Berikut adalah 10 pilihan jenama set top box terbaik di Indonesia

Menonton TV adalah salah satu aktiviti yang dapat menghilangkan rasa bosan setelah seharian melakukan aktiviti. Diiringi dengan makanan ringan, sambil duduk santai di sofa, bersama ahli keluarga tercinta, aktiviti ini dapat menjadi alat waktu yang berkualiti .

Malah ada yang memutuskan untuk melanggan TV berbayar supaya pilihan  saluran lebih bervariasi. Tetapi, harga bulanan yang mahal kadangkala menjadi halangan. Lalu apa jalan penyelesaiannya?

Anda boleh menggunakan peranti  set top box - set-top box yang mampu menangkap isyarat digital dan menukarnya menjadi data analog untuk dipaparkan di skrin TV anda.

Ringkasnya, anda dapat menonton rancangan TV di luar negara menggunakan  set top box tanpa perlu melanggan. Kualitinya juga jauh lebih jelas daripada siaran analog biasa. Sekiranya berminat, tidak ada salahnya melihat senarai 10 jenama set top box di bawah ini.

1. SKYBOX Set Top Box DVB T2

skybox-merl-set-top-box

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

SKYBOX Set Top Box adalah set-top box DVB T2 yang mampu menghasilkan kualiti gambar dan suara yang jelas. Sudah menyokong kualiti HD, anda dijamin tidak akan menemui "semut" pada siaran televisyen anda, seolah-olah anda melanggan TV kabel.

Bukan hanya itu, keserasian peranti set top box  ini juga cukup luas, ia boleh digunakan pada jenama TV mana pun dan jenis apa pun - LCD, LED, Plasma, dan juga TV tiub. Terdapat juga slot USB sehingga anda dapat merakam dan menyimpan siaran TV pada cakera kilat USB atau HDD luaran.

Slot USB ini juga boleh digunakan untuk memainkan media dengan pelbagai format seperti mp4, mov, mkv, div, mpg, dan banyak lagi. Apa yang menjadikannya unik, terdapat skrin LED pada unit yang cukup jelas - juga dilengkapi dengan prestasi profesor yang lebih canggih.

2. BIEN Xtreamer 3

xtreamer-bien-3-jenama-set-top-box

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda ingin menonton siaran televisyen dengan kualiti setaraf DVD, Xtreamer BIEN 3 adalah pilihan yang tepat. Pernahkah anda memuat turun filem dengan resolusi 1080p? Mengapa tidak cuba menyambung dengan peranti ini? Ya , unit  set top box  ini mampu memainkan media dengan resolusi HD apa pun, termasuk 1080i, 720p, dan 576p.

Antaramuka OSD ( paparan di layar ) yang dibawa pada produk ini juga sudah ada dalam bahasa Indonesia sehingga sesuai untuk digunakan oleh berbagai kumpulan. Kemudian, jika sebelum ini anda tidak dapat  berhenti sebentar  dan  mundur di TV biasa, sekarang anda boleh melakukan semuanya dengan bebas berkat ciri  peralihan waktu pada produk ini.

Beberapa ciri lain yang ada adalah  kunci ibu bapa untuk menyekat beberapa  saluran  yang dianggap tidak sesuai untuk anak-anak, ciri EWS (Sistem Amaran Awal) untuk memberitahu maklumat mengenai bencana yang sedang berlaku, dan sokongan untuk  teks  teleteks dan DVB.

3. AKARI ADS-210

AKARI ADS-210

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

AKARI juga merupakan jenama  top top box yang patut dilihat. Anda boleh menikmati pelbagai ciri umum seperti EWS,  kawalan ibu bapa , rakaman siaran menggunakan flash disk atau cakera keras luaran, serta main balik media filem dan muzik dengan kualiti HD (hingga 1080p).

Bukan hanya itu, nisbah aspek yang dapat dinikmati juga sangat beragam seperti kotak surat 16: 9, 4: 3  , dan imbasan pan 4: 3  sehingga selesa dipakai di TV dengan dimensi apa pun. Anda juga dapat menonton siaran masa lalu yang telah berlalu dan mengetahui jadual siaran selama 7 hari ke depan berkat ciri EPG (Panduan Program Elektronik).

4. Venus DVB-T2

venus-jenama-set-top-box

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Terdapat jenama  set top box lain  yang boleh anda gunakan untuk menonton siaran televisyen tanpa  bunyi  dan bayangan dalam gambar. Venus Brio DVB-T2 adalah penyahkod untuk memaparkan siaran digital dengan ketajaman yang baik. Fungsinya juga adalah untuk memenuhi keperluan multimedia anda dengan pelbagai resolusi filem yang dapat dimainkan di semua jenis TV.

Ciri EWS (Early Warning System) yang dijalankan pada unit ini telah bekerjasama dengan BPPT (Agensi Penilaian dan Aplikasi Teknologi) sehingga data yang diterima sangat tepat.

Tidak cukup di sana, unit  set top box ini juga mempunyai ketahanan isyarat yang baik walaupun dipasang pada kereta dengan kadar yang pantas. Anda dijamin dapat menonton siaran digital dengan kualiti yang stabil walaupun di dalam kenderaan.

5. ZTE ZXV10 B760H

zte

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Bolehkah anda bayangkan TV tiub ditukar menjadi Smart TV? Itulah keunikan yang ditawarkan oleh ZTE ZXV10 B760H berdasarkan Android ini.

Kerana OS Android, anda dapat melakukan berbagai kegiatan seolah-olah menggunakan telefon bimbit, seperti melayari, menonton YouTube, dan menonton filem di iflix. Bagaimanapun, unit ini dapat menyajikan pelbagai ciri TV Pintar tanpa mengira jenama dan jenis TV anda.

Ada juga fitur yang disebut Miracast yang dapat menampilkan penampilan telefon bimbit di layar TV. Caranya cukup mudah, jalankan video YouTube atau mainkan lagu di Spotify di telefon bimbit anda.

Kedua-dua aplikasi ini mempunyai pilihan yang dapat dipilih untuk berhubung secara langsung dengan Android TV. Bukan hanya itu, anda juga boleh menggunakan tetikus tanpa wayar dan papan kekunci tambahan jika anda terlalu sibuk menggunakan alat kawalan jauh. Berminat untuk mencubanya?

6. Rinrei Dvb T2

rinrei

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

RINREI adalah jenama  set top box yang mampu membawa kandungan digital ke TV analog anda menggunakan antena UHF. Kualiti gambar yang ditunjukkan pada unit ini juga jelas seperti kebanyakan jenama  top-box - kualiti HD, tanpa  bunyi dan bayangan, dan resolusi tinggi.

Jangan tanya ciri lain - anda boleh merakam siaran TV, belajar tentang berita bencana melalui EWS, menjadikan TV sebagai pemain media, dan banyak lagi. Bahan yang digunakan dalam unit ini adalah logam sehingga lebih kukuh dan tahan lama.

7. Penerima Dekoder Kotak Set Atas Kristal

kristal

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini Crystal kotak atas set produk mempunyai dua fungsi - sebagai penggera, dan juga menyediakan pengalaman menonton TV yang lebih menyeronokkan.

Ciri pemain media di Crystal dapat memutar filem, lagu, dan menampilkan gambar dengan resolusi hingga 1080p. Cakera kilat dan cakera keras dapat disambungkan dengan betul walaupun mempunyai format yang berbeza (FAT, FAT32, dan NTFS). Jadi, tidak perlu bersusah payah memformat semula cakera kilat sehingga dikesan.

Adakah itu satu-satunya ciri? Sudah tentu tidak. Dekoder ini juga menyokong antena aktif yang telah disokong oleh  penggalak  sehingga mereka dapat memaparkan siaran yang mempunyai kebisingan minimum  dan juga berkualiti tinggi. Paparan LED pada unit juga cukup besar sehingga tidak perlu menyipit ketika melihatnya dari jauh.

8. Huawei EC6108V9

huawei-jenama-set-top-box

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Siapa di sini yang tidak mengenali Huawei? Bagi anda yang gemarkan teknologi seperti HP, anda mesti biasa dengan namanya. Nampaknya, jenama gergasi dari China ini juga telah membuat  set top box yang dapat mengubah mana-mana TV menjadi TV Pintar.

Sama seperti jenama ZTE, unit ini juga berjalan pada sistem operasi Android Kitkat, sehingga dapat memasang pelbagai aplikasi seperti iflix, Spotify, YouTube, MX Player, dan banyak lagi. Anda juga boleh memasang KODI - aplikasi all-in-one untuk memperkaya pengalaman menonton filem.

9. Ichiko DVB T2 8000HD

Ichiko_merk-set-top-kotak

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Dengan menggunakan ICHIKO DVB T2 8000HD, anda dan keluarga akan merasa selesa menonton TV dalam jangka masa yang lama. Dilengkapi dengan ciri pemain media yang serba boleh, anda bukan sahaja dapat menonton siaran awam tetapi juga filem apa sahaja yang anda suka. Sambungkan unit ini dengan beberapa jenis kabel yang disokong oleh TV anda, seperti HDMI dan RCA.

Nikmati pelbagai ciri yang sebelumnya tidak dapat anda rasakan di TV biasa, seperti EWS,  jeda siaran TV apa pun, rakam dan simpan siaran pada flash disk atau cakera keras, dan banyak lagi. Siapa kata menikmati ciri canggih pasti mahal?

10. POLYTRON Mola TV PDB-M11

polytron-mola-set-top-box

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Bola sepak adalah salah satu sukan paling popular di Indonesia. Untuk memenuhi keperluan khusus pengguna ini, POLYTRON telah mengeluarkan produk set top box box khas  untuk anda peminat bola sepak, terutama Liga Inggeris.

Unit ini tentunya mempunyai ciri seperti  set top box  biasa, tetapi ada banyak kelebihan yang dapat anda nikmati. Sebagai contoh, anda boleh menonton siaran Liga Perdana pada 2019-2020 melalui perkhidmatan  atas permintaan yang juga menampilkan filem bergenre awam.

Terdapat empat  saluran langsung seperti Mola Sport, Mola Sport 2, Mola Movies, dan Mola Kids. Oh, produk ini juga berjalan pada sistem operasi Android sehingga dapat digunakan sebagai tempat untuk melihat-lihat, menonton YouTube, dan banyak lagi. Peminat bola sepak atau tidak, sesiapa sahaja akan mendapat pengalaman menonton yang menyenangkan dengan POLYTRON Mola TV PDB-M11.

Ya, itulah pelbagai jenama  set top box yang boleh anda gunakan untuk menjadikan menonton TV lebih menyeronokkan. Pelbagai ciri yang boleh mengalahkan langganan TV berbayar. Sebenarnya, cukup untuk menghabiskan ratusan ribu nyawa, anda dapat memperoleh kualiti siaran yang jernih dengan pilihan yang hampir tidak terhad. Berminat untuk membeli jenama  set top box mana ?