunia terbuka yang sebenar  dengan grafik pemandangan yang menakjubkan.

Dalam permainan ini, Link dibuat untuk tidur nyenyak selama 100 tahun untuk melindungi dirinya dari serangan Ganon yang pada masa itu berjaya menakluki Kerajaan Hyrule.

Semasa hibernasi Link, Zelda, yang merupakan seorang puteri diraja, berusaha mengusir Bencana Ganon - menunggu Link bangun dan merebut kembali Kerajaan Hyrule dari genggaman musuh.

Anda boleh meningkatkan stamina dan kehidupan anda dengan mengumpulkan bolaBola  ini dapat diperoleh dengan melengkapkan  teka-teki di setiap  kuil yang tersebar di pelbagai kawasan. Anda tidak perlu menyelesaikan semua  kuil itu , tetapi setelah anda menyelesaikannya, semakin mudah pertempuran yang anda hadapi melawan Ganon.

Terdapat juga beberapa mekanisme yang sejuk seperti memasak dan membuat . Anda boleh memburu binatang seperti rusa, mengumpulkan pelbagai bahan seperti cendawan, ikan, dan serangga untuk menghasilkan pelbagai hidangan atau ramuan . Secara unik, anda boleh kreatif dengan ramuan yang ada untuk menghasilkan makanan dengan pelbagai kesan - menguatkan pertahanan, serangan , atau kehidupan tambahan.

Untuk  pembuatan , semakin kuat perisai yang dibuat, semakin jarang ramuannya. Salah satu cara untuk mendapatkan perisai terbaik dalam permainan ini adalah dengan mengumpulkan barang rampasan dari raksasa berbahaya seperti Lynel - makhluk berkaki dua dan berkaki empat yang dapat menghilangkan sebahagian besar hidup anda dengan satu serangan.

Permainan yang menarik, kawasan  terbuka yang luas, teka-teki yang mencabar - semuanya dikemas dengan baik untuk menghasilkan salah satu permainan terbaik The Legend of Zelda dalam sejarah.

2. Super Mario Odyssey

super-mario-odyssey-game-nintendo-switch-terbaik

Permainan  platformer mempunyai cabaran tersendiri. Itulah salah satu sebab mengapa  francais Mario begitu popular. Dalam permainan Nintendo Switch terbaik ini, Mario sekali lagi harus berjuang dengan musuh kura-kura jahat bernama Bowser.

Bersama dengan Cappy (watak topi yang menjadikan Mario mempunyai kemampuan yang unik), Mario mesti menyelamatkan puteri kerajaan Peach dari tangan Bowser yang ingin menikah dengannya.

Mario dapat "memiliki" pelbagai objek dan musuh yang ditemuinya dengan melemparkan Cappy. Pelbagai  teka - teki dan rintangan dalam permainan  platform  3D ini dapat diselesaikan dengan memanfaatkan pelbagai kekuatan musuh.

Terokai kawasan yang berbeza dengan tema yang unik, cari semua sudut untuk mendapatkan  kekuatan bulan  (item yang perlu dikumpulkan untuk pergi ke kawasan seterusnya), dan nikmati serangkaian  pencarian mini yang mencabar.

3. Bros Super Smash Muktamad

super-smash-bros-ultimate-game-nintendo-switch-terbaik

Siri permainan Super Smash Bros. adalah permainan genre  pertempuran yang mengambil watak dari pelbagai  francais permainan lain, seperti  crossover . Setiap permainan yang dikeluarkan mempunyai lebih banyak koleksi watak dengan permainan yang sedikit berbeza.

Terdapat pelbagai watak popular yang boleh dimainkan seperti Mario, Link, Kirby, Pikachu, Mewtwo, Snake (Metal Gear Solid), dan banyak lagi. Terdapat sekurang-kurangnya 74 watak-watak yang boleh dimainkan dan setiap francais mempunyai  OST sendiri peringkat .

Permainan ini sangat sesuai dimainkan ketika berkumpul atau berpesta, kerana dapat dimainkan oleh 8 orang sekaligus. Terdapat juga mod kejohanan sehingga boleh dimainkan oleh puluhan orang dengan menukar kegembiraan .

Ini permainan  pertempuran yang menarik, bukan? Sememangnya, kerana Super Smash Bros. Ultimate bahkan secara rasmi menjadi permainan  pertempuran  dengan tahap penjualan tertinggi dalam sejarah, iaitu 17 juta kali penjualan.

4. Mario Kart 8 Deluxe

mario-kart-8-deluxe-game-nintendo-switch-terbaik

Dengan membawa nama Mario dalam tajuknya, permainan lumba ini pasti menjadi sasaran peminat  permainan di seluruh dunia. Mario Kart 8 Deluxe adalah permainan  lumba kart di mana anda boleh memperlahankan kereta lawan atau mempercepat kelajuan anda menggunakan  barang .

Varian watak yang boleh dimainkan juga menyumbang kepada daya jual permainan ini. Terdapat sekitar 42 watak - ini paling banyak dibandingkan dengan permainan Mario Kart sebelumnya. Pelbagai watak dari  francais seperti The Legend of Zelda, Splatoon, dan Animal Crossing juga hadir untuk memeriahkan permainan Nintendo Switch yang terbaik.

Permainan ini juga mempunyai  pelbagai trek  , sebanyak 48  trek  dan juga menampilkan latar belakang ikonik siri The Legend of Zelda seperti Hyrule Circuit.

Walaupun layak bermain  pemain tunggal , anda mempunyai banyak pilihan untuk bermain dengan rakan. Terdapat  permainan tanpa wayar di mana anda boleh bermain secara tempatan dengan orang lain. Anda juga boleh bermain dalam talian dengan 12 orang lain.

Ingin bermain dengan rakan tetapi hanya mempunyai satu konsol? Ya  betul ! Lepaskan kedua-dua joy-con dan simpan konsol di atas meja. Bagaimanapun, permainan ini sangat memfokuskan kepada  pemain berbilang pemain sebagai hidangan utamanya.

5. Rumah Luigi 3

luigis-mandion-game-nintendo-switch-best

Setelah sebelumnya "menghantui" konsol GameCube dan Nintendo 3DS, kini muncul siri ketiga Luigi's Mansion untuk Nintendo Switch. Masih membawa genre  platformer seperti Mario, permainan ini memerlukan anda meneroka pelbagai bidang dengan setiap  teka-teki dapat diselesaikan.

Kawasan-kawasan ini dibagi menjadi beberapa tingkat, dan Luigi harus menunaikan keberanian untuk menyelamatkan Mario dan rakan-rakannya yang terperangkap dalam lukisan berbingkai oleh Raja Boo.

Anda akan dilengkapi dengan alat seperti  pembersih vakum yang dapat menyedut hantu yang tersebar di seluruh hotel. Tetapi sebelum anda juga harus menyalakan lampu suluh pada waktu yang tepat sehingga mereka terkejut, maka hantu dapat ditangkap.

Dalam permainan ini, ada juga "watak" bernama Gooigi, yang merupakan versi Luigi yang terbuat dari bahan pekat - ia dapat menembus palang dan memasuki paip sempit. Kehadiran Gooigi sangat berguna untuk menyelesaikan  teka - teki yang sukar atau mencapai kawasan yang tidak dapat dimasuki Luigi.

6. Pokemon Let's Go Pikachu & Eevee

pokemon-lets-go-game-nintendo-switch-terbaik

Nampaknya tidak biasa jika tidak ada permainan Pokemon di konsol Nintendo. Walaupun bukan lanjutan dari permainan utama dari Pokemon, Let's Go Pikachu & Eevee mampu menghadirkan grafik terkini dengan beberapa mekanisme unik.

Permainan ini adalah  pembuatan semula Pokemon Yellow yang mengikuti kisah anime. Beberapa biasa angka  seperti James, Jessie, dan Meowth juga hadir sebagai pasukan roket yang sentiasa cuba untuk membuat ia sukar bagi protagonis.

Pokemon Let's Go hadir dalam dua versi yang berbeza - perbezaan ini terletak pada Pokemon awal yang akan anda peroleh ketika pertama kali menjadi pelatih,  iaitu Pikachu atau Eevee. Selain itu, beberapa Pokemon yang anda dapati dalam permainan ini juga berbeza dalam setiap versi.

Dari segi  permainan,  kedua-dua versi menggunakan kaedah bermain yang sama dengan Pokemon Go di telefon bimbit. Anda tidak boleh melawan Pokemon liar - yang boleh anda lakukan ialah menangkapnya menggunakan Pokeball.

Sekiranya anda menangkap jenis Pokemon yang sama berulang-ulang kali, lebihan jumlah Pokemon dapat ditukar menjadi  item yang dapat memperkuat Pokemon anda (dengan jenis yang sama).

Walaupun begitu, anda masih boleh melakukan Pokemon Battle dengan  pemimpin gim, elit empat, juara , dan pelbagai Pelatih Pokemon lain yang tersebar sepanjang perjalanan.

Terdapat tiga cara bermain yang berbeza mengikut alat kawalan yang digunakan. Contohnya, jika anda bermain di TV atau meletakkan konsol di atas meja, anda boleh melemparkan Pokeball dengan mengayunkan kegembiraan . Dalam mod  genggam , anda harus menyesuaikan kedudukan Pokemon agar tetap berada di tengah sebelum anda menangkapnya, seperti Pokemon Go yang menggunakan sensor gyro .

Permainan ini juga menyediakan mod  berbilang pemain , di mana anda dan rakan anda dapat menangkap Pokemon yang sama bersama-sama. Sekiranya anda mengayunkan  kegembiraan pada masa yang sama, anda akan mendapat bonus penyegerakan (EXP tambahan).

Pokemon Let's Go adalah permainan yang sesuai untuk bersantai - menaikkan tahap Pokemon dalam permainan ini cukup mudah. Terutama jika anda peminat konsep mengumpulkan raksasa , menangkap Pokemon secara berterusan akan menjadi pengalaman bermain yang menyeronokkan.

7. Pedang dan Perisai Pokemon

Pokemon-Sword-Shield-Game-Nintendo-Switch-Best

Setelah melepaskan permainan Pokemon generasi ketujuh di Nintendo 3DS, kini muncullah Pokemon Sword and Shield yang menawarkan 86 Pokemon baru yang merupakan generasi kelapan.

Walaupun membawa formula Pokemon yang sama (menangkap Pokemon dan melakukan pertempuran ), Pokemon Sword dan Shield masih dapat menawarkan pengalaman bermain yang  segar .

Contohnya, seperti ciri Dynamax - anda boleh menjadikan Pokemon anda menjadi gergasi dan bertarung dengan gerakan baru yang disebut Max Moves, walaupun hanya di Gym Battle. Kemudian, ada juga Gigantimax yang sedikit berbeza dari Dynamax. Kedua-duanya menjadikan Pokemon besar dan menjadikannya lebih kuat, tetapi Gigantimax juga dapat mengubah penampilan Pokemon.

Terdapat juga ciri  perkhemahan yang dapat digunakan untuk  ikatan dengan Pokemon anda. Anda boleh mengajak mereka bermain dan berlatih sambil  berkhemah untuk meningkatkan EXP.

Terdapat sekurang-kurangnya 400 Pokemon yang dapat anda kumpulkan dalam permainan ini. Bagi anda yang merupakan pelengkap , anda pasti akan menikmati bermainnya dalam jangka masa yang panjang walaupun mereka telah menyelesaikan jalan cerita yang cukup pendek.

8. Lambang Kebakaran: Tiga Rumah

api-lambang-tiga-rumah-permainan-nintendo-suis-terbaik

Berita baik untuk peminat siri Fire Emblem - pembangun Sistem Pintar juga telah membawa permainan RPG dan strategi ini ke Nintendo Switch!

Permainan, yang dirilis pada tahun 2019, menceritakan kisah sekolah yang dihadiri oleh pelajar dari tiga kerajaan yang berbeda - Golden Deer, Black Eager, dan Blue Lion.

Setiap kerajaan memiliki watak dengan sifat, keperibadian, dan kemampuan yang unik. Anda akan memerankan Byleth,  tentera upahan yang dilantik sebagai profesor setelah menyelamatkan tiga ketua dari setiap keturunan raja.

Keupayaan untuk memerangi pelajar anda bergantung kepada cara mengajar. Anda dapat menentukan senjata apa yang mereka pelajari dan kelas apa yang akan mereka ambil. Sekiranya anda mengajar mata pelajaran yang mereka gemari, kebolehan mereka akan berkembang dengan lebih cepat.

Ketika memilih salah satu dari tiga kerajaan, Anda tidak dapat memainkan watak dari kerajaan lain. Tetapi jangan risau, anda juga boleh merekrut watak dengan mendekati mereka - memberi hadiah, mempelajari  kemahiran yang mereka mahukan, dll. Walau bagaimanapun, konsep guru dan pelajar yang dibawa dalam permainan ini adalah yang paling unik dalam sejarah siri Fire Emblem.

9. Penyeberangan Haiwan: Horizon Baru

haiwan-cross-new-horizons-game-nintendo-switch-best

Adakah anda suka permainan seperti The Sims atau Harvest Moon? Kemungkinannya, anda akan menyukai permainan yang satu ini. Animal Crossing: New Horizon adalah permainan yang santai ketika dimainkan. Kisahnya, anda memutuskan untuk pergi ke pulau sepi.

Di sini, anda diberi kebebasan untuk melakukan pelbagai aktiviti yang anda mahukan, seperti berkawan dengan haiwan tempatan, memancing, menangkap serangga, dan banyak lagi.

Semasa pertama kali datang ke pulau, anda mesti memilih kawasan yang sesuai untuk membuat khemah. Misi utama anda adalah menaik taraf rumah anda ke tahap paling tinggi dan melunaskan hutang.

Suasana Animal Crossing: New Horizon sangat menenangkan dengan kualiti grafik yang unik dan reka bentuk watak yang menarik. Di samping itu, masa yang berjalan dalam permainan ini mengikuti masa di dunia nyata. Ini seterusnya memberi gambaran bahawa watak yang dimainkan seolah-olah berkembang dengan pemain.

10. Rantai Astral

astral-chain-game-nintendo-switch-terbaik

Ingin bermain permainan yang penuh dengan aksi keseronokan? Rantai Astral adalah jawapannya. Satu kelebihan utama permainan ini adalah mekanisme  tempurnya . Astral Chain adalah salah satu permainan Nintendo Switch yang dibuat oleh PlatinumGames yang juga melahirkan permainan  aksi terbaik sepanjang masa - Bayonetta dan NieR: Automata.

Bagi mereka yang telah memainkan kedua-dua permainan ini, pertempuran pasti  tidak akan terasa. Walaupun membawa mekanisme pertempuran yang serupa, tidak bermaksud permainan ini tidak dapat menawarkan sesuatu yang unik.

Anda akan berperanan sebagai polis bernama Akira, boleh menjadi watak lelaki atau wanita, yang mesti menyelamatkan dunia dari serangan asing. Nah, beberapa makhluk asing yang ditangkap dapat digunakan sebagai "senjata" untuk membantu anda menjalankan misi polis seperti menangkap penjenayah, menyelesaikan misteri, dan memerangi makhluk asing yang lain.

Uniknya, anda dapat mengawal Akira dan senjata ini pada masa yang sama. Pada mulanya mungkin terasa canggung untuk mengendalikan dua watak sekaligus, tetapi jika anda sudah terbiasa, mustahil untuk tidak kecanduan permainan ini.

Sekarang, setelah mempelajari 10 permainan Nintendo Switch terbaik yang boleh dimainkan, jangan menyesal, adakah anda telah membeli konsol ini? Atau adakah anda berfikir untuk membelinya? Sekiranya anda menyukai konsol Nintendo dan permainan sebelumnya, permainan tersebut dijamin tidak akan membuat anda menyesal. Semoga berjaya!